Jambalaya med Kyckling & Chorizo

Jambalaya [ˌdʒʌmbəˈlaɪə] är namnet på en familj av risrätter pisk för Cajun-köket och det kreolska köket i Louisiana.

Maträtten liknar den spanska paella, möjligtvis på grund av den spanska dominansen i USA under tiden den uppstod. Men det finns många andra teorier, bland annat att namnet är en kombination av orden jambon (franska för "skinka"), à la (franska för "typ"), och och ya-ya (västafrikanska för "ris").

Riset blandas tillsammans med grönsaker och kött, och kryddas med den s.k. "heliga treenigheten" i cajun-köket; lök, mild grön paprika, och selleri. Köttet kan vara rökt korv (andouille), kyckling, skinka, skaldjur. Tabascosås används ofta för att ge rätten den kryddiga och något sura smaken.

Det finns lika många varianter av jambalaya som kockar som tillagar den. För jambalaya i cajuntappning används en typ av redning (roux), medan den i kreolsk tappning vanligtvis använder tomatsås.

Källa: Wikipedia

Sådärja, nu fick lite allmänbildning också :)
För er som inte har listat ut det redan, så har jag alltså lagat Jambalaya idag!
Jag skulle nog, precis som med Paella likna rätten vid en pyttipanna, fast med ris istället för potatis!
Man kan ju precis som det beskrivs ovan, kasta i nästan vad som helst, olika typer av kött, skaldjur, grönsaker mm mm.

I min Jambalaya fick grillad kyckling trängas med kryddig chorizokorv, massa goda grönsaker och så riset förståss! Jag gjorde tydligen en kreolsk variant eftersom jag kokade riset i tomatsås och det blev faktiskt riktigt riktigt riktigt gott! Det ska jag nog göra fler gånger, även om jag bara ska ha riset som tillbehör :)



Min Jambalaya för 4 personer

2 dl långkornigt ris
3 dl passerade eller krossade tomater
1-2 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 dl vatten
1 buljontärning

½ grillad kyckling
2 chorizokorvar
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
1 burk champinjoner
4 ananasskivor i bitar
4 strimlade soltorkade tomater
1 msk tabasco (eller mer)
300 g halverade körsbärstomater
1 knippe färsk hackad persilja

Koka riset enl anvisningar, men med 3 dl passerade tomater + 1 dl vatten i stället för bara vatten.
Smaksätt dessutom tomaterna med paprikapulver och cayennepeppar, samt smula ned en buljongtärning.

Fräs alla grönsakerna (inte körsbärstomaterna) tillsammans med kyckling och korven.
Krydda ev med lite mer paprikapulver.
När riset är klart blandar du ihop alla ingredienser i en stor panna  (tomaterna och persiljan sist) och smaksätter med mer eller mindre tabasco.

Jag hade även lite räkor på min tallrik så jag missade minsann inte skaldjuren om ni nu trodde det ;P


Fläskkotlett med Fylld Paprika & Kantareller


Ungefär hur länge som helst har jag gått och varit sugen på fläskkotlett! Visst är det konstigt för fläskkotlett är väl kanske inte riktigt den där köttbiten som står högst upp på gourmetätarnas önskelista och den betraktas nog av många som ganska torr och tråkig! Inte av mig dock! Jag förknippar fläskkotlett med middagar hos farmor när jag var liten! Hon bjöd ofta på fläskkotlett och då nästintill alltid med stekt lök, potatis och hemmagjord gräddsås! Det var verkligen sjukligt gott kan jag lova!

Idag var det bara själva fläskkotletten och den stekta löken som fick vara med, resten blev utbytt mot smörstekta kantareller och en risfylld paprika. Inte fel det heller!! :)



1 portion

1 fläskkotlett (med eller utan ben)
½ gul skivad lök
100 g färsk svamp (kantareller & champinjoner)
Smör till stekning
Salt
Peppar

Stek fläskkotletten, löken och svampen i ganska rikligt med smör.
Krydda efter eget behag

Risfylld paprika

½ ganska stor paprika

½ lite gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 hackad tomat
1 näve färska kantareller
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry (kan uteslutas, men blir himla gott)
2 msk kokt ris
1 msk créme fraiche
1 msk philadelphia tomat & pesto
1 msk riven ost

Fräs lök, tomat, kantareller och kryddor i smör
Blanda ner ris, créme fraiche och philadelphiaost
Fyll paprikahalvan och strö över den rivna osten
In i ugnen i ca 15-20 minuter

Från det ena till det andra.....

Idag har jag haft världens superdag! Det började visserligen som en helt vanlig dag på jobbet, eller njae, kanske inte riktigt vanlig förresten för idag började vi nämligen med läkemedelsmodulen i det datajournalsystem vi har! Således blev det kanske lite mer stressigt än vanligt, men det flöt på ganska fint ändå :)

MEN,när jag satt och åt lunch så kom min kollega och berättade att en överraskning väntade på mig ute på ssk-expeditionen. När jag hade käkat färdigt gick jag förväntansfullt ut och där på skrivbordet låg världens finaste rosbukett från min underbara Stevie!!! Vi firar 6 månader idag (fast vi ska fira mest i helgen) och då hade han skickat de allra vackraste rosorna med blombud till mig på jobbet!
Jag har världens i särklass UNDERBARASTE pojkvän!! *leeeeeer*

 



Skaldjur i Gul Curry

Häromdagen fick, såsom många andra matbloggare hem ett presentkit från Santa Maria med diverse woksåser och marinader. Jag kastade mig i princip över den gula curry-såsen redan samma dag då jag smaksatte en bönsallad med den och blev mycket nöjd! Jag gjorde inte över med hela påsen med sås den dagen så idag fick den vara med och leka igen! :) Den här gången blev det en curry med skaldjur och ni som har läst min matblogg ett tag vet ju att jag är galen i just skaldjur och kryddig rätter så det här passade mig alldeles utmärkt!!! :)
Det var dessutom riktigt riktigt snabblagat!!




4 port
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
10 färska champinjoner i skivor
1 påse Yellow Curry-Sauce (Santa Maria)
1 msk sambal oelek (kan uteslutas)
1 dl créme fraiche (kan uteslutas)
400 g skaldjur (jag hade räkor och crabfish)
1 stor banan i skivor

Ris och gärna en klick Matlagningsyoghurt till servering 

Koka
Fräs grönsaker, men inte för mycket så att de förlorar sin spänst.
Häll på sås och rör ev i sambal så att det blir lite hetta.
Rör även i créme fraiche om du vill att det ska bli krämigt (det ville jag)
Tillsätt skaldjur och bananen och låt det bara bli varmt, ej koka för då blir skaldjuren så tråkiga.
Servera med ris och en klick matlagningsyoghurt


Kycklingkebab i Pitabröd!

Igår blev det mysigt fredagsplock till middag! Kycklingkebaben från LIDL gillas starkt och den serverades idag med varma pitabröd, grönsaker, matlagningsyoghurt (med vitlök i) och röd kebabsås!
Perfekt avslutning på jobbveckan!




2 portioner

150 g kycklingkebab (finns på LIDL)
½ gul skivad lök
1 liten burk champinjoner
Kebabkrydda

Fräs ihop kebaben med lök, champinjoner och kebabkrydda.





Servera med valfria grönsaker t. ex:

Tomat
Avokado
Rödlök
Majs
Sallad
Paprika
Gurka




och

Matlagningsyoghurt

blandad med

OLW Vitlöksdip

samt

Röd Kebabsås







Chili- och Limekryddad Fisk med Varm Currysmakande Bönsallad

För ett tag sedan fick jag hem några nya kryddmixer från Santa Maria och idag var det premiär för en av dem, nämligen Chili & Lime! Den var tydligen framförallt tänkt som en fiskkrydda och det är ju bäst att lyssna på det så jag köpte en bit färsk fiskfilé när jag var och handlade! När jag fick kryddmixerna hade de även skickat med en receptfolder där det fanns ett recept på just Chili- och Limekryddad fisk och sedan en bönsallad! Jag gjorde inte precis som i receptet men inspirationen är hämtad därifrån iallafall :) Bönsalladen smaksatte jag med ytterligare en Santa Maria-produkt, nämligen deras woksås "Yellow Curry" och jesus amalia vad god den blev!!
Högt betyg till både Chili-Lime-kryddan och Yellow Curry-saucen!!!




4 port

500 g valfria fiskfiléer (jag använde färsk hajmal)
1 påse Chili-Limekrydda (Santa Maria)
½ dl ströbröd
Smör till stekning

200 g färsk svamp (t ex kantareller & champinjoner)
1 burk valfria bönor (jag använde cannellinibönor)
1 tunt skivad rödlök
1 avokado i tärningar
1 nektarin i tärningar
1 paprika i bitar
300 halverade körsbärstomater
1 påse Santa Maria Yellow Curry-woksauce

Matlagningsyoghurt och Nachos till servering

Såhär gör du:

Blanda Chili-Lime-kryddan med ströbrödet och panera fisken i det.

Stek champinjonerna i smör.
Blanda ner övriga ingredienserna till bönsalladen i champinjonerna och låt dem bli lite varma.
Tillsätt woksåsen och låt det småputtra en pytteliten stund

Stek fisken i smör tills den har fått fin färg

Servera med bönsalladen, nachos och matlagningsyoghurt


Chiliköttbullar i Krämig Tomatsås

Jag hittade massa trevliga små köttbullar från Scan när jag var och handlade på Coop nyligen. De fanns både med smak av chili, soltorkade tomater och skinka och ost. De är tydligen tänkta som typ tapastilltugg, men jag tyckte minsann att man kunde använda dem till annat också, t ex i smakrik tomatsås med spagetti! Den här gången valde jag smaken chili på köttbullarna men jag ska absolut testa de andra också för de var verkligen supergoda! Jag glömde fota när "köttbullsgrytan" väl låg på tallriken tillsammans med spagetti och sallad, så bilden ser inte särskilt aptlig ut, men den var verkligen riktigt riktigt GOD! :)



4 portioner

300 g (1 påse) miniköttbullar med smak (Scan)
1 gul skivad lök
1 burk champinjoner
1 röd paprika i bitar
5 strimlade soltorkade tomater
300 g halverade körsbärstomater
½ ask Philadelphia Tomat- och Pesto
1 dl riven god ost, gärna parmesan

Spagetti eller annan pasta för fyra personer

Tomatsås
4 välmogna hackade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
½ finhackad gul lök
1 dl gott rött vin
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
Pressad saft av en citron
Oregano efter smak
Basilika efter smak

Börja med tomatsåsen!
Fräs de hackade tomaterna tillsammans med vitlöken och löken.
Tillsätt vin, balsamvinäger, honung, pressad citron och kryddor och låt det puttra en lång stund.
Mixa ev tomatsåsen om du vill att den ska vara helt slät.

Stek köttbullar, lök och svamp.
Tillsätt soltorkade tomater.
Häll på tomatsåsen och låt det puttra en liten stund.
Tillsätt körsbärstomaterna.
Tillsätt philadelphian och hälften av osten och låt den smälta i såsen.
Servera med pasta och resten av den rivna osten.



Gratäng med Fläskfilé- och Kantarellsås

Jag har faktiskt inte varit ute och plockat svamp en endaste gång i år! Tiden har inte funnits och här i Västerås har jag ju inget bra svampplockarställe heller :( Tur då att man kan köpa färska fina kantareller i affären istället! Det var superlänge sedan jag åt potatismos och idag var jag riktigt riktigt sugen på det så det fick bli en liten gratäng med fläskfilé- och kantarellsås och så duschessmos runt om... supergott!!



4 port

400 g fläskfilé
1 gul hackad lök
200 g färska kantareller
4 strimlade soltorkade tomater
1 dl créme fraiche
½ paket philadelphiaost
1 msk soja
Svartpeppar efter smak
200 g körsbärstomater i halvor
1 dl riven ost


Potatismos för fyra portioner
1 ägg

Skär fläskfilén i bitar, inte alltför små men inte heller alltför stora.
Bryn fläskfilén tillsammans med löken och kantarellerna.
Tillsätt de soltorkade tomaterna
Rör ned créme fraiche, philadelphia och soja.
Krydda med svartpeppar efter smak.


Den goda fläskfilé- och kantarellsåsen

Blanda ned ägget i potatismoset och fördela det längs kanterna på en ugnsfast form (jag använde en portionsform)
Häll fläskfilé- och kantarellsåsen i mitten, placera körsbärstomaterna ovanpå och strö över den rivna osten.



Gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills osten har smält och potatismoset har fått fin färg.


Tävling hos Nadja!

Jag är med och tävlar om ett superfint presentkit hos Nadja med massa spännande kryddmixer och annat från Santa Maria!

Var med du också vetja!!


Kycklingkebab på Pizza!

För några veckor sedan köpte jag kycklingkebab på LIDL (himla bra affär det där) och idag var det premiär att laga någonting på det! Först tänkte jag bara steka upp kebabköttet och äta det med massa grönsaker i pitabröd, men så glömde jag att köpte pitabröd så då fick det bli en kebabpizza istället! Mycket gott!! :)

Förr i tiden när jag fortfarande tyckte om pizzeriapizza så var nog kebabpizza med både röd och vit sås min favorit tror jag.. och så pizza bolognese också!

Vilken är eran favoritpizza??



Nu syns det ju inte så mycket kebabkött på bilden för det är ju så mycket sås, ost och tomater, men det finns där under.. jag lovar!!


Kebabpizza med Kyckling

50 g kycklingkebab (finns på LIDL)
½ liten gul skivad lök
½ burk champinjoner
Kebabkrydda
6 halverade körsbärstomater
1 medelstort tortillabröd
2 msk riven ost

Tomatsås:
1 stor hackad tomat
1 msk ketchup
1 msk ajvar relish
1 tsk honung
½ tsk spiskummin

Vit sås
½ dl créme fraiche
2 msk philadelphia vitlök & örter

Börja med tomatsåsen! Blanda ihop alla ingredienserna och låt koka på svag värme tills tomaten verkligen har blivit en sås istället för bitar. Mixa ev med mixerstav.

Blanda ihop den vita såsen och ställ den i kylskåpet så länge.

Fräs kycklingkebab, löken och champinjonerna. Krydda med kebabkrydda.

Bred ca hälften av tomatsåsen på tortillabrödet och fördela kycklingen, champinjonerna, löken och tomaterna ovanpå.

Ringla över resterande tomatsås, den vita såsen och strö över riven ost.

In i ugnen i ca 7-8 minuter tills osten har smält!





Räklåda eller Polmans Låda om man ska vara på riktigt :)

När jag jobbade på äldreboende (vilket börjar kännas som ungefär trehundra år sedan) var det vi i personalen som lagade kvällsmaten till de boende. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var riktigt riktigt kul att laga den för ofta önskade sig ju de gamla sådana maträtter som man aldrig annars lagade hemma, inga avancerade kreationer visserligen utan sådant som mannagrynspudding, stekt fläsk med löksås, raggmunk etc. och nästan ALLTID potatis som tillbehör! Jag tror nog faktiskt aldrig att jag kokade pasta under den tiden jag jobbade där *skratt* 

En rätt som var ganska vanligt förekommande och mycket mycket populär bland de äldre var "Polmans Låda" , en slags räkstuvningsgratäng med ägg och bröd som genast blev en stor favorit även hos mig! Det är nästan som en varm smörgåstårta, fast mera lättuggad... vilket ju givetvis var perfekt för de äldre :)




4 portioner

4 kokta skivade ägg
2 burkar räk/skaldjursstuvning
4 skivor vitt rostbröd i tärningar
2 tomater hackade i ganska stora tärningar
1 dl riven ost
Dill
Citron

Lägg äggen i botten på en smord ugnsfast form.
Fördela räkstuvningen över.
Strö över bröd- och tomattärningar som ett täcke och sedan den rivna osten och dillen över det.
In i ugnen i 220 g värme i ca 10-15 minuter tills osten har smält och brödet fått fin färg.
Servera med citronklyftor och en stor sallad!!


En Riktig God och Matig Middagssallad

Jag har varit ute och cyklat en liten sväng idag.. mycker trevligt :) Jag försöker cykla lite längre för varje gång och hitta på nya vägar och idag tror jag nog allt att jag var uppe i åtminstone 13 mil! Då förstår ni kanske att jag var dundermonstertrött när jag kom hem (och väldigt öm i vissa kroppsdelar ;P) så jag orkade inte direkt ställa mig och dra igång ngt storkok! Istället blev det stor och härlig sallad till världens finaste och mig och det smakade inte helt tokigt (även om det kanske var lite och halvfabrikat i den... förlåt magistern ;P)



Det här hade jag i salladen:

Grillad kyckling
Chorizokorv
Räkor
Avokado
Vindruvor
Rödlök
Apelsin
Mango
Persika
Körsbärstomater
Paprika
Matvete (kokt med curry)
Persilja
Sallad

Dressingen gjordes av:

Pressad apelsinsaft
Honung
Sweet Mango Sauce
Lite Sambal Oelek

och så en God Röra till förståss:

Matlagningsyoghurt
Mango Chutney
Philadelphia Tomat & Pesto

+

Nygräddat vitlöksbröd


Pizza med Fläskfilé, Kantareller och Bearnaisesås

Mina försök att lära mig att gilla bearnaisesås fortsätter. Idag tog jag ett steg till framåt och vågade mig på såsen i varm tappning! Jag tror att knepet för att jag ska lära mig att tycka om den är att jag använder den till maträtter som jag i vanliga fall utan bearnaisesås älskar! Jag älskar pizza så idag fick såsen hamna på en sådan tillsammans med fläskfilé, kantareller och söta körsbärstomater och så använde samma tomatsås som till lunchen!

Vet ni... pizzan blev gudomligt god!!!



En portionspizza

Ett tortillabröd (jaja, det är lite fusk men jag tycker det blir bra och vem orkar göra pizzadeg till en person?)

75 g fläskfilé
1 näve kantareller
½ liten gul skivad lök
1 msk smör
Svartpeppar efter smak
6 delade körsbärstomater
½-1 dl tomatsås

½ dl créme fraiche
1 msk OLW Dip Bearnaise
2 msk riven ost

Fräs köttet, svampen och löken i smör. Krydda med svartpeppar.
Bred tomatsås på tortillabrödet och fördela kött, svamp, lök och körsbärstomater uppå.



Ringa över såsen och toppa med den rivna osten.



Gratinera i ca 220 g värme i typ 7-8 minuter



Färsk Tortellini med Mustig Grönsaksröra

I Västerås finns det en liten butik som heter Ny Matsedel och där jag troligtvis skulle kunna bosätta mig för det finns nog ingen roligare liten affär om man som jag är fullkomligt tokig i delikatessbutiker :)

Idag råkade jag hitta ett presentkort från i julas som vi fick som jobbjulklapp (tack landstinget!) på just den affären och då var ju förståss tvungen att bege mig dig på en gång :) Jag köpte på mig en hel del, bl a soltorkade tomater, kronärtskocksröra, tapenade men det allra bästaste var nog allt den färska tortellinin! De säljer hemgjord färsk tortellini på lösvikt där och jag kan aldrig låta bli att köpa några hekto när jag går dit!
Man kan blanda smaker hejvilt och idag blev det med ricotta- och spenatfyllning samt skinkfyllning!

Till lunch idag blev det förståss någonting med denna underbara tortellinin.. och eftersom jag tycker att själva pastan i sig är så himla god så nöjde jag mig med att servera den med en god tomatbaserad grönsaksröra! :)



Dessa grönsaker hade jag:

Gul lök
Purjolök
Paprika
Kantareller
Skogschampinjoner
Körsbärstomater

Jag stekte grönsakerna i smör och kryddade bara med lite vitlökskrydda.

Sedan gjorde jag en helt superduperunderbar tomatsås! Jag måste komma ihåg att ALLTID använda balsamvinäger och rödvin i mina tomatsåsen hädanefter!!

Tomatsås (räcker nog till 4 portioner)

5 välmogna hackade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
½ finhackad gul lök
½ msk honung
1 msk balsamvinäger
½ dl rödvin
1 msk smör
Oregano
Basilika
Persilja

Fräs tomater, vitlöksklyfta och lök.
I med honung, balsamvinäger, rödvin och smör.
Mixa såsen till en slät konsistens och låt det puttra länge
Tillsätt örterna (efter smak) mot slutet.

Detta var grundsåsen! Sedan kan man tillsätta allt möjligt! Idag rörde jag ner några matskedar naturell färskost och lite créme fraiche så att den blev krämig.


Pastaröran
Koka pastan enligt anvisningar och blanda samman den med grönsaker och tomatsås.
Strö över rikligt med riven ost



Färsk Tortellini på lösvikt :)


Enchiladas med Krämig Köttfärsfyllning

Egentligen hade jag tänkt göra ågon sorts pannkaksrulle med öttfärsfyllning som jag har sett recept på hos Hallon & Blåbär igår kväll till Stevie och mig! Det blev tyvärr bara pannkaka av det hela för ugnspannkakan blev totalt jättebränd på ena sidan och helt ofärdig på den andra så den åkte direkt i soporna! Så där stod jag med massa köttfärssås..... men som tur är så är ju köttfärssås inga svårigheter att hitta på ngt med så det fick blev enchiladas istället... lite krämigare än vanligt men fy så gott det var :) Det blev ingen vidare bild för jag glömde fota innan jag rullade ihop rullarna.. men ni får gissa lite hur röran ser ut :)



4 port

Köttfärssås

400 g nötfärs
1 gul hackad lök
1 röd paprika i bitar
1 burk champinjoner
1 liten burk majs
400 g krossade tomater
1 påse tacokrydda
½ ask philadelphiaost (med eller utan smak)
1 dl riven ost

Fräs färsen tillsammans med grönsaker och krydda.
Häl på krossade tomater och låt det koka samman.
Rör ned philadelphiaosten och låt den smälta i såsen.
Rör sist ner den rivna osten

Tomatsås

3 välmogna hackade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl ketchup
1 tsk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk smör

Fräs tomaterna i smör och ha i ketchupen och övriga ingredienser.
Mixa samman och smaka av med valfria kryddor.

Enchiladasen

Beräkna 2-3 rullar per person beroende på hur hungriga man.
Lägg ca 2-3 msk av köttfärsfyllningen på varje tortillabröd och rulla ihop brödet till en rulle.
Lägg rullarna tätt samman i en ugnsfast form och bred på tomatsåsen samt strö över lite mer ost.
Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter





Krämig Risgratäng

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i bearnaisesås, men då pratar jag om b-sås i varm form, t ex till kött och pommes som man tydligen är ganska onormal om man inte tycker om *s*! Jag är iallafall inte speciellt förtjust i det, men nu jag iallafall lärt mig att tycka om kall bearnaisesås, men bara om den är oäkta, d v s gjord på matlagningsyoghurt och OLW:s dipmix "Bearnaise" ;P!

Hur som helst... jag tänkte att jag skulle lära mig att tycka om varm bearnaisesås så därför gjorde jag en risgratäng med lite korv, grönsaker och så ett täcke av bearnaisesmakande röra! Inte så tokigt faktiskt!! Korv och b-sås funkade riktigt bra :)



4 port

300 g korv alt ngt annat kött typ fläskfilé
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
2 nävar kantareller
½ påse sommargrönsaker (blomkål, broccoli, morot)
250 g halverade körsbärstomater
4 strimlade soltorkade tomater
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar

Kokt ris för 4 personer

Bearnaisesmakande täcke

½ burk lättcréme fraiche
½ ask philadelphia naturell
½ påse OLW dipmix "Bearnaise"
½ + ½ dl riven ost

Fräs korven och grönsakerna, förutom tomaterna tillsammans med kryddorna.
Blanda samman med ris i en ugnsfast form.
Lägg på tomaterna.
Rör ihop ingredienserna (créme fraiche, philadelphia, dipmix och hälften av osten) till det bearnaisesmakande täcket och bred ut det över kött- och risblandningen i formen.
Strö över resten av osten och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.


Kött, ris och grönsaker :)



Kycklinglasagne

Vanlig lasagne är en av mina absoluta favoriträtter (jag har ju iofs väldans många sådana) även om jag på sista tiden har dumpat lasagneplattorna för annars sorts pasta och bytt ut ostsåsen mot färskoströror och keso *s*
Det finns dock inget som går upp mot en vanlig hederlig köttfärslasagne med bechamelsås tycker jag!
Fast det är ju kul med lite nya saker och jag har sett att många som matbloggar brukar laga kycklinglasagne så igår var det dags för mig att prova! :) Jag gjorde precis som en vanlig lasagne (såsom jag gör den), men bytte ut köttfärsen mot kyckling och ändrade lite på ostsåsen! Mycket lyckat förutom att vi var lite för snabba att hugga in på lasagnen så det blev lite rinnigt först.... den mår alltså bra av att stå till sig en liten stund efter att den har varit i ugnen för efter ett tag var den mycket mer lätthanterlig :)



4 port

Kyckling- och tomatsås

½ grillad kyckling eller två kycklingfiléer delade i mindre bitar
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk champinjoner
1 röd paprika
4 strimlade soltorkade tomater
4 skivor god salami (strimlade)
1 burk krossade tomater
½ dl ketchup
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1 msk basilika
1 msk oregano

Fräs lök, vitlök, kryddor, champinjoner, paprika, tomater, salami och kyckling tillsammans med kryddorna. 
Häll på krossade tomater, ketchup och honung och låt det puttra samman till en ganska fast röra.

Ostsås på mitt vis

½ liter mjölk
1 ½ msk vetemjöl
1 msk smör
½ ask philadelphiaost (gärna med smak, typ vitlök & örter)
½ dl riven ost

Rör ut mjölet i lite av mjölken. Häll sedan i resten av mjölken samt en klick smör.
Rör ned philadelphiaosten och såsen puttra en liten stund på svag värme.
Rör sedan ned den rivna osten och låt den smälta

9 Lasagneplattor
½ dl riven ost

Varva tomatsåsen och ostsåsen med lasagneplattor i en ugnsform.
Avsluta med ostsås och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 40-45 minuter tills lasagneplattorna är mjuka.
Låt gärna lasagnen vila en stund innan servering


Tävling hos Nadja, Kardemummagumman och Toja Import!

Ni har väl inte missat den eminenta tävlingen om Jamie Olivers kokbok (signerad) och kryddkvarnar ur hans sortiment som pågår just nu hos:

I Nadjas Kök

Kardemummagumman

Toja Import


Var med och tävla vetja!!!


RSS 2.0