Veckans Matsedel

Måndag
Lunch:

Middag: Indisk Kycklingtacos

Tisdag
Lunch: Paj
Middag:
Tonfiskpasta med tomatsås (matlåda)

Onsdag
Lunch:
  Tunnbrödsrulle med Skink- och Kesoröra (matlåda)
Middag: Kokt Fiskfilé med Potatismos och Kall Spenat- och Äggröra

Torsdag
Lunch:
Köttfärssås och Pasta
Middag: Thailändsk Skaldjurssoppa med bröd (matlåda)

Fredag
Lunch:
 
Middag: Hemmagjord Kebabrulle

Lördag
Lunch:
Middag:
Paella med Kyckling & Skaldjur

Söndag
Lunch:
Vegetarisk Gratäng med Aubergine
Middag: Köttfärsfyllda Filodegsrullar

Kinesisk Lövbiffswok

Det var kanske ungefär tre miljoner år sedan som jag åt lövbiff tror jag! Jag kan inte ens komma ihåg att jag har köpt det någon gång sedan jag flyttade hemifrån faktiskt, vilket är lite dumt för efter kyckling tycker jag nog faktiskt att lövbiff är det allra bästa köttet till wok :)

Min favoritkötträtt på kinarestauranger är Wokad Biff med Bambuskott och idag skulle jag försöka hitta på något liknande! Jag vet ärligt talat inte om det blev sådär jättelikt, men det smakade iallafall lite kinesmat över det hela och faktiskt himla gott :) Jag passade på att använda den Kinesiska Fem Kryddors-kryddan från Tojaimport och den gjorde mig absolut inte besviken även om den kanske inte riktigt passade in just här med sin blandning av  bl a kanel och stjärnanis men så tokigt blev faktiskt inte :)



4 port

400 g strimlad lövbiff (eller något annat kött)
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 burk strimlade bambuskott
1 burk ananasskivor i mindre bitar
½ dl köttbuljong
 ½ dl ananasspad
3 msk kinesisk soja
1 msk Kinesisk Fem Kryddors-krydda
½-1 msk sambal oelek
1 msk maizenaredning

Börja med att woka köttet väldigt fort.
Ta sedan upp det och woka grönsakerna istället.
Lägg i köttet igen
Blanda samman buljong, ananasspad, soja, krydda och maizena och häll det i woken.
Tillsätt såsen till woken och låt det puttra en liten stund.
Servera med ris eller nudlar

Matlåda med den Indiska Grönsaksgrytan och en om möjligt ändå mer Indisk Potatis :)

Den Indiska Grönsaksgrytan som jag gjorde i torsdags får hänga med i matlådan till jobbet idag :) I torsdags hade jag ju gult ris till men idag blev den stekt potatis med indiska kryddor istället! Jag kokade först potatisen nästan mjuk och lät den svalna.

Sedan marinerade jag den i:

Citronsaft
Garam Masala (ganska mycket)
Curry Vindaloo (ganska lite)
Röd Currypasta
Lite Ketchup

Sen stekte jag upp den i vanlig stekpanna så den fick fin färg och tänkte äta den tillsammans med grönsaksgrytan :)


Julfint och En VÄLDIGT fin för tidig julklapp!

Idag har jag varit ledig!
Började dagen med ett riktigt långpass på runt drygt 2,5 mil som gick så himla underbart bra att jag nästan ville gråta!
Det har gått lite si och så med löpningen sista veckorna nu när det har varit så kallt! Jag gillar vinterlöpningen och försöker träna oavsett väder (mitt allra bästa pass har jag faktiskt haft i nästintill snöstorm!!) men det blir jobbigare med andningen vid minusgrader och så är det ju så satan i gatan kallt om fingrarna! ;P
Idag gick det iallafall hur bra som helst så nu kanske jag är på G igen? :)


För någon vecka sedan fick jag ett erbjudande från Toja Import om att få ett smakprov av deras produkter! Självklart tackar man inte nej till det och igår fick jag ett sms om att jag hade ett paket att hämta ut! Döm om min förvåning när jag öppnade kartongen och såg att det inte alls var något litet smakprov utan SEX STORA KRYDDBURKAR MED INDISKA KRYDDOR!! Det var en himla tur att jag öppnade paketet hemma för hade jag gjort det i affären hade de nog trott att jag var tokig när jag hoppade runt som en gnu av glädje! ;P Jag har tittat HUR länge som helst på de här kryddorna i affären och tänkt köpa dem och så får jag dem GRATIS istället!! Tack SNÄLLA Toja Import!! Nu har ni en trogen kund kan jag lova!! Jag ska premiärprova någon av kryddorna tillsammans med kyckling nu i början av veckan tänkte jag!! :)



Sen så har jag varit och handlat lite på ICA Maxi och julpysslat lite till i lägenheten!
Lite mysigt blev det väl allt?

   

Bilderna blev himla dåliga idag för jag råkade ha lite fel inställning på kameran tyvärr :(

Het Indisk Grönsaksgryta

Idag blev det indiskt igen!!
Det är ju så satan i gatan kallt ute och efter lite julpynt här hemma och en kort, men frusen promenix var jag hemskans sugen på något varmt och kryddigt! Jag anföll frysen på jakt efter sådant som har legat där i typ tre miljoner år och som behöver användas, men tro det eller ej (!!??) det enda som liknade något sådant var en påse broccoli och blomkål!! Vad gör man då med en påse nyttiga grönsaker????

Självklart gör man en het och kryddig grönsaksgryta, självfallet med indisk touch!!



Det här hade jag i:
 
En gul skivad lök
½ skivad purjolök
2 hackade tomater
En liten burk champinjoner
½ påse broccoli och blomkål
En röd strimlad paprika
½ tärnad mango
1 msk sambal oelek
½ msk curry madras special
½ msk garam masala
½ msk röd currypasta
1 tsk gurkmeja
½ dl vatten
En halv burk créme fraiche

Fräs lök, purjo och hackade tomater tillsammans med kryddorna.
Tillsätt de övriga grönsakerna och späd med vattnet.
Låt det puttra en bra stund!
Rör ned créme fraiche.

Servera med gult ris (färgat med gurkmeja eller saffran), pasta, bulgur eller ngt annat :)


Indisk Saffransrisotto med Skaldjur

Nu är det jul och då är det ju riktiga saffranstider!
Jag är totalgalen i den kryddan så jag äter den hela året om, men på något konstigt sätt smakar den bättre nu på vintern?! Något annat som är himla konstigt är dock att jag inte är sådär jätteförtjust i saffransbröd! Visst äter jag det och tycker ju inte att det är äckligt på något sätt, men det är ingen större risk att jag skulle ställa mig och baka en sats med lussekatter (vilket iofs också kan ha sin orsak i att jag inte kan baka för fem öre ;P)

Saffransrisotto med skaldjur är däremot väldans himla gott så det fick det bli ikväll! Självklart med en indisk touch av en gnutta garam masala och mango chutney (jag har nog varit indier i ett tidigare liv!!)



4 port

400 g blandade skaldjur (jag använde räkor, musslor, crabfish och kräftstjärtar)
1 purjolök
3 strimlade soltorkade tomater
500 g körsbärstomater


Risotton
1 hackad gul lök
1 kuvert saffran
1 tsk garam masala
1-2 msk olja
4 dl arborioris
8 dl grönsaksbuljong
1 dl pressad apelsinsaft 
4 msk philadelphiaost
2 msk mango chutney
½ dl lättcréme fraiche

Koka upp buljong och apelsinsaft och låt det sjuda.
Hacka löken fint och fräs den tillsammans med saffran och garam masala i olja tills den blir glansig.
Tillsätt 3 dl vätska och låt det koka upp
Sänk värmen, lägg i riset och låt det koka tills vätskan sugits upp.
Häll på mer buljong så att riset täcks, rör om och låt koka.
Späd med mer vätska och rör om allteftersom det kokar in i riset.
Fortsätt på samma sätt i ca 20 minuter tills risotton är lös och lite krämig.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ned osten, mango chutney och créme fraiche. 

Stek purjolöken och de soltorkade tomaterna lite snabbt.
Tillsätt skaldjuren.
Blanda ned risotton i pannan eller tvärtom, blanda ned allt i risotton och servera omedelbums!

Smörgåsar med Indisk Kycklingröra!

Jag gillar ju indisk mat supermycket men jag tror nog faktiskt aldrig att jag någon gång har gjort ngn smörgås med indiska smaker!? Idag var det dags och eftersom jag tycker att kyckling gör sig himla bra tillsammans med indiska kryddor så fick det blir två matiga kycklingsmörgåsar! Från början var det bara en dubbelsmörgås men det blev ju så himla mkt röra så jag fick använda både underdelen och överdelen att lägga röran på ;P
Jag åt smörgåsarna kall men jag tror nog att de smakar precis lika bra om man fyller brödet med röran och sedan sätter in i ugnen!



Två smörgåsar eller en dubbelmacka

Ett portionsbröd, t ex baguette eller ciabatta (Jag använde Äntligen Subs!)
Smör eller färskost

Ett grillat kycklingben (urbenat och i mindre bitar)
½ liten skivad gul lök
½ dl tärnat äpple
½ tärnad tomat
½ dl tärnad mango
½ msk curry vindaloo
1 tsk kanel
½ tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
½ dl créme fraiche eller matlagningsyoghurt

Körsbärstomater i skivor

Fräs löken, äppletärningarna och tomaten tillsammans med kryddorna i smör.
Rör ned mangotärningarna, kycklingen, sambal, mango chutney och créme fraiche/yoghurt och låt det puttra en stund.
Låt röran svalna.

Dela och rosta brödet.
Bred på smör eller färskost.
Lägg på kycklingröra och körsbärstomater på underdelen och överdelen alt endast på underdelen och lägg på överdelen som lock och ät som dubbelmacka :)


Som dubbelmacka :)

Veckomatsedel

Måndag
Lunch:

Middag: Skaldjursrisotto med saffran

Tisdag
Lunch:
Tunnbrödsrulle med Crabfish- och Stenbitsromröra (matlåda)
Middag: Stekt Falukorv & Stuvade Makaroner

Onsdag
Lunch:
  Skaldjur & Halloumi i Tomatsås med pasta
Middag:
Levergryta med potatismos (matlåda)

Torsdag
Lunch:
Gulaschsoppa med bröd (matlåda)
Middag: Indisk Grönsaksgryta med ris

Fredag
Lunch:
 
Middag: Kräftstjärts- och Räksallad med Avokado & Ägg

Lördag
Lunch:
Tacofärs i pitabröd
Middag: Pastagratäng med Lax & Spenat (matlåda)

Söndag
Lunch:
Indisk grönsaksgryta med en ännu mer indisk potatis (matlåda)
Middag: Lövbiffswok med ris

Trevlig Bulgursallad med Varmrökt Lax & Kräftstjärtar

En hemskans god saffranskryddad bulgursallad med varmrökt lax och kräftstjärtar fick bli dagens lunch innan jobbet!
Kanske lite lyxigt för en lunch, men det är ju ändå lördag och till matlåda har jag gårdagens Ugnspannkaka med Blåbär & Äpple, vilken visserligen var sjukt god men kanske inte riktigt ngn lördagsmiddag? ;P

Hur som helst, varmrökt lax och kräftstjärtar är ju läskigt gott och tillsammans med saftig saffransbulgur smaksatt med apelsin- honung- och kaneldressing kan det väl knappast bli bättre? :)



1 portion

½ dl bulgur
1 dl vatten
En nypa saffran
En nypa gurkmeja

Dressing
½ dl pressad apelsinsaft
1 krm kanel
1 tsk honung
En till nypa saffran

Till Salladen
En bit varmrökt lax (delad i mindre bitar)
En näve kräftstjärtar eller räkor
Sharonfrukt i tärningar
Physsalis i klyftor
Rödlök i skivor
Soltorkade tomater i strimlor
Körsbärstomater i klyftor
Salladsblad

Keso- och stenbitsromsröra
1 dl keso
2 msk créme fraiche
1 msk kräftost (Kavli)
1 msk mango chutney
1 msk stenbitsrom

Blanda samman ingredienserna till keso- och stenbitsromsröran och ställ den i kylen så länge.

Koka bulguren enl anvisningar men tillsätt saffran och gurkmeja i kokvattnet
Blanda samman ingredienserna till dressingen, värm väldigt snabbt i mikron så honungen smälter och rör ned den i den varma bulguren. Låt svalna.

Gör iordning alla ingredienserna till salladen.

Bottna en tallrik med sallad, därefter bulgur och sedan övriga ingredienser.
Servera med kesoröran.

Ugnspannkaka med Blåbär, Äpple och en nypa Pepparkaka :)

Jag har viljat göra ugnspannkaka himla länge nu eftersom det var en av mina favoriträtter som barn!
Som vanligt är mammas ugnspannkaka med fläsk den allra allra godaste, men det här var inte heller en så tokig variant utan faktiskt helt sjukt jäkla jättegod!!!! :)
Fast kanske mer efterrättslik, eller varför inte efter en soppa?



4 port


2 1/2 dl vetemjöl

6-6,5 dl mjölk

3 ägg

1/2 tsk salt

1-2 msk smör

Ett äpple i bitar
100 g blåbär
Kanel
Pepparkakskrydda (finns att köpa på Aromboden.se)


Vuspa  mjölet tillsammans med 2 dl av mjölken och äggen och rör tills du får en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och saltet.

Stek äpplebitarna hastigt i smör och krydda med kanel och pepparkakskrydda.
Blanda ner blåbären i pannkakssmeten.
Smörj en långpanna med smör, bottna med äppleskivorna, häll i pannkaksmeten och grädda 20-25 minuter i 225 graders ugn till ugnspannkakan fått fin färg och stannat i mitten.
Servera med sylt, färska när, keso, glass eller vad du känner för!


Laxsmörgås med Avokado

Jag har riktigt fastnat för Pågens Äntligen Subs! De är ju hur smidiga som helst att ha hemma ju, goda, lagom stora och perfekta för en lättare lunch eller kvällsmat! Jag hade lite gravad lax i kylen som blev över efter min Pastagratäng med Lax & Spenat så jag sväng ihop en trevlig sub med Lax, Avokado, Kesoröra & Tomat till kvällsmat idag!
Superenkelt och Supergott!



Fyllning till en Sub

50 g gravad/kallrökt lax
2 msk Kräftost (Kavli)
½ liten avokado i små små bitar
1 dl keso
1 msk créme fraiche
1 msk mango chutney pineapple
1 msk stenbitsrom
Salladsblad
Körsbärstomater i skivor

Dela, rosta brödet och bred ungefär hälften av färskosten på.
Blanda resterande kräftost med avokadobitarna, keson, créme fraiche, stenbitsrom & mango chutney.
Bred resterande färskost på brödet.
Lägg på salladsbladen, laxen och röran på brödets underdel.
Toppa med tomatskivorna och lägg på brödets överdel.

Namnsdagsgott med Kyckling, Räkor & Avokado :)

Idag har jag namnsdag minsann för jag heter Elisabeth i andranamn (efter min farmors mamma tror jag) och det måste man ju fira lite grann sådär med att äta något gott! Jag åt gott förut idag också med min supergoda favorit-"lunch" som slår det mesta, men nu på kvällen ville jag ha lite mer riktig mat! Så jag tog helt enkelt och blandade typ allting jag tycker om (förutom halloumi för det glömde jag köpa) till en sallad som serverades med det jag tycker mest om i hela världens, KESO förståss!! Jag behöver väl knappt säga att jag tyckte det var skitgott?? :)



Det här hade jag i:

Grillad Kyckling
Färska Räkor
Avokado
Sharonfrukt
Physsalis
Miniplommontomater (SÅ goda)
Rödlök
Marinerade Soltorkade Tomater, Chilifrukter och Oliver
Vitlöksrostade krutonger



Pastagratäng med Lax & Spenat

Jag har länge varit sugen på Laxlasagne med Spenat, något som jag har lagat ganska ofta tidigare men som det inte har blivit på ett tag nu! Vanlig lasagne med köttfärssås i all ära men det kan ju vara kul att variera sig lite grann och lax och spenat går ju faktiskt himla bra ihop :) Nu bar det sig dock inte bättre än att jag hade glömt att köpa lasagneplattor så jag fick ta vanliga makaroner (vilket jag iofs tycker bättre om) så det blev en sorts pastagratäng istället, men satan i gatan vad bra det smakade och så snabbt det gick att laga! :)



4 port

2 ½ dl okokta makaroner
200 g gravad eller kallrökt lax i mindre bitar
8 "pinnar" crabfish
250 g frust hackad spenat (gärna färdigstuvad så blir det krämigare)
100 g philadelphiaost med smak av gräslök
1 dl mjölk
½ dl lättcréme fraiche
1 dl riven ost

Koka makaroner
Tina spenaten i en kastrull.
Rör ned philadelphiaosten och späd med mjölk samt créme fraiche.
Blanda laxbitarna och crabfishen med den kokta pastan i en ugnsfast form eller fyra mindre portionsformar.
Häll över spenatsåsen och blanda runt lite så att pastan blir spenatig men så att såsen fortfarande täcker den.
Strö över riven ost och gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills osten har smält.

Hannas Utmaning!!

FÖRLÅT Hanna!
Jag hade totalt missat din utmaning som går ut på att jag ska skriva 7 olika (vika som helst) saker om mig själv! Självklart antas utmaningen!!

1. Jag har hållt på med en hel drös sporter genom åren, bl a löpning, ridning, handboll, simning, innebandy och friidrott och skulle förmodligen få krupp om någon tvingade mig att sitta stilla längre än 5 minuter :)

2. Jag tycker om klyftpotatis, stekt potatis, potatismos, pommes och kokt färskpotatis men totalvägrar äta vanligt kokt potatis!

3. Jag tycker sharonfrukten är den godaste frukten och hallonet det godaste bäret.

4. Jag har varit sambo på 17 kvadratmeter och det är väl ingenting jag rekommenderar precis ;P

5. Jag är jätterädd för hajar och kan få för mig att jag är jagad av en jättestor haj i en vanlig insjö ;P

6. Jag har en liten mörkblå Ford Ka-07 som jag avgudar :)

7. Jag säger "satan i gatan" väldans ofta

Veckomatsedel


En ganska FISKig vecka om jag får säga vad jag tycker :)

Måndag
Lunch: Kyckling Marengo
Middag: Shepherd's Pie (matlåda)

Tisdag
Lunch:
Tunnbrödsrulle med Skink- och Kesoröra (matlåda)
Middag: Lax- och Spenatlasagne

Onsdag
Lunch:
 
Middag: Grillad Kyckling med Avokado & Krutonger

Torsdag
Lunch:
Omelett (matlåda)
Middag: Smörgås med Lax & Avokado

Fredag
Lunch:
 
Middag: Varmrökt Lax med Avokado & Ägg

Lördag
Lunch:
Kycklingkassler med matvete
Middag: Tomatig Tonfiskpasta

Söndag
Lunch:
Rotfruktsoppa med bröd
Middag: Kycklingsub

Tomatig Tonfiskpasta!

Idag är det fredag och idag har jag varit duktig och bytt till vinterdäck på bilen minsann!
Blev ju livrädd här för någon vecka sedan när temperaturen plötsligt sjönk till typ 300 minus och det blev värsta snöovädret för jag hade ju inte tid för däckbyte förrän den 22 november egentligen! Som tur var kunde jag ringa och tidigarelägga tiden och nu sitter vinterdäcken där de ska så nu får det vara hur mycket snöoväder som helst!

Var så himla hungrig när jag kom hem från jobb, däckbyte och ICA Maxi så det var bara att hitta på någon maträtt som gick fort som attans att tillaga!! I skafferiet hittade jag en trevlig burk med Tonfisk i tomatsås som nog egentligen är tänkt som smörgåspålägg (typ som makrill i tomatsås) men jag var inte det endaste dugg smörgåssugen (kors i taket!) så jag gjorde en trevlig pastasås med den istället och det blev riktigt bra! :) Den där tonfisken måste jag nog köpa mer av!



2 port

En burk tonfisk i tomatsås
(min sort köpte jag på Europris för typ 2 kr men Abba har också ngn variant)

½ skivad purjolök
2 strimlade soltorkade tomater
1 burk champinjoner
50 g Philadelphiaost med gräslökssmak
1 dl créme fraiche

Koka pasta
Stek purjolöken och champinjoner lite snabbt tillsammans med de soltorkade tomaterna.
Blanda ned tonfisken, philadelphiaosten och créme fraichen så att osten smälter.
Vänd ner pastan och blanda runt!

Bulgursallad med Chorizo & Crabfish

Återigen en standardsallad a' la Anna!
Bulgur är verkligen supergott att göra sallader med! De små grynen suger åt sig dressingen så himla bra och det blir både saftigt och smakrikt! Idag blandade jag ner lite stark korv och crabfish i salladen tillsammans med diverse grönsaker och frukter! Jag hittade på en ny dressing och sen gjorde jag även trevlig kesoröra också :)




Det här hade jag i:

Bulgur (kokt med gurkmeja)
Chorizokorv
Crabfish
Rödlök
Körsbärstomater
Soltorkad tomat
Päron
Sharonfrukt
Physsalis

Dressingen:
Pressad saft av en clementin
½ msk mangovinäger
1 msk sweet chilisås
En knivsudd sambal oelek

Trevlig kesoröra för en person
1 dl naturell keso
1 msk créme fraiche
1 msk philadelphiaost med paprika och kryddor
1 msk mango chutney
1 finstrimlad soltorkad tomat

Krämiga Makaroner med Chorizo & Räkor

Var så sjukt hungrig efter en mycket trevlig långpromenix ute på Björnön så ikväll fick det bli kylskåpsrensning AB!
Fram med makaroner, chorizo, räkor, grönsaker och tomatsås från Kelda, koka, steka, röra ihop och FÄRDIGT!



1 port

En näve makaroner
En chorizokorv
Några räkor
½ burk champinjoner
En bit purjolök i skivor
Några skivor gul lök
Strimlade soltorkade tomater
En nypa paprikapulver
En nypa cayennepeppar
En knivsudd sambal oelek
½ dl Kelda Tomatsås
2 msk Philadelphiaost med paprika & kryddor
Körsbärstomater i klyftor

Koka makaronerna
Stek korven tillsammans med löken, champinjonerna de soltorkade tomaterna och kryddorna.
Vänd ner makaronerna i korvblandningen och häll på tomatsåsen, samt rör ned philadelphiaosten så den smälter.
Vänd sist ner räkorna och körsbärstomaterna som bara ska bli varma
KLART!

Thaifärs i Pitabröd

Idag blev det pitabrödslunch igen!
Det har blivit väldans många sådana den senaste tiden men det är ju en så perfekt måltid ju! Jättesnabb att laga (om man inte gör världens knepigaste fyllning förståss), supergott och rätt mättande!

Fyllningen idag bestod av en ganska asiatisk quornfärsröra som smakade både kokos, chili, ananas och curry!
Det var faktiskt himla gott, särskilt tillsammans med en trevlig kall kesoröra som lindrade hettan lite :)
Bilden blev inget bra (det är svårt att fota pitabrödsmackor) men det VAR jättegott!!





Thaifärsröran för två personer

150 g quornfärs (eller köttfärs om man tycker det känns bättre)
1 hackad tomat
½ gul hackad lök
½ burk skivade champinjoner
2 strimlade soltorkade tomater
1 msk stark curry
½ liten mango i tärningar
2 ananasringar i mindre bitar
2 msk kokosflingor
1 msk sambal oelek
1 msk sweet chilisås
2 msk créme fraiche
2 msk philadelphia med paprika och kryddor

Fräs quornfärsen tillsammans med tomaten, löken, champinjonerna, de soltorkade tomaterna och curryn.
Blanda ned mangotärningarna och ananasbitar, samt lite av ananasspadet.
Smaksätt med sambal oelek och sweet chilisås.
Rör ned kokosflingorna, créme fraichen och philadelphiaosten.

Servera i pitabröd eller tortillas med grönsaker och ngn trevlig kall sås, t ex keso blandat med mango chutney!


En Ganska Het Indisk Skaldjursrätt

Har varit ledig idag och det har varit så skönt! Är bara ledig två av sexton dagar (nej, det är nog inte lagligt) under en 2 ½ veckas period nu så när de väl kommer är de himla välkomna för det är ju så mkt annat än bara jobba man måste hinna med ju, träna, träffa kompisar, tvätta, städa, greja och pyssla! Idag har jag nog faktiskt hunnit med allt det tror jag och dessutom hunnit fixa lite käk nu till kvällen! Det blev en väldans improviserad indiskinspirerad skaldjursgryta med crabfish, kräftstjärtar och räkor och sen hade jag ris till! Det var SJUKT snabblagat så har man bråttom är det här en perfekt måltid! Jag tror själva skaldjursgrytan tog typ 10 minuter och sen så tog ju riset visserligen sin lilla tid men man kan ju äta pasta till om man har väldigt väldigt bråttom :)

Det blev väldigt gott (är ju tokig i indisk mat) och himla himla jättehett så man kan nog faktiskt minska lite på sambalen om man är lite känslig ;P



4 port

400 g blandade skaldjur
En skivad purjolök
En skivad gul lök
Två hackade tomater
En burk champinjoner
Fyra ananasskivor
2 msk curry vindaloo
2 msk sambal oelek
1 msk röd currypasta
2 msk kokosflingor
2 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
Lite vatten
En skivad banan
Körsbärstomater

Fräs löken och de hackade tomaterna tillsammans med kryddorna och kokosflingorna i smör.
Tillsätt champinjonerna och ananasen.
Rör ned créme fraiche och späd med lite vatten till en lagom konsistens.
Rör ned skaldjuren, bananskivorna och körsbärstomater i klyftor och låt det bli varmt men inte koka.
Servera med ris, pasta, bulgur eller vad du nu känner för :)



Fusksoppa!

Fy vilken dag jag har haft på jobbet!

Magsjukan har invaderat avdelningen och sal efter sal har fått stängas då patienter blivit sjuka! Vi har inte varit fler personal än vanligt utan fått dela upp oss i ett "smutsigt team" och ett "rent team". Eftersom de sjuka patienterna kräver väldigt mycket omvårdnad så blir ju den "smutsiga" sjuksköterskan väldigt upptagen med det så jag hade även hennes medicinska ansvar eftersom jag var ren. Som tur är har det iallafall flytit på rätt bra, men magsjuka på en vårdavdelning är bland det värsta som finns för patienterna som oftast redan vad dåliga blir ju så superdåliga!

Är sjukligt trött just nu och var inte alls på humör att ställa till med några större matlagningsevenemang nu ikväll! Vanligtvis är jag inte sådär jättejätteförtjust i färdiglagade produkter men idag fick Keldas Thaisoppa rycka in! Det är en av de få färdiga soppor som jag tycker är jättegod och ändå godare blir det om man blandar i lite kyckling, räkor, grönsaker eller liknande :) Ikväll blev det kräftstjärtar, lite räkor och grönsaker och soppan serverades med en god smörgås med skinka, keso och tomat! Riktigt gott efter en tuff dag!



Det här hade jag i:

Keldas Thaisoppa
Kräftstjärtar
Räkor
Purjolök
Soltorkade tomater
Vanligt körsbärstomater

Indiska Potatisgnocci

Imorgon tänkte jag ha med mig något lite annorlunda i matlådan till jobbet, åtminstone för mig för jag har aldrig ätit det förut! Det är ju lite kul det där med att blanda olika matlagningskulturer! Igår var det Italien och Grekland som fick mötas i en Moussaka med Potatisgnocci och idag är det Indien vs Italien som gällr! och eftersom det indiska (som är mitt absoluta kök) och det italienska käket tilltalar mig rätt väl måste de ju funka bra tillsammans, eller hur?

Gnocci är ju små italienska potatisbullar i princip och potatis med indisk kryddning är himla gott så jag testade att woka gnoccin och lite annat smått och gott tillsammans med lite curry vindaloo och även en nya garam masala (jaaaa det går att kombinera dom två kryddorna) som en varm potatissalladswok typ :) Hur det smakade vet jag ju först imorgon men hela köket luktade gott iallafall! :)



Det här hade jag i woken:

Färska Potatisgnocci
Gul och Röd Lök
Färska Chaminjoner
Purjolök
Morot
Aubergine
Ananasbitar
Paprika
Soltorkade tomater

Röd Currypasta
Curry Vindaloo
Garam Masala
Citronsaft

De fyra sistnämnda blandade jag ihop till en trevlig liten sås och hällde över woken efter hälfen av stektiden ungefär!

Moussaka med Potatisgnocci!

Visste ni att det går att frysa både färsk pasta och gnocci?
Det lärde en tjej som arbetar i en italiensk delikatessaffär här i Västerås mig och jag tycker det är superbra för det är sällan som jag lagar så mycket gnocci eller pasta på en gång så hela påsen går åt!

Idag blev det en himla trevlig fredagsmiddag i gott sällskap där jag bjöd på Moussaka med just potatisgnocci som legat i frysen sedan jag köpte den! Maten blev uppskattad och jag måste definitivt börja äta aubergine oftare! :)




4 port

1 stor aubergine
250 g potatisgnocci

400 g nötfärs
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk Chili & Cacao (Santa maria)

1 ½ dl lättcréme fraiche
½ dl mjölk
50 g philadelphiaost Vitlök & Örter
125 g mozzarella

Skär auberginen i skivor och salta lätt på dem.  Låt det sedan stå en stund så att vätskan försvinner.
Stek aubergineskivorna i lite olja.
Koka gnoccin enl anvisningar i lättsaltat vatten och stek dem sedan lätt för annars blir dom så konstiga tycker jag!


Gnocci och Aubergine

Fräs nötfärsen tillsammans med löken och kryddorna.
Häll på de krossade tomaterna och låt det koka samman en liten stund.

Varva sedan såsen, aubergineskivorna och gnoccin i en ugnsfast form.
Avsluta med köttfärssås

Blanda ihop créme fraiche, mjölk och philadelphiaost  och bred ut det över köttfärssåsen.
Strö allra rist riven mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.




Äntligen Testat Äntligen Subs!

För ett tag sedan skickade Pågen hem ett paket av deras nya bröd Äntligen Subs till mig och nya har jag äntligen testat det! Eftersom jag är ett litet mackmonster och då framförallt ett fan av stora matiga mackor är jag överlycklig att det här brödet ar kommit! Det passar ju perfekt både till frukostmackan, lunchen, mellisen eller som kvällsmat!
Idag blev det en matig smörgås till lunch och håll er i nu MEN jag hade INTE KESO på mackan!!!Det är nog i princip första gången i hela världshistorien det inträffar i mitt hem ;P

Jag fyllde istället smörgåsen med det här:



Philadelphiaost
blandat med
Mango-Marmelad

Rökt kalkonbröst
Sharonfrukt (i tärningar)
Mango (i tärningar)
Tomater (i skivor)

Jag rostade brödet, bredde på philadelphia-marmeladblandningen på både överdelen underdelen. Sedan lade jag på kalkonbröstet, frukttärningarna och tomaterna och allra sist överdelen förståss då!

Det blev en världsgod macka!!
Philadelphiamarmeladblandningen (som jag brukar ha på rostat bröd annars också) är supergod till rökt kalkon och den gav så mycket krämighet att jag inte saknade keson ett dugg!
Brödet var också absolut gott även om jag nu bara har testat det som rostat!


Philadelphia-Mangomarmeladröran... SÅ GOD!



Kryddig Kycklingröra!

Ett grillat kycklinglår låg i kylen och ville absolut bli uppätet och jag var galet sugen på något ganska hett så då fick det bli en dundermonsterimproviserad indiskinspirerad kryddig kycklingröra i tortillabröd till kvällsmat! Röran passar nog absolut fina fisken till både pasta, ris, pitabröd eller vad man nu är sugen på men idga kändes det lite som en tortillakväll tyckte jag! :)




Kryddig kycklingröra för en person

Ett grillat kycklinglår (urbenat och i mindre bitar)
½ gul skivad lök
½ burk champinjoner
En strimlad soltorkad tomat
En hackad väldigt mogen tomat
En skiva ananas i bitar
En skiva mango i bitar
En tsk sambal oelek
½-1 tsk Curry Madras (eller ngn annan trevlig indisk krydda)
En msk mango chutney
Två msk créme fraiche
En msk Philadelphiaost med Paprika & Kryddor

Fräs löken, champinjonerna och tomaten tillsammans med kryddorna tills tomaten har blivit mosig.
Rör i kycklingbitarna och frukten och späd ev med lite vatten.
Rör ned mango chutney, créme fraiche och philadelphiaost så att den sistnämnda smälter.

Till servering
Avokado i bitar
Körsbärstomater
Sallad
Keso eller Créme fraiche
Tortillabröd (eller ngt annat om man hellre vill det)



Orientalisk Kasslerlåda

Kassler passar fint tillsammans med ananas, mango och banan tycker jag! Det blir lixom en sån där bra smakbrytning med det salta från köttet och det söta från frukten! Det här är en väldans bra låda att göra till många och den passar ypperligt som matlåda också dagen efter! Kasslern kan förståss bytas ut mot kyckling eller varför inte skaldjur om det inte riktigt känns som en kasslerdag! :)

4 port
2 dl ris
1 gul hackad lök
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk kanel
4 dl vatten

400 g kassler i tärningar
1 liten burk champinjoner
1 purjolök i skivor
5 strimlade soltorkade tomater
1 tsk curry
1 burk ananasskivor i bitar
1 mango i tärningar
1 banan i skivor
300 g körsbärstomater i klyftor
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 dl riven ost

Fräs den gula löken tillsammans med kryddorna i smör.
Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund.
Häll på vattnet, sänk värmen och låt vätskan koka in i riset tills det är färdigt.

Fräs kasslern tillsammans med purjolöken och champinjonerna.
Krydda med lite curry.
Blanda kasslern och grönsakerna med frukten och riset och i en ugnsfast form.
Blanda ned mango chutney och sambal oelek i matlagningsgrädden och häll det över risblandningen.
Strö över riven ost och garnera med körsbärstomater om du vill.
Gratinera i ugnen i can 10-15 minuter tills osten har smält och fått fin färg.


Gratäng med täcke


Gratäng utan täcke


Skaldjur & Halloumi i Tomatsås med Pasta

När jag äter halloumiost brukar jag för det mesta bara äta den som den är lixom, blanda ner den i ngn god sallad och då gärna med avokado, kyckling och krutonger som jag har gjort tidigare! idag var det dock dags att testa något nytt tyckte jag så jag gjorde en pastasås med räkor, musslor, keldas supergoda tomatsås med créme fraiche och så stekt halloumiost i kuber! Det blev lite för lite sås så jag blandade ner lite vanlig créme fraiche och philadelphiaost också och sen rörde jag i några (ganska många) körsbärstomater som fick bli varma! Det blev så himla gott! Halloumiosten är ju så trevlig för den smälter ju inte utan blir som små "köttbitar" i såsen och phialdelphiaosten gjorde den härligt krämig! MUMS!



4 port

300 g skalade räkor
En burk musslor
250 halloumiost i kuber
1 purjolök i skivor
2,5 dl Kelda Tomatsås
500 g körsbärstomater i halvor eller klyftor
½ dl créme fraiche
50 g Philadelphiaost (gärna med smak av paprika & kryddor)

Pasta för fyra personer

Koka pasta
Stek purjolöken och halloumiosten och lägg den åt sidan.
Värm sedan all créme fraiche och rör ned philadelphian som får smälta och därefter halloumiosten, purjolöken, räkorna, musslorna, körsbärstomaterna och pastan. Låt allt bli varmt men inte koka!
Servera genast!

Veckans Matsedel


Måndag
Lunch:
Sallad med Crabfish, Ägg & Keso (matlåda)
Middag: Orientalisk Kasslerlåda

Tisdag
Lunch:
Godaste Mellis-Lunchen
Middag: Räk- och Kräftstjärtssallad med Avokado & Ägg

Onsdag
Lunch:
  Äntligen test av Äntligen Subs
Middag: Något med Kyckling

Torsdag
Lunch:
Middag:
Frutti de La Mare (matlåda)

Fredag
Lunch:
  Matlåda
Middag: Moussaka med Potatisgnocci

Lördag
Lunch:
Kyckling Marengo
Middag: Moussaka med Potatisgnocci (matlåda)

Söndag
Lunch:
Omelett (matlåda)
Middag: Rostad Ciabatta med Skaldjursröra

Färsk Pasta med Tomatsås & Mozzarella

Det här är verkligen supergod och supersnabb lunch!
Jag vet nog faktiskt nästan ingenting som går snabbare!



Färsk Pasta
Kelda Tomatsås med Créme Fraiche
Mozzarellaost
Strimlade Soltorkade Tomater
Färska Körsbärstomater


Koka bara pastan, häll av nästan allt pastavattnet, rör ned såsen, osten, de soltorkade tomaterna och körsbärstomaterna i den medan kastrullen fortfarande står på plattan så att allt blir varmt, osten smälter och körsbärstomaterna blir lite mjuka!

SÅ gott!!

Vad brukar ni laga när det ska gå fort??


RSS 2.0