Mograbiahsallad med Kycklingkassler!

Till lunchen idag blev jag kompis med en ny sak, nämligen kycklingkassler!
Köpte det på Willy's igår och är mycket positivt överraskad för det var ju mycket godare än vanlig kassler ju!
Mycket mörare och saftigare kött och inte lika salt!
Jag åt den kall i salladen, men jag tror nog att den blir jättegod stekt också eller till exempel gratinerad med tomat och ananas så det ska jag nog prova nästa gång!






Det här hade jag i salladen:

Mograbiah (kokt med lite curry)
Kycklingkassler
Körsbärstomater
Blandad tärnad frukt (Physsalis, Mango, Persika)
Machesallad
Rödlök
Soltorkade tomater
Keso
Äpple-pärondressingen smaksatt med en nypa saffran!


Indisk Kycklingpizza!

Imorse var det världens finaste morgon!
Jag älskar när det är kallt ute så att det kommer rök ur munnen när man andas men när solen samtidigt värmer i ansiktet! Jag körde långpass på Björnön och det var så vackert därute!
Massa fina höstlöv och jag såg nog säkert tio rådjur minst!

Ikväll blev det indiskt tema igen på middagsmaten, en kycklingpizza med tortillabröd som botten, smart och snabbt!



1 port

1 tortillabröd
1 grillat kycklingben
½ gul skivad lök
En liten purjolök i skivor
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 krm kanel
1 msk het mango chutney
½ dl créme fraiche
½ banan i bitar
100 g körsbärstomater i klyftor
3 msk riven ost

Fräs kycklingen, löken och purjolöken i smör tillsammans med kryddorna.
Rör ned créme fraiche och mango chutney.
Lägg röran på tortillabrödet.
Lägg bananskivorna och tomaterna ovanpå och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i knappt 10 minuter tills osten har smält.


Före osten

Quornfärspytt med Makaroner!

Det var länge sedan jag åt quornfärs!
Det har mest blivit köttfärs eftersom det är lite billigare, men nu hade de extrapris på quorn på Willy's så jag passade på att fynda lite! :)

Till lunch idag blev det därför en liten pytt i panna med quornfärssås och makaroner!
Jag gjorde en stor sats quornfärssås och frös in så att jag bara kan ta fram om jag skulle behöva, t ex på söndag när jag (tror jag iallafall) ska göra Quornfärsgratinerad PotatisGnocci!

Quornfärssås för kanske 5-6 personer



1 påse quornfärs
1 gul hackad lök
1 riven morot
1 burk champinjoner
1 burk majs
4 strimlade soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 msk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 msk créme fraiche

Fräs quornfärsen, löken, champinjoner och moroten tillsammans med kryddorna.
Tillsätt krossade tomater, chilisås och de soltorkade tomaterna.
Låt det koka en bra stund.
Rör ned majsen och créme fraiche.

I Quornfärspytten hade jag förutom quornfärs och makaroner även lite tärnad mango och persika och till detta åt jag en kesoröra med philadelphiaost och mango chutney, supergott! :)



Gott & Blandat med Kräftstjärtar & Saffransröra!

Idag har jag ju planerat att äta Tunnbrödsrulle med kräftstjärtar och saffranskeso men jag var lixom inte sådär jättesugen på att blanda ihop allting och sen lixom rulla ihop det... det var lixom inte en sån dag idag ;P

Så istället gjorde jag en liten plocktallrik med kräftstjärtarna, en kesoäggröra med avokado och saffran, snittar av tunnbröd och så lite tomater & frukt till det!
Lika gott men inte lika kladdigt ;P



1 port

Ett tunnbröd
Färskost att bre på tunnbrödet
½ burk kräftstjärtar à 170 g
Körsbärstomater
Frukt

Kesoäggröra med Saffran & Avokado
½ hårdkokt hackat ägg
½ liten avokado i små små bitar
1 dl keso
1 msk créme fraiche
1 msk philadelphiaost
En nypa saffran utrörd i lite pressad apelsinsaft

Bara att blanda! :)

Veckans Matsedel!

Den här veckan har jag verkligen inte planerat ett endaste dugg förutom några dagar så jag får väl uppdatera allt eftersom tror jag! Några dagar har jag dock planerat lite löst och sådär men vet inte riktigt vad jag ska pyssla med på kvällarna de dagar jag är ledig, om jag ska äta hemma eller ngn annanstans men som sagt...
uppdatering kommer nog ske :)

Måndag
Lunch: Quornfärsfräs med Makaroner
Middag: Indisk Kycklingpizza

Tisdag:
Lunch: Mograbiahsallad med Kycklingkassler
Middag: Makaronipudding med Korv & Spenat (matlåda)

Onsdag:
Lunch: Fruktsallad med Äpple-Päron & Vaniljkeso samt smörgås (matlåda)
Middag: Köttfärslåda med Potatismos & Svampsås

Torsdag:
Lunch: Ciabatta med Crabfishröra
Middag: Chicken Vindaloo med Ris (matlåda)

Fredag
Lunch: Spenatomelett
Middag: Saffranspasta med Lax & Skaldjur

Lördag
Lunch:
Middag:

Söndag
Lunch: Sparris & Broccolisoppa med Bröd
Middag: Quornfärsgratinerad Gnocci?

Bulgursallad med Kyckling, Avokado & Apelsin

Jobbar kväll idag och då är det ju bäst att ladda ordentligt med ordentlig frukost och lunch, särskilt efter ett relativt tuff intervallpass imorse! Gjorde därför en supergod och enkel bulgursallad med lite grillad kyckling och andra saker som fanns hemma + en spännande dressing! Jag är nämligen lite inne på att värma äpple och päron med lite ringlad honung och kanel i mikron så att det blir som en kompott lixom till min fruktsallad på morgonen! Då blir det alltid lite honungs-kanelspad i burken och den sparade jag imorse och rörde i bulgursalladen!
Riktigt gott!



Salladen (4 port)
2 dl okokt bulgur
4 dl vatten eller buljong
½ g saffran (ett kuvert)
1 tsk gurkmeja

4 grillade kycklingben
2 avokado i stora tärningar
500 g körsbärstomater i klyftor
1 mango i bitar
1 apelsin i hinnfria skivor
1 röd lök i skivor
Färsk bladspenat

Koka bulguren enl anvisningarna på förpackningen men tillsätt saffran och gurkmeja i kokvattnet. Låt bulguren svalna och blanda i bladspenaten och dressingen. Lägg upp bulgursalladen på en tallrik och fördela övriga ingredienser över! 

Dressingen + Äpple- och Päronkompott i mikron (2-3 portioner)

1 äpple i tärningar
1 päron tärningar
1 tsk kanel
1 msk honung

Lägg frukten i ett glas. Pudra kanel och ringla honung över.
MIkra i en minut på högsta effekt.
Använd frukten till fruktsallad och spadet som bildas till dressing




En Riktigt Bra Dag!!

Idag har jag haft en riktig superdag!
Fick ju lite otippat vara ledig idag (hör och häpna men vi var för MKT folk som skulle jobba! ;P)

Började dagen med ett riktigt långpass i Rocklunda och det gick verkligen utan att skryta JÄTTEBRA!
Jag var SÅ nöjd efteråt och unnade mig en riktig långlyxbrunchmed fruktsallad, yoghurt, müsli, ägg, macka och thé

Sen åkte jag ner på stan en stund, fikade med en jobbarkompis och strosade runt lite i affärer! Hittade en jättefin "vinterklänning" på GinaTricot och ett par stövlar som jag visserligen inte köpte men som jag fundilerar skarpt på!
Sen åkte jag ut till Hälla och Ica Maxi där jag handlade lite mat och blev bjuden på både smakprov av Fläskfilé Vindaloo och glass! Jag älskar att handla på fredagar för då bjuder dom alltid på massa gott i affärerna :)

Sen åkte jag hem, åt smörgås och mannafrutti med bär och krossad pepparkaka (japp, det är supergott ;P).
Pysslade lite i lägenheten, hade intressanta babblemang i telefonen och laddade ner lite musik till mp3-spelaren!

Nu har jag för en liten stund sen ätit min absolut favoritmat;
Världens i särklass godaste skaldjurssallad med ägg och avokado

Snart blir det glassdessert och sen sängen tror jag!
Hoppas att ni har haft en lika bra dag som jag har :)

Indisk Lunchlåda med Matvete & Kantareller

Nu har jag varit superduperförutseende och fixat till lunchlådan till söndag redan idag eftersom jag vet att jag är hopplös på förmiddagarna när jag ska jobba kväll och aldrig gör ngt vettigt (efter träningen förståss)! Sedan kommer jag på sisådär en timme innan jag måste åka att jag inte fixat iordning ngt käk till dagen efter och det är ju lite jättejobbigt att gå upp ÄNDÅ tidigare (vi börjar 06.45) och fixa ngt på morgonen! Nu behöver jag inte göra det för nu har jag redan lagat en liten lunchlåda eftersom det inte fanns ngt kul i frysen!!

Det ska bli himla spännande att se hur det smakar! Det är en blandning av massa grejer som behövde användas + indiska kryddor och sen så tänkte jag ha en sås som är gjord på matlagningsyoghurt blandat med Sweet Mango Sauce till och sen tomater förståss då så då blir den mera färgglad än nu!! Fast visst ser det ganska gott ut? :) 



Det här blandade jag i pytten:

Matvete
Kantareller
Purjolök
Röd lök
Gul lök
Vitlök
Soltorkade tomater
Bladspenat
Äpple
Honung
Citronsaft

 
och sen kryddade jag med lite Curry Madras och Sambal Oelek!

Vi får väl se hur det smakar :)

Kesorecept Till Kryddburken!


Kryddburken är tydligen än så länge inget sådär jättestort fan av keso och det har hon bett mig att ändra på! :)

Jag har ju keso till prexis allting så det är lite sådära svårt att välja ut ngt speciellt sådär och som hon dessutom skulle gilla, för alla är ju så olika men jag gör ett försök!

Keso kan ju vara både ett litet tillbehör eller nästan huvuddelen i en måltid! Det är supergott att blanda keso med spenat och fylla cannellonirör eller i en lasagne och sedan ha en god tomatsås över och ett litet höstigt tips såhär när det börjar bli lite grått ut är att blanda keso och créme fraiche med lite äpplemos eller lingonsylt och ha som kall röra till olika grytor, svamppytt mm mm! Det är faktiskt riktigt gott :)

Om man har lite svårt för den lite gryniga konsistensen på keson är ett tips att blanda den med lite créme fraiche och färskost och lixom mosa "kesogrynen" lite! Med färskost får keson dessutom lite extra smak (även om den är supergod naturell också) och bli krämigare :)

Eftersom jag är lite sådär en keso- och mackaexpert (japp.. jag har nästan yrkeslegitimation på det ;P) så vill jag ju gärna ge henne ett recept på en god smörgåsröra och jag tror nog att vi tar en liten standardröra a'la Anna :)
Fast man får faktiskt friheten att välja exakt vilket bröd man vill, men jag tycker den här röran passar allra bäst i rostat ciabattabröd eller i ett lite grövre portionsbröd, typ müslibröd!



1 port

Ciabatta eller annat valfritt portionsbröd (det går himla bra med tunnbröd också, eller varför inte i en bakpotatis?)
1 msk smör

1 msk smaksatt färskost (helst philadelphia gräslök)
½ dl keso naturell
2 msk lättcréme fraiche
½ msk mango chutney
½ avokado i mindre tärningar
1 dl räkor och/eller crabfish i bitar
1 msk stenbitsrom
2 msk blandad valfri frukt i mindre bitar (t ex äpple, sharon, mango etc)
1 skivad tomat
Salladsblad

Bred smör på den delade ciabattan och rosta den i ugnen tills den har fått fin färg.
Blanda ut den andra matskeden färskost med keso, lättcréme fraiche och mango chutney
Vänd ner avokado, räkor och/eller crabfish, stenbitsrom och frukt i kesoröran.
Fördela salladsbladen på brödets underdel.
Lägg kesoröran ovanpå och sedan den skivade tomaten.
Lägg på brödets överdel och vira in smörgåsen i aluminiumfolie så går det lättare äta.

Smörstekt Gnocci med Färsk Svamp, Grönsaker och Balsamvinägerreduktion

Nu är det en väldigt trött liten tös som skriver för vilken dag det har varit på jobbet!!
Först på morgonen var det tre patienter som skulle på dialys exakt samma tid och tio minuter efter skulle två på undersökningar så det blev lite hektiskt med medicinerna och frukost till dem och allt!
Sen fick en av patienterna en väldigt dålig diagnos och då behövde ju hon mkt tröst samtidigt som två av patienterna blev jättedåliga och dom andra patienterna också vill ha uppmärksamhet så då skulle det ha varit ganska bra att klona mig själv.. men det gick ju inte så det fick ta sin lilla tid allting! Typ runt 14.30 hade jag tid att sätta mig ned och få ngt i magen och då hade jag inte ätit sedan frukosten vid 5 imorse så gissa om jag var lite snurrig *skratt*

Men nu är jag hemma iallafall och nu ska jag anstränga mig för att göra så lite som möjligt! Fast om jag ska vara ärlig så är det mycket roligare när det händer mkt på jobbet än när det är jättelugnt :)

Ikväll blev det lite nytestning här, närmlig färsk potatisgnocci som jag aldrig hade provat tidigare!
Det var absolut jättegott så det kommer jag att äta fler gånger!
Jag kokade den först och sedan smörstekte jag den tillsammans med svamp, lite olika lökar, päron, spenat och körsbärstomater och serverade sedan tillsammans med lite ringlad balsamvinägerreduktion över och en keso-phildelphiaröra med soltorkad tomat....
MUMS säger jag bara!





4 port

500 g färsk gnocci
200 g färsk svamp
En påse bladspenat
300 g körsbärstomater i klyftor
2 pressade vitlöksklyftor
½ gul lök skivad
½ röd lök skivad
1 purjolök skivad
2 päron i bitar
Smör till stekning
Svartpeppar

Balsamvinägerreduktion
2 dl balsamvinäger
1 tsk honung

Keso-Philadelphiaröra med Soltorkad Tomat
2 dl naturell keso
50 g philadelphiaost vitlök & örter
3-4 marinerade finstrimlade soltorkade tomater

Koka gnoccin enl anvisningar
Fräs svampen och löken i lite smör.
Tillsätt päronet och låt det fräsa med en stund så det blir lite mjukt.
Rör ned den kokta gnoccin och tomaterna och ha i lite mer smör.
Låt det fräsa lite
Rör ned bladspenaten

Koka ned balsamvinägern och honungen ungefär till hälften och tills den har lite sirapsliknande konsistens.
Lägg upp "gnoccipytten" på tallrikar och ringla lite balsamvinäger över.

Servera tillsammans med keso som blandats med philadelphiaost och finstrimlade marinerade soltorkade tomater!


I Mitt Kylskåp!

Jag har sett att massa andra bloggare har gett en liten inblick i vad som finns i deras kylskåp och skafferi och då vill ju inte jag vara sämre lixom, särskilt inte idag när jag lixom inte har ngt nytt recept att bjuda på! Lunchen bestod nämligen av en tunnbrödsrulle med makrill i tomatsås och ägg, ungefär som den här och ikväll på jobbet blir det tomtegröt igen!

Så här får ni istället en liten inblick i vad jag i princip för det mesta har i kylskåpet och i skafferiet :)


Mjölk, MannaFrutti, Färsk Tortellini, Kräftstjärtar, Stenbitsrom, Smör, Skinka, Keso, Ägg, Kräftost, Philadelphia, Lingonsylt, Jordgubbssylt, Yoghurt, Jordgubbar, Sallad, Mango, Persika och hmm.. matlåda ;P
I grönsakslådorna finns tomater, purjolök, vanlig lök och morötter och i kylskåpsdörren bl a Sweet Chili-sås, Soltorkade tomater,  Ketchup, Dijonsenap, Mango Chutney & Sambal Oelek


O'boy, Potatimos, Mograbiah, Lasagneplattor, Brunsås, Redning, Ströbröd, Makaroner, Kokos, Honung, Vetemjöl, Havegryn, Müsli, Risgryn, Socker och Mannagryn

Resten av pastan, riset och grynen står på en liten bänk bredvid i glasskålar, krossade tomater, bönor och andra konserver i ett litet skåp bredvid och kryddorna hänger här:


Vad har DU i ditt kylskåp och skafferi?

Tomtegröt & Pastasallad med Spenat, Ägg, Makrill & Räkor

Nu är jag på jobbet (blev en sen uppdatering av lunchen idag) och ska strax äta tomtegröt med skinkmacka och igår köpte jag en stor burk av "mina" pepparkakor (Anna's Pepparkakor alltså)

Det är ju faktiskt bara 3 månader och 1 dag kvar till julafton lixom, så man måste ju börja förbereda sig lite! ;P

Dagens lunch blev förresten riktigt riktigt god!
Tänkte egentligen äta makrill i tunnbröd idag men det blev ett litet långpass löpning imorse och då kändes det som en lite för tunn lunch så det fick bli pasta idag och tunnbröd imorgon istället för då ska jag bara köra intervaller!
Jag har sagt det förut och jag säger det igen, makrill i tomatsås är underskattat och jag MÅSTE börja äta det oftare :)



1 port


1 port kokt avsvalnad pasta
75 g färdigstuvad spenat (finns fryst från Findus)
1 msk Philadelphiaost med smak
2 msk lättcréme fraiche

½ burk makrill i tomatsås
En näve räkor
Ett hårdkokt ägg
100 g körsbärstomater i klyftor
Några skivor rödlök
1 dl blandad tärnad frukt
Blandad sallad

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk Sweet Mango Sauce (Ica)
1 msk stenbitsrom
1 hackad "crabfishpinne"

Tina den färdigstuvade spenaten och rör ned philadelphia och lättcréme fraiche.
Blanda spenaten och pastan.
Bottna en tallrik med valfri sallad.
Lägg pastan ovanpå och fördela övriga ingredienser runt omkring och över.
Blanda keson med lite créme fraiche, sweet mango sauce, stenbitsrom och hackad crabfish och servera till


Makaronipudding med Korv & Spenat

Makaronipudding är verkligen en sån här riktig barndomsklassiker som mamma alltid tog till när fantasin hade tagit slut eftersom det var baserat på grejer som alltid fanns hemma och som alla dessutom tyckte om!

I en "klassisk" makaronipudding i mina ögon ska det vara makaroner, äggstanning och skinka eller kassler men det går ju att variera hur mycket som helst! Man kan byta ut köttet mot fisk, makaronerna mot annan pasta, smaksätta äggstanningen med t ex senap eller chilisås mm mm.

I min makaronipudding idag hade jag (förutom makaroner och äggstanning) chorizokorv, svamp, purjolök, philadelphiaost och vanlig riven ost och det blev hur gott som helst! Chorizon smakar ju mycket i sig men philadelphiaosten hjälpte också till! Dessutom blev det lite krämigare med philadelphia i :)



4 port

4 dl makaroner
2-3 chorizokorvar i bitar
100 g färsk skivad svamp
En påse färsk bladspenat

Äggstanning:
2-3 ägg
2,5 dl mjölk
½ dl créme fraiche
50 g Philadelphiaost med smak (t ex vitlök & örter)

2 hackade tomater
1 dl riven ost


Koka makaronerna.
Fräs korven, purjon och svampen i lite matfett.
Rör ned spenaten och låt den "smälta"
Blanda med de kokta makaronerna i en ugnsfast form.
Vispa ihop äggstanningen och häll den över makaronerna och korven.
Strö över hackad tomat och riven ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter i 225 grader tills äggstanningen har stelnat.


Innan äggstanningen hälldes på.. jag tycker nästan det ser godare ut! :)





Storebrorsbesök, Fint i Kök & Vardagsrum och Thaikäk!

Idag har min älskade storebror varit här på besök!
Vi är väldans olika, både till sätt och utseende. För det första är han tio år äldre än mig, vilket givetvis medför en del olikheter och dessutom är han en sån där musikerhårdrockskille med massa tatueringar, ciggen i ena handen och gitarren i den andra ;P Jag har visserligen också en pytteliten tatuering och gillar en del av samma musik han lyssnar på men han LEVER för den! Hur som helst så spelar det absolut ingen roll för han är världens bästa, roligaste, snällaste och den mest underbara bror man kan ha!

Han har iallafall varit här och hjälpt mig att sätta upp lite grejer på väggarna med slagborren såsom tv:n, hatthyllan och en avlastningsskena (Kroken från IKEA) i köket!

 Det blev hur fint som helst kan jag lova! Jag är speciellt nöjd med avlastningskenan i köket för den är så perfekt när man inte har så stort, men ganska mycket grejer som man måste ha någonstans!

    

Som tack för hjälpen bjöd jag honom på mat på en thairestaurang, Red Chili här i Västerås!
Jag åt wokade tigerräkor med vitlök, thaibasilika och chili och han åt samma sak fast med kyckling och cashewnötter
Vi blev himla nöjda och mätta båda två och det är definitivt en restaurang jag kommer gå tillbaka till!

Frågestund!

Inspirerad av Molly så tänkte jag också köra en liten frågestund under dagen!!
Fråga vad ni vill så svarar jag under dagen eller imorgon!! :)

Veckans Matsedel

Den här veckan blir det mycket jobb!!! Är faktiskt bara ledig på fredag och fundilerar jag om jag ska lyxa till det med mina absoluta favoritsallad - Räk- och Kräftstjärtsallad med Ägg & Avokado!
 Resten av veckan blir det mestadels väldigt enkla rätter och mycket matlådor, men det kan ju bli bra det med :)


Måndag
Lunch: Äpplesmakande Rotfruktssoppa med Bröd (matlåda)
Middag: Makaronipudding med Korv & Spenat

Tisdag:
Lunch: Tunnbrödsrulle med Makrill & Ägg
Middag: Risgrynsgröt med Smörgås (matlåda)

Onsdag:
Lunch: Pastasallad med Makrill
Middag: Risgrynsgröt med Smörgås (matlåda)

Torsdag:
Lunch: Het Korvwok i Tortillabröd (matlåda)
Middag: Smörfräst Potatisgnocci med Spenat & Kantareller

Fredag
Lunch: 
Middag: Räk- och Kräftstjärtsallad med Ägg & Avokado

Lördag
Lunch: Krämig Pastasallad med Skaldjur, Kyckling & Avokado
Middag: Tortellini med Tomatsås & Mozzarella (matlåda)

Söndag
Lunch: Fruktsallad med Keso & Smörgås (matlåda)
Middag: Lax & Skaldjurspasta med Saffran och Avokado
alt
Kräftstjärtar och Lax med Saffranskeso & Avokado i Tunnbröd

Hembakat Bröd med Avokado- och Crabfishröra

Nu har jag bakat matbröd för första gången i mitt liv!

Jag är ju en sån här lat person som alltid köper bröd eftersom jag tror (och vet) att jag inte kan baka!
Dessutom tycker jag så mycket om mitt standardbröd Polarkraft Extreme att jag inte ens vill ersätta det med hembakat!
Senaste tiden har jag dock fundilerat lite på om jag trots allt inte skulle ta och testa min bakkunskaper och idag när jag var ledig och inte hade så mycket annat att pyssla med blev det dags :)

Jag ville inte baka ngn limpa utan mera portionsbröd och efter lite surfande hittade jag ett recept som lät trevligt!
Jag satte igång med baket och efter mycket om och men och väldigt mycket mjöl på väldigt konstiga ställen i köket så hade jag bakat mitt första egna matbröd!

Resultatet då??

Jag blev supernöjd!!
Brödet blev absolut helt OK och nu har jag hela frysen full med nyttiga små portionsbrödsbullar!!
Receptet på brödet hittar ni här!


Visst blev dom fina??

Till lunchen idag åt jag givetvis mitt nybakade bröd tillsammans med en god standardröra à la Anna!
Vad röran innehåll vet jag knappt om jag behöver berätta för de som läser min blogg vet ju vad mina små mackpålägg brukar innehålla och kan säkert lista ut även denna, men bara för att påminna om vad som smakar så himla gott tillsammans så måste jag bara skriva ner vad jag hade i ändå ;P

Keso
Philadelphiaost Gräslök
Avokado
Crabfish
Stenbitsrom
Persika
Sweet Mango Sauce


Före och fter tomater :)



Halloumi, Chorizo, Kyckling, Räkor, Avokado & Krutonger

Hmmm, en väldigt lång titel på en maträtt men ärligt talat så fanns det inget bättre för det var precis det som jag åt lixom!
Jag var sugen på så många lika grejer (mest halloumi förståss) och då finns det ju inget annat att göra än att äta lite av allt, som en minibuffé eller en väldigt trevlig kylskåpsrensning :)

Hur som helst så var det väldigt väldigt trevligt för det var ju nästan alla min favoritmatgrejer i samma måltid ju!
Kantarellerna börjar visserligen tyvärr bli lite för stora för min smak för jag tycker bäst om när de är riktigt riktigt små så att de nästan blir knapriga när man steker dem, men de slank ner ändå :)



Lite svårt att ange några exakta mått sådär för jag tog ju det jag hade och man kan ju ta mer eller mindre av varje grej om man känner för det, men såhär gjorde jag iallafall:

1 port

50 g halloumiost i skivor
Ett litet kycklinglår (urbenat)
½ chorizokorv i skivor
En  näve räkor
En näve blandad svamp (t ex kantareller och champinjoner)
En pressad vitlöksklyfta
Saft av en apelsin
1 tsk sambal oelek
½ avokado
½ skivad röd lök
200 g körsbärstomater i klyftor
½ persika i tärningar
½ påse färsk bladspenat

Fräs svampen tillsammans med vitlöken och löken i smör.
Vänd ned kycklingkött, chorizo och spenaten och smaksätt med apelsinsaft och sambal.
Vänd till sist ned tomaterna, persikan och avokadon.
Lägg upp på en tallrik och försök hålla allting lite varmt.
Stek halloumin i samma stekpanna (så får den lite apelsin- och sambalsmak)
Lägg halloumin ovanpå allting på tallriken och garnera med räkorna.

Krutonger
En skiva vitt bröd
Smör
Pressad vitlök

Blanda smöret med pressad vitlök och bred på brödet.
Rosta brödet i ugnen i ca 5 minuter och skär det sedan i tärningar.
Strö krutongerna över den varma salladen.

Philadelphiakeso med lite smak av äpple
1 dl keso
2 msk philadelphiaost
2 msk äpplemos

Blanda allting och servera till!


Äntligen Fredag och Då Ska Man Äta Kyckling!

Det vet ju alla att man ska liksom, alltså äta kyckling på fredagar och det är precis vad jag har gjort idag!
Inte vilken kyckling som helst heller utan;

Indiskt Kryddad Yoghurtmarinerad Kyckling med Fruktig Mograbiahsallad & Två Såser!

Jag har aldrig testat att marinera kycklingen i yoghurt förrut men det ska jag absolut göra om för den blev himla mör och fin! Jag gjorde några extra kycklingben när jag ändå höll på som jag nu har fryst in. Perfekt att bara ta fram och tina!
Mograbiah har jag ju testat en gång tidigare och nu vet att jag verkligen gillar det!!
Eftersom jag aldrig kan låta bli skaldjur och keso var jag ju givetvis tvungen att blanda ner lite räkor i salladen och ha lite keso vid sidan om fast jag egentligen bara hade tänkt ha kycklingen och tomatsåsen från början!
Fast det är ingenting jag direkt ångrar för det gjorde bara måltiden ändå godare! :)




4 port

Kycklingen

400-500 g kycklingdelar (jag använde kycklingben)
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk curry
1 tsk kardemumma
1 tsk garam masala
0,5 g saffran
Pressad saft av en apelsin

Blanda samman marinaden och lägg kycklingen i den.
Låt stå i kylskåpet så länge som möjligt, gärna över natten!
Ugnsstek kycklingen i ca 30 minuter tills köttsaften är klar och den fått fin färg.

Fruktig Mograbiahsallad
4 port mograbiah
1 påse bladspenat
1 mango i tärningar
1 persika i tärningar
1 avokado i tärningar
1 apelsin i hinnfria skivor
1 röd skivad lök
500 g körsbärstomater i klyftor
Ev några räkor

Dressing:
Pressad saft av en apelsin
1 msk honung
1 msk mangovinäger

Koka mograbiahn enligt anvisningar.
Blanda ned spenaten i mograbiahn medan den fortfarande är ljummen tillsammans med dressingen.
Låt stå och dra åt sig smakerna en stund.
Blanda i övriga ingredienser

Tomatsås
3 stora hackade jättemogna tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 tsk sambal oelek
½ dl vatten
1 tsk honung
2 msk philadelphiaost vitlök
1 msk lättcréme fraiche

Fräs tomathacket tillsammans vitlök, lök och sambal.
Tillsätt vatten och honung och låt det koka samman.
Tillsätt sedan philadelphiaosten och låt den smälta ned.
Rör till sist ned créme fraiche och låt såsen kallna.

Keso- och Sweet Mangoröra
2 dl naturell keso
2 msk lättcréme fraiche
2 msk Sweet Mango Sauce (Ica)

Blanda alla ingredienserna








Stekt Strömming i Tunnbröd

Jag stekte ju Strömming för några dagar sedan och då passade jag på att steka extra mycket så jag kunde frysa in några filéer. Det är superbra för då är det bara att ta fram dem, steka på dem lite igen och äta!
Lyxiga fiskpinnar typ :)

Idag fyllde jag ett tunnbröd med strömmingen, tomater, avokado, rödlök, färsk bladspenat och frukt!
Till det hade jag en kall röra med keso, philadelphiaost (gräslökssmak), hackat ägg och crabfish och som jag hade droppat i lite Sweet Mango Sauce i.
Superdupergott!!!


Utmaning!

Jag har blivit utmanad av Molly och här kommer mina svar:

5 saker i min frys:
Grillade kycklinglår
Crabfish
Räkor
Bröd
Glass

5 saker i min garderob:
Klänningar
Jeans
Varma gosiga tröjor
Träningskläder
Allt som inte fick plats under sängen när jag städade sist ;P

5 saker i min bil:
Isskrapa
CD-skivor
Handduk
Hink + svamp till biltvätt

5 saker i min handväska:
Filofax
Mobil
Tuggummi
Hårborste
Läppglans

Jag utmanar i min tur:

Hanna
Karin
Karolina

Från Den Indiska Kontinenten Till Lite Norrare Breddgrader! :)

Här blandar vi kulturer hejvilt!!
Både i måndags och igår blev det indiskt men idag kör vi på traditionell svensk husmanskost, nämligen Kålpudding!!

Jag gör inte alls Kålpudding på riktigt vis utan har hittat på ett eget litet recept som går lite snabbare, men som ändå blir fruktansvärt gott! Det är ju lite pyssligt att blanda i massa risgrynsgröt i färsen som man egentligen ska göra så jag brukar istället ha lite mosad potatis och idag slängde jag ner lite rivna morötter och äpple också och det gjorde den himla saftig faktiskt! Lite champinjoner och stekt lök fick också vara med att leka!
Inspirerad av Kryddburkens köttfärslimpa blandad jag även i färskost i smeten och nu kommer jag definitivt alltid att ha färskost när jag ska göra ngt med köttfärs :)

Bilderna är lite tråkiga för kålpudding är ju inte direkt sådär bildskönt men,
serverad med potatismos, brunsås och lingonsylt blev den världens gourmetmåltid! :)

    

4 port
1 vitkålshuvud skuret i små bitar
1 buljontärning
1 msk soja
2 msk honung

400 g nötfärs
1 riven morot
1 rivet äpple
1 gul lök i skivor
1 burk champinjoner
50 g Philadelphiaost Vitlök & Örter
1 dl lättcréme fraiche
Ört & Vitlökskrydda (Santa Maria)

Brunsås med lingonsmak
2 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
2 msk lingonsylt

Till servering
Potatismos
Lingonsylt
Tomater

Koka vitkålen knappt mjuk i vatten med buljongtärningen, sojan och honungen.
Häll vitkålen i ett durkslag men spara ca 2 dl av buljongen.

Blanda färsen med äpple, morot, lättcréme och färskost.

Stek svampen och löken lite snabbt och krydda med vitlök- och örtkrydda.

Bred ut hälften av kålen i en ugnsfast form.
Lägg köttfärsröran över och sedan svamp-lökblandningen.
Bred över resten av kålen och häll över den sparade buljongen.
Ställ in i ugnen (200 grader) i 30-40 minuter.

Såsen gör du genom att helt enkelt koka upp matlagningsgrädde och smaksätta med lingonsylt och soja.

Servera med potatismos, mera lingonsylt och tomater!

Två Trevliga Överraskningar!

Det blev minsann ingen bönsallad till lunch för mig idag!
På föreläsningen jag var på kom det nämligen en trevlig överraskning... vi blev bjudna på lunch på Scandic!
Vilken lunch sen då!!
Först ett kallt buffébord med massa olika sallader både med pasta, bulgur och vanliga grönsaker och en massa olika röror till det! Jag provade en chili- och saffransröra (typ aioli fast inte lika stabbigt) som var hur underbar som helst!
Sen fanns det ett bord till med varmrätter och där bjöd de på;
Kycklingcurry med ris
Laxbiffar med potatismos och skirat smör
Gulashsoppa med bröd och krutonger

Jag smakade lite av alla tre och det var supergott! Gulashsoppan är nog ärligt talat bland de goaste sopporna jag ätit!

Till efterrätt var det Vaniljcheesecake med fruktsallad och där fanns det absolut inget att klaga på heller!

Till råga på allt fick vi fika i pausen på föreläsningen och då var det typ 300 (eller ja 6 st iallafall) olika små bakverk som morotskaka, fyllda vaniljbullar, lite mer cheesecake och äpplepaj!

Ja just det... föreläsningen var jättebra också :)


Den andra trevliga överraskningen är att jag har vunnit en tävling på Chilihouse och jag är superglad för jag brukar aldrig vinna ngt annars! Priset var ngn typ av chilisås och jag väntar spänt på att få prova den!!

Supergod Indisk Kycklinggratäng!!

Indisk mat är verkligen min absoluta favoritutländska mat!!!
Jag måste ta reda på om det finns någon indisk restaurang här i Västerås för att äta mat som är lagad av en riktig indier (förhoppningsvis är det ju en sån som har den indiska restaurangen) slår det mesta!!

Min kycklinggratäng blev inte så himla dålig den heller utan jag blev faktiskt jättenöjd och jag kommer absolut att göra den fler gånger!! Jag har gjort en liknande tidigare men jag ändrade på lite saker med kryddningen så jag slänger in ett recept på den här också!! :)



4 port

2 dl långkornigt ris
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 dl vatten

1 grillad kyckling i bitar
½ purjolök i strimlor
1 burk majs
1 banan i skivor
1 burk ananasskivor i bitar
1 dl riven ost
Körsbärstomater till garnering

1 tomat (urkärnad och hackad)
1 msk chicken vindaloo-krydda (finns ofta att köpa i kryddaffärer)
4 msk mango chutney
1 ½ dl matlagningsyoghurt
½ dl mjölk


Fräs ris, lök och kryddor i lite smör så att det luktar gott och riset börjar bli lite genomskinligt.
Koka riset färdigt.
Blanda det färdigkokta riset med kycklingen, purjolöken och frukten i en ugnsfast form eller i fyra mindre portionsformar. (vilket jag gjorde)

Fräs den hackade tomaten, mangon och kryddan i lite smör. Tillsätt  mango chutney, yoghurt och mjölk. Låt koka på mycket svag värme i några minuter.

Häll såsen över riset och kycklingen, strö över riven ost, garnera med körsbärstomater om du vill och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.

En Ganska Het (tror jag) Bönsallad i Matlådan!

Jag har redan börjat uppfylla mitt löfte om att käka mer bönor för imorgon ska jag ha med mig en trevlig bönsallad till jobbet! Jag ska bara jobba till lunch och sedan ska jag på föreläsning om RA på eftermiddagen och jag är inte så jättesäker på att jag har så mycket tid på mig att äta så då är det rätt bra med kall mat som inte behöver värmas!

Jag har ärligt talat inte en aning om ifall den här salladen är god eller inte för jag har ju inte smakat än!
Visserligen är ju alla ingredienserna goda så den borde vara god, men dressingen hittade jag bara på och glömde provsmaka innan jag hällde över! ;P Fast den blev nog lite småstark med tanke på sambalen!
Spenaten fick inte vara med på bilden för den tar jag med mig en egen liten burk så att den inte blir alldeles slakig (finns det ett ord som heter slakig???) om man rör ned den reda nu!

Jaja, jag tänkte ju äta salladen med massa keso så då får jag väl mest äta keso om den inte faller mig i smaken!



2 port

1 liten burk kidneybönor
1 liten burk majs
½ skivad rödlök
½ mango i tärningar
10 vindruvor i klyftor
300 g körsbärstomater i klyftor
½ påse bladspenat

Dressing:
Mangovinäger
Citronsaft
Sambal Oelek
Honung
Orange Pepper (Santa Maria)


Hujedamej!!!

Nu är jag duktigt trött i benen vill jag lova!!
Testade en liten ny bana ute i Rocklunda till långpasset idag och det blev några riktigt grymma utförsbackar, varav den sista (och ärta) var typ 3 km innan jag hade sprungit klart och då är man ju redan läskigt trött! Fast det gick riktigt bra idag tycker jag och det var skönt höstväder att springa i!

Nu ska jag äta frukost.. eller ja det kanske heter brunch eller lunch såhär dags :)
Det blir det vanliga med fruktsallad, yoghurt och chrunch müsli samt en smörgås med skinka, ägg, tomat och keso!

Igår satt jag och laddade hem massa Astrid Lindgren-musik!
Blev så nostalgisk när jag plockade lite bland mina böcker och hittade en samling med julberättelser av henne som definitivt aldrig kommer att få göra barnböckerna sällskap i källaren hemma hosmamma utan som absolut alltid kommer att ha en given plats i min bokhylla! Iallafall så blev jag lite sådär nostalgisugen att höra alla dom där gamla fina sångerna som man kunde (och fortfarande kan) utantill så jag laddade hem bl a Piluttavisan, Idas sommarvisa, Rasmus på Luffen, Sjörövarfabbe mm mm mm.... och hade på för högsta volym när jag städade köket
Grannarna börjar nog fundera vad det egentligen är för konstig människa som flyttat in bredvid dem!! ;P

Allvarligt talat så gjorde Astrid Lindgren så himla mycket fint...
Min favorit bland böckerna är nog Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio även fast jag tyckte de var lite läskiga när jag var liten med Kattla och Riddar Kato och allt! Madicken kommer också alltid att ha en given plats på topplistan för hon varmin absoluta förebild när jag var liten! ;P

Vilken är eran favorit av Astrid Lindgren??


Indiska Bönor i Pitabröd

Bönor är bra grejer!
Det är ju hur billigt som helst, det är gott och det är nyttigt!
När jag pluggade var det jättejättekonstigt om det gick en vecka utan att jag åt åtminstone 3-4 måltider som innehöll bönor. Nu när jag har blivit en sån där vuxen heltidsarbetande människa som får en lite högre inkomst varje månad än det magra studielånet har dock min bönkonsumtion sjunkit drastiskt!
Det är lite synd för egentligen tycker jag ju väldigt om att äta det, både som bas i sallader och i typ grytor och soppor!

Jag tycker nog allra bäst om kidneybönor, men cannellonibönor och vanliga vita bönor kommer inte långt efter!

Vilken är eran favoritbönsort och vad brukar ni laga som innehåller bönor?

Idag gjorde jag en sån där egenpåhittad grej igen, men den blev faktiskt helt ok! Fast egentligen är nog alla mina maträtter jag lagar mer eller mindre egenpåhittade för jag tror nog ärligt talat att jag inte har följt ett recept sedan jag bakade senast (vilket nog är ungefär 400 år sen.. ;P)!
Däremot hämtar jag inspiration från andra recept och igår satt jag och läste massa indiska grytrecept (indiskt är nog min favorit bland utländska matkulturer) och blev väldans sugen på lite sådär garam masala-yoghurt-curry-lite starkt men ändå mjukt-smak (läs indiskt) och då blev resultatet detta:



Indiska bönor

4 port 

1 burk kidneybönor (400 g)
1 gul skivad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd paprika i bitar
1 mango i tärningar
1 purjolök i strimlor
1 burk majs
1 burk hela champinjoner
4 tomater (urkärnade och fint tärnade)
1 tsk garam masala
1 tsk curry 
2 tsk sambal oelek
2 msk mango chutney (gärna het)
1 dl matlagningsyoghurt
½ dl vatten

Fräs löken, vitlöken och kryddorna i smör.
Tillsätt tomaterna och låt det fräsa en liten stund så att det blir tomatsåsigt.
Ha i övriga förrutom yoghurten och låt det puttra samman en liten stund.
Rör till sist ned matlagningsyoghurten och nu får det inte koka mer.

Keso-Mango-Chtuney-Avokado-Raitaröra:
2 dl keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk mango chutney
2 msk Sweet Mango Sauce (Ica)
1 avokado i små små bitar

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt en stund

Till servering:
Varma pitabröd
Sallad
Tomater


Misslyckad bild... oh yes.. men gott var det! :)

Veckomatsedel

Har inte planerat den här veckan sådär jättebra i övrigt och därmed inte käket heller så vi kan vällan säga att det här är en prelimärskiss över hur det kanske kommer att se ut :)

Måndag
Lunch: Korvomelett
Middag: Indiska bönor i pitabröd

Tisdag:
Lunch:
Middag: Indisk kycklinggratäng

Onsdag:
Lunch: Bönsallad
Middag: Kålpudding

Torsdag:
Lunch: Strömming i tunnbröd med ägg- och kesoröra
Middag: Kålpudding (matlåda)

Fredag
Lunch: Indiska bönor med tortillachips
Middag: Smörfräst Potatisgnocci med Bladspenat & Svamp alt Skaldjurspasta med Saffran

Lördag
Lunch: ?
Middag: Chorizo & Halloumisallad

Söndag
Lunch: ?
Middag: Troligtvis på restaurang med storebror

Stuvade Makaroner med Falukorv

Har superduperbråttom så det här blir ett litet inlägg men när man äter något så otroligt gott och nostalgiskt som stuvade makaroner och korv måste man helt enkelt berätta om det!! Jag lägger nog inte upp något recept, dels för att jag inte hinner och dels eftersom det står på makaronpaketet hur man stuvar och steka falukorv tror (och hoppas) jag att alla kan ;P Jag strimlade visserligen falukorven och gjorde en liten pytt tillsammans med lök och svamp men det kan man ju göra som man vill :)




Det blev lite korv över och den stekte jag en omelett på tillsammans med lite purjolök, tomater och champinjoner så att jag har något att ta med mig till jobbet imorgon :)

Min falukorv ska helst serveras på något av följande sätt:

1. Stekt tillsammans med makaroner och ketchup (helst stuvade makaroner som idag)
2. Ugnsgratinerad med äpple, lök, senap och tomat tillsammans med potatismos
3. Stekt med stuvad spenat och potatismos
4. I en korv stroganoff

Det här är ju typ de vanligaste sätten man kan äta falukorv på tror jag, men det finns ju säkert tre miljarder andra goda rätter också för falukorv är egentligen rätt underskattad trevlig mat!
Hur vill ni ha er falukorv?

Hamburgare med massa tillbehör!

Egentligen tycker jag jättemycket om hamburgare, särskilt hemmagjorda som man kan smaksätta som man själv vill! Därför är det så himla konstigt att jag nästan aldrig äter hamburgare när det dels är så gott och dels är ganska lätt att fixa till! Ikväll blev det iallafall en himla god liten hamburgare, smaksatt med lite färskost och sambal och serverad med rostat bröd, ugnsstekta potatisklyftor, grillade körsbärstomater, coleslaw med äpple, apelsin & vindruvor,
 avokadokeso och tomat- & mangosalsa!

Potatisen fick en jättegod smak av citronsaft, honung och chili och i både tomat- & mangosalsan och avokadokeson hade jag lite Sweet Mango-Sauce (ICA), en ny favorit som jag har börjat ha i typ allting :)




4 port

Hamburgarna
400 g nötfärs
1 hackad gul lök
2 msk philadelphiaost vitlök & örter
3 msk lättcréme fraiche
1 tsk sambal oelek

Blanda samman ingredienserna och forma färsen till 4 stora hamburgare.
Stek dem i smör och gärna i grillpanna så får de fina ränder


Klyftpotatis
500 g potatis (ganska små)
Pressad saft av en citron
1 msk honung
1 tsk sambal oelek

Förkoka potatisen med skalet kvar så den blir lite mjuk.
Dela potatisen i klyftor.
Blanda citronsaft, honung och sambal till en marinad.
Lägg potatisarna i en ugnsform.
Häll marinaden över och stek potatisen i ugnen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg och är mjuk igenom.

Coleslaw
½ strimlat vitkålshuvud (ganska litet)
1 riven morot
1 rivet äpple
1 apelsin
1 ½ dl lättcréme fraiche
2 msk lättmajonäs
1 msk sweet chilisås

Dela apelsin på hälften och pressa saften ur den ena halvan. Skär den andra halvan i hinnfria bitar.
Blanda créme fraiche, apelsinsaft, majonäs och sweet chilisås.
Vänd ner grönsakerna och frukten i såsen och låt den stå kallt innan servering.

Avokadokeso
1 avokado
1 ½ dl keso
½ dl lättcréme fraiche
2 msk Sweet Mango-sauce

Tärna avokadon mycket fint och blanda med övriga ingredienser

Tomat-Mangosalsa
300 g körsbärstomater i klyftor
1 mango i tärningar
2 msk Sweet Mango-sauce

Övriga tillbehör
Sallad
Rostat bröd
Ketchup om man vill
Ugnsgrillade körsbärstomater

Krämig Pastasallad med Spenat & Kräftstjärtar

Nu väntar en hel helgs jobb vilket även innebär en massa matlådor!
Ikväll blir det Crêpes från igår och på lördag tänkte jag ta med mig Vegetarisk Lasagne!
På söndag jobbar jag kväll och då får nog matlådan bli Fiskbullsgryta med ris.

Nu till lunchen har jag iallafall lagat lite ny mat i form av en ganska sedvanlig pastasallad à la Anna.
Gott, enkelt och på köpet himla nyttigt också :)




1 port

1 port kokt avsvalnad pasta
75 g färdigstuvad spenat (finns fryst från Findus)
1 msk Philadelphiaost med smak
2 msk lättcréme fraiche

100 g kräftstjärtar
½ avokado i tärningar
100 g körsbärstomater i klyftor
1 dl blandad tärnad frukt
Blandad sallad

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk Sweet Mango Sauce (Ica)

Tina den färdigstuvade spenaten och rör ned philadelphia och lättcréme fraiche.
Blanda spenaten och pastan.
Bottna en tallrik med valfri sallad.
Lägg pastan ovanpå och fördela övriga ingredienser runt omkring och över.
Blanda keson med lite créme fraiche och sweet mango sauce och servera till


Crêpes med Köttfärs

Crêpes är superduperbra mat att göra när man har gjort lite för mycket pannkakor! Fyllningarna går att variera i oändlighet och jag hade faktiskt med mig en fylld pannkaka till lunch på jobbet idag också fast då var det med kräftstjärtar, ägg och keso!

När jag var liten bodde min familj granne med ett äldre par som ganska ofta satt barnvakt åt mig när mina föräldrar jobbade. Jag tyckte mest att dom åt sån där som i mina ögon då var pensionärsmat, typ kött, potatis och sås, pölsa och blodpudding och var nog oftast en riktigt kräsen liten dam som bara satt och petade i maten! En gång så hade damen i huset lagat just crêpes på överblivna pannkakor från torsdagssoppan. Hon hade fyllt den med en skaldjursstuvning och först ville jag absolut inte ens smaka. Jag ville ju lixom ha pannkakor på RIKTIGT vis med sylt och glass!! Till slut tog jag iallafall en tugga och satan i gatan vad såld jag blev direkt!!
Det var ju bara SÅ gott!!

Jag gör crêpes med skaldjursstuvning á la Dagmar (damen hette så) ibland men ikväll blev det med köttfärsfyllning!
SUPERGOTT!



Nu syns ju visserligen inte fyllningen men den är där inuti och jag lovar... det här är LÄSKIGT gott!
Den rivna osten ovanpå rullarna ska egentligen inte vara där (fast man kan givetvis strö över det också) utan det var lite ostspill som blev kvar när jag hade haft massa ost inuti rullarna :)



6 st crépes (2-3 personer)

Crêpessmet

2 st ägg
1,2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
3 msk smör

Vispa ihop ingredienserna och grädda tunna pannkakor i en lite mindre stekpanna

Fyllning

200 g nötfärs
½ gul lök
2 dl krossade tomater
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
1 tsk paprikapulver
2 msk lättcréme fraiche
1 dl riven ost

Fräs färsen och löken.
Tillsätt övriga tomaterna, sambal. mango chutney och paprikapulver och låt det koka samman.
Rör ned lättcréme fraiche för en krämigare sås

Lägg ca 2-3 msk fyllning på varje pannkaka.
Strö över riven ost och rulla ihop pannkakan.
Gratinera i ugnen i ca 8-10 minuter


Gubbröra på Rostat Bröd till Frukost

Jag hade lite ansjovis kvar (i frysen) sedan jag gjorde Rotfruksgratäng à la Jansson med Ägg & Ansjovis och det var lixom så där alldeles lagom mycket för att varken smaka för mycket eller för litet ansjovis i en gubbröra för en person!
Det fick bli min frukost imorse på rostat bröd och med lite hackad tomat och mango ovanpå!
Lite lyx sådär på en torsdagsmorgon innan jobbet :)



Gubbröra för en person

2 hackade ansjovisfiléer
½ hårdkokt hackat ägg
1 msk hackad rödlök
1 msk hackat äpple
½ dl naturell keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk philadelphia med smak av gräslök

Blanda ihop alla ingredienserna och låt det stå kallt en stund innan du serverar på rostat bröd!

Paella med Kyckling & Skaldjur

Ikväll blev det lite spanska influenser till middag, en av min absoluta favoriträtter:
Paella med Kyckling & Skaldjur



1 port

½ dl långkornigt ris
1 tsk smör
½ dl vatten
½ dl pressad apelsinsaft
½ kuvert saffran

1 grillad kycklingklubba
½ dl räkor
½ dl kräftstjärtar
10 körsbärstomater
½ sharonfrukt i mindre bitar
1/4 mango i mindre bitar
½ avokado i tärningar
1 tsk paellakrydda alt lika delar paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar och vitlökskrydda

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk Sweet Ananas & Mangosauce (Ica)


Blanda ihop ingredienserna till den kalla röran och ställ in den i kylskåpet så länge.

Fräs ris och saffran i lite smör tills det luktar gott och riskornen början bli genomskinliga. Tillsätt då vatten och apelsinsaft och koka riset ngt kortare tid än vad som anges på förpackningen (när man steker riset först behöver det inte koka lika länge)

Värm kyckling lätt i stekpannan och krydda med lite paellakrydda.
Sänk värmen ngt och blanda ned det färdigkokta riset i pannan tillsammans med körsbärstomaterna, avokadon och frukten. Låt det bli varmt så att frukten och tomaterna mjuknar lite men inte blir mosiga.
Rör till sist ned skaldjuren!

Servera genast och helst direkt ur pannan!



Nu har jag satt upp lite väggdekor ovanför köksbordet!
Jag tycker det blev ganska fint, vad tycker ni?? :)


Karins Utmaning!

Nyss hemma från dagens långpass i Rocklunda!
Idag gick det betydligt bättre än i förrgår även fast det fortfarande är ganska råkallt och blåsigt!
Är ledig idag och tänkte ta en sväng ner till stan sedan efter frukosten (hmmm brunchen kanske det heter såhär dags) och köpa lite thé i ngn liten butik som heter Théboden som visst ska finnas här någonstans :)
Om någon har något tips om något gott svart thé så får ni gärna dela med er! :)

Häromdagen utmanade Karin mig och jag tycker ju sånt här är superkul så givetvis antar jag utmaningen!

1. Vilken mat äter du ofta?
    Mackor och olika sallader, helst med keso, skaldjur eller kyckling!
 
2. När du är på kalas är du den där personen som sitter eller hjälper du till?
   Jag sitter nog absolut inte still för det kan jag inte göra några längre stunder, men det vete katten om jag hjälper till ;P

3. Var sitter du helst och bloggar?
 
    Hemma

 4. Köper du ofta Triss?
     Har nog faktiskt aldrig köpt en trisslott

5. Vilken stad eller vilket land har varit ditt bästa semesterminne? 
    Grekland och Valencia

6. Vilken TV-kanal tittar du mest på?
 
    Kanal 5 fast jag kollar typ aldrig på TV

Klädbutik - Gina Tricot

Inredningsbutik - hmmm, dom som ligger i Knäppingsborg i Norrköping tror jag och sen gillar jag Lagerhaus också

Godis - Sura godisar och naturgodis (ni vet såna där med yoghurt runt omkring)

Stad - Västerås såklart!

Dryck - Cola light, Fun light Appear och Vin

Musik - Counting Crows och Heather Nova

TV-serie - House!!!!! Jag skulle göra VAD som helst för att få jobba med honom ;P

 Träning - Långdistanslöpning

Bakverk - Jag kan inte baka!

Kaffe - Går nog inte att leva utan ;P

Nu vill jag också utmana och då skulle jag nog gärna vilja veta vad:

Molly
Hanna
Lina

svarar på dessa frågor! :)

Kallt Ute & Varm Mat

Nu är det nog verkligen höst tror jag!
Löven börjar bli röda, det kommer rök genom munnen när man andas på morgonen och imorse fick jag ta på mig vantarna för att inte frysa!
Fast jag tycker nog rätt bra om hösten tror jag!
Det är en riktig mysårstid då man bara vill tända ljus, dricka varm choklad och krypa ihop under en varm filt (gärna med trevligt sällskap förståss) ;P

När det är höst- och vintertid vill jag gärna ha varm mat (fast om jag ska erkänna blir det rätt mycket sallader och mackor även då) och det får gärna vara i form av gratänger, grytor och soppor! Igår gjorde jag ju en moussaka som jag blev himla nöjd med och idag fortsatte jag lite med gratängstuket och lagade en sjukt enkel men god tortellinigratäng!
Grejade ihop en ny variant av grillad tomat- och paprikasås (för den andra har jag ju aldrig tjatat om förut .. ;P) som jag även hade i lite persika som också grillades innan... och det blev himla gott, särskilt om man som jag gillar blandningen av fruktigt och hett tillsammans! Hur som helst, allt blev väldigt gott och enkelt!


Kanske inte världens snyggaste bild, men hur lätt är det att fota en gratäng snyggt på en skala? ;P

2 port

1 paket färsk tortellini med fyllning
125 g mozzarella
250 g körsbärstomater

1 röd paprika
2 stora kvisstomater
½ persika
2 marinerade soltorkade tomater
1 pressade vitlöksklyftor
½ finhackad röd chili
1 msk het mango chutney
1 tsk honung
2 msk sweet chilisås
½ dl lättcréme fraiche
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
30 g philadelphiaost paprika & kryddor

Värm ugnen till 250 grader och rosta paprikan. persikan och tomaten tills skalet på paprikan är svart och bubbligt. Lägg paprikan i en plastapåse, låt svalna, dra sedan av skalet och skär den i mindre bitar. Dra även av så mycket skal du kan från tomaten och hacka den i mindre bitar. Skär också persikan i bitar. Lägg bitarnai en skål tillsammans med övriga såsingredienser. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer.

Koka tortellinin enl anvisningarna och lägg den i botten av en ugnsfast form.
Häll tomatsåsen över och strö över riven mozzarella.
Garnera med körsbärstomater
Gratinera i ca 10-15 minuter

En Mångkulturell Moussaka!

Imorse var det dags för långpass igen!
Gillade ju Björnö superdupermycket så det blev en vända dit igen, milspåret och sen hem!
Det gick sådär faktiskt.. kändes segt i benen idag och så var det inget kul väder, råkallt och blåsigt!
Snart är det nog dags att ta på sig vinterträningskläderna.....

Hur som helst så sprang jag ju iallafall och dessutom städade jag hela lägenheten efteråt och då tyckte jag att jag absolut var värd favoritlunchen.. om det nu kan kallas lunch.. kanske mer mellis egentligen men mätt blev jag! :)
 
Mannafrutti (+ lite vaniljyoghurt)
blandat med
Blåbär, Hallon, Jordgubbar och Mango
och toppat med
Chrunch Müsli och Hackad Choklad!

Det går inte ens att beskriva med ord hur gott detta är!!
Jag kompletterade med en smörgås med skinka, tomat och keso också och sen var jag väldans nöjd och belåten!

Ikväll blev det en favorit som jag inte har ätit på länge;

Moussaka

I ngn tidning (jag tror det var Vår Bästa Mat) så hade de ett recept på en Indisk Lasagne med mango chutney i ostsåsen och det tyckte jag lät himla trevligt och värt att prova!
Sen hade jag mozzarellaost så det här är nog en Grekisk-Italiensk-Indisk Moussaka!
En väldigt god sådan också!! :)



4 port

1 stor aubergine
400 g mjölig potatis

400 g nötfärs
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk Chili & Cacao (Santa maria)

1 ½ dl lättcréme fraiche
½ dl mjölk
4 msk philadelphiaost Vitlök & Örter
2 msk mango chutney
125 g mozzarella

Skär auberginen i skivor och salta lätt på dem.  Låt det sedan stå en stund så att vätskan försvinner.
Stek aubergineskivorna i lite olja.
Koka potatisen halvmjuk i lättsaltat vatten.

Fräs nötfärsen tillsammans med löken och kryddorna.
Häll på de krossade tomaterna och låt det koka samman en liten stund.

Varva sedan såsen, aubergineskivorna och potatisen i en ugnsfast form.
Avsluta med köttfärssås

Blanda ihop créme fraiche, mjölk, philadelphiaost och mango chutney och bred ut det över köttfärssåsen.
Strö allra rist riven mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.

Veckans Matsedel!

Den här veckan blev det ju lite ändringar p g a extrajobb, men kommande vecka ska jag nog försöka hålla mig till planeringen så gott jag kan! :)

Måndag
Lunch: Något snabbt och jättegott! (Mannafrutti med fruktsallad och smörgås om jag känner mig själv rätt)
Middag: Moussaka

Tisdag:
Lunch: Moussaka (matlåda)
Middag: Tortellinigratäng med Tomatsås och Mozzarella

Onsdag:
Lunch: Pannkakor
Middag: Paella med Kyckling & Skaldjur

Torsdag:
Lunch: Gubbröra i Tunnbröd (matlåda)
Middag: Crêpes med Köttfärsröra

Fredag
Lunch: Krämig Pastasallad med Kräftstjärtar & Avokado
Middag: Crêpes med Köttfärsröra (matlåda)

Lördag
Lunch: Vegetarisk Lasagne
Middag: Hamburgare med Coleslaw, Bröd & Klyftpotatis

Söndag
Lunch: Falukorv & Stuvade Makaroner
Middag: Fiskbullsgryta med Ris (matlåda)

Klassisk Husmankost i Ny Tappning!

Jag verkligen totalälskar stekt strömming!!
Mamma stekte alltid strömming med dill- och kaviarfyllning som vi åt tillsammans med potatismos, lingonsylt och rivna morötter och satan i gatan vad gott det var!
Jag kommer nog aldrig kunna steka strömming lika bra som mamma (precis som jag aldrig kommer kunna göra lika god köttfärssås eller korv stroganoff), men ikväll har jag iallafall gjort ett försök!

Jag ändrade dock på några grejer!
För det först kunde jag inte bestämma mig om jag skulle fylla strömmingen eller bara panera och steka den så jag gjorde bägge delarna ;P Jag stekte en filé och sen la jag ihop två med fyllning av Philadelphiaost Gräslök emellan!
Sen så grejade jag även ihop en liten trevlig sallad med en riven morot, äpple, apelsin... och lite lingonsylt och den kan jag verkligen rekommendera!
Vilken smakkombination!





4 port

Med fyllning:
600 strömmingsfilé
100 g Philadelphia Gräslök

Bred philadelphiaost på hälften av filéerna. Lägg övriga filéer över med skinnsidan uppåt och tryck ihop.
Stek strömmingen i smör!

Dubbelpanerad utan fyllning
600 g strömmingsfilé
1 uppvispat ägg 
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Citronpeppar

Vänd först fisken i vetemjöl.
Doppa den sedan i uppvispat ägg.
Vänd den  ströbröd blandat med citronpeppar.
Stek i smör

Fruktig Morotssallad
 2 rivna morötter
1 rivet äpple
1 apelsin i hinnfria klyftor
3 msk lingonsylt

Blanda alla ingredienserna till salladen och låt den stå i kylen en stund!

Servera strömmingen med den fruktiga morotssalladen, potatismos, tomatklyftor och ev lite mer lingonsylt!

Helgens Mat!!

Eftersom jag lite oplanerat fick hoppa in och jobba i helgen ändrade jag lite grann i veckoplaneringen!
Igår käkade jag en snabbgjord pyttipanna med den chorizo som var kvar sedan fredagen+ lite svamp, lök, potatis och stekt ägg! Himla gott faktiskt, fast jag saknade inlagda rödbetor! Det blev ingen bild för jag hade lite bråttom (och sen ser pyttipanna faktiskt inte sådär jättebildskönt ut måste jag säga ;P=

Till lunchlåda igår blev det köppaj IGEN, men den här gången åt jag Lax- och Spenatpajen från Felix och den var lika god som vanligt! Fast kycklingpajen är nog faktiskt liiiiiiite godare!

I matlådan idag har jag Makaroner med en Svamp & Skinkröra som jag tidigare har haft på varma smörgåsar!
Hoppas det smakar bra!

Inga bilder på allt det här, men ikväll blir det Strömming &  Potatismos och då ska jag försöka ta ett fint kort!

Matlådor är himla bra grejer, men köpmat funkar ju också himla bra ibland när det kniper!

Vad har ni helst i eran matlåda och vad köper ni helst för färdigmat?

Nu måste jag nog jobba lite :)


Ha en fin dag allihopa!


Chilihouse!

Karin skrev om en tävling som Chilihouse anordnar där man kan vinna Daves Adjustable Heat Hot Sauce, en chilisås som visst ska passa alla :) Det enda man skulle göra var att länka till deras sida och det här inlägget och säga till att man var med i tävlingen!

Chilihouse var en sida jag inte sett tidigare men som jag absolut kommer titta in till fler gånger, för chili är ju galet gott och det fanns massa spännande grejer jag ville köpa från dem, bl a en het mangosås vid namn Blair's Heat Habanero Mango Hot Sauce!

Så har ni inte kollat in denna sida så tycker jag absolut att ni ska göra det :)

Mograbiahsallad Med Chorizo, Räkor & Crabfish!

Nu har jag jobbat i några dagar och börjar komma in i rutinerna riktigt bra!
Vi hade ju datajournaler i Norrköping och här är det mesta på papper (fast vi ska få datajournal snart) och det är väl det som har varit mest olikt men annars så är det i princip samma patienter och samma sorts jobb som jag är van vid!
Jobbarkompisarna är underbara och man känner sig så välkomnen och redan som en i gänget :)

Egentligen skulle jag inte ha jobbat i helgen men det blev massa sjukt bland personalen så imorgon fick jag hoppa in som "vanlig" syrra efter hmmm 3 dagars introduktion;P Fast det ska nog gå bra för jag är ju inte direkt ensam utan har massa andra att fråga om det skulle vara något jag undrar :) När jag ändå fick jobba lördagen nu så passade jag på att byta så att jag går som introduktionssyrra på söndag och är ledig på måndag istället så jag får nog laga min moussaka då istället! På söndag tror jag nog att det blir stekt strömming istället :)

Ikväll blev det dock som planerat med en sallad på mograbiah, chorizo, avokado och lite skaldjur!
Mograbiah var riktigt riktigt riktigt gott och är absolut något jag ska äta ofta!
Om ni inte har testat Sweet Mango-såsen från ICA har ni missat något för den är superdupergod!





½ dl mograbiah
1 chorizo
Räkor & Crabfish i valfri mängd
100 g körsbärstomater i klyftor
½ avokado i tärningar
½ liten rödlök i skivor
½ nektarin i tärningar
Keso

Dressing:
Pressad saft av en apelsin
1 msk Sweet Mango Sauce (ICA)
1 msk mango chutney
½ tsk sambal oelek

Koka mograbiahan enl anvisningarna.
Blanda samman dressingen och häll den över den fortfarande varma mograbiahan och låt det svalna.
Stek chorizon och löken hastigt och låt även frukten och tomaterna få vara med en liten stund.
Blanda allt inklusive skaldjuren och avokadon med mograbiahan och servera med keso.

Rostad Ciabatta med Avokado- och Crabfishröra

Igår var första dagen på nya jobbet och det kändes (precis som jag trodde) JÄTTEBRA!
Visserligen var det massor nya intryck och massa information så jag var helt trött i huvudet när jag kom, men jag hann ändå med en hel del sjuksköterskegrejer lite senare på kvällen!

Jag har ju introduktion i 4 veckor och började på njursidan (där jag framförallt kommer att vara) och det kändes himla skönt för det är ju den typ av patienter som jag har jobbat mycket med och där jag kan själva "jobbet" men måste lära mig avdelningens rutiner! Det är väldigt likt min gamla avdelning i hur man jobbar så förhoppningsvis kommer det inte ta så lång tid innan jag börjar känna mig lite varm i kläderna! Igår tyckte jag mest att jag frågade vart jag kunde hitta saker och ting ;P

Idag jobbar jag kväll igen och sedan dagpass imorgon, men innan jag åker iväg tänkte jag äta en god smörgås med lite avokado, keso och skaldjur!



1 port

1 ciabatta
1 msk smör

1 msk smaksatt färskost
½ dl keso naturell
2 msk lättcréme fraiche
½ msk mango chutney eller sweet chilisås
½ avokado i mindre tärningar
2 crabfishpinnar
2 msk blandad valfri frukt i mindre bitar (t ex äpple, sharon, mango etc)
1 skivad tomat
Salladsblad

Bred smör på den delade ciabattan och rosta den i ugnen tills den har fått fin färg.
Blanda ut den andra matskeden färskost med keso, lättcréme fraiche och mango chutney/sweet chili.
Vänd ner avokado, crabfish, stenbitsrom och frukt i kesoröran.
Fördela salladsbladen på brödets underdel.
Lägg kesoröran ovanpå och sedan den skivade tomaten.
Lägg på brödets överdel och vira in smörgåsen i aluminiumfolie så går det lättare äta.

Första dagen på nya jobbet!!!

Om bara en liten stund (13.30 för att vara exakt) börjar jag på mitt nya jobb!!
Gissa om jag hade svårt att sova inatt?? ;)
Fast det ska bli så kul, särskilt eftersom det kändes så bra när jag var på konferensen i Ramnäs med avdelningen!

Jag tänkte försöka vara där ganska tidigt så att ngn kan visa mig omklädningsrummet och ge mig lite jobbkläder så idag får det bli en väldigt väldigt väldigt enkel lunch, färdig paj från Felix med andra ord!
Jag äter inte färdigrätter särskilt ofta, dels eftersom det är dyrt och dels eftersom jag oftast tycker att det är godare att laga maten själv!

Felix Kycklingpaj  med Grillad Paprika är dock himla god faktiskt så ibland när jag inte orkar eller har tid att fixa eget käk brukar jag köpa en sån! Pajen med Lax & Spenat är också helt OK!





Nu ska jag alldeles snart göra iordning maten (läs; värma i mikron) och sen sätta mig på cykeln och åka iväg till sjukhuset!! Fast först ska jag nog göra iordning en fruktsallad som jag kan äta ikväll när jag kommer hem :)
Ha en finfin dag allihopa!!


Fast i halloumins våld??

Jag skrev det igår, men jag måste nog skriva det igen;
Grillad halloumi är så ruskigt gott!!!
Det funkar både som tillbehör eller som ensamrätt med något till och dessutom är det ju inte sådär superduperdyrt så man kan ju unna sig det mitt i veckan (tycker jag iallafall!)

Idag är jag absolut värd lite halloumi för imorse testade jag nya löpspår ut på Björnön som ligger en liten bit utanför Västerås Centrum! Spåren var jättejättefina och miljön runtomkring var underbar! Det är en ganska stor ö, ett naturreservat men det finns camping, konferensanläggning, badplats med sandstrand och mycket mycket mer! Jag tyckte nog iallafall att skogen var finast och det var underbart att springa på så välunderhållna spår! Det var lite kul att det var massa fårhagar med får betandes i överallt också som man sprang förbi! När man blir lite distraherad av det runt omkring tänker man inte så mycket på att man är trött! :) Fast när jag kom hem var jag iallafall supertrött för det blev en riktigt lång runda! Jag sprang hemifrån mig ut till Björnön (ca 7 km), sedan milspåret ute på Björnön och sedan hem igen så det blev ju iallafall 24 km! Som tur var det ganska backfattigt så jag slapp den mjölksyran iallafall ;P

Jag fortsätter som sagt med halloumin, men idag bytte jag ut pastan mot grillad kyckling och vitlöksrostade krutonger.. MUMS!




4 port

4 grillade kycklinglår
250 g halloumi
500 g körsbärstomater i klyftor
200 g svamp (kantareller & champinjoner hade jag)
1 pressad vitlöksklyfta
1 rödlök
1 avokado i tärningar
6 marinerade soltorkade tomater
1 påse färsk bladspenat

Dressing & Marinad
Pressad saft och rivet skal av två apelsiner
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk sambal oelek

Vitlöksrostade krutonger
4 vita brödskivor
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk smör

Blanda ihop dressingmarinaden.
Rensa kycklingen från ben och skär halloumin i skivor.
Lägg kycklingen och halloumin i hälften av dressingmarinaden (men i två olika skålar)
Fräs svampen tillsammans med vitlöken i lite smör.
Rör ned kycklingen, bladspenaten, rödlöken, de soltorkade tomaterna, avokadon och körsbärstomaterna
och låt det bli varmt. 

Blanda pressad vitlök och smör och bred på brödskivorna.
Rosta i ugnen i ca 5 minuter tills de har fått färg.
Skär brödet i tärningar.

Stek halloumin snabbt och då gärna i grillpanna så den får fina ränder.

Lägg kycklingsalladen och halloumin på tallrikar.
Häll över den återstående dressingen och toppa med krutongerna! 


Min Veckomatsedel!

Nu tror jag faktiskt att jag börjar bli ganska nöjd med lägenheten! Det mesta är uppe på väggarna, gardinerna är på plats och möblerna är där de ska vara också :)
Det enda som är kvar är några grejer som jag inte har kunnat sätta upp utan hjälp av storebror och hans slagborr! Han kommer hit nästnästa vecka så då kommer TV:n, hatthyllan och "DVD-hyllan" också upp på väggen! :)

Nu när jag har börjat "mitt nya liv" med ny stad och ny jobb och allt är det nog dags att börja bli lite organisatorisk och planerad sådär ;P Ganska många matbloggare som jag läser lägger upp sin veckomatsedel och då vill ju inte jag vara sämre lixom! Fast om jag ska vara ärlig så är jag ju himla tveksam om den kommer följas till punkt och pricka, men den kan ju iallafall vara till en liten hjälp inför matköp så man slipper stå där i full panik och inte ha ett dugg att laga en vettig måltid på! :)

Här kommer den iallafall :)

Måndag
Lunch: Rotfruktsgratäng à la Jansson med Ansjovis & Ägg
Middag: Varm pastasallad med Halloumi, Avokado & Kantareller

Tisdag:
Lunch: Tonfiskpastasallad
Middag: Kyckling med halloumi, svamp och avokado

Onsdag:
Lunch: Kycklingpaj  med Grillad Paprika (snabblunch innan första dagen på nya jobbet!!)
Middag: Tonfiskpastasallad (matlåda)

Torsdag:
Lunch: Ciabatta med Avokadoröra
Middag: Chili Con Carne med ris (matlåda)

Fredag
Lunch: Rotfruktsgratäng à la Jansson med Ansjovis & Ägg (matlåda)
Middag: Chorizo & Mograbiahsallad

Lördag
Lunch: Något snabbt och jättegott! (Mannafrutti med fruktsallad och smörgås om jag känner mig själv rätt)
Middag: Moussaka

Söndag
Lunch: Gubbröra på hembakat bröd (om brödet blir bra)
Middag: Enchiladas

Tonfiskpastasallad Med En Ny Favorit!!

Nu har jag äntligen testat Abbas smaksatta tonfisk med grillad paprika och satan i gatan vad god den var!
Den kommer absolut att hamna på bordet här flera gånger och redan imorgon i min matlåda!
Det var ju en himla enkel pastasallad i sig med det där vanliga jag brukar slänga i (läs frukt och tomater ;P) men smaken på tonfisken gav massor!!



1 port
1 port pasta (kokt och avsvalnad)
½ burk tonfisk med grillad paprika
Tomater
Mango
Persika
Rödlök
Blandad sallad
Keso

Blanda tonfisken och pastan.
Lägg salladen på en tallrik och lägg sedan på tonfiskpastaröran.
Toppa med övriga grejer (eller blanda allt om du tycker det är roligare)

Varm Pastasallad med Halloumi, Avokado & Kantareller

Jag är ju inte sådär överdrivet förtjust i ost och har aldrig varit det! Jag kan inte ens komma ihåg när jag åt vanlig ost på smörgås sedan och i gratänger använder jag oftast philadelphiaost som får smälta. Det finns dock undantag och ostar som jag faktiskt tycker är sjukt goda!

Den första (om man nu kan kalla det för ost) är keso! Det kan man ha till precis allting, i kalla röror, i gratänger, till frukt, på smörgåsen mm mm mm.

Den andra är philadelphiaost och annan färskost som är hur gott som helst och som nog har lika många användningsområden som keso!

Den tredje är mozzarella som jag precis har lärt mig att tycka om. Pasta med tomatsås och mozzarella är sjukt gott och likaså att ha osten i olika gratänger och på pizza! Jag tycker dock bara att den är god när den är smält, men nån gång ska jag lära mig att tycka att Sallad Caprese (ni vet den med tomat, mozzarella och basilika) är gott!

Den fjärde är fetaost! En grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost och rödlök är ALDRIG fel! :)

Den femte är halloumiost som ju är galet gott att grilla! Jag har aldrig ätit den "otillagad" men den är säkert god då också! Idag fick halloumiosten vara med i en varm pastasallad tillsammans med kantareller och avokado!
Riktigt supergott!

Vilka är era favoritostar??



4 port

200 g pasta (t ex fusili eller penne)
250 g halloumiost i skivor
200 g kantareller eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
2 avokado i stora tärningar
500 g körsbärstomater i klyftor
1 rödlök i skivor
1 persika i tärningar
1 påse färsk bladspenat

Dressing:
Pressad saft och skal av en citron
1 msk balsamvinäger
1 ½ msk honung
Nymalen svartpeppar

Keso- och vitlöksröra
2 dl keso
4 msk philadelphiaost vitlök & örter

Koka pastan och häll av vattnet men håll den varm.
Stek svampen tillsammans med vitlöken i smör tills vätskan är borta.
Blanda ned spenaten och låt den steka med en liten stund.
Vänd ned pastan och de övriga ingredienserna i spenat- och svampfräset förrutom osten
Låt allting bli varmt och ta smak av dressingen, men det ska inte bli mosigt!
Stek osten (helst i grillpanna för rändernas skull)
Lägg upp salladen på varma tallrikar och toppa med den stekta osten.
Servera med keso- och vitlöksröran

Tre Fönster

Nu har jag satt upp gardiner för första gången i mitt liv! Gissa om mamma måste vara stolt över sin hushållsbegåvade dotter nu!! Visserligen var gardinerna redan färdigsydda så det enda jag i princip gjorde var att trä i dem i panelhänggrejerna och hänga upp dem... men ändå!!
Dessutom skruvade jag faktiskt upp gardinstången i vardagsrummet själv... så det så!! ;P


Sovrumsfönster med Walk Of Fame-väggen bredvid ;P


Vardagsrumsfönster


Köksfönstret med mina balsamvinäger- och oljaflaskor som kostade 10 kr (!!!)

I köksfönstret har jag inte satt upp några gardiner än för jag har lixom inte hittat ngt som passar!
Om det är ngn som har förslag på vad som skulle vara snyggt så är dom mer än välkomna!

Rotfruktsgratäng à la Jansson med Ägg & Ansjovis

Idag när jag höll på att plocka lite bland mina grejer hittade jag allt julpynt (nerstuvat längst ner i en låda under 300 kg kläder)! Det är ju faktiskt inte såååå himla långt kvar till jul nu, bara några månader så jag bar inte ner ngt av pyntet i källaren utan ställde det i en garderob eftersom det snart är dags att ta fram det! :)

När jag hittade julgrejerna blev jag sjukligt sugen på julmat och min absoluta favorit på julbordet är nog faktiskt Janssons Frestelse, särskilt den min moster gör! Det är hennes absoluta paradrätt tillsammans med Kräftströmming!
Jag tänkte först göra vanlig Jansson men sen hittade jag lite ägg, kålrot och purjolök som också ville vara med och leka! Faktum är att jag inte hittade LITE kålrot utan väldigt massa kålrot så när jag ändå höll på att laga mat fixade jag iordning en rotfruktssoppa också som jag frös in. Jag smaksatte soppan med lite äpplejuice och curry och satan i gatan vad god den var! Det får bli matlåda till jobbet inom en snar framtid! Har tyvärr ingen bild för jag hällde upp direkt i matlådan men här kommer receptet iallafall:

2 port
200 g potatis i mindre bitar
200 g kålrot i mindre bitar
½ gul lök lök
½ purjolök
4 dl buljong
1 dl mjölk
2 msk äpplejuice
1 tsk curry
2 msk lättcréme fraiche

Koka potatis och kålrot i buljongen tills de är mjuka.
Låt lök och purjolök koka med en liten stund.
Häll av nästan all buljong i en bunke.
Mixa grönsakerna med en stavmixer till ett grovt mos.
Späd med buljong och mjölk till en soppliknande konsistens.
Tillsätt äpplejuice, curry och lättcréme fraiche och låt det koka en liten stund.



Rotfruktsgratängen (fast det kändes mer som en omelett med tanke på äggstanningen blev också himla trevlig och den kanske blir mitt bidrag till julbordet i år? :) Jag åt den med äpplekeso och det var också trevligt :)



4 port

400 g potatis i strimlor
200 g kålrot i strimlor
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
1 burk ansjovis
1 buljongtärning
3 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl buljong
½ dl riven ost

Äpplekeso
½ litet rivet äpple
1 tsk honung
1 dl keso

Koka först potatisen och kålroten i buljong så att de blir lite mjuka.
Låt purjolök och lök koka med i några minuter.
Häll av buljongen, men spara ca 1 dl.
Häll rotfruktsblandningen i en smord ugnsfast form och fördela ansjovisen ovanpå.
Vispa ihop ägg, mjölk, buljong, lite av ansjovisspadet och den rivna osten.
Häll blandningen över rotfrukterna och ansjovisen.
Grädda i ca 220 grader tills äggstanningen stelnat, typ 15-20 minuter.

Blanda keso, väl urkramat rivet äpple och honung och servera till!


RSS 2.0