Krämig Risotto med Lax och Räkor

Dagens middag blev en varm middag trots att jag egentligen typ hade tänkt äta någon sallad eller så! Jag blev nämligen nästan sjukt sugen på risotto och jag hade varmrökt lax kvar från i förrgår + massa räkor och frysen och då blir det ju alldeles utmärkt med en krämig saffransrisotto till det, eller hur??



4 port

400 g lax
200 g blandade skaldjur
1 purjolök
3 strimlade soltorkade tomater
500 g körsbärstomater
En apelsin i hinnfria bitar

Risotton
1 hackad schalottenlök
1 kuvert saffran
1-2 msk olja
4 dl arborioris
8 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt pressad apelsinsaft 
4 msk philadelphiaost
½ dl lättcréme fraiche

Koka upp buljong och apelsinsaft och låt det sjuda.
Hacka löken fint och fräs den tillsammans med saffran i olja tills den blir glansig.
Tillsätt 3 dl vätska och låt det koka upp
Sänk värmen, lägg i riset och låt det koka tills vätskan sugits upp.
Häll på mer buljong så att riset täcks, rör om och låt koka.
Späd med mer vätska och rör om allteftersom det kokar in i riset.
Fortsätt på samma sätt i ca 20 minuter tills risotton är lös och lite krämig.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ned osten och créme fraiche.

Skär laxen i bitar och stek den snabbt tillsammans med purjolöken och de soltorkade tomaterna.
Tillsätt körsbärstomater, apelsinbitar och skaldjur och låt det bli varmt lite snabbt.
Blanda ned risotton i pannan eller tvärtom, blanda ned allt i risotton och servera omedelbums!

Grillat Lammkött, Vitlöksrostad Färskpotatis och egen Mimosasallad

När jag var hemma hos mina föräldrar över midsommar fick jag mammas inomhusgrill, ni vet en sån där från OBH Nordica som nästan ser ut som en smörgåsgrill? Igår var det dags för premiär och dessutom fanns det lite extra att fira - nämligen 3-månadersdagen :) S älskar lamm och eftersom jag aldrig har ätit det så tyckte jag att det var dags att prova :)

Jag köpte skivor av lammstek som jag marinerade i en av de där marinaderna från Santa Maria (allround tror jag den hette) och sen grillade i inomhusgrillen. Till detta förkokade jag färskpotatis lätt och som jag sedan klickade vitlökssmör på och rostade i ugnen tillsammans med lite paprika och körsbärstomater (som inte är med på bilden)! Jag gjorde även en egen mimosasallad som blev över förväntan! Eftersom S är laktosintolerant kan vi ju inte köpa vanlig mimosasallad, så jag blandade helt enkelt fruktcocktail med laktosfri matlagningsyoghurt, laktosfri färskost och lite honung (eller ja.. ganska mycket honung) och satan i gatan vad gott det blev! Sen hade vi förståss sallad till också!



Nu glömde jag ta bild efter grillningen och ugnsrostningen och mimosasalladen glömde jag också bort att ta kort på... men det vr en hellyckad middag, särskilt med lite rött vin i glasen! Inomhusgrillen då??? Jo, den får minsann HÖGT betyg och kommer att användas MÅNGA gånger framöver :)


Somrig Sallad med Varmrökt Lax & Räkor

Nu har jag testat min nya cykel och den var verkligen super!!
Jag har aldrig tyckt om att cykla, men med den här cykeln gick det lixom inte att sluta! Jag startade kl 8.30 imorse och kom tillbaka strax före kl. 14.00 så det blev en riktigt lång cykeltur :) Jag hade inte riktigt koll på milen men jag tror det blev ungefär 10 mil, först ut till Ängsö slott och tillbaka, sedan ut till Frösåkers GK och tillbaka, därefter till Tortuna och tillbaka nästan hela vägen, men jag svängde in på vägen mot Hökåsen och åkte dit och sedan en sträcka runt centrum också! Vet ni, det var jättekul! Cykling är absolut ett värdigt alternativ till löpningen!

När jag kom hem så hoppade jag in i duschen direkt och nu är jag superhungrig och väl värd något riktigt gott!

Finns det något godare än en riktigt fräsch sommarsallad med handskalade räkor och varmrökt lax?
 Nä, skulle inte tro det!





I den här salladen hittar du följande:

Varmrökt lax
Handskalade räkor
Avokado
Sharonfrukt
Körsbärstomater
Citronsaft

En riktig Klassiker och så en Rotfruktsgratäng med skinka!

Jag är superduperjättedålig på att äta rotfrukter! Det är jättedumt för rotfrukter är ju både billigt, gott och nyttigt!
Det som jag tycker är lite tråkigt är dock att de oftast är så stora (t ex kålrotshuvuden) att man typ måste göra världens största sats med rotmos eller något för att de ska gå åt och det är ju inte så ofta man gör det när man bor själv (även fast jag oftast inte är själv längre ;P)

När jag var på ICA Maxi häromdagen så hittade jag iallafall ett relativt litet kålrotshuvud och tillsammans med en morot, en palsternacka, lite lökar och skinka blev det en förbaskat god gratäng till lunch idag!
Inga exakta mått i receptet för jag vägde ju inte grejerna men jag skulle tippa på att det var ungefär såhär mycket:

Rotfruktsgratäng i portionsform (alltså för en person)



300 g blandade rotfrukter (jag hade som sagt kålrot, morot och palsternacka)
½ gul skivad lök
½ skivad purjolök
75 g strimlad skinka
½ dl matlagningsgrädde
2 msk créme fraiche
1 litet knippe färsk hackad persilja
2 msk philadelphiaost (med tomat- och pestosmak hade jag)
2 msk riven ost
Några körsbärstomater om man vill

Skär rotfrukterna i skivor (ganska tunna) och koka dem först halvmjuka i vatten.
Häll av vattnet och häll på matlagningsgrädden och créme fraiche och koka en liten stund på svag värme.
Rör ned persiljan
Häll hälften av rotfruktsgräddblandningen i en ugnsfast portionsform.
Strö över skinkan och klicka philadelphian.
Häll resten av rotfruktsblandningen över och strö på den rivna osten.
Toppa gärna med lite tomater
Gratinera i ugnen (220 g värme) i ca 20 minuter.


Nu ska ni få se vad jag ha köpt idag!!!!




Visst är den fin??? En alldeles riktig livs levande (eller njae.. inte så levande) sportcykel!!
Varför har jag köpt den här då? Jo.... det är närmligen såhär att jag har fått för mig att jag ska göra en riktigt "Svensk Klassiker"!!! Jag är ju redan anmäld till Lidingöloppet sedan en tid tillbaka och jag har funderat lite på Klassikern förut också men inte riktigt varit sådär jättesuperdupersuge.  Men häromdagen satt jag och min jobbarkompis och pratade om Klassikern och då blev jag helt plötsligt väldigt väldigt väldigt pepp på att göra det och nu så är jag helt inställd på det!! :) Jag ska börja nu med Lidingöloppet i år och sedan fortsätta med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet nästa år! 

Jag hade en cykel innan, men en klok person (läs pappa) tyckte nog inte att det lät sådär jättebra att cykla 30 mil på en treväxlad cykel så igår sålde jag den och idag har jag köpt den här fina!! :)
Imorgon bitti blir det premiär för första landsvägskörningen och jag hoppas att långpass på cykeln faller mig i smaken precis som löpningen har gjort :)

Medelhavsomelett

Förrutom cheesecake gjorde jag ett ytterligare bidrag till midsommar, nämligen Medelhavsomelett! Utan att skryta kan jag säga att den blev otroligt lyckad och uppskattad! Till och med min storebror som i vanliga fall är rätt kräsen tog om flera gånger och bad om receptet och han har nog aldrig bett om ett recept förrut!! *skratt*


 
Omeletten är hur enkel som helst och går att äta både kall och varm och man kan egentligen ha i vad som helst, men såhär gjorde jag:

Medelhavsomelett - 8 bufféportioner eller 4 lunch/middagsportioner:

6 ägg
½ dl mjölk

1 msk smör
10 strimlade marinerade soltorkade tomater + lite av oljan de ligger i
1 röd paprika i bitar
1 skivad rödlök
1 påse färsk bladspenat - strimlad
10 halverade körsbärstomater
50 g philadelphiaost (naturell eller med smak)
Riven ost

Fräs de soltorkade tomaterna, paprikan och rödlöken i lite av oljan från de soltorkade tomaterna och smör.
Rör ned bladspenaten.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll äggstanningen över grönsakerna.
Sprid ut körsbärstomaterna och klicka ut små klickar av philadelphiaosten över omeletten.
Strö över riven ost (så mycket du vill)
Låt omeletten stelna på halvsvag värme i stekpannan.
Sätt in omeletten i ugnen i ca 5 minuter på 225 g värme så att den får färg även på ovansidan.
Servera varm eller låt svalna och servera ljummen eller kall.


En (laktosfri) cheesecake och lite frågor till alla som är duktiga på det där med att baka :)

Jag har blivit lite smått manisk i att äta cheesecake så ofta jag bara kan! Ända sedan Mi på jobbet hade med sig det och jag smakade för första gången så har jag varit helt såld! Därför tog jag på mig uppdraget att göra cheesecake till midsommar och eftersom jag aldrig har gjort det själv tidigare så var jag först tvungen att testa det på S! Han är laktosintolerant så därför blev det ju inte alls som jag ska göra imorgon eftersom jag inte kunde använda kesella... men tro det eller ej, det blev faktiskt gott ändå!

Jag har bläddrat igenom hur många recept som helst på cheesecake och det finns nästan inte två stycken som är likadana! En del innehåller ägg, en del gelatin och en del innehåller varken eller! Vad är skillnaden och vilket är bäst? Ägg, gelatin eller inget av det?

I en del recept ska cheesecaken vara i ugnen en stund, medan man i en del recept bara ska ställa in i frysen och låta den stelna? Är det någon som har några erfarenheter om vad som är att rekommendera där?

Sen en sista fråga... i en del av recepten med ägg skulle man separera gulan och vitan och vispa vitorna till hårt skum innan man vände ner dem och i en del andra recept skulle man bara knäcka i ägg utan att separera vitan och gulan. När jag gjorde mina små cheesecakes igår så vispade jag vitan till hårt skum, men det kanske inte behövs? eller??

Det var tusen frågor.... nu tillbaka till mina små cheesecakes som faktiskt blev riktigt omtyckta hos både S och mig :)
De blev också relativt nyttiga måste jag säga även om det inte riktigt var medvetet *s*
Vi åt våra cheesecakes med fruktsallad på hallon, nektarin, jordgubbar, kiwi och physsallis och det var läskigt gott :)



Såhär gjorde jag:

Två Små Cheesecakes med Smak av Pepparkaka (för två personer)

3-4 pepparkakor

50 g laktosfri naturell färskost
1 dl laktosfri matlagningsyoghurt
2 tsk vaniljsocker
1 msk vanligt socker
1 ägg

Krossa hälften av pepparkakorna och lägg i botten på de två portionsformar du tänkt använda.

Blanda samman färskosten, matlagningsyoghurten, vaniljsockret och sockret.
Separera gulan och vitan på ägget och vispa ner gulan i färskostsmeten.
Vispa vitan till hårt skum och vänd ner även den.
Smula resten av pepparkakorna över och ställ in cheesecakesen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram i rumstemperatur ca ½ timme innan servering.


Nu åker jag hem till mina föräldrarmi några dagar och firar midsommar :)

Glad Midsommar på er allihopa!!

Halloumiwok med salami och krutonger

Jag har semester!! Det är så skönt kan jag lova och nu verkar ju solen vilja vara med och leka också :)
Jag har faktiskt gjort riktigt mycket nyttigt sen semestern började (igår)! Idag har jag t ex lämnat in bilen på service, torkat av alla lister, hyllor, garderober etc i lägenheten och putsat alla fönster!! Därför tyckte jag att jag var värd en riktigt god lunch... och det blir ju alltid gott om man gör något med halloumi så det fick det bli :) Först hade jag bara tänkt rosta brödet och hälla röran ovanpå men det blev ju så himla mycket röra så det hade aldrig fått plats *s* Därför gjorde jag krutonger istället och det blev nog faktiskt bättre :)



1 portion

50 g halloumiost
1 bit tärnad mango
1 liten bit skivad purjolök
½ liten gul eller röd lök
1/4 röd paprika i bitar
2 strimlade soltorkade tomater
2 skivor salami
10 halverade körsbärstomater
½ liten avokado i tärningar
1 msk sweet mango sauce

1 skiva gott bröd

Godaste kesoröran att ha till
½ dl keso
1 msk matlagningsyoghurt
2 msk Philadelpia Pesto & Tomat



Blanda samman kesoröran och ställ den kallt.
Woka alla grönsakerna (utom körsbärstomaterna och avokadon) så att de få lite färg men fortfarande behåller sin spänst.
Stek osten och skär den i tärningar.
Vänd ner osten i woken tillsammans med salamiskivorna, avokadobitarna och körsbärstomaterna
Smaksätt med sweet mango sauce.

Rosta brödet och skär det i bitar och strö det sedan över woken.

 Servera tillsammans med kesoröran.

Smörgåstårta, Busenkel Ostkaka och Hälseneinflammation!

Vi börjar med tråkigaste först! Hälseneinflammation!! Det är inte första gången jag har det, men varje gång är jag ju så himla dum och springer fast att det gör ont och sen så gör det till slut så ont att det absolut inte går att springa längre *suck* Så nu får jag snällt gå iväg till Friskis&Svettis och använda deras motionscyklar och crosstrainers istället för att vara ute i skogen och springa omkring :( Fast F&S är faktiskt helt ok och lite kul måste jag nog säga! Idag körde jag ca 80 minuter på cykeln och sen 60 minuter på crosstrainer och så lite styrketräning på det! Det kändes som ett rätt ok träningspass och det borde nog motsvara ett litet långpass löpning iallafall och det är ju bra med variation! :)

Då tar vi lite roligare grejer :)
I veckan så tyckte jag att det var dags för lite festligheter! Jag har nämligen jobbat som en liten gnu de senaste 3 veckorna (bara varit ledig 3 dagar) och dessutom jobbar 6 (!!!!) helger på rad! I onsdags var jag ledig så då passade jag på att göra smörgåstårta till S och mig! Jag ÄLSKAR smörgåstårta! Om jag skulle vara tvungen att välja en sista måltid skulle det utan tvekan bli mammas smörgåstårta med sjukt mycket räkor! :) Det var första gången jag gjorde smörgåstårta själv.. men jag blev faktiskt rätt nöjd :) Jag ville ha mimosasallad som fyllning och S är ju laktosintolerant så det går ju lixom inte bara att köpa vad som helst då.... så jag gjorde en egen mimosasallad a fruktcocktail, laktosfri färskost och laktosfri matlagningsyoghurt och det blev verkligen hur bra som helst!! :)


Gissa vilken sida av tårtan som är till mig ;P

Liten smörgåstårta för 2 (eller det räckte faktiskt till 3 portioner)

4 landgångsbröd

Fyllning 1

1 dl matlagningsyoghurt (ev laktosfri)
½ dl naturell färskost (ev laktosfri)
1 msk äpplemos
½ burk fruktcocktail
4 skivor strimlat smörgåspålägg (jag hade kalkon)
2 "crabfishpinnar" i mindre bitar

Fyllning 2
1 dl matlagningsyoghurt
½ dl naturell färskost
2 msk mild mango chutney

Garnering
Räkor
Kalkon
Gul Kiwi
Physsallis
Vindruvor
Melon
Hackad paprika
Cocktailtomater

Lägg två landgångsbröd bredvid varandra (jag kantskar dem först men det är en smaksak)
Klicka på fyllning 1.
Lägg de två andra bröden ovanpå och födela fyllning 1 ovanpå och utmed kanterna.
Garnera med valfria ingredienser (jag hade alla som jag har skrivit ovanför)

Sen så svängde jag ihop en busenkel ostkaka häromdagen också! Den är så himla nyttig så den behöver faktiskt inte vara efterrätt utan skulle lika gärna kunna vara mellis, frukost, brunch eller liten lyxlunch :) Godast att äta med färska bär och lite glass tyckte jag :)



2 portioner

1 ½ dl keso
½ dl färskost
2 msk vaniljyoghurt
2 ägg
½ rivet äpple

Vispa ihop alla ingredienserna och häll i en smord liten form.
Sätt in i ugnen på 200 graders värme i ca 20-25 minuter tills den har stelnat.



RSS 2.0