Paella på mitt enkla vis!

När jag var i Valencia (paellans huvudstad) för några månader sedan fick jag prova på äkta paella som tillagades över öppen eld och serverades i stora gjutgärnspannor. Den paellan innehöll läckerheter som kyckling, stora havskräftor och andra skaldjur och jag kan nog säga att det är bland det absolut godaste jag har ätit! Dessutom är det lite speciellt att äta direkt ur pannan :)

Jag är fullkomligt tokig i mat som innehåller saffran och jag brukar göra min egen paella ganska ofta, men då blir den inte lika avancerad. Saffransriset är givetvis obligatoriskt men annars brukar jag blanda ned det som finns hemma för tillfället! Jag kryddar även med en speciell paellakrydda som jag köpte i Valencia som innehåller bl a saffran (står det på burken iallafall), paprika, cayennepeppar och vitlök! Idag blev det en apelsinsmakande variant med lite kryddstark korv, räkor grönsaker och frukt! Till den serverades givetvis en kall kesoröra av tradionell typ med smak av lime och mango chutney.  
Jag åt förståss direkt ur pannan på riktigt vis!



1 port

½ dl långkornigt ris
1 tsk smör
½ dl vatten
½ dl pressad apelsinsaft
½ kuvert saffran

1 chorizo eller annan kryddstark korv
5 stora räkor
1/2 gul lök i skivor
1/4 röd eller gul paprika i bitar
4 färska champinjoner i skivor
½ hackad tomat
10 körsbärstomater
½ sharonfrukt i mindre bitar
1/4 mango i mindre bitar
1 tsk paellakrydda alt lika delar paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar och vitlökskrydda

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk apelsinsaft
1 msk mango chutney


Blanda ihop ingredienserna till den kalla röran och ställ in den i kylskåpet så länge.

Fräs ris och saffran i lite smör tills det luktar gott och riskornen början bli genomskinliga. Tillsätt då vatten och apelsinsaft och koka riset ngt kortare tid än vad som anges på förpackningen (när man steker riset först behöver det inte koka lika länge)

Stek räkorna så att de får lite stekyta och lägg dem åt sidan.
Stek sedan korv, lök, champinjoner, den hackade tomaten och paprika. Krydda med paellakrydda eller ovan nämnda kryddor. Sänk värmen ngt och blanda ned det färdigkokta riset i pannan tillsammans med körsbärstomaterna och frukten. Låt det bli varmt så att frukten och tomaterna mjuknar lite men inte blir mosiga. Rör till sist ned räkorna.

Servera genast och helst direkt ur pannan!



Kommentarer
Postat av: Molly

åh, paella är alltid så gott.) och så är det ju saffran i:P hoppas att du får en riktigt bra dag! vill även passa på att tacka för ditt stöd på min blogg angående kommentaren om min frukost.

kram!

2008-07-21 @ 06:13:28
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Anna

Molly: Paella är underbart och det är konstigt att det smakar så himla mycket bättre när man äter direkt ur stekpannan!? :)

2008-07-21 @ 13:54:43
URL: http://dewdropia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0