Lyxig Laxbaguette till kvällsmat!

Jag hade kvar lite lax sedan laxtårtan och jag var inte sådär superduperhungrig, så då passade ju en mättande smörgås bra såhär på kvällskvisten! Avokadoröra, lax, crabfish, tomat.... behöver jag säga mer?? ;P







Det här hade jag i den nybakade baguetten:

1 dl keso
1 msk créme fraiche
½ liten avokado (mosad)
½ liten hackad rödlök
½ hackat ägg
2 "crabfishpinnar"
Citronsaft
Mango Chutney
Svartpeppar

Ovanstående blandades ihop till en urgod röra som jag fyllde baguetten med tillsammans med:

Gravad Lax
Sallad
Tomat


Laxtårta

Den här laxtårtan lagade mamma någon gång till midsommar och den var så sjukligt god! Jag har tänkt att göra den massor av gånger men sen har det glömts bort och inte blivit av :( Men idag var det dags! Jag blandade i lite crabfish också och skippade stenbitsrommen för garnering för det glömde jag bort att köpa! I övrigt följde jag faktiskt receptet HELT, vilket är mycket mycket ovanligt *s*






Här kommer det:

200 g kavring
75 gram smör

250 g strimlade kallrökt lax
4 blad gelatin
500 g Kesella
2 dl créme fraiche
1 finhackad röd lök
½ dl finklippt gräslök
Svartpeppar
200 g röd stenbitsrom

Smält smöret.
Finhacka kavringen (alt kör den i en matberedare) och blanda med smöret.
Tryck ut i en form med löstagbar botten (hade jag inte tyvärr så jag körde på pajform)
Ställ i kylskåpet.

Blanda lax, lök och gräslök med kesella och créme fraiche.
Krydda med svartpeppar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Smält dem sedan i mikron eller på spisen.
Blanda i gelatinet i laxröran och bred ut på kavringen.
Täck med plast och ställ i kyl i minst 4 timmar.
Dekorera med stenbitsrom och mer hackad gräslök


Långsam Chili Con Carne

Jag tror nog att jag i snitt lagar chili con carne en gång per år!
Det är jättesynd för jag verkligen älskar den rätten och det är jättebra att göra en riktigt stor sats så att det blir över att frysa in til matlådor!

Jag har några "måsten" i min chili con carne, och en "chili con carne-mästare" skulle troligtvis säga att det inte är en riktig chili con carne p g a det, men det struntar jag i för jag tycker att det är så det blir godast! :) För det första så vill ha helst att min chili con carne ska innehålla köttfärs istället för "vanligt kött"! Visserligen skulle jag säkert tycka att en chili med t ex nötbog (se SMASKENS för ett recept på en sådan!) vore superdupergott, men om jag har bestämt mig för att göra just chili con carne så vill jag ha köttfärs :) Sen så vill jag ha Heinz Bönor i Tomatsås i min chili con carne! Jag tycker dom är helt underbart goda och sen så ger de en speciell smak till grytan! Jag älskar ju andra bönor också, men i chili con carne vill jag bönor i tomatsås, så det så! :) 
Mitt sista måste är grön paprika! Jag avskyr grön paprika när den är rå, men just i köttfärsgrytor, wok etc är det den godaste paprikan enligt mig!

Jag gjorde min chili con carne redan igår och ställde den sedan i kylen över natten så att smakerna verkligen fick sätta sig! Jag lät den även puttra länge länge länge så att den blev riktigt mustig och god!




Såhär gjorde jag:


Chili con Carne för många!

1 kg nötfärs
2 gula hackade lökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 finhackade röda chili alt 2 msk Sambal Oelek
1 tärnad röd paprika
1 tärnad grön paprika
1 stor burk champinjoner
1 smakrik korv, t ex chorizo i skivor
5 strimlade soltorkade tomater
1 burk majs
2 burkar vita bönor i tomatsås (Heinz ska det va!!)
2 burkar krossade tomater
1 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
1 köttbuljongtärning
2 msk starkt paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
2 tsk kanel
2 msk Chili & Cacao (Santa Maria)

Matlagningsyoghurt
Ris, pasta eller bröd till servering

Fräs färs, lök, champinjoner, korv och vitlök i lite matfett.
Tillsätt chilin och övriga kryddor och låt det fräsa med en stund.
Häll på de krossade tomaterna, vattnet, vinet, balsamvinäger och smula ned buljongtärningar.
Låt det hela koka en bra stund så smakerna sätter sig.
Rör ned bönorna, majsen de soltorkade tomaterna och paprikan och låt det koka ytterligare en stund.

Servera med valfritt tillbehör!


Krämig Tomatsås med Räkor & Salami

Idag är jag ledig, vilket är himla ovanligt eftersom det är helg och jag nästan jobbar varje helg! Jag jobbar visserligen imorgon, men det gör mig inget alls för söndagar är rätt trevliga på mitt jobb, lite lugnanre och så ganska ofta någon som har med sig ngt gott till kaffet ;P

Jag sprang ett långpass imorse eftersom jag var ledig och det gick absolut bra! Jag har varit inne i en liten svacka senaste veckorna, känt av en hälseneinflammation och lite andra småskador men nu verkar det släppa :)
Direkt efter att jag hade sprungit cyklade iväg till Sportex för att lämna in min cykel på 3-månadersservice! Därifrån gick jag sedan en powerwalk hem så nu kan man absolut säga att jag fått tillräckligt med motion idag! :)
Jag hade egentligen tänkt att springa hem från Sportex men då tyckte mina ben att jag redan hade sprungit tillräckligt och ville inte alls vara med *s* Då tänkte jag ta bussen för att sedan komma på att jag inte hade några pengar med mig *skratt* Så då var det bara att vackert traska hem på mina ömma fötter! Det var inte tänkt att bli till en powerwalk heller, men det var ju så satans kallt så om jag inte hade gått snabbt hade nog frysit ihjäl *s*

Ikväll är jag själv hemma så då passar jag på att äta mina skaldjur förståss! :) 
Stevie har dock fått mig att börja gilla salami också så det ille jag också ha! Jag vet inte riktigt om räkor och salami är en sån där jättevanlig kombination, men gott var det iallafall :)




1 port 
1 urkärnad och hackad tomat
½ liten röd paprika
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk ketchup
½ msk honung
2 msk rött vin
1 msk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
2 msk créme fraiche
2 msk Philadelphia Tomat & Pesto

3 färska skivade champinjoner
½ liten röd lök
1 liten bit skivad purjolök
2 strimlade soltorkade tomater
7 halverade körsbärstomater
1 väldigt stor näve skalade räkor
1 skiva salami i bitar

Spagetti och riven ost till servering

Börja med tomatsåsen
Fräs tomat, paprika, vitlök i smör.
Tillsätt vin, balsamvinäger, honung och kryddor och låt det puttra tills det tomaten är mosig.
Tillsätt créme fraiche och philadelphia.

Fräs alla grönsaker (tillsätt körsbärstomaterna sist)
Lägg grönsakerna i såsen tillsammans med salami och låt det puttra lite.
Tillsätt körsbärstomaterna.
Rör ned räkorna precis innan du blandar såsen med pastan.

 


En Annorlunda Spagetti Carbonara

Fast egentligen får det kanske inte kallas för Spagetti Carbonara om man inte gör på riktigt sätt, med äggula och sånt? Jag kanske ska kalla det för en ostig pastasås med bacon istället?

Hur som helst, det var gott och så gick det väldigt fort att göra! Perfekt om man trött kommer hem från jobbet och egentligen inte har någon ork att ställa sig vid spisen, men ändå vill ha något mer än bara mackor (fast jag vill iofs alltid ha mackor ;P)



2 port

½ paket kalkonbacon
½ gul skivad lök
1 bit skivad purjolök
1 liten burk champinjoner alt 100 g färska
4 strimlade soltorkade tomater
10 halverade körsbärstomater
1 dl Kelda Four Cheeses
½ paket Philadelphiaost
Svartpeppar efter smak
2 msk parmesanost

Spagetti

Fräs bacon, lök, purjo och champinjoner.
Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med en stund.
Häll på Kelda-såsen och rör ned philadelphian så den smälter.
Krydda med svartpeppar efter smak.
Blanda såsen med spagetti och servera omedelbums med parmesanost


Varm Smörgåstårta med Currysmakande Kycklingfyllning

Jag hara ätit "Traditionell Varm Smörgåstårta" förut men det går ju faktiskt att variera fyllningarna enormt ju!
Igår kväll festade jag och Stevie på en underbart god tårta fylld med kryddig currykycklingröra!
Detta kommer definitivt att göras om!
Jag gjorde bara en "halv" tårta" men lägger ut receptet fören stor iallafall :)




6 portioner

1 förpackning hönökaka (6 halva bottnar)

1 msk smör
1 msk curry
½ msk gurkmeja
½ grillad kyckling
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 röd paprika i bitar
2 hackade tomater
1 ½ dl créme fraiche
100 g philadelphiaost naturell
½ dl mango chutney

Fräs kyckling, lök, purjo, paprika och tomater tillsammans med kryddorna.
Blanda ned ananasen.
Rör ned créme fraiche och philadelphiaost så att osten smälter.
Blanda ned mango chutney.
Låt röran svalna och bli tjock.
Lägg ihop två hönökaksdelar så att det bildas en rund botten.
Klicka på hälften av fyllningen och lägg på två hönökakshalvor till och bred ut fyllningen på dem också.



Lägg på de två sista hönökakshalvorna och lägg de skivade tomaterna på dem samt strö över riven ost.



Sätt in i ugnen (typ 225 grader) i en kvart ungefär tills osten smält och fått fin färg.


Köttfärsfyllt Bröd

Om jag inte minns helt tokigt så har mamma gjort något liknande när jag var yngre och och jag tror även då att jag älskade det! Bröd, Köttfärsröra och rikligt med Ost är min melodi absolut! Man kan ju nästan likna det vid en varm smörgåstårta, men betydligt mindre omständigt! Har man färdig köttfärssås (kanske från gårdagens middag eller i frysen) så tar inte denna rätt mer än 10-15 minuter att laga! Snabbmat med andra ord och riktigt riktigt gott!



4-5 portioner

Ett avlångt ganska stort bröd (t ex grekiskt lantbröd)

Fyllning:

300-400 g nötfärs
1 hackad gul lök
1 burk champinjoner
1 hackad paprika
4 strimlade soltorkade tomater
3 msk chilisås
½ burk krossade tomater
100 g philadelphiaost med smak (jag använde tomat & pesto)
½ dl créme fraiche
½ påse tacokrydda
Riven ost

Fräs färs, grönsaker och kryddor.

Tillsätt krossade tomater och chilisås och låt det puttra en stund så att röran blir ganska fast.
Rör ned philadelhpiaost, créme fraiche och riven ost.

Skär av toppen på brödet.
Gröp upp brödet så att det bildas en ganska stor håla i mitten, men så att kanterna på brödet fortfarande är fasta.
Häll köttfärsröran i hålan, lägg sedan på locket och gratinera i ugnen i ca 10 minuter.

Servera gärna med sallad och en klick matlagningsyoghurt!


Keldas Nya Tomatsoppa

För någon vecka sedan fick jag hem Kelda's nya tomatsoppa Mediterreanan Tomato och idag var det dags att testa den!

Jag ville behållasmakerna i den redan färdiga soppan så mycket som möjligt varför jag bara drygade ut den med lite stekta grönsaker och sedan toppade den med lite räkor, salami och en klick Philadelphiaost med smak av tomat och pesto!

Soppan var mycket myket god! Jag gillar Keldas andra tomatsoppa Tender Tomato starkt men den här var snäppet över! Kryddig, men samtidigt mjuk och krämig!

Hur gott som helst och absolut ngt jag kommer att köpa igen!


Köttbullar i Indisk Sås

De goda miniköttbullarna med smak av chili från Scan som jag har testat tidigare föll mig då absolut i smaken och nu tycker jag att de är ändå godare efter att ha kombinerat dem med indiska smaker!
Jag gjorde en hyfsat mild och krämig sås som jag kanske kunde ha kryddat lite starkare, men jag tycker inte att det ska vara sådär superstarkt när man har fruktiga smaker (banan t ex) också, utan då ska det vara mera mild och rund smak! Nu har jag testat både en italiensk och en indisk variant med de här goda köttbullarna så nästa gång får det väl bli svenskt med gräddsås, potatis och lingonsylt! :)




4 portioner

3 välmogna hackade tomater
1 msk smör
1 msk garam masala
1 msk curry
½ msk gurkmeja

1 skivad gul lök
1 skivad purjolök
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
300 g miniköttbullar med smak av chili
4 ananasskivor i bitar
1 banan i skivor
½ dl vatten
½ dl ananasspad
1 ½ dl créme fraiche
½ dl mango chutney
2 msk kokosflingor

Fräs tomaterna tillsammans med kryddorna i smör till en mosig röra.
I en annan panna steker du lök, purjo, paprika och köttbullar lite lätt
Blanda ned grönsakerna och köttbullarna i tomatröran.
Tillsätt ananasen.
Späd med vatten, ananasspad och rör ned créme fraiche, mango chutney och kokosflingor.
Låt det koka ihop en stund på halvsvag värme.
Tillsätt banan strax innan servering.

Ät med ris, bulgur, couscous eller ngt annat trevligt :)



En Underbar Rostbiffssmörgås

Rostbiff är nästan läskigt gott tycker jag! Skulle så gärna vilja prova att göra en hel rostbiff i ugn någon gång, men än har jag inte riktigt vågat ;P

Det här blev iallafall en riktigt supergod lunch! Rostbiff, Avokado, Tomat och gott Bröd.... MUMS!




Nybakad Baguette

Rostbiff
Avokado
Tomat
Paprika
Sallad
Keso


Supergod Laxsallad till Lunch

Det blev varmrökt lax över sedan igår så då passade jag på att göra en supergod och fräsch sallad till lunch! Det Det här hade jag i:




Varmrökt Lax
Räkor
Crabfish
Ägg
Körsbärstomater
Avokado
Oliver
Cornichons
Päron
Mango

och så åt jag alltihop med guds gåva till mänskligheten, KESO!

SÅ GOTT!


Att Lära Någon Att Tycka Om Varmrökt Lax

Det borde ju egentligen inte vara alltför svårt för varmrökt lax är ju typ godast i hela världen! Det var dock ganska svårt att lära någon som hatar i princip allt som simmar i vatten och som går att äta *s*
Stevie är alltså inte störtförtjust i fisk och skaldjur, men han hade inte smakat varmrökt lax och det är åtminstone det godaste jag vet i fiskväg, så jag tänkte att det kanske skulle smaka för honom också!

Sagt och gjort, varmrökt lax inhandlades och serverades med hemmagjord mimosasallad, bröd och en underbar grönsallad med tomater, avokado, oliver, cornichons och vindruvor!





Vad tycker han då?
Njae, varmrökt lax var väl ingen hit kanske, men han sa iallafall att "det gick att äta" och det får jag nog ta som ett gott betyg! Som tur var hade jag även köpt rostbiff så han behövde ju inte gå hungrig iallafall :)


En God Variant på Moussaka

Den absolut godaste moussakan jag någonsin har ätit åt jag på en halvdaskig pizzeria i Katrineholm! Den serverades i en portionsform och smakerna går inte ens att beskriva - helt underbara! Det är lite konstigt för jag har ju ätit moussaka på många grekiska restauranger men det finns ingen som slagit den i katrineholm :)

I en riktig moussaka ska det ju inte vara potatis, utan bara aubergine, men jag tycker det är så gott med potatis i så jag har det iallafall :) Sen så har jag även fuskat med den vita såsen och använt lite av Keldas sås "Four Cheeses" som faktiskt smakar riktigt bra!




4 port

1 stor aubergine
3 ganska stora potatisar

400 g nötfärs
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk Chili & Cacao (Santa maria)

1 ½ dl lättcréme fraiche
½ dl mjölk
2 dl Kelda Four Cheeses
1 dl riven ost


Skär auberginen i skivor och salta lätt på dem.  Låt det sedan stå en stund så att vätskan försvinner.
Stek aubergineskivorna i lite olja.
Skiva potatisen i tunna skivor

Fräs nötfärsen tillsammans med löken och kryddorna.
Häll på de krossade tomaterna och låt det koka samman en stund.

Varva sedan såsen, aubergineskivorna och potatisen i en ugnsfast form.
Avsluta med köttfärssås

Blanda ihop créme fraiche, mjölk och Keldsaås  och bred ut det över köttfärssåsen.
Strö allra rist riven ost över.

Gratinera i ugnen i ca 30-35 minuter tills potatisen är mjuk.


Tortellinigratäng med Bacon & Salami

Jag köpte ju färsk tortellini för ett tag sedan på affären NyMatsedel här i Västerås. Den är himla bra för den går ju att frysa om man inte hinner äta upp allt när den är pinfärsk. Då är den ju visserligen inte färsk längre, men ärligt talat så smakar den likadant :)

Igår pysslade jag ihop en liten gratäng av den tortellinin som var kvar och det blev himla bra faktiskt! Förrut tyckte jag varken om bacon eller salami, men jag tror jag börjar lära mig (till Stevies stora förtjusning)

Jag hade även fått hem en ostsås från Kelda - Four Cheeses som jag testade i gratängen. Jag är väl inte sådär jättejätteförtjust i ostsås med mycket smak så jag blandade ut den med lite mjölk och créme fraiche och det blev jättebra :)






4 portioner

300 g färsk tortellini

Röd sås
4-5 stora mogna hackade tomater
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
½ dl rött vin
Basilika
Persilja
Oregano
1 paket (kalkon)bacon
100 g salami
1 gul skivad lök
4 strimlade soltorkade tomater
1 burk champinjoner eller 200 g färska
1 röd paprika i bitar


Ostsås
1 dl mjölk
1 ½ dl créme fraiche
½ förpackning (250 ml) Kelda Four Cheeses
1 dl riven ost

Börjamed bacon- och salamissåsen för den blir godast om den får koka ihop en stund :)

Fräs tomattärningarna till en mosig konsistens.
Tillsätt balsamvinäger, vin och honung och kryddorna (som du tillsätter efter smak).
Låt puttra en god stund. Späd ev med lite vatten.

Fräs baconet och ta sedan upp det och låt det rinna av sig på hushållspapper.
Fräs sedan löken, champinjoner, soltorkade tomater och paprika.
Blanda ned bacon, salami och grönsaker i tomatsåsen och låt det småputtra en stund.

Blanda ihop mjölk,créme fraiche. Kelda Four Cheeses i en liten kastrull och det även det puttra en liten stund medan du kokar tortellinin.

Blanda tortellinin med bacon- och salamisåsen och lägg i en ugnsfast form.
Häll ostsåsen på röran och strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen i ca 220 g värme i15 minuter


Falukorvswok med Nudlar

Varje gång jag äter falukorv så frågar jag mig varför jag inte äter det oftare? Det är ju supergott ju!! Allra bästärden knaperstekt till stuvade makaroner, men den funkar fint i andra former också, som här t.ex i en god wok med mycket grönsaker, nudlar och så Santa Maria's thailändska sås Ginger & Lemongrass!



4 port

400 g strimlad falukorv
1 grön paprika i bitar
1 röd paprika i bitar
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
1 burk champinjoner eller 200 g färska
1 burk minimajs
4 ananasringar i bitar
1 påse "Ginger & Lemongrass Wok Sauce" från Santa Maria

200 g äggnudlar

Woka falukorven först och lägg den sedan åt sidan.
Woka därefter grönsakerna snabbt så att de fortfarande behåler sin spänst
Koka nudlarna
Blanda samman korv, grönsaker och nudlar.


Pannkaksrulle med Köttfärs

Jessica på Hallon & Blåbär gjorde Pannkaksrulle med Köttfärs för ett tag sedan och ända sedan dess har jag varit hypersugen på att laga det! Igår var det dags och det här är definitivt ngt jag kommer göra flera gånger och som jag kommer att variera med olika fyllningar, för satan i gatan en sån god och smidig rätt!!
Nästa gång ska jag nog testa ngn kall fyllning med keso tror jag!! :)

Har till stor del följt Jessicas recept, men jag gjorde köttfärsröran på mitt vis :)



ca 4 pers

2½ dl mjöl

6 dl mjölk
3 ägg
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Fyllning:
300-400 g nötfärs
1 hackad gul lök
1 burk champinjoner
1 hackad paprika
4 strimlade soltorkade tomater
3 msk chilisås
½ burk krossade tomater
100 g philadelphiaost med smak (jag använde tomat & pesto)
½ dl créme fraiche
½ påse tacokrydda
Riven ost

Pannkakan

Vispa äggen och tillsätt hälften av mjölken.
Blanda mjölet och bakpulvret och vispa ner det i smeten.
Tillsätt resten av mjölken och saltet och vispa.
Häll smeten i en ugnsplåt med smort bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Ta ut den och vänd upp den på ett annat bakplåtspapper, låt svalna nån minut och dra sedan av det översta bakplåtspappret.

Fräs färs, grönsaker och kryddor.

Tillsätt krossade tomater och chilisås och låt det puttra en stund så att röran blir ganska fast.
Rör ned philadelhpiaost och créme fraiche.

Bred på köttfärsfyllningen över pannkakan.
Strö över riven ost.
Rulla ihop rullen från kortsidan.
Strö riven ost över rullen och ställ in i ugnen några minuter så att den blir lite halvvarm och så osten smälter.

 


RSS 2.0