Ett Litet Smakprov!

Nu börjar det blir ordning på torpet!
Nästan allting är uppe ur dom hemska banankartongerna, möblerna är på plats och jag har börjat fundilera över hur jag ska sätta allt på väggarna och vet ni, det är hur kul som helst!

Köket är nästan färdigt (tror jag iallafall) och jag trivs verkligen som fisken i vattnet när jag är där! Jag köpte tavellister som jag har kokböckerna på och det blev jättefint! Jag har ganska många hyllor kvar att sätta upp på väggarna i de övriga rummen men en del tavlor har jag fått upp iallafall!

Här kommer ett litet smakprov!


En glimt av köket


Marilyn får pryda sovrumsväggen


James Dean har lagt beslag på väggen i ett ngt rörigt vardagsrum!


Ikväll blev det favoritsalladen till middag;
Räk- och Kräftsstjärtsallad med Avokado & Ägg

Det är verkligen världens godaste kombination, skaldjur, avokado och ägg!
Sen är det ju aldrig fel med keso till! ;P

Första Långpasset & Världens Enklaste Fiskgratäng

Nu har jag precis kört första långpasset i Västerås!
Sprang från min lägenhet ut till Rocklunda, sedan 15 km-spåret där och sen hem igen!
Mätte sträckan ut till Rocklunda med bilen igår och jag tror det är ungefär 4 km, så det blev ett fint långpass på ca 23 km med andra ord! Varken för kort eller för långt utan precis lagom!

Rocklunda har både fördelar och nackdelar om man jämför med Vrinnevispåren i Norrköping.
Rocklundas spår är helt klart så mycket bättre underhållna med bättre underhåll och inte lika mycket rötter och stenar som det är på milspåret i Vrinnevi. Rocklunda har även ett stort plus i att det är belysning runt hela milspåret! Det är superbra för oss morgonpigga som gärna springer före frukost i vinter när det är mörkt på morgonen!
Rocklunda är dock helt sjukt kuperat, åtminstone i början på 5 km-spåret innan man kommer in på själva 15 km-slingan. Det är lixom i princip bara backar hela tiden oh det är lite tråkigt faktiskt för det är lite svårare att komma in i andra andningen då, men samtidigt är ju backträning bra också så det finns väl lite plus i det också.
15 km-slingan är dock mycket plan och fin!

Innan jag ska äta frukost måste jag bara skriva lite om min superduperenkla fiskgratäng jag gjorde igår!
Jag gillar ju sånt där med att öppna burkar och göra ngt skoj med (jaja, helfabrikat är väl inte på topplistan hos sådär jättemånga, men en del grejer är faktiskt himla goda) och igår hittade jag en trevlig burk med fiskbullar!
Fiskbullar i hummer- eller räksås tycker jag är supergott och även fiskbullar i buljong kan man hitta på skoj grejer med!
Dom här fiskbullarna låg i hummersås och den piffade jag till med  purjolök, mangobitar, kräftstjärtar, mango chutney och lite Orange Pepper-krydda från Santa Maria! Hälften av grytan frös jag in men den andra hälften gjorde jag gratäng med potatismos till och det blev faktiskt himla gott! Bilden är kanske inte världens finaste för man ser ju typ bara potatismos, men jag råkade göra lite för mycket potatismos och sen kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle ha ett potatismostäcke över hela fisksåsen eller ha moset runt kanterna och först ville jag ha ett täcke men sen ångrade jag mig och petade ut det i kanterna och cå blev det lixom ändå rätt mycket mos! :)





2 port

1 burk fiskbullar i hummer- eller räksås
½ burk kräftstjärtar i lake
1 purjolök i skivor
½ mango i tärningar
2 strimlade soltorkade tomater
2 msk mango chutney
½ msk Orange Pepper (Santa Maria)

2 portioner potatismos
10 körsbärstomater i skivor
½ dl riven ost

Fräs purjolöken, de soltorkade tomaterna och mangon lite snabbt.
Häll i fiskbullarna med sin sås.
Smaksätt med mango chutney och Orange Pepper-krydda.
Tillsätt kräftstjärtarna allra sist, men då får det inte koka mer.

Fördela potatismoset längs kanterna på en ugnsfast form.
Häll fiskbullssåsen i mitten.
Lägg på skivade tomater och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills potatismoset har börjat få lite färg.

Äntligen Här!

Nu har jag flyttat in i nya lägenheten och faktiskt kommit iordning ganska bra!!
Har några kartonger kvar att packa upp och sedan ska man ju placera ut allting såsom man vill ha det (vilket är skitkul!!)
Tyvärr kan jag inte sätta upp så mycket på väggarna än, för det är betongväggar som man måste ha slagborr till så det får vänta till storebror kommer upp hit om några veckor!

Igår blev det snabbmat hela dagen!
Först hamburgare på Statoil till lunch och sedan middag på pizzerian utanför min dörr! (japp, den ligger verkligen utanför min dörr! ;P) En god, men väldigt väldigt stor kycklingkebab beställde jag så jag fick äta den i två omgångar!

Nu ska jag åka ut till Rocklunda och ta en morgonpromenix, sedan hem och käka frukost och sen packa upp mer!
Vi ses ikväll (tror jag iallafall om jag inte blir alltför fast i att inreda världens finaste lägenhet)

Hejdå Norrköping!!

Idag flyttar jag från en fin stad till en annan!!
Allting är nerpackat och jag ska bara äta lite frukost och vänta på min flytthjälp (järngänget med mamma, pappa, mormor och morbror) så ska vi åka sen! Så som ni kanske förstår blir det nog inte så mycket mer bloggande för mig idag men så fort jag har packat upp det allra viktigaste sätter jag mig nog ner och skriver ngt litet inlägg :)

Urgulliga Hanna har gett mig en liten utmärkelse:



Jag vill ju också ge utmärkelser och det finns ju så många att välja på och många av de bloggar som jag läser varje dag har ju redan fått tidigare men vem är det som säger att man inte kan få den två gånger? :)

Här kommer då ett litet urval av de som får utmärkelsen av mig (men det finns sååå många fler jag skulle vilja ge)

Linda: En helt underbar tjej som ser ut att laga världens godaste mat och som har lärt mig att laga risotto!! :) Förutom att hennes recept är helt underbara verkar hon dessutom vara en sån där person som man bara inte kan låta bli att gilla :)

Karin:
En kul tjej som gillar chili och som nu äntligen har förstått att man måste ha keso hemma! :)

Lina: Har nog redan fått några sådana här utmärkelser kan jag tro men hon är absolut värd en till! Har en superduperblogg med recept som jag vill laga vartenda ett av! En tjej som absolut borde ge sig in i kokboksbranschen för hon skulle klå Mat-Tina och gänget med hästlängder!

Lisa: Är precis som jag relativt ny här i matbloggsvärlden men hennes blogg blev direkt en av mina favoriter!
Lagar precis sådan mat som jag tycker om och har jättefina bilder!

Marinerad Pastasallad Med Makrill

Nu är det verkligen nästan helt tomt i mitt kylskåp och i min frys!
Det enda som finns i frysen är lite bröd och det enda som finns i kylskåpet är yoghurt, lite frukt, tomater och keso!
Innan jag länsade det sista till middagen hade jag även lite machesallad, ½ burk makrill i tomatsås (kvar från i förrgår) och lite av den underbara Grillade paprika- och tomatsåsen och det fick ingå i en alldeles jättegod pastasallad!
Att marinera pastan i lite av såsen + lite av tomatspadet från makrillen var en riktig hit som jag
absolut kan tänka mig att göra om!
Överhuvudtaget tror jag att måste börja äta marill i tomatsås oftare för det är faktiskt himla enkelt och gott!



1 port

1 port valfri pasta
½ dl grillad paprika- och tomatsås
Lite av tomatsåsen som makrillen ligger
2 strimlade soltorkade marinerade tomater
Machesallad

½ burk makrill i tomatsås
Lite räkor, kräftstjärtar och/eller crabfish
Körsbärstomater
Blandad tärnad frukt
Keso

Koka pastan och spola av den i kallt vatten.
Blanda pastan med såserna och de soltorkade tomaterna med sin marinad.
 Vänd ner machesalladen.
Bottna en tallrik med pastaalladen och fyll sedan på med övriga ingredienser!

Pastagratäng Med Mango, Kantareller Och En Riktigt Busgod Grillad Paprika- Och Tomatsås Med Färskost!

Fortsatt flyttpackning och städning idag!
Det är vääääldigt tomt i lägenheten nu och jag ramlar över massa kartonger och annat bråte hela tiden, men snart bär det av mot Västerås och mitt nya liv :D

  

Ska strax iväg och jobba mitt allra sista pass här i Norrköping och har precis ätit en väldans god gratäng med en väldans god sås som jag har blivit totalt tokig i!
Det handlar såklart om den Grillade Paprika- och Tomatsåsen som jag har skrivit om tidigare i inläggen:

Cannelloni med Kantareller

&

Varm Pastasallad med Chorizo

Den är så söt, het, krämig och fräsch på samma gång lixom och den är god både varm och kall!
Idag fick den bli en del i en pastagratäng med mango och kantareller och jag tillsatte lite nya ingredienser i den såsom lite honung, lite mer färskost och marinerade soltorkade tomater.

  

Före körsbärstomaterna


Efter körsbärstomaterna

4 port

200 g pasta (t ex fusili eller makaroner)
1 liter svamp (i mitt fall kantareller)
1 mango i tärningar
4 marinerade soltorkade tomater
500 g körsbärstomater i klyftor

Rostad tomat- och paprikasås
1 röd paprika
4 stora kvisstomater
2 marinerade soltorkade tomater
4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 msk het mango chutney
1 tsk honung
2 msk sweet chilisås
½ dl lättcréme fraiche
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
50 g philadelphiaost paprika & kryddor

Koka pastan enl anvisningarna.
Fräs kantarellerna i smör tills vätskan dunstat bort.
Tillsätt mangon och de strimlade soltorkade tomaterna med sin marinad.
Blanda pastan med kantarell- och mangofräset samt hälften av körsbärstomaterna 
i en ugnsfast form eller fyra portionsformar.
Häll över såsen, garnera med resten av tomaterna och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

Den Godaste Tunnbrödsmackan Med Makrill Jag Någonsin Ätit!

Ikväll skulle jag ju hitta på ngt kul med makrill i tomatsås som jag skrev förut och det blev mycket riktigt med tunnbröd, keso och ägg men jag hittade lite räkor också och då blev det ju lite lyxigare :) Jag blandade även i lite philadelphiaost i makrillröran och det blev jättegott! Jag hade dock lite mför mycket grejer på tunnbrödet så det gick inte att göra någon rull utan det fick bli en ihopvikt macka istället :)



SÅ gott :)


Med lite mer frukt och tomater


1 port

1 tunnbröd
Färskost
½ burk makrill i tomatsås
½ dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk philadelphiaost
½ hackat kokt ägg
Sallad
Paprika
Körsbärstomater
Tärnad frukt
Räkor



Något Gott & Ganska Nyttigt Till Kaffet

Idag har jag flyttstädat hela dagen och inte hunnit med att varken blogga själv eller läsa andras bloggar!
Maten har mest bestått av yoghurt, müsli och mackor fast ikväll tänkte jag nog göra en tunnbrödsrulle med makrill i tomatsås och ägg (i princip det enda jag har kvar hemma nästan)! Det är en riktig favoritsnabbmat hos mig som jag fixade till nästan extremt ofta när jag pluggade eftersom det både var gott, billigt och gick snabbt!
Det enda som behövs är:

Tunnbröd
Färskost
Makrill i tomatsås
Ägg
Keso
Grönsaker och Frukt

Man hackar ägget och blandar med makrillen och keson.
Sen brer man lite färskost på tunnbrödet, lägger på makrill-ägg-kesoröran och toppar med lite grönsaker och frukt.
Rulla ihop rullen och ÄT (om du ska vara riktigt studentig ska du käka framför datorn och tentaplugga samtidigt ;P)

Såhär på eftermiddagen idag blev jag lite sötsugen men ändå inte fikabröd- eller godissugen.. utan mer scones lixom!
Jag hade dock inte tid (eller ingredienser) till att göra några scones så då fick två rostade franskbrödsskivor rycka in!
Tillsammans med färskost blandat med björnbärsmarmelad och med en topping av tärnad frukt och keso blev det faktiskt riktigt bakelseaktigt och satan i gatan vad gott det smakade ;)


Ledsen I Ögat & En Uppiggande Maträtt Med Varmrökt Lax och Räkor Med Ljummen Citrussmakande Bulgursallad

Idag har jag jobbat min sista riktiga dag på Medicin Avdelning 3 här på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Just nu känner jag mig jätteledsen...
Älskar ju verkligen den där avdelningen och alla som jobbar där!
Jag tror att det kommer att bli jättebra i Västerås och det är ju trots allt nästan en likadan avdelning, men det var på "3:an" som tog mina första steg i sjuksköterskeklänningen efter examen och därför kommer den avdelningen, alla som jobbar där och hela sjukhuset alltid vara något extra för mig, mitt "hemsjukhus" lixom.... 
Nu ska jag jobba det allra allra allra sista passet natten mellan onsdag och torsdag och sen på fredag flyttar jag

Efter en dag fylld av tårar och lite Vienettaglass som jag bjöd på till frukosten (japp, vi äter alltid typ tårta och glass och sånt till frukosten på mitt jobb för det är enda gången som alla sitter ned samtidigt..) tyckte jag att jag behövdes piggas upp med en god sallad på varmrökt lax, lite skaldjur, avokado och bulgur....
Det funkar minsann lite... för nu är jag nog lite gladare tror jag :)





1 port
75 g varmrökt lax eller makrill i mindre bitar
1 dl skalade räkor
½ avokado i tärningar
Blandad tärnad frukt (jordgubbar, sharon, persika mm mm)
½ apelsin i skinnfria bitar
1 strimlad marinerad soltorkad tomat
150 g körsbärstomater i klyftor
Keso

½ påse färsk bladspenat
½ dl bulgur
1 tsk gurkmeja
1 dl vatten

Dressing:
Pressad saft och rivet skal av ½ lime
Pressad saft och rivet skal av ½ apelsin
1 tsk honung
½ finhackad röd chili
1 msk vatten
½ msk olivolja

Blanda samma dressingen.
Koka bulguren enl anvisningar men med lite gurkmeja i kokvattnet
Blanda ned dressingen och spenaten i den varma bulguren när den har kokat färdigt.
Lägg bulguren på tallriken och fördela övriga ingredienser runt omkring och över.
Servera med keso

Smörgås Som Middag?

Idag har jag varit i Finspång på söndagslunch hos farmor och farfar!
Maten, Farmors Köttgryta var som vanligt alldeles jättegod och likaså efterrätten,
Glass med Blåbär, Hallon och Smultron!
Dessutom var det verkligen superkul att träffa farmor och farfar lite innan jag flyttar!
Farmor är ganska bra på att oroa sig för mig för hon tror alltid att jag jobbar för mycket, äter och sover för lite, tränar för mycket och att jag nog iallafall har liiiiite ont någonstans på kroppen oavsett hur bra jag än säger att jag mår!
Idag var den första meningen hon sa (utbrast) när hon såg mig (efter en jättestor kram):

- HERREGUD, vad mager du är flicka!! Äter du ordentligt????

Snabbt inflikande av mamma innan jag ens hunnit uppfatta meningen och fått tillbaka hörseln på höger öra eftersom det var i det farmor sa (läs skrek) HERREGUD:

- Neeeej, det gör hon verkligen inte utan hon äter bara mackor och dessutom springer hon som en galning!

Farmor (skakandes på huvudet):
- Jaha ja, det kunde jag väl tänka mig och mackor är ju sannerligen ingen riktig mat!

Nu är det ju inte riktigt sant att jag jämt äter mackor! Det har jag ju faktiskt både skriftligt och bildligt bevis här på bloggen och jag lovar på heder och samvete att jag inte har lagat all mat här bara för att ta kort på den, lägga upp receptet, kasta maten och käka mackor istället utan jag äter faktiskt upp den också!! ;P

Samtidigt håller jag definitivt inte med om att en matig smörgås inte kan vara en hel middag!
Min farmors och mammas matfilosofi är att en riktig middag ska innehålla följande ingredienser:
- Potatis, ris eller pasta
- Kött eller fisk
- Grönsaker

Min matfilosofi är precis likadan även om jag tycker att man absolut kan byta ut ovan nämnda kolhydrater mot bröd eller ngt roligare alternativ, typ bulgur eller matvete. Jag tycker även inte att kött eller fisk är obligatoriskt utan vegetariska alternativ med t ex quorn eller halloumi kan vara precis lika mättande och goda! 

Farmor har heller aldrig riktigt förstått det här med pizza, utan även det hävdar hon inte är "riktig" mat men om man tänker efter så innehåller det ju faktiskt allt man behöver:
Bröd (kolhydrater)
Ost, kött eller skaldjur eller ngt annat beroende på vad man väljer (protein & fett)
Tomatsås, grönsaker (kolhydrater och vitaminer)

Sen så kan man ju givetvis göra pizzan mer eller mindre nyttig beroende på tillbehören, men i grund och botten är den en himla bra sammansättning av kostcirkeln!!

En matig smörgås med ett litet större portionsbröd, ngn proteinkälla som typ skaldjur, ägg och keso och massa tomat är för mig en fullständigt superbra lunch eller middag som jag står mig bra länge på och bara för att farmor och mamma sa sådär tidigare idag var jag ju givetvis tvungen att vara lite trotsig och göra just en himla god smörgås till middag ;P


Middag?

Ett portionsbröd (ganska stort och gärna lite grövre)
Smör eller färskost

Två crabfishpinnar
½ dl räkor
1 hackat hårdkokt ägg (fast gulan får gärna vara lite krämig)
1 msk stenbitsrom

1 dl keso
1 msk lättmajonäs
2 msk lättcréme fraiche
1 msk philadelphiaost med gräslökssmak
1 msk pressad citronsaft
1 msk mango chutney

½ dl blandad frukt i tärningar
2 skivade jordgubbar
10 skivade körsbärstomater
Machesallad

Blanda samman kesoröran och vänd i skaldjuren, det hackade ägget och stenbitsromen.
Bred smör eller färskost på brödet.
Lägg salladsbladen och lite av tomaterna på underdelen. 
Lägg sedan på röran, resten av tomatera och frukten och till brödets överdel.

Varmrökt Lax med Räkor, Ägg, Avokado och EN KRÄFTA!!

På torsdag ska min avdelning på jobbet (som inte är min avdelning så länge till) ha kräftskiva i min chefs sommarstuga
Kräftskivor är det bästa jag vet, dels för jag är totalgalen i kräftor och dels därför att det oftast blir himla bra stämning på såna tillställningar! Sen så är det himla kul när dom som är lite sådär fina av sig sitter där och pillar med kräftskalen och försöker se snygga ut när dom äter fastän det är apselut totalt omöjligt att käka kräftor snyggt så det ser egentligen bara ännu knäppare ut när man försöker! :)

Eftersom jag flyttar på fredag morgon så har jag dock bestämt mig för att skippa den här kräftskivan...
men jag tänker givetvis INTE skippa årets kräftor!
Jag gav mig iväg till fiskaffären för att köpa några stycken lagom till lilla mig men gissa min sorg när kräftorna var
SLUT!!!

Jag började nästan gråta av besvikelse för om det inte fanns några kräftor skulle det här bli min första kräftlösa sommar någonsin ju!! Fiskhandlaren förstod genast katastrofen som var i sikte, log lite finurligt och sa att han ju hade köpt lite kräftor som han och frugan skulle ha som förrätt till kvällen och att jag minsann kunde få en av dem!!
Jag sken upp som en sol, tog tacksamt emot den lilla rackaren och skrev omedelbart in fiskhandlaren överst
på listan i mitt testamente ;P

Eftersom jag troligtvis inte blir mätt av bara en kräfta så har jag slängt ihop en liten sallad med andra grejer jag köpte hos den snälla fiskhandlaren + lite avokado och sånt!
Himla gott!!






1 port

100 g varmrökt lax
1 dl skalade färska räkor
1 ägg
Machesallad
Körsbärstomater
Jordgubbar
Sharonfrukt
Apelsin
Persika

Apelsin- och sweet chilidressingdressing:
Pressad saft av en halv apelsin
1 tsk honung
1 msk sweet chilisås

Keso- och romröra
1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk stenbitsrom
1 msk mango chutney
1 msk pressad citronsaft
Lite svartpeppar

Börja med att koka ägget ca 6-7 minuter så att det är lite hårdkokt, men gulan fortfarande är krämig.
Blanda samman ingredienserna till apelsin- och sweetchilidressingen.
Blanda även samman ingredienserna till keso- och romröran.
Ställ båda dressingarna i kylskåpet under tiden du gör iordning resten av salladen

Skala räkorna och dela laxen i mindre bitar.
Skär tomaterna i klyftor, avokadon i tärningar, apelsïnen i hinnfria klyftor, resten av frukten i tärningar och
Skiva eller klyfta ägget
Bottna en tallrik med machesallad.
Varva sedan övriga ingredienser över salladen.
Ringla över apelsin- och sweetchilidressingen.
Lägg på kräftan!!!
Servera salladen tillsammans med keso- och romröran samt ett gott bröd. 

Godaste Yoghurten!

Har nyss kommit hem från en löprunda som blev lite längre än vad jag hade tänkt mig så nu är jag är himla hungrig!

Jag är en riktig yoghurtnarkoman som om jag fick som jag ville helst bara skulle äta yoghurt och mackor jämt!
Jag har nog provat det mesta som finns i yoghurt- och müsliväg och det är ju kul att variera sig och byta smaker ibland, men det är fortfarande en klassiker som slår alla andra ALLTID!

Arlas Vaniljyoghurt!
Det ska vara den riktiga, inte lättyoghurten och så ska det vara massa olika frukter nedblandade och sedan Apelsin & Choklad Chrunch som jag alltid blandar ned massa torkad frukt i! 

Världens i särklass godaste frukost!




Lingonsmakande Kantarellpasta Med Krämig Färskostsås

Jag är mitt uppe i flyttstädandet och har precis städat bakom spisen...
Det var en ganska traumatisk upplevelse men det är ju samtidigt ganska fascinerande att så mycket damm kan få plats på en så liten yta! I nya lägenheten blir det definitivt bakom-spis-städning minst en gång/månaden!!


ChiliconKarin
bloggade idag om massa såser och då hade hon en lingonsås med som gjorde att jag blev nästan läskigt sugen på just lingon!

Jag hade ju redan planerat in att jag skulle käka något med kantareller ikväll och då passar ju lingon alldeles utmärkt, eller hur?

Det blev en god och krämig sås med kantareller, färskost och lite lingonsylt som smakade alldeles utmärkt till nykokt spagetti och som jag även är helt bombsäker på skulle passa bra till diverse kötträtter också!
Tyvärr råkade jag slarva bort (??) bilden på ngt himla lustigt sätt så det blir ett bildlöst recept idag :(

4 port

4 portioner valfri pasta (spagetti passar bäst tycker jag och då gärna färsk)

1 liter kantareller eller annan svamp, t ex champinjoner
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
400 g körsbärstomater i klyftor
1 påse färsk bladspenat (70 g)
2 dl lättcréme fraiche
100 g philadelphiaost med smak av vitlök och örter
2 msk lingonsylt
½ dl pastavatten
 Nymalen svartpeppar

Sätt igång pastakoket för här går det undan med såsen!

Fräs kantareller, lök och vitlök i smör tills det luktar gott och vätskan har kokat bort.
Rör ned körsbärstomaterna och låt dem bli varma och blanda därefter ned spenaten.
Rör ned lättcréme fraiche, philadelphiaost och lingonsylt.
Låt pastan rinna av, men spar lite grann av kokvattnet.
Blanda ned pastan + det sparade kokvattnet i pastasåsen och blanda försiktigt.
Mal över lite svartpeppar


Fruktig Liten Frukostsmörgås

Ska åka till jobbet om en liten stund, men måste först bara lägga in ett litet inlägg om en jättegod frukostsmörgås (som jag även tänkte äta innan jag åker också).

Jag gillar frukt på smörgåsar och särskilt jordgubbar, banan och keso är en klockren kombination!
Mango chutney och keso passar också utmärkt tilsammans och jag kan apselut inte förstå varför det inte finns en smaksatt keso som smakar så (fast det är ju iofs inte sådär överdrivet svårt att blanda till det själv)




Innan keso


Efter keso

En smörgås

Ett valfritt bröd (jag använde Polarkraft Extréme)
Smör
Två skivor smörgåsskinka (kokt skinka passar nog bäst till jordgubbarna)
Jordgubbar i skivor
Banan i skivor
Persika i tärningar
Sharonfrukt i tärningar
2 msk naturell keso
1 msk mango chutney (mild)

Bred smör på brödet
Lägg på skinkan (jo, skinka och banan passar visst ihop!)
Lägg frukten ovanpå 
Blanda keso och mango chutney och klicka ut det ovanpå
FÄRDIGT!!!



Lyxig Torsdagsmiddag: Saffransbulgur Med Grillad Kyckling, Kantareller, Marinerade Tigerräkor och Avokado

Imorse var det dags för månadens mara!
Sen så kan man ju diskutera om mara ska stå för marathon eller mardröm men faktum är att löpningen går himla fint och är fruktansvärt rolig just nu! Det kändes väldigt bra, både under själva träningen och efteråt!
Det är perfekt löpväder också och mina nya skor från Asics verkar ha gjort underverk för mina fötter som jag tidigare knappt kunde gå på efter ett långpass tidigare ;P

Så ikväll var jag absolut tvungen att belöna mig med något extra gott!
Jag gillar ju saffran, tomater, frukt, skaldjur och kyckling som ni säkert har märkt och kantareller är ju verkligen inte fel det heller så det fick bli en blandning av allt det tillsammans med lite bulgur!
Jag kan utan att tveka (och utan att skryta) säga att det smakade UNDERBART!
Dressingen och marinaden på apelsinsaft, mango chutney, sweet chili och honung satte mycket smak
och att låta avokadon bli varm i stekpannan höjer den åtskilliga nivåer och det är ju inte
dåligt med tanke på att den är supergod kall också!
Jag rörde givetvis ihop en liten kesoröra till och det är alltid gott så det tror jag knappt jag behöver skriva ;P





4 portioner

Sallad

2 dl bulgur
3 dl vatten
1 dl pressad apelsinsaft
½ kuvert saffran

1 grillad kyckling i bitar utan ben
200 g kantareller
20 scampi
1 avokado i ganska stora bitar
500 g körsbärstomater i klyftor
1 sharonfrukt i tärningar
1 mango i tärningar
1 apelsin i hinnfria skivor
1 rödlök i skivor
1 påse machesallad eller babyspenat

Dressing & Marinad
1 dl pressad apelsinsaft
½ dl sweet chilisås
2 msk mango chutney
1 msk mangovinäger
½ kuvert saffran

Kesoröra
2 dl naturell keso
2 msk philadelphiaost med smak
½ dl lättcréme fraiche
2 msk mango chutney


Blanda samman kesoröran och dressingen först..
Låt scampi och avokado marinera i hälften av dressingen en stund.

Koka bulguren i apelsin- och saffranvattnet. 
Blanda bulguren med machesalladen/babyspenaten och någon matsked av dressingen och lägg upp den på fyra tallrikar eller ett stort fat.
Stek kantarellerna i smör och lägg dem åt sidan.
Stek sedan scampi och avokado i sin marinad hastigt så att inte scampin blir seg och avokadon allt för mosig.
Blanda ned kantarellerna i scampi- och avokadoblandningen så att svampen tar lite smak av marinaden.
Fördela alla ingredienserna till salladen över bulguren på tallrikarna.
Servera med resten av dressingen och kesoröran!

Hemma (?) i Norrköping igen!

Nu är jag tillbaka i Norrköping efter några underbara dagar i Västerås!
Jag vet inte ens om jag vill kalla Norrköping för hemma längre även fast det iallafall är en vecka kvar tills jag flyttar för jag skulle allra allra allra helst bo i Västerås redan nu!

Konferensen med nya jobbet var jättejättekul och jag tror nog allt att jag lyckades lära mig hälften av namnen på alla som jobbar på avdelningen, DET NI! :)

Middagen igår var en riktig lyxmåltid med tre-rätters och allt!
Till förrätt var det Gräddstuvade kantareller på toast.

Till huvudrätt serverades Lammfilé och potatisgratäng med rostad vitlök- och timjansås


Lammfilé med rostad vitlök- och timjansås



Potatisgratängen


Alltihopa :)

Till efterätt vi fick ngn form av Bärcoupe med Kaktussorbet


Bärcoupe med kaktussorbet

Allt smakade ljuvligt och det ser ni t o m på bilderna tror jag!
Tyvärr glömde jag bort att ta en bild på förrätten men den såg minst lika aptitlig ut (även om stuvningen var lite väl salt)

Efter maten blev vi underhållna av en trubadur som hade musikfrågesport och allsång och efter det blev det lite vin, drinkar och väldigt mycket prat och skratt i baren!

Trots att det blev ganska sent vaknade jag supertidigt så jag gick ut en liten sväng innan frukosten.
Precis utanför infarten till gården hittade jag världens guldkantarellställe så imorgon eller på fredag blir det nog ngt skoj med svamp tror jag allt :)





Ramnäs Konferens

Nu är jag på konferens med nya jobbet och har det jättejättetrevligt!
Många nya namn att lära och måga nya intryck men det känns som att ja kommer trivas superbra i den här personalgruppen!

Maten vi har fått har varit jättegod hittills!

Först fick vi lite frukost med färskt bröd, olika juicer (samanlagt 7 st, apelsin, mango, tomat, grapefrukt, äpple, granatäpple (!) och ananas) samt massa frukt!

Till lunch var det en stor buffé med bl a gravad och varmrökt lax med skaldjurssås, rostbiff, grillad kyckling, kalkon, räkor, rissallad med quorn, potatis, olika röror och massa grönsaker!

Till eftermiddagsfika fick vi kladdkaka med grädde som i mina ögon inte var så god för jag är inte så förtjust i varken kladdkaka eller grädde för dom som gillar det smakade det säkert bra!

Snart vankas det middag och jag tror nog att den blir lika god :)

Vegetarisk Lasagne

Eftersom majoriteten av alla bloggskrivare vars bloggar jag prenumererar på har lagat vegetarisk lasagne de senaste dagarna faller jag för grupptrycket och lagar till min variant :)



4 port

200 g lasagneplattor (helst färska)

Tomatsås:
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
1 burk krossade tomater
!½ dl vatten
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung

Spenatsås:
500 g fryst hackad spenat
1 pressad vitlöksklyfta
200 g naturell keso

Ostsås:
50 g philadelphiaost med smak av vitlök och örter
2 dl lättcréme fraiche

Tomatsås:
Fräs lök och chili i lite matfett.
Häll i de krossade tomaterna och vattnet.
Krydda med cayennepeppar, paprikapulver och lite sambal oelek.
Ha i lite honung också för att få bort bitterheten i tomaterna.

Spenatsås:
Fräs spenaten och vitlöksklyftan till vätskan försvinner från spenaten.
Låt svalna lite och blanda sedan med keso.

Ostsås:
Blanda samman osten med lättcrémefraichen.

Bottna en ugnsfast form med lite av tomatsåsen.
Lägg på lasagneplattor och varva sedan tomatsås, spenatsås och plattorna men spar lite grann av tomatsåsen som ska vara överest.
Blanda den sparade tomatsåsen med ostsåsen och bred ut den överst.
Gratinera i ca 225 graders värme i typ 15-20 minuter (om du använder färska lasagneplattor, annars längre)
När det återstår ca 5 minuters tid i ugnen slänger du på lite körsbärstomater som garnering.

Köttfärschili Med Chokladsmak

Köpte Santa Marias krydda "Cacao & Chili" och blev himla nöjd!
Den gjorde sig alldeles utmärkt i den här chilin som jag gjorde en dundersats på och frös in :)


4 port

500 g nötfärs
2 dl ris
1 gul skivad lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd hackad paprika
1 grön hackad paprika
1 burk krossade tomater med chilismak 
1 ½ dl vatten
2 msk chilisås
1 msk Santa Maria Chili & Cacao
1 msk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 msk sambal oelek
1 liten bit mörk choklad
1 burk vita bönor i tomatsås (Helst Heinz)
500 g körsbärstomater


Till servering:
Matlagningsyoghurt

Fräs färsen och löken i lite matfett tillsammans med kryddorna.
Tillsätt paprikan och riset och låt det fräsa med en stund.
Häll i krossade tomater, vatten och chilisås..
Låt den puttra en bra stund så smakerna sätter sig, vätskan kokar in och riset blir färdigt.
Häll till sist i chokladen, bönorna och körsbärstomaterna och koka en liten stund till.


 


Chicken Vindaloo

En smart grej att göra som sparar både tid och pengar och som dessutom är gott är att marinera och ugnssteka massa frysta kycklingklubbor (som fått tina förståss) och sedan frysa in! Bara att ta fram sedan när man blir sugen på grillad kyckling och mycket mycket mycket billigare än att köpa färdiggrillad i affären! Att ugnssteka massa kycklingklubbor sysselsatte jag mig med samtidigt som jag målade och jag marinerade dem bara i en väldans enkel marinad av:

Pressad apelsinsaft
Honung
Santa Maria Mango & Curry
Cayennepeppar



Till kvällen använde jag sedan några av kycklingklubborna till min Chicken Vindaloo som jag åt i ett tortillabröd,
men som egentligen smakar bäst till ris!



4 port

4 grillade kycklingklubbor
1 gul lök
1 purjolök
1 finhackad röd chili
1 hackad tomat
2 msk Chicken Vindalookrydda (Min är köpt i en liten liten kryddbutik i Norrköping, men Santa Maria har en bra färdigmix)
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd currypasta
½ dl vatten
1 ½ dl matlagningsyoghurt
1 banan i skivor

Fräs grönsaker och kryddan i lite smör.
Tillsätt kycklingen och låt den dra åt sig kryddan lite.
Rör ned currypastan och späd med vattnet.
Rör ned matlagningsyoghurten och låt det puttra en liten stund
Blanda till sist ned bananen och låt den bli lite varm!

Het Korwwok med Pitabröd

Funkar säkert alldeles utmärkt i tortillas, till ris eller pasta också!
Starkt var det iallafall!




4 port
400 g falukov
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 purjolök
1 mango i tärningar
1 msk sambal oelek
½ dl het sweet chilisås
1 tsk Santa Maria Mango & Curry
1 dl dl matlagningsyoghurt

Till servering
Pitabröd
Tomater
Matlagningsyoghurt eller keso

Woka korven, grönsakerna och mangon.
Till sätt sambal oelek, sweet chilisås och kryddan.
Rör ned matlagningsyoghurten.
Servera worken i varma pitabröd med tomater och någon kall sås.

Målning, kyl- och frysfyllning och väldigt många matlådor!

Jag har bara varit i Västerås sedan igår kväll, men det känns som om jag har bott här i tre miljoner år typ.. med andra ord känns det som hemma! Det är en så superduperfin stad och jag är jättejättejättekär i min nya lägenhet :D

Tiden här har framförallt ägnats åt att kladda färg på väggar i sovrummet och i vardagsrummet! Jag har nog i princip aldrig hållt i en målarpensel förut men jag tror det blev hyfsat bra iallafall! Sommargrönt heter färgen i vardagsrummet och havsblå heter den i sovrummet!


Sovrum


Vardagsrum


Utsikt från balkongen

Jag har även spenderat enormt mycket tid i köket efter att ha inventerat både frys och kyl med i princip allt jag kunde komma på att jag någon gång eventuellt möjligtvis kanske kommer att bli sugen på och därför absolut behöver ha!
Jag har laddat upp med massa matlådor inför jobbstarten så att det lixom är fixat och klart :)
Het korvwok, Köttfärschili, Chicken Vindaloo och Vegetarisk lasagne har jag hunnit med att laga och frysa in
Recepten lägger jag eventuellt upp ikväll om jag orkar eller när jag kommer till Norrköping igen!


Köket

Imorgon bär det av till Ramsnäs på konferens med nya jobbet!
Ska bli hur kul som helst :)

Hej på en stund!

Nu åker jag till Västerås i några dagar och kladdar färg på väggarna i nya lägenheten och
åker på konferens med nya jobbet! :)

Jag vet inte om internetpaketet har hunnit levereras hem till nya lägenheten än, men om det har det ska jag givetvis installera det och lägga upp lite bilder på mitt nya, fina, fräscha kök!!
Om inte så ses vi om några dagar!

Ha det fint!

Saffransrisotto Med Räkor & Svamp

Första gången jag vågade mig på en risotto var ju efter att ha sett Kryddburkens svamprisotto och blev så fruktansvärt frestad både på svamp och ris så att jag var tvungen att laga en
 Krämig risotto med smörtstekt skogssvamp och rostade körsbärstomater.

Risotto var väldigt väldigt väldigt gott och i många recept har jag sett att de smaksätter den med saffran.
Risotto Milanese kallas det visst då och brukar serveras till Osso Buco, men jag tycker ju att saffran och skaldjur är bästaste kombinationen så det fick bli det istället (och dessutom är jag nog inget förtjust i kalvlägg).

Jag är ju lite inne på det där med att käka direkt ur pannan så egentligen kanske det här blev mer som en krämig paella även om jag kokade riset på risottoris.
Om man inte vill äta direkt ur pannan kan man ju göra tvärtom och blanda ned skaldjur, svamp och
tomater i risotton istället och äta på tallrikar som vanligt folk!
 Smaken är som baken! :)

Räkor, crabfish och kantareller kanske inte är det första man tänker sig skulle kunna passa ihop men det blev faktiskt himla gott!






4 port

800 g oskalade räkor
100 g crabfish
1 purjolök
200 g färska kantareller
500 g körsbärstomater

Risotton
1 hackad schalottenlök
1 kuvert saffran
1-2 msk olja
4 dl arborioris
8 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
4 msk philadelphiaost
½ dl lättcréme fraiche

Koka upp buljong och vin och låt den sjuda.
Hacka löken fint och fräs den tillsammans med saffran i olja tills den blir glansig.
Tillsätt 3 dl vätska och låt det koka upp
Sänk värmen, lägg i riset och låt det koka tills vätskan sugits upp.
Häll på mer buljong så att riset täcks, rör om och låt koka.
Späd med mer vätska och rör om allteftersom det kokar in i riset.
Fortsätt på samma sätt i ca 20 minuter tills risotton är lös och lite krämig.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ned osten och créme fraiche.

Skala räkorna
Fräs svampen i lite smör tills det luktar gott.
Tillsätt körsbärstomater och skalade räkor och låt det bli varmt lite snabbt.
Blanda ned risotton i pannan eller tvärtom, blanda ned allt i risotton och servera omedelbums!

IKEA, Tomater och Kamera!

Idag har jag och älskade mammsen varit på IKEA och shoppat lite smått och gott inför flytten!
Jag har ju redan handlat det mesta men det var fortfarande lite smågrejer som fattades och som IKEA var ett utmärkt ställe att åka till för att hitta :)

Det inhandlades bl a:

Ett nytt diskställ

Vägggrejen Kroken att ha till köket för att spara yta (ni vet den där som sitter på väggen i köket med krokar som man kan hänga allt från kryddställ, redskap och glas på) 

Några kuddfodral

Bra burkar att ha typ pasta och musli i

Nya tallrikar (6 tallrikar för 54 kr... DET NI! :P)

Men...

Det bästa köptes faktiskt inte på IKEA utan på PC City Store på vägen hem!
Jag har ju lånat mammas digitalkamera på obestämd tid men NU har jag äntligen köpt en egen!
En Kodak C813 som är SÅ fin!!

Men det roliga är inte slut än....

När jag kom hem och gick ut på balkongen för att vattna blommorna så såg jag att den första av mina små körsbärstomater hade mognat och då var jag ju GIVETVIS tvungen att ta det första fotot med nya kameran på den :)



 


Räk- och Kräftsallad Med Avokado & Ägg

Jag är totalt galen i kräftor och skulle nog helst vilja att det var kräfttid hela året om!
När jag var liten brukade jag fiska kräftor tillsammans med morfar och det var bland det roligaste jag visste.
 Vi åkte ut med båten på kvällen och la i burarna och sedan upp tidigt morgonen efter och vittjade dem...
Dom kräftorna smakade bättre än några som helst köpkräftor kan jag lova och det var så mysigt att sitta där med morfar i båten tidigt på morgonen och förväntansfullt dra upp burarna...

Idag blev det inga egenfiskade kräftor utan faktiskt riktigt fusk med kräftstjärtar i burk...
fast dom är absolut helt OK tycker jag och jag hade ju faktiskt handskalade räkor i också!
Många favoritsmaker i en och samma sallad!



1 port
1/3 burk kräftstjärtar i lake
1 ½ dl skalade räkor
½ avokado i tärningar
1 hårdkokt ägg i skivor
200 g körsbärstomater i klyftor
½ apelsin i hinnfria klyftor
1 dl valfri tärnad färsk frukt (t ex jordgubbar, sharon och persika)
Machesallad

Dressing
Pressad saft av ½ apelsin
1 msk sweet chilisås
1 tsk honung
1 tsk olivolja


Kesoröra

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
2 msk philadelphia gräslök
1 tsk citronsaft

1 msk stenbitsrom


Blanda samman dressingen och kesoröran
Bottna en tallrik med machesallad och fördela övriga salladsingredienser ovanpå.
Häll över dressingen och servera kesoröran till!


Tunnbrödsrulle Med Skagen & Avokadoröra

Så var vi där igen....vid Tunnbrödsrullarna alltså!
Jag börjar nästa tappa räkningen på hur många jag har rabblat upp här för det börjar ju bli ett par stycken ;P
Men det är ju så satan i gatan GOTT ju... bara fylla ett gott bröd med massa godsaker, rulla ihop och njuta!
Bästa snabbmaten jag vet minsann!
Idag blev det en variant med en himla god röra på keso, skaldjur, avokado och diverse annat :)




1 port
Ett tunnbröd
2 msk färskost av Philadelphiatyp och helst med smak

Machesallad
Många körsbärstomater i klyftor
Blandad tärnar frukt (sharon, persika, jordgubbar och mango valde jag!)
Några tunna skivor rödlök

Skagen & Avokadoröra
1 dl blandade skaldjur (räkor, crabfish och kräftstjärtar slängde jag ned)
½ liten avokado i tärningar
1 msk stenbitsrom
1 dl keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk philadelphiaost
1 msk pressad citron

Blanda samman Skagen & Avokadoröran och ställ den i kylen så länge.
Bred färskost på brödet.
Lägg på machesalladen och lite av röran
Fördela övriga ingredienser över och lägg på mer röra (fast inte allt)
Rulla ihop till en wrap och servera med resten av röran bredvid (för annars tycker man alltid att det är för lite god röra ;P)

En Riktigt God Smörgås Till Frukost

Ska alldeles strax åka till jobbet efter att precis ha avnjutit en riktigt god smörgås till frukost!
Avokado, jordgubbar och keso är en riktig superkombination kan jag lova! :)



En smörgås

En "halva" Polarkraft
Smör
Rökt skinka
Några skivade körsbärstomater
Några skivade physalis
Några skivade jordgubbar
Avokado
Naturell keso
Philadelphia Gräslök

Bred smör på brödet och lägg på rökt smörgåsskinka, tomater, jordgubbar och physalis.
 Blanda finhackade avokadobitar med keso och philadelphiaost.
Klicka röran över smörgåsen

Skaldjurspasta med Saffran och Apelsin

Saffran är nog i särklass den krydda som jag älskar mest! Den går ju att använda till så mycket!!
Dels i bakning (lussekatter...mums!) och dels i matlagning (kolla gärna in mina tidigare recept på
Tunnbrödsrulle med varmrökt lax, kräftstjärtar och saffranskeso 
och
Apelsin- och saffransmakande bulgursallad med varmrökt lax)

Den här pastan känns lite lyxig och festig sådär med dess ingredienser men är ju så oerhört enkel och nsabb att laga och jag tycker nog att den funkar perfa även som vardagsrätt såhär mitt i veckan (fast jag brukar käka den till helgen)!
Skaldjuren kan bytas ut mot lax eller kyckling... eller varför inte en blandning av allt? :)




1 port

½ paket färsk pasta (jag brukar välja spagetti)
1 ½ dl blandade skaldjur (typ räkor, crabfish och kräftstjärtar)
1/4 purjolök
200 g körsbärstomater
½ dl matlagningsgrädde
½ kuvert saffran
Rivet skal och pressad saft av en apelsin
Lite nymalen svartpeppar

Fräs purjolöken tillsammans med saffran i lite matfett.
Späd med matlagningsgrädde och apelsinsaft och lägg i räkorna och tomaterna.
Koka pastan enl anvisningarna på förpackningen
Vänd ned pastan i såsen ochmal lite svartpeppar över det hela!
KLART!

Inköpslista inför Västerås! :)

Ska ju flytta om några veckor men åker ner redan på söndag och målar lite fondväggar och försöker fixa iordning så mycket som möjligt! :)
En grej av sakerna jag tänkte göra är att fylla frysen, kylen och skafferiet så att det är gjort inför den "riktiga" flytten!
Det ska faktiskt bli riktigt kul att "inventera" allting på nytt!
Jag har skrivit en inköpslista med grejer jag kan tänkas behöva ha men den behöver givetvis kompletteras så kom med förslag vetja! :) Vissa grejer tar jag givetvis med mig i flytten, typ kryddor fast ni får gärna ge mig tips på braiga kryddor också förståss!

Kryddor

Santa Maria Mango & Curry

Santa Maria Orange Pepper

Santa Maria Cacao & Chili

Santa Maria Sweet Heat BBQ

Santa Maria Kryddmix för Couscous


Frysvaror

Kycklingben

Rödspätta

Lax
Räkor
Crabfish

Köttfärs

Kassler

Korv

Quornfärs

Spenat


Bröd
Polarkraft Extréme

Fazer's Hällakulor

Tortillas

Tunnbröd

  

Kylskåpsvaror

Kräftstjärtar i lake

Scampi i lake

Musslor i lake

Halloumiost

Smörgåsskinka

Mango Chutney

Soya

Sambal Oelek

Ketchup

Yoghurt

Matlagningsgrädde

Créme Fraiche

Keso

Yoghurt

Philadelphiaost

Kräftost

Ägg

Grönsaker

Frukt


Konserver

Champinjoner

Krossade tomater

Kidneybönor


Skafferivaror

Musli

Matvete

Risottoris

Bulgur

Nudlar

Thé

Knäckebröd

Annat

Aluminiumfolie

Plastfolie

Bakplåtspapper





Fisksoppa med Östgötsk Gös och Räkor

Som jag tidigare har nämnt fick jag 2 kg färsk gösfilé och 1 kg abborrefilé av städerskan (!) på mitt jobb
till ett himla överkomligt pris av 259 kr ;P

Abborren är slut men gösen hade några filéer kvar av som jag var lite fundilersam över vad jag skulle hitta på med! Eftersom det är kallt och ruggigt ute och jag börjar längta lite efter vinterhalvårets varma soppor fick det bli en sådan anrättning till middag idag!

Den serverades med vitt rostat lantbröd och en fräsch röra på philadelphiaost & lättcrémefraiche som även fick fungera som lite smakförstärkare i själva soppan!
 Lite lyx sådär mitt i veckan :)



4 port
400 g gösfilé eller annan vit fisk i bitar
200 g skalade räkor
1 gul lök
1 purjolök i tjocka strimlor
1 röd paprika i strimlor
2 kvisttomater i tärningar
2 tsk Santa Maria Sea & Fishkrydda
Pressad saft och skal av en apelsin
8 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk tomatpuré
½ dl av philadelphiakrämen

Philadelphiakräm
2 dl lättcréme fraiche
4 msk Philadelphia Gräslök

Rör samman lättcréme fraiche
Fräs lök, purjolök, paprika, tomattärningar, apelsin och kryddan i lite matfett.
Tillsätt tomatpurén.
Späd med apelsinsaft och buljong.
Lägg ned fisken och låt soppan sjuda i några minuter tills fisken är färdig.
Tillsätt ½ dl av philadelphiakrämen och till sist räkorna som bara ska bli varma.

Servera med bröd och resten av philadelphiaröran!


Blåbärsomelett Till Frukost!

Lina gjorde en Blåbärsomelett till frukost för några veckor sedan som jag tyckte såg så sjukt god ut och lovade att testa! Sen glömde jag givetvis bort det fram till igår då jag såg att jag hade ett ägg som ville bli uppätet i kylskåpet och dessutom sjukt mycket blåbär i frysen som jag inte riktigt vet hur jag ska hinna äta upp innan jag flyttar
(dagens i-landsproblem!!)
Jag modifierade receptet lite och hällde i lite vaniljyoghurt och kokosflingor i smeten

Till omeletten svängde jag ihop en liten fruktsallad av jordgubbar, persika, päron och sharonfrukt och
toppade hela härligheten med björnbär- och vaniljkeso!

Värsta superfrukosten!

TACK Lina!



1 port

1 ägg
2 msk vaniljyoghurt
½ msk kokosflingor
1 dl blåbär (frysta som fått tina eller färska)

Björnbär- och vaniljkeso
1 dl naturell keso
1 msk vaniljyoghurt
1 msk björnbärssylt (eller annan sylt)
1 tsk honung

Servera med valfri frukt, keso och lite honung!


Chili Con Carne med ris

Idag är det söndag och min jobbhelg är snart slut!
Visserligen jobbar jag imorgon också, men måndagarna brukar gå himla fort för då är det alltid mycket att göra!

Innan jag åker till jobbet tänkte jag äta en gammal hederlig Chili Con Carne till lunch!
I vanliga fall brukar jag bara äta den tillsammans med ett gott bröd men idag var jag så sugen på ris
så det fick bli det till istället!  Jag tycker det är mycket godare att blanda ner riset i grytan så det har jag gjort men det är givetvis upp till var och en :)

En del hävdar att det inte ska vara köttfärs i en riktig Chili Con Carne, utan typ grytbitar av nöt men jag tycker att det blir mycket godare med färs (är inte direkt någon grytbitoman) och dessutom har jag anänt vita bönor i tomatsås, vilket chili con carne-proffsen nog tycker är helt galet då bönorna ska vara "naturella", men Heinz Bönor i Tomatsås är ju så enormt goda att jag aldrig ens skulle tänka tanken att INTE ha med dem ;P

Till den relativt sambalheta chilin blandade jag till en sån där kesoröra som ni nog vet det här laget har förstått att jag tycker ganska mycket om ;P



4 port

400 g nötfärs
1 gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili alt 1 msk Sambal Oelek
1 tärnad röd paprika
1 tärnad grön paprika
1liten burk champinjoner
1 burk vita bönor i tomatsås (Heinz ska det va!!)
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk starkt paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
300 g körsbärstomater

Ris, pasta eller bröd till servering

Fräs färs, lök, champinjoner och vitlök i lite matfett.
Tillsätt chilin och övriga kryddor och låt det fräsa med en stund.
Häll på de krossade tomaterna, vattnet och smula ned buljongtärningar.
Låt det hela koka en bra stund så smakerna sätter sig.
Rör ned bönorna och paprikan och låt det koka ytterligare en stund.
Rör till sist ned körsbärstomaterna skurna i klyftor och låt dem bli varma.

Servera med valfritt tillbehör!


Lyxig lördagsmiddag: Cannelloni med kantareller

Efter en relativt stressig dag på jobbet tyckte jag att jag var värd en lite lyxigare lördagsmiddag!
Cannelloni (fyllda pastarullar) åt jag för första gången på en liten italiensk restaurang i Göteborg efter att ha sprungit Göteborgsvarvet i år och jag blev såld direkt!
Dom var fyllda med ricotta och spenat ochgratinerade med en tomat- och ostsås som var helt gudomlig!
Sedan dess har jag gjort cannelloni flera gånger hemma och varierat fyllningarna med allt från skaldjur, spenat och keso till köttfärsås eller som ikväll, svamp! Idag
Den rostade tomat- och paprikasåsen fick vara med idag också (den är underbar!!) och rullarna fylldes med färska kantareller och philadelphiaost!
Behöver jag säga att det var supergott!!??


Nu syns ju visserligen inte pastarullarna för all sås, men dom är där under någonstans :)

4 port
1 paket färska lasagneplattor (alt torkade som först förkokats mjuka i lättsaltat vatten)
1 gul lök
400 g färsk svamp (i mitt fall kantareller, men champinjoner, shiitake eller dyl går ju precis lika bra)
1 msk soja
1 dl lättcréme fraiche
100 g philadelphiaost vitlök & örter
1 tsk vitlök- och örtkrydda
250 g körsbärstomater i klyftor

Rostad tomat- och paprikasås
1 röd paprika
4 stora kvisstomater
4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 msk het mango chutney
2 msk sweet chilisås
½ dl lättcréme fraiche
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
4 msk philadelphiaost paprika & kryddor

Lägg tomaterna och paprikan på en plåt, pressa över vitlöken och rosta dem i ugnen till skalet på paprikorna är svart och bubbligt. Dra av skalet både på paprikan och tomaterna och mixa tillsammans med övriga ingredienser till en ganska slät sås.

Fräs svamp och lök i lite matfett i en stekpanna så att vätskan från svampen försvinner.
Tillsätt soja, lättcréme fraiche och philadelphiaost och låt osten smälta ned.
Ta stekpannan från spisen och låt svampröran "stadga" sig lite.'

Dela färska lasagneplattor i delar som tillräckligt stora för att kunna rullas ihop kring fyllningen.
(Torkade lasagneplattor brukar bli passande stora om de delas i två delar på mitten)
Lägg 2-3 msk fyllning på varje platta, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.
Fördela tomat- och paprikasåsen över.
Garnera med körsbärstomater
Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter tills ytan har fått en fin färg!


Asiatisk köttfärspytt!

Det regnar fortfarande en himla massa hela tiden och idag var jag inte sådär jättepepp på att ge mig ut flera timmar i skogen så det fick bli ett lite kortare intervall- och backpass!
Tycker egentligen inte att det är så jättekul utan det är mycket roligare att springa långt, men det är ett himla bra komplement som ger en hel del, särskilt backträningen!
Dessutom är det ju alltid bra med lite variation :)

Inspirerad av Hannas asiatiska köttfärssås var jag apselut tvungen att pröva kombination kokosmjölk-köttfärs idag så det fick bli en liten pytt med makaroner till lunch!
När jag väl hade börjat med maten, tinat köttfärsen och skurit upp grönsaker vaknade mitt hjärnkontor och berättade att jag ju inte hade någon kokosmjölk hemma! ;P
Så jag fick improvisera lite och blanda ner vanlig kokos i matlagningsgrädden, men det gick ju himla bra det också för det smakade precis som kokosmjölk!
Sen så är det faktiskt inte mitt fel att köttfärs aldrig blir snyggt på bild, men det var apselut gott och något som jag kommer att göra om!
Så tack Hanna!


1 port
1 dl makaroner
100 g nöt/quorn/kycklingfärs (jag hade kycklingfärs)
½ gul lök
½ röd paprika i mindre bitar
1/4 mango i tärningar
½ liten burk skivade champinjoner eller 3-4 färska
1 hackad tomat
100 g körsbärstomater i klyftor
½ dl matlagningsgrädde  (knappt!!)
1 msk kokosflingor
1 tsk röd currypasta
1 msk mango chutney (het)

Koka makaronerna.
Blanda ner kokosflingorna och currypastan i matlagningsgrädden så att kokosen hinner ge lite smak.
Fräs köttfärsen, löken och champinjonerna i en liten stekpanna.
Tillsätt paprikan, tomaten och mangon och låt det fräsa med en liten stund.
Rör ned de kokta makaronerna och späd med kokoscurrymatlagningsgrädden, men inte så att det blir för rinnigt utan det ska ju lixom vara en pytt, inte soppa!
Tillsätt körsbärstomaterna och smaksätt med lite het mango chutney!

Orientalisk lax- och skaldjursgryta med jättegult ris

Nu börjar några tuffa dagar med massa jobb! Jobbar idag, hela helgen och sen måndag och tisdag!
Fast det gör inte så mycket, älskar ju mitt jobb och det är iallafall dåligt väder så det är ju
inget skoj att vara hemma heller!

Västeråstrippen igår gick JÄTTEBRA! Det känn som om allting nästan är flyttat redan (vi fick med oss massor av lådor och grejer) och jag verkligen älskar lägenheten men det otroligt fräscha köket med HELT NYA vitvaror *weee*

Idag blev det lite orientaliskt och indiskt (tror jag) till lunch! Visserligen vet jag inte om det finns laxar i Indien fast om dom inte har det så tycker jag synd om dom för lax passar perfekt med dom här smakerna! :)



1 port

1 bit laxfilé (ca 100 g) i lagom stora bitar
1 dl blandade skaldjur (typ räkor, crabfish och kräftstjärtar)
1/4 gul lök i skivor
1/4 purjolök i strimlor
1 tomat i tärningar
1/4 mango i tärningar
½ banan i skivor
5 körsbärstomater i klyftor
½ dl matlagningsgrädde
½ tsk vindaloo curry
½ tsk gurkmeja
1 msk mango chutney
1 msk kokosflingor

½ dl basmatiris
1 tsk gurkmeja
1 ½ dl vatten

Koka riset på vanligt sätt men ha en 1 tsk gurkmeja i kokvattnet.

Fräs purjolöken, löken och tomaten tillsammans med kryddorna i lite smör.  
Låt laxen och mangon fräsa med en liten stund.
Häll på matlagningsgrädde och rör ned mango chutney, körsbärstomaterna, bananen och kokosflingorna.
Låt puttra samman i några minuter.
Rör till sist ned skaldjuren och låt det absolut inte koka mer för då blir dom så sega!

Servera med riset och som alltid några extra körsbärstomater :)


Enchiladas med quornfärs och rostad tomat- och paprikasås

Imorse var jag dundermonsterduktig!
Hade ju planerat in mitt långpass till idag eftersom det var enda dagen den här veckan som jag var ledig
(förutom imorgon, men då ska jag ju till Västerås).
När jag vaknade stod regnet som spön i backen och det blåste typ orkan och då blir man ju inte sådär jättesugen på att ge sig ut i skogen och springa i några timmar utan oftast vill man ju helst bara krypa ner under täcket igen
och sova till nästa sommar typ!
MEN, har man bestämt sig så har man!
På med löpardojjorna och regnträningskläderna och iväg ut i spåret!
Satan i gatan vad stolt jag var när jag var färdig med passet som faktiskt blev himla bra trots taskigt underlag och motvind! Var nästan ute i 2,5 timme och jag kan lova att jag unnade mig en riktig dunderfrukost efteråt :)

Ikväll stod det enchiladas med quornfärs och rostad tomat- och paprikasås på menyn!
Tyckte ju att dressingen till pastasalladen häromdagen var så underbart god så jag gjorde i princip likadant nu och använde istället för krossade tomater. Såsen var precis lika god varm och är nog troligtvis något som kommer att ersätta vanlig tomatsås väldans ofta hemma hos mig framöver!
Det ser kanske lite fjuttigt ut på bilden eftersom jag bara gjorde till mig själv och det fick inte plats i någon mindre form. Det ser nog mycket läckrare ut om man gör massor så därför får ni receptet för fyra portioner!


4 port
 8 medelstora tortillabröd
300 g quornfärs (eller vanlig köttfärs om man föredrar det)
1 gul hackad lök
1 mango i små bitar
300 g körsbärstomater i klyftor

1 röd paprika
4 stora kvisstomater
4 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 msk het mango chutney
2 msk sweet chilisås
½ dl lättcréme fraiche
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
4 msk philadelphiaost paprika & kryddor

Lägg tomaterna och paprikan på en plåt, pressa över vitlöken och rosta dem i ugnen till skalet på paprikorna är svart och bubbligt. Dra av skalet både på paprikan och tomaterna och mixa tillsammans med övriga ingredienser, förrutom philadelphiaosten till en ganska slät sås.

Fräs quornfärs och lök i en stekpanna.
Rör ned mangon och hälften av paprika- och tomatsåsen och låt det puttra en liten stund.
Såsen får absolut inte vara för rinnig.
Fördela quornfärsröran på tortillabröden, rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form.
Rör ut philadelphiaosten i resterande tomat- och paprikasås och häll detta över rullarna.
Garnera med körsbärstomater i klyftor.
Gratinera i 225 grader i ca 10-15 minuter.

Korv & Svamppytt med matvete och lingon-äpplesmak

Idag när det är sånt himla tandläkarväder ute med regn och blåst blir jag sugen på varm höstmat istället för mitt vanliga sallads-och mackmeckeri!
Jag har fundilerat hela dagen på vad jag skulle göra....
Först skulle jag göra soppa men sen ångrade jag mig och skulle göra någon typ av fiskgryta, men sen kom jag på att jag ju hade lite kantareller i kylskåpet kva sedan jag lagade min Kantarellrisotto häromdagen som apselut var
tvungna att bli uppätna!

Så det fick bli en liten pytt på; svamp (jag hade inte så mkt kantareller så jag tog lite champinjoner också), korv (det såg fjuttigt ut med bara svamp), diverse gröna, gula och röda grejer samt matvete!
Jag smaksatte sedan det hela med en liten salig blandning av bl a outspädd äpplejuice och lite lingonsylt och det blev höstligt som bara den!
Äpplejuice, lingonsylt och de andra ingredienserna jag hade i smaksättningen låter nog himla missanpassade tillsammans men det gifte sig faktiskt bra vill jag lova!
Jag serverade en kall kesoröra med äpplesmak till och den passade absolut till de andra smakerna :)

1 port

½ dl okokt matvete
1 dl grönsaksbuljong

1 kryddstark korv, t ex chorizo
200 g svamp, t ex champinjoner och kantareller
½ rödlök
1/4 mango i tärningar
10 körsbärstomater
½ påse bladspenat

1 msk outspädd äpplejuice
1 msk vatten
½ msk pressad citronsaft
½ msk lingonsylt
½ tsk cayennepeppar
½ tsk paprikapulver

Kesoröra att servera till:
1 dl naturell keso
1 msk äpplemos

Blanda samma ingredienserna till "dressingen"
Koka matvetet enl anvisningarna på förpackning.
Stek korv, lök och svamp i lite matfett.
Rör ned det kokta matvetet, tomaterna, mangon och spenaten.
Häll över dressingen och låt allting värmas upp.

Servera tillsammans med keso smaksatt med äpplemos!


Frulle i rulle :)

Har precis kommit till jobbet och ska alldeles strax börja dela alla miljonerna med morgonmediciner så det här blir ett snabbt litet inlägg, men som jag måste skriva för ni måste apselut ta del av den här superfrukosten som jag blir enormt sugen på ibland, t ex imorse och som jag avnjöt tillsammans med ett stort glas färskpressad apelsinjuice!

Den är jätteenkel och jag har ju bloggat om tunnbrödswraps förut så egentligen blir det en liten upprepning,
men jag tar med den iallafall :)

Det är helt enkelt bara att ta ett vanligt mjukt tunnbröd, bred färskost (t ex philedelphia) på och fyll på med
sådant du gillar! Rulla ihop med hjälp av lite aluminfolie och hugg in!

Imorse blev det för min del den här blandningen i rullen:

Bladspenat
Strimlad rökt skinka
Lite hackad rödlök
Sharon, persika, melon och jordgubbar i tärningar
Körsbärstomater
Sweet Chili-sås som jag ringlade över
Naturell keso blandat med lite mango chutney och philadelphiaost (paprika & kryddor)





Varm pastasallad med chorizo och världens godaste dressing!

Pastasallad är ju sådär lite vardaglig mat som man kan blanda i lite vad man känner för i och som både kan vara en helt underbar matupplevelse men även en ganska tråkig sådan som man mest bara stoppar i sig för att få lite energi! Vilken dressing man har till pastasalladen tycker jag spelar oerhört mycket roll, för pasta i sig är ju ganska smaklöst så det är ju ofta dressingen som är själva "smaken i rätten"! Jag tycker allra bäst om krämiga dressingar, men idag gjorde jag bara en halvkrämig sak som nog är den godaste pastasalladsdressingen jag någonsin har smakat tror jag!



1 port

1 port pasta, t ex fusili
1 chorizo eller ngn annan kryddig korv (eller varför inte räkor, kyckling, kassler etc)
10 körsbärstomater i klyftor
1/4 rödlök i skivor
1/4 mango i tärningar
½ persika i tärningar
½ påse bladspenat à 70 g

Rostad paprika- och tomatdressing:
½ röd paprika
1 normalstor tomat
1 pressad vitlöksklyfta
½ finhackad röd chilifrukt
½ msk sweet chilisås
½ msk het mango chutney
1 msk lättcréme fraiche

Börja med dressingen!
Värm ugnen till 250 grader och rosta paprikan och tomaten tills skalet på paprikan är svart och bubbligt. Lägg paprikan i en plastapåse, låt svalna, dra sedan av skalet och skär den i mindre bitar. Dra även av så mycket skal du kan från tomaten och hacka den i mindre bitar. Lägg paprika- och tomatbitar i en skål tillsammans med övriga dressingingredienser. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Ställ in dressingen i kylen så länge.

Koka pastan och häll av vattnet.
Skär chorizon i slantar och stek dem lätt i en stekpanna.
Rör även ned körsbärstomaterna, rödlöken och frukten lite snabbt och låt dem bli varma
Blanda korven, grönsakerna, spenaten och frukten med pastan i stekpannan och rör ned hälften av dressingen.
Låt allting bli varmt.
Servera resterande dressing bredvid.

Shepherds Pie

Den här helgen är det bara jobb, jobb och jobb som gäller!
Jobbar fredag-måndag, sen ledig på tisdag och på onsdag far jag till Västerås och tar över
lägenheten som jag har köpt!! *Leeeeeer*
Mina föräldrar följer med så vi ska försöka få med oss så mycket grejer som möjligt redan nu så att det inte blir lika mycket vid den "riktiga" flytten!

När man jobbar helhelg så blir det självklart mycket matlådor! Igår kväll blev det en thailändsk kycklingcurry med ris, idag lite rester av broccolipajen utan pajskal och imorgon tänkte jag ta med mig rester från kvällens måltid som faktiskt är en av mina favoriter sedan mammsen lagade den första gången för några år sedan!
Nämligen Shepherd´s Pie!
Tänk att potatismos och köttfärssås passar så bra tillsammans!
I orginalreceptet tror jag inte att man har ngn sorts ost i, men eftersom jag är philadelphianarkoman tycker jag att det är supergott att blanda ned lite philadelphiaost i moset innan man brer det ovanpå köttfärssåsen!
Givetvis funkar det även bra med riven ost!



4 port

Potatismos
1 kg potatis
1 dl lättmjölk
4 msk philadelphiaost med smak alt riven ost
Salt och lite svartpeppar

Koka potatisen mjuk.
Mosa den tillsammans med mjölken och rör ned philadelphiaosten så den smälter.
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar.

Köttfärssås
400 köttfärs
1 gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chilifrukt
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
2 msk lätt créme fraiche
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 liten burk skivade champinjoner
Paprikapulver
Cayennepeppar

Fräs köttfärs, chili, lök och vitlök så att det färsen blir brynt.
Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med en stund.
Krydda med paprikapulver och cayennepeppar efter smak.
 Häll i burktomaterna, vatten och smula ned buljongtärningen.
Rör ned lättcréme fraiche.
Låt puttra på svag värme så länge du har tid för så att såsen blir riktigt mustig och kryddorna sätter sig.
Såsen ska ska vara ganska fast i konsisten!

Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form.
Bred potatismoset ovanpå.
Gör mönster med en gaffel i potatismoset och pudra över lite paprikapulver.
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills moset har fått en fin färg.
Garnera gärna med körsbärstomater som får vara med i ugnen i 5 minuter.

Fräsch fisk- och fruktsallad på tunnbröd

Jag har fortfarande massa abborre kvar men nu ligger den i frysen, färdigpanerad och förstekt.
Blir som att ta fram fiskpinnar ungefär, fast lite lyxigare :)
Idag gjorde jag en himla smakrik sallad med abborre och frukt som jag lade på ett tunnbröd och sedan serverade med en jättegod röra med ägg, keso och crabfish (rester från tapasen igår + lite stenbitsrom)
Himla mumsigt och fräscht var det!
Jag hade ju tänkt att rulla in allting i tunnbrödet men det blev så himla mkt grejer att tunnbrödet blev för litet ;P
Man behöver ju givetvis inte använda stekt panerad fisk, utan jag kan tänka mig att denna sallad och röra även passar bra med t. ex varmrökt lax!




1 port

1 mjukt tunnbröd
2 msk färskost

100-150 g fiskfilé (stekt, varmrökt eller inkokt...vad du är sugen på och har hemma lixom)
150 g valfri blandad frukt i tärningar (jag använde persika, sharon och jordgubbar)
200 g körsbärstomater i klyftor
1/4 rödlök i tunna skivor

Röra
1 "pinne" crabfish"
½ hårdkokt hackat ägg
1 msk stenbitsrom
1 msk lättcréme fraiche
1 msk fettfri majonäs
½ dl keso
1 tsk pressad citronsaft
1 msk mango chutney

Blanda ihop alla ingredienserna till röran.
Bred färskost på tunnbrödet och lägg det på en tallrik.
Dela fisken i mindre bitar och sprid ut det över tunnbrödet tillsammans med frukten, tomaterna och rödlöken.
Servera tillsammans med den krämiga ägg- och crabfishröran

RSS 2.0