Spagetti med Tomatig Kyckling- och Räksås och Matminnen

Åh, vad jag älskar spagetti! Det är den absolut godaste pastasorten och på en god andraplats kommer makaroner! Nu kommer jag säkert åtminstone få någon kommentar om att makaroner väl nästintill anses som "fulpasta" och att det hellre ska vara avancerade fusili, penne eller farfalle och då allra helst hemmagjord! Men näe, så tycker absolut inte jag och det har säkert att göra lite grann åtminstone med min barndom!

Jag är ju inte så himla gammal, men när jag va liten (eller ja, mindre iallafall) så tror jag inte att det fanns alla de här 300 miljoner pastasorterna att välja mellan utan det var lixom makaroner och spagetti som gällde! Eller, de andra pastasorterna fanns säkert men var så exotiska att de säkert inte hade kommit till mataffärerna i Finspång och om de nu hade det så köpte vi iallafall inte hem dem! Vi åt spagetti och makaroner istället! Inte samtidigt förståss, men spagetti och köttfärssås, makaroner och köttbullar eller korv, makaronilåda eller spagetti med skinksås var vanliga rätter hemma hos oss!

Kryddburken skrev igår (eller kanske i förrgår) om matminnen, personer relaterade till olika maträtter som har bitit sig fast vid oss och som vi minns extra väl! Jag tror nog att alla människor har sådana minnen och att alla förknippar vissa maträtter med särskilda personer! Jag har massa sådana minnen, men ett par av dem är extra starka:

Mamma och hennes Köttfärsås! Det är världens absolut i särklass bästa köttfärssås och det var min absoluta favoriträtt när jag var liten! Det spelar ingen roll om man gör exakt likadant som henne, det blir iallafall inte lika gott som när hon gör den! Något annat som man kan förknippa min mamma med är dessutom hennes nästan maniska grillande så fort temperaturen stiger över sisådär en 7 plusgrader på våren! Då är det grillning exakt varje fredag och lördag och oftast några dagar i veckan också, fram till att det är så kallt att det absolut inte går att stå på balkongen *s* Min mamma lagar världens bästa mat i övrigt också!

Farmors Köttbullar! Här gäller detsamma som med mammas köttfärssås! Det finns ingen som gör det bättre, även om man nu skulle göra exakt likadant! Min farmor är för övrigt en riktigt guldgumma i köket och det finns nog ingen som lagar husmanskost så bra som hon! Ett annat starkt matminne från farmor är även att varje gång jag kom hem till henne och farfar efter handbollsträningen så gräddade hon stora berg av våfflor eller plättar åt mig som jag sen glatt mumsade i mig med sylt och grädde! Det är ingen dålig belöning efter handbollsträningen minsann :)

Sen så är farmor lite grann som tanten i Kryddis inlägg; varenda gång man kommer hem dit så blir hon lite hyper för hon har ju absolut INGENTING att bjuda på... men sen några sekunder senare så har hon dukat fram ungefär 10 olika sorters kakor och bullar, oftast någon typ av tårta, för det mesta någon maträtt och så förståss några smörgåsar för säkerhets skull så att ingen ska behöva gå hungrig därifrån *ler* Sen så springer hon intervallträning mellan köket och oss vid matbordet fast vi säger ungefär 3 miljoner gånger att hon ska sätta sig ner och äta... världens goaste farmor är vad hon är! :)

Farfar har jag nog aldrig faktiskt sett laga någon mat, med undantag för hans obligatoriska havregrynsgröt på morgonen! Däremot har jag ett annat matminne från honom (och det är svårt att glömma bort det för varenda gång vi ses så berättar han om det)! När jag var liten så var vi mycket ute i skogen farfar och jag och när det var svamptider så letade vi trattisar för glatta livet! Eller ja, farfar fick leta och hitta dem, sen fick han peka lite diskret vart de fanns så att det skulle se ut som att det var jag som hade hittat dem och plockat dem ;P! Sen så åt vi alltid rostade mackor med stekta trattkantareller efteråt.... sjukt gott!

Pappas Fiskpinnar med Makaroner och Bearnaisesås!
 Nej, jag har inte skrivit fel *s* Min pappa är bäst på många sätt och vis och han har gjort många tappra försök i köket när inte mamma var hemma! Hans paradrätter är förutom ovanstående; Scans Pyttipanna med stekt ägg, MammaScans Köttbullar och makaroner eller Korv med Bröd! Fast fiskpinnar med makaroner och bearnaisesås är faktiskt inte sååååååååå äckligt *s*

Morfars Stekta Abborre på Knäckebröd! Världens finaste morfar lever inte längre, men här har jag nog mitt starkaste matminne! Morfar och jag fiskade ofta när vi var i deras sommarstuga, oftast abborre! Det bästa som fanns var sedan när morfar och jag rensade fisken tillsammans, stekte och sen åt på knäckebröd... läskigt gott!

Mormors scones: Nybakta till frukost i sommarstugan med smör, ost och marmelad... åh vad jag saknar det! Min mormor är för övrigt en riktig hejare på oxrullader också! Jag har bara ätit det en gång och det var hemma hos henne men fy katten så gott det var :)


Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst och rada upp massa matminnen, men då skulle det nog bli lite långdraget! Jag frågar därför precis som Kryddis gjorde;

Vilka matminnen har du som förknippar med speciella personer?


Orkar ni med ett recept också?
Det här åt jag ikväll och det var så sjukt gott! Men det hade absolut inte blivit lika gott om jag inte hade haft spagetti till utan typ fusili... nä, men makaroner hade nog funkat :)






Pastasås med Kyckling & Räkor
2 port

2 grillade kycklinglår i bitar
100 g räkor (skalad vikt)
½ msk curry
1 gul skivad lök
2 strimlade soltorkade tomater
1 liten burk champinjoner
2 dl krossade tomater (Muttis är godast)
1 dl kokosmjölk
10 körsbärstomater

Fräs kycklingen tillsammans med alla grönsaker och kryddor.
Blanda i tomatkross och sedan kokosmjölken
Tillsätt körsbärstomaterna och räkorna och låt det bli varmt.
Servera med spagetti


Schnitzel med Ugnsrostade Rotfrukter, Halloumi, Körsbärstomater och Kall Sås

Idag har jag haft en duktigdag! Jag har storstädat hela lägenheten, torkat ur alla skåp och lådor, städat garderobet, rensat avlopp (usch), skrubbat väggar, lister och golv, tvättat sofföverdraget och städat frysen! Så himla skönt att ha det klart och man är ju så sjukt nöjd med sig själv efteråt!! :) Fast precis innan man ska börja så önskar man att man hade städhjälp så att man bara fick komma hem till ett välstädat hem (som vissa andra får!! ;P) Fast jag har ju en ganska liten lägenhet om man jämför med mina föräldrars villa så jag ska nog inte klaga!! :)

Idag har jag förresten anmält mig till Vansbrosimningen så nu måste jag köpa våtdräkt :)


Vad jag vet så har jag nog aldrig ätit schnitzel! Det var himla dumt av mig för det var riktigt riktigt riktigt gott! Jag tror (?) att de ska vara kalvkött egentligen till schnitzel, men jag hade skinka istället och det gick alldeles utmärkt :) Att panera kött ska jag definitivt göra flera gånger!! :)





Såhär gjorde jag till mig:

Köttet
125 g skinkfilé (heter det så?)
2 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 msk ströbröd
1 msk paprikapulver
Smör till stekning
1 bit halloumiost

Vänd köttet först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd blandat med paprikapulver.
Stek i smör tills ytan är krispig.
Stek även halloumin

Champinjon- och lökröra
4 champinjoner i skivor
½ gul lök i skivor
½ msk smör
1 msk balsamvinäger
½ msk honung

Stek ihop bara

Ugnsrostade rotisar
 ½ påse minimorötter
1 potatis i klyftor
1 palsternacka i bitar
1 msk smör
½ msk honung
1 msk pressad citronsaft
5 körsbärstomater

Smält smöret tillsammans med honungen och citronsaften
Vänd rotfrukterna i smörblandningen och rosta dem sedan i ugnen i typ 20 minuter.
Lägg in körsbärstomaterna när 5 minuter återstår

Kall sås (som smakar bearnaise)
½ dl kesella
½ msk torkad dragon
1 msk pressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
Knappt ½ tsk vitpeppar

Rör ihop bara

Servera gärna tillsammans med sallad och en citronklyfta



Kyckling med Röd Curry och Kokos

Det här var en riktigt riktigt god gryta, en absolut fredagsfavorit hädanefter!! Jag har sett flera recept där man har haft aprikos eller mandarinklyftor, ni vet sådana där på burk i, men har aldrig testat! Det var absolut något återkommande för gud så gott det var!!




4 portioner

½ grillad kyckling i bitar
1 gul lök i skivor
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
½ purjolök i skivor
1 burk minimajs
2 hackade tomater
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 burk aprikoser i lag
10 körsbärstomater

Fräs alla grönsakerna snabbt.
Tillsätt kycklingen och currypastan.
Häll på kokosmjölken och låt det puttra en stund.
Tillsätt aprikoser och körsbärstomater

Servera med ris och sallad




Tacos med Lax!

Precis som hamburgare inte traditionsenligt behöver innehålla köttfärs så behöver inte heller tacos göra det tycker jag!! Min favorit är nog kycklingtacos, men igår gjorde jag en ny variant med lax och räkor som inte heller var alls tokig!!




1 portion

100 g laxfilé i kuber
½ gul liten lök i skivor
½ liten röd paprika i bitar
½ lite grön paprika i bitar
3 färska champinjoner i skivor
2 msk majs
1 dl krossade tomater
2 msk tacosås
2 msk tacokrydda
1 dl räkor

Sallad, Tomater, Gurka, Guacomole och Tortillabröd till servering


Fräs alla grönsakerna tillsammans med kryddorna i en panna.
Tillsätt laxkuberna och låt dem steka med lite.
Häll på krossade tomater och tacosås och puttra en liten stund.
Rör ned räkorna och servera i tortillabröd med sallad, mer grönsaker och guacomole!


Ryggbiff med Gratinerat Potatis- och Palsternacksmos och Rödvinssås

En riktigt lyxmiddag sådär på en måndag! Jag var ledig igår och då fanns det ju lite mer tid att lägga på kvällens middag för Stevie och mig! Stevie är en riktigt köttälskare, beställer ofta någon biff när vi är ute och äter men faktum är att han ALDRIG har ätit plankstek! Det tycker jag är jättekonstigt eftersom plankstek dels är en vanlig restaurangrätt och dels eftersom det är Stevie-mat i allra högsta klass! :)

Det här är ingen plankstek, men det är kanske lite likt med det gratinerade potatismoset och de grillade tomaterna. Jag är inget vidare förtjust i bearnaisesås så det fick bli rödvinsås istället och det gick minst lika bra :)

 


2 portioner

2 biffar
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung

5-6 färska champinjoner i skivor
½ gul lök i skivor
1 msk smör
Salt & Peppar

Marinera biffarna i soja, balsamvinäger och honung.
Stek dem sedan i smör tillsammans med svamp och lök.
Krydda med salt och peppar.

4 potatisar av mjölig sort
1 palsternacka
1 dl mjölk
1 msk smör
1 äggula
2 msk riven ost

Ett gäng körsbärstomater

Koka potatis och palsternacka mjuka.
Mosa dem sedan med potatispress.
Tillsätt mjölk, smör, äggula och den rivna osten.
Fördela moset i två portionsformer och gratinera i ugnen i ca 225 grader tills det fått fin färg.
Lägg även in tomaterna i ugnen i ca 5 minuter så de blir lite grillade

1 fint hackad sharlottenlök
½ msk smör
3 dl rödvin
½ dl balsamvinäger
1 msk honung
Ev maizenaredning

Fräs löken i smör.
På med rödvin, balsamvinäger och i med honungen.
Låt reducera på svag värme till ungefär hälften av såsen återstår.
Om såsen är för tunn kan man reda av med lite maizena.


Isterband med stuvade grönsaker

Isterband har jag garanterat inte ätit sedan jag var liten! Det är ganska konstigt för jag har nog alltid tyckt om det även om det kanske inte direkt är någon traditionell "barnmat"! Hur som helst så tyckte jag allra bäst om isterbanden tillsammans med stuvade potatis eller potatismos, men nu så glömde jag att köpa potatis och då får man hitta på något annat, t ex stuvade blandade grönsaker! Riktig vuxenmat! :)



1 portion

1 isterband
Smör till stekning

100 g minimorötter
100 g broccoli
½ gul skivad lök
1 bit skivad purjolök
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 msk smör
1 msk riven ost
Salt och peppar

Koka grönsakerna liiiiiite mjuka i vatten.
Vispa ihop lite av mjölken tillsammans med vetemjölet.
Tillsätt resten av mjölken och låt det koka upp för att sedan sjuda på svag värme tills såsen tjocknat.
Tillsätt smörklicken och de lättkokta grönsakerna.
Fortsätt sjuda på svag värme tills stuvningen är hyfsat fast, men inte kladdig.
Krydda med salt och peppar

Servera med stekt isterband och gärna stekta champinjoner och tomater


Falukorvsburgare!

Man behöver ju faktiskt inte alltid äta regelrätta köttfärsburgare i hamburgerbröd! Falukorv går MINST lika bra, särskilt om man är vrålhungrig efter en utomordentligt underbar långtur på skidor där det på slutet var så mörkt i skogen att jag inte såg en millimeter framför mig :)

En skidburgare med falukorv!



En bit falukorv skuren i 3-4 halvtjocka skivor
½ liten gul skivad lök
3-4 tomatskivor
Gurka
Sallad
Ketchup
Matlagningsyoghurt smaksatt med lite vitlök
1 hamburgerbröd (rostat om man man vill)

Stek falukorv, lök och tomatskivor
Lägg lite sallad, gurka, ketchup och dressing på underdelen av hamburgerbrödet.
Lägg på falukorvsskivorna, löken, tomaten och toppa med mer dressing.
Lägg på överdelen av brödet





Sizzling Chicken Fajitas

För någon vecka sedan när jag och Stevie var på Erikslund och tittade runt lite fick vi för oss att vi skulle testa att äta lunchen på ett TexMex-ställe som finns där och som vi inte hade provat någon gång! Vi älskar ju texmexmat båda två så det kunde ju lixom inte bli fel! När vi klev in genom dörren var dock min första tanke att vända om direkt! Interiören och städningen var absolut inget att hurra för och det var inte precis ngt ställe man ville äta på! Vi var ju jättejättehungriga så vi orkade inte hitta någonstans utan bestämde oss för att äta där iallafall.

Jag beställde Original Tortilla med kyckling, salsa och guacomole.... och vet ni.. DET var bland den godaste texmexmaten jag någonsin ätit!!! Inga konstigheter, bara god kryddad kyckling, sallad, halvstark salsa och krämig guacomole i ett tortillabröd.... och det var SÅ gott!!

Det ställe förtjänar absolut ett återbesök... fast då kanske vi tar med oss maten hem istället :)

Iallafall, idag försökte jag mig på ngt liknande med kyckling! Jag köpte Santas Maria's Sizzling Fajita Mix och blandade ned tillsammans med kyckling och grönsaker! Detta serverades sedan i tortillabröd med sallad, tomater, avokado och förståss guacomole (som inte finns med på bilden)... MYCKET gott! :)


 


Maffig Rostbiffssmörgås!

Jag försöker lära Stevie att gilla keso! Det går riktigt riktigt bra faktiskt eftersom han nu, från att ha varit en riktig kesoskeptiker faktiskt t o m köper hem det frivilligt och äter det frivilligt :)
Den här goda mackan gjorde vi för några dagar sedan och jag tror nog att det är svårt att inte gilla keso efter att ha ätit den :)





Det här hade vi i den nybakade baguetten:


Rostbiff
Keso
Mango Chutney
Sallad
Tomat
Gurka
Paprika
Färsk Mango


Köttfärspaj med tacosmak

Jag hade en stor sats köttfärssås i frysen som verkligen behövde användas upp för att få plats med kommande matlådor! Jag var inte sugen på pasta så lasagne gick bort, men så kom jag på att nog iallafall var ganska sugen på något gratängigt så då fick det bli en paj! Lite annorlunda pajdeg som verkligen gick hem här då den inte blev lika torr som vanliga pajdegar!





4-6 portioner

50 g smör, rumstemperat
3 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
400 g köttfärs 
1 riven morot
1 skivad gul lök
1 burk champinjoner
1 burk krossade tomater
1 påse tacokrydda
1 burk körsbärstomater i halvor

Äggstanning:
3 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och klä in en pajform med degen.

Fräs köttfärs, morot, lök, champinjoner och tacokrydda.
I med de krossade tomaterna och låt det puttra en stund.

Häll köttfärsröran i pajformen och toppa med körsbärstomater.

Blanda samman äggstanningen och häll den över pajen.

Strö över riven ost.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 200 g tills äggstanningen har stelnat.

Fylld Paprika med Halloumi & Bacon

Jag hade lite köttfärssås i frysen som behövde göras ngt åt! Det var bara liiiiite köttfärsås, alldeles för lite för en portion och inte så att det direkt passade till pasta! Däremot passade det alldeles utmärkt att fylla en halv paprika med! Men en halv paprika blir inte jag mätt på så då gjorde jag en fyllning till den andra halvan också som blev himla god!!




½ portion (den andra halvan med paprika fyllde jag med köttfärssås)

½ stor röd paprika (eller en annan färg om du hellre vill det)
½ dl kokt ris
100 g halloumiost
1 skiva bacon
2 skivade färska champinjoner
½ liten hackad gul lök
1 msk tomatpure med soltorkad tomat
1 msk philadelphiaost (vitlök & örter)
1 msk riven ost

Stek halloumiosten och skär den sedan i tärningar.
Stek bacon, lök och champnjoner.
Blanda med riset, tomatpurén, philadelphian och halloumin.
Fyll paprikan, toppa med riven ost och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter så att paprikan får lite färg.



Färskostfyllda Färsbiffar i Tomatsås

Min hamburgare som jag åt häromdagen var så god så nu kan jag inte sluta tänka på färskostfyllda färsbiffar! Den godaste färskosten är enligt min åsikt Philadelphia med smak av vitlök & örter eller tomat & pesto! Att låta färsbiffarna puttra i en smakrik tomatsås oh sedan servera dem med ugnsrostad potatis och minimorötter är absolut inte tokigt!! Faktiskt helt sjukt gott!





4 portioner


Biffarna
500 g nötfärs
1 ägg
2 msk matlagningsyoghurt
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
½ dl Philadelphiaost med smak av vitlök och örter

Blanda färsen med ägg, matlagningsyoghurt och kryddor.
Forma till biffar.
Gröp ett litet hål i varje biff och fyll med färskost.
Täck över urgröpningen med mer köttfärs.
Stek biffarna i smör.

Tomatsåsen
500 g passerade tomater (helst Mutti)
1 finhackad gul lök
1 msk honung
2 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk pressad citronsaft
1 msk smör
250 g körsbärstomater

Fräs löken lätt glansig.
I med tomater och övriga ingredienserna.
Låt puttra en lång lång lång stund.
Lägg ned biffarna och körsbärstomaterna i såsen och låt det puttra lite till.

Ugnsrostad potatis och minimorötter

6 stora potatis i klyftor
1 påse minimorötter
1 msk smör
1 msk pressad citronsaft
1 msk paprikapulver

Blanda smör, citronsaft och paprikapulver
Smält smöret
Blanda potatisen och morötterna med smöret.
Fördela dem på en ugnsplåt och baka i ugnen i ca 25 minuter.





Paella med extra tomatsmak

Paella är ingen nyhet i mitt kök, men däremot var det en nyhet för Stevie eftersom han aldrig hade ätit det tidigare! Det blev hila populärt så det kommer att bli en återkommande rätt här hemma även fortsättningsvis!
Det tillför massor att koka riset tillsammans med lite tomater, det blir mycket saftigare och mustigare smak så missa inte det!





4 portioner

2 dl långkornigt ris
3 dl passerade eller krossade tomater
1 kuvert saffran
1-2 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 dl vatten
1 buljontärning
1 klick smör

½ grillad kyckling
2 chorizokorvar
4 crabfishpinnar i bitar
200 g skalade räkor
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
10 färska champinjoner i skivor
4 strimlade soltorkade tomater
300 g halverade körsbärstomater
1 näve oliver


Koka riset enl anvisningar, men med 3 dl passerade tomater + 1 dl vatten i stället för bara vatten.
Smaksätt dessutom tomaterna med saffran, paprikapulver och cayennepeppar, samt smula ned en buljongtärning och ha i en klick smör när riset är färdigt.

Fräs alla grönsakerna (inte körsbärstomaterna) tillsammans med kyckling och korven.
Krydda ev med lite mer paprikapulver.
När riset är klart blandar du ihop alla ingredienser i en stor panna  (tomaterna, oliverna och skaldjuren sist)

Servera gärna med en klick matlagningsyoghurt!


Lyxlunch på en ledig fredag!

Ibland tycker jag att man kan lyxa till det lite extra, även om man inte riktigt har gjort något för att förtjäna det!
Fast när det är - 18 grader ute så får man nog unna sig det mesta ändå tycker jag :)

Den här lilla skapelsen är bland det godaste jag ätit... på riktigt!!
En minismörgåstårta, enbart fylld med goda saker!



1 portion

3 skivor bröd (jag hade två formfranska och en skiva vörtbröd)
Smör till brödet

2 msk majonäs
1 msk kräftost
1 dl kesella
1 msk pressad citron
Hackad dill
½ hackat hårdkokt ägg
2 crabfishpinnar i mindre bitar
1 dl räkor
2 msk tärnad mango
1 msk tärnat äpple
1 msk tärnat päron
1 msk tärnad sharonfrukt
1 msk tärnad paprika
Finstrimlad sallad

Kantskär brödet och smöra det.
Blanda majonäs, kräftost, kessela, citronsaft och dill.
Blanda ner ägget, hälften av crabfishen och räkorna, 1 msk mango, äpplet, päronet och sharonfrukten.
Bygg bakelsen med fyllningen emellan brödskivorna.
Garnera med återstående skaldjur, mangon och paprikan samt finstrimlad sallad utmed kanterna.


Färskostfylld Hamburgare

Jag äter väldigt sällan hamburgare, varken ute på stan eller hemma, men när jag väl gör det så tycker jag att det är alldeles underbart gott! Det är himla viktigt tycker jag att fyllningen verkligen får dominera och det ska vara MYCKET fyllning, inte bara en maffig burgare utan också fylld med grönsaker och röror!
Igår gjorde jag en färskostfylld hamburgare som jag åt med massa färska grönsaker + en balsamvinägersmakande svamp-oliv- och tomatröra.. mycket mycket mycket gott :)






1 portion

100 g nötfärs
1 msk ströbröd
1 msk vatten
½ msk matlagningsyoghurt
1 tsk paprikapulver
 1 tsk cayennepeppar
1 msk philadelphiaost med smak av vitlök och örter

Färsk tomat
Sallad
Finhackad rödlök
Ketchup
Matlagningsyoghurt blandat med philadelphia vitlök & örter
Valfritt portionsbröd som rostas

Blanda ströbrödet med vattnet och låt det svälla en stund.
Rör ned köttfärsen tillsammans med kryddor och matlagningsyoghurt.
Forma till en hamburgare.
Gröp ur en liten grop i mitten och fyll med färskosten, täck sedan med köttfärs.
Stek hamburgaren i smör.
Servera i rostat bröd med färska grönsaker, ketchup och vitlöksdressing.

Tomat-oliv- och champinjonröra med smak av balsamvinäger och kanel

5 körsbärstomater (halverade)
4 skivade champinjoner
3-4 svarta oliver
1 msk balsamvinäger
1 msk rödvin
1 tsk honung
1 tsk kanel

Fräs tomater och champinjoner.
I med oliver, balsamvinäger, rödvin, honung och kanel.
Låt det stekas tills vätskan nästan är borta.

Supergott!


Kycklingwraps

Häromdagen introducerade jag Stevie i kycklingwraps, förmodligen världens godaste snabbmat! Han blev HELFRÄLST och detta är en rätt som definitivt kommer att återkomma :)






4 portioner

½ grillad kyckling (urbenat och i mindre bitar)
½ paket bacon i strimlor
1 skivad skivad gul lök
1 tsk mango-curry (Santa Maria)

1 röd paprika i tärningar
1 burk majs
1 liten avokado i tärningar
1 msk honung
1 msk pressad citron
1 msk mango chutney
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl kesella

Sallad
Körsbärstomater
Tortillabröd

Fräs kycklingkött, bacon, lök och curry i smör lite snabbt bara så baconet blir lite knaprigt och löken blir mjuk.
Låt svalna och blanda sedan med grönsaker, avokado, honung, mango chutney, yoghurt och kesella.

Fördela röran på ett tortillabröd tillsammans med sallad och körsbärstomater

 


Kebabgryta med ris

LIDL har alldeles eminent kycklingkebab som faktiskt smakar riktigt riktigt gott! Jag har haft den både på pizza och i pitabröd, men igår testade jag att göra en gryta istället, lite mexikanskt sådär med kakao-chilikrydda (från Santa Maria), majs, paprika, tomater och champinjoner! Sen så har ju jag blivit en riktig sucker för bacon och salami så jag blandade i lite sånt också :) Det blev riktigt riktigt gott! Precis lagom starkt och alldeles perfekt med en klick matyoghurt till! :)

Stevie tyckte nog också om det för han åt iallafall 4 portioner :)





300 kycklingkebab (finns på LIDL)
1 gul skivad lök
1 röd skivad paprika
1 grön skivad paprika
1 burk majs
1 msk kebabkrydda
1 msk Kakao-Chilikrydda (Santa Maria)
1 tsk cayennepeppar
1 burk krossade tomater
½ dl vatten
2 msk chilisås
1 msk honung
½ dl rött vin
10 körsbärstomater

Ris, sallad och matlagningsyoghurt till servering

Stek först köttet hastigt och krydda med lite kebabgryta.
Lägg köttet åt sidan och bryn sedan alla grönsakerna tillsammans med resterande kryddor.
Lägg tillbaka köttet och häll på krossade tomater, vatten, chilisås, honung och lite rödvin.
Låt det puttra en bra stund och rör sedan ner körsbärstomaterna och låt det puttra ytterligare ca 15 minuter tills de har blivit mjuka.

Servera med ris, sallad och matlagningsyoghurt.


Makaronipudding med Spenat och Massa Annat :)



Stevie sa till mig häromdagen att han ville ha spenat!
Jag tappade hakan ca 14 gånger eftersom han i normala fall inte är någon sån där inbiten grönsaksätare utan på sin höjd petar i sig lite paprika och någon tomat kanske :)
Men jag förståss tillfället i akt eftersom jag älskar spenat och knåpade ihop en trevlig pastagratäng med massa blandade tokigheter i :)

I en "klassisk" makaronipudding i mina ögon ska det vara makaroner, äggstanning och skinka eller kassler men det går ju att variera hur mycket som helst! Man kan byta ut köttet mot fisk, makaronerna mot annan pasta, smaksätta äggstanningen med t ex senap eller chilisås mm mm.

I min makaronipudding idag hade jag (förutom makaroner och äggstanning) skinka, salami, bacon, spenat, svamp, purjolök, philadelphiaost och vanlig riven ost och det blev hur gott som helst! Salami och bacon smakar ju mycket i sig men philadelphiaosten hjälpte också till! Dessutom blev det lite krämigare med philadelphia i :)




4 port

4 dl makaroner
100 g strimlad skinka
4 skivar smörgåssalami i strimlor
50 g bacon i strimlor
1 skivad purjolök
100 g färsk skivad svamp
1 rod paprika strimlor
10 körsbärstomater
En påse färsk bladspenat

Äggstanning:
2-3 ägg
2,5 dl mjölk
½ dl créme fraiche
50 g Philadelphiaost med smak (t ex vitlök & örter)

1 dl riven ost


Koka makaronerna.
Fräs köttet, purjon, paprikan och svampen i lite matfett.
Rör ned tomaterna och spenaten och låt spenaten "smälta"
Blanda med de kokta makaronerna i en ugnsfast form.
Vispa ihop äggstanningen och häll den över makaronerna och korven.
Strö över riven ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter i 225 grader tills äggstanningen har stelnat.


Tomatrisotto med Skaldjur

Nu har det varit onödigt tyst om mig länge här på bloggen!
Dels har jag väl inte riktigt haft någon dunderinspiration till att blogga, men sen så har jag även jobbat massor och åkt skidor en massor och därmed inte haft tid!

Vilken vinter vi har!!
Helt UNDERBAR!
Jag fattar inte att jag inte har kommit på att skidor är så fruktansvärt kul tidigare, för nu är jag helt fast i det! Jag vill åka hela tiden och vill aldrig sluta när jag väl är ute i spåret! :)

Fastän jag inte har bloggat har jag förståss ätit mat (fast det har blivit ganska mycket tomtegröt måste jag erkänna ;P) och den här urgoda tomatrisotton med skaldjur åt jag någon gång förra veckan :)




1 portion

1 msk smör
½ liten hackad gul lök
½ dl risottoris
1 tsk paprikapulver
½ dl krossade tomater
½ dl vatten
½ dl vitt vin
1 msk pressad citron
½ msk honung

1 strimlad soltorkad tomat
3 skivade champinjoner
½ burk musslor
1 dl räkor
½ liten avokado i tärningar
7 körsbärstomater
2 msk créme fraiche
1 msk riven parmesanost

Fräs riset och den hackade löken i smör tills de blir glansiga.
Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, citron och honung och låt det koka på svag värme.
Rör om ganska ofta.
Fräs champinjonerna separat.
Rör ner dem i riset tillsammans med den soltorkade tomaten, och körsbärstomaterna.
Låt det puttra lite så att tomaterna blir lite mjuka.
Tillsätt skaldjuren, avokadon, créme fraiche och parmesanost.
Servera omedelbums!


RSS 2.0