Pastasås med Kyckling & Räkor

Keldas Créme Fraiche med Tomat & Basilika är för himla god tycker jag!
Den är perfekt att använda till olika pastasåser och det behövs nästan ingen kryddning ju för den smakar så mycket i sig! Till middag idag fick såsen vara med och leka tillsammans med pasta, kyckling & räkor! Lyxade till det lite med färsk pasta sådär dagen före nyårsafton! Jag ska ju jobba imorgon kväll så det blir inte så mycket firande då, men vi ska iallafall beställa thaimat till avdelningen så lite god mat får jag ju :)



Pastasås med Kyckling & Räkor
2 port

2 grillade kycklinglår i bitar
100 g räkor (skalad vikt)
1 gul skivad lök
2 strimlade soltorkade tomater
1 liten bit skivad purjolök
1 dl Kelda Créme Fraiche med Tomat & Basilika
2 msk Philadelphiaost med smak (t ex paprika & kryddor)

Fräs kycklingen tillsammans med alla grönsaker.
Blanda i créme fraiche (ev får du späda med lite vatten) och sedan philadelphiaosten som får smälta ned.
Tillsätt räkorna och låt det bli varmt.
Servera med pasta eller ris


Pytt på Matvete & Kycklingkassler

Det blev lite av en paniklunch idag eftersom jag var ute och sprang lite för länge imorse så det blev en aning stressigt att hinna med både frukosten och lunchen innan jobbet! Då tänker säkert du såhär att "Jamen, varför struntar du inte i någon av måltiderna då om det nu blev så himla tajt om tiden??!!" Då svarar jag såhär att jag är väldans noggrann med mina måltider, särskilt på mina träningsdagar, men även alla andra dagar eftersom löpträning är ganska så jättemycket energikrävande, inte minst långdistans vilket jag pysslar med! Det är superduperjätteviktigt att äta tillräckligt för att jämna upp allting som förbrukas för annars bryter jag ju snarare ned både kropp och kondition än bygger upp! Jag är inte sådär dunderstor i maten, vill helst undvika att äta några kosttillskott och därför måste jag satsa på många, men lite mindre måltider! Hittills... "peppar peppar" har det funkat riktigt bra och jag har hittat en balans som funkar för mig! Ibland blir det väldans tätt mellan måltider och det kan kännas som att jag typ äter hela tiden, men hellre det än att jag käkade för lite i förhållande till det jag förbrukar :)   

Iallafall, nu har nog hållit kostföredrag tillräckligt så tillbaka till min lunch som jag faktiskt tror blev helt ok (har ju inte ätit den än), trots att den i princip handlade om att slänga ner allting som inte tog för lång tid att förbereda i en stekpanna, värma på och sedan äta med en klick keso! Jag hade som tur var lite färdigkokt 

Matvete


som jag stekte upp tillsammans med lite

Kycklingkassler
Kräftstjärtar
Oliver
Gul lök
Purjolök
Mango
Äpple
Körsbärstomater


och sedan piffade jag upp det hela med lite

Curry
Garam Masala
Sambal Oelek


och tänker äta det tillsammans med en klick

Keso

som jag blandat med

Sweet Mango Sauce

Såhär blev det:


Skaldjurspasta med Saffran



2 port


200 g blandade skaldjur (t ex räkor, musslor, crabfish och kräftstjärtar)
½ gul skivad lök
½ skivad purjolök
1 hackad tomat
200 g körsbärstomater
½ paket saffran
1 krm cayennepeppar
1 msk mango chutney
1 ½ dl créme fraiche
½ dl vatten

Fräs löken och den hackade tomaten tillsammans med saffran och cayennepeppar
Blanda ned mango chutney, créme fraiche och vatten och låt det puttra en liten stund.
Blanda ned räkor och körsbärstomater och låt det bli varmt.
Servera med pasta

Nudelwok med Kycklingkassler, Chorizo & Crabfish

Nu är det nästan julafton och imorgon åker jag hem till mina föräldrar i lilla Finspång och firar jul! :)
Därför kommer det nog inte bli så mkt bloggande de närmaste dagarna eftersom jag troligtvis kommer att ha fullt upp med att käka massa god julmat (går inte ens att beskriva hur mycket jag längtar efter mormors inlagda sill), öppna julklappar och träffa massa människor som jag inte har sett på ett tag! Det ska bli superduperkul!

Ikväll tänkte jag iallafall bjuda på ett litet recept som verkligen är ett ihopplock av det jag hade hemma och som jag var sugen på, nämligen kycklingkassler, chorizo, crabfish och nudlar! Det var superlänge sen jag åt nudlar (hade det varit för 3 år sedan och jag fortfarande var student skulle vartenda ett av mina recept innehålla nudlar ;P) och när jag satt där och åt min wok kom på jag på hur mycket jag hade saknat dem :)



2 port

75 g kycklingkassler i tärningar
1 chorizokorv i skivor
4 "crabfishpinnar"
½ burk champinjoner
½ burk strimlade bambuskott
½ gul lök i skivor
½ purjolök i skivor
2 ananasskivor i bitar
16 körsbärstomater i klyftor
100 g nudlar

Woksås
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
½ lime (pressad saft och rivet skal)
1 msk soja
2 msk Sweet Mango Sauce (från Ica)
2 msk vatten
2 msk ananasspad

Blanda samma såsen och ställ den åt sidan så länge
Koka nudlarna enl anvisningar och spola dem i kallt vatten så att de inte klibbar ihop
Fräs löken och purjolöken.
Tillsätt kasslern och korven och låt de steka med en stund.
Blanda ned nudlarna, ananasen, tomaterna, crabfishen och såsen och låt allt bli varmt.

Snabbaste Pastasåsen!

Med undantag för ketchup och grillkrydda är nog det här den snabbaste pastarätten jag gjort tror jag!
Jag tog bara färdigstuvad spenat (finns jättegod från Findus), värmde den, rörde i kräftost som fick smälta och därefter hade jag på lite tomater, räkor och crabfish och vet ni.... det var jättegott!! :)


Matiga Varma Mackor

Åh, det här var jättejättegott!
Min favoritpizza har alltid varit Pizza Bolognese (för jag är ju tokig i köttfärssås), men det här var mycket godare för brödet var ju mycket tjockare så det kändes mer som pan pizza bolognese :)
 
Pågens Subs var HELT perfekta för varma mackor!

Jag hade glömt att ta fram köttfärs så det blev quornfärs men det blir ju precis lika bra så det gör inte ett dugg! Eftersom jag gjorde en stor sats quornfärsröra tog det väl lite tid, men såna här varma mackor är ju helt superbra att göra om man har lite tacofärs eller köttfärssås över!!



Quornfärsröra för två

150 g quornfärs
½ gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 riven morot
1 liten burk champinjoner
2 strimlade soltorkade tomater
2 dl krossade tomater
2 msk creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk kanel

2 valfria större bröd som går att dela

Körsbärstomater
Philadelphiaost (helst med smak av paprika & kryddor)
Riven ost

Fräs löken, färsen, moroten och kryddorna
Blanda ner champinjonerna och häll på tomatkrossen.
Tillsätt créme fraiche och låt det koka samman.
 Låt röran svalna och "tjocka" till sig lite"

Lägg quornfärsröran på brödet.
Lägg tomaterna ovanpå och klicka på philadelphiaost och strö över riven ost.
Gratinera i 220 grader i ca 10 minuter.


Färskostfyllda Hamburgare med Avokado

Jag har varit dundersugen på hamburgare jättelänge och idag var det dags! Jag fyllde dem med lite färskost och åt med rostat bröd och massa avokado och tomat! Supergott!!



1 port

Hamburgare
100 g nötfärs
½ liten hackad gul lök
1 msk philadelphia med paprika & kryddor
½ tsk cayennepeppar

Sallad
½ avokado i tärningar (men spara en liten bit till röran)
10 körsbärstomater i klyftor
En bit mango i tärningar

Avokadokeso (ej med på bild)
En liten bit av avokadon i små små tärningar
1 msk mango chutney
1 msk philadelphia paprika & kryddor
1 msk lättcréme fraiche
½ dl keso

En skiva vitt bröd


Blanda alla ingredienser till avokadokeson och ställ den kallt.


Blanda färsen med lök, kryddor och philadelphia. Forma till två små hamburgare eller en stor och stek så att de får fin färg!

Lägg hamburgaren/arna på brödskivan, toppa med några tomatbitar och ställ in i ugnen i ca 5-10 minuter tills brödet har fått fin färg och tomaterna blivit varma.

Servera med salladen och avokadoröran


Annas Ostkaka med Äpple- och Pepparkakssmak

Nu har jag precis gjort egen ostkaka för första gången! Jag har ju läst om så många ostkakor med keso, och visst är det då nästan helt sjukt konstigt att jag aldrig har testat någon med tanke på vilken kesoist jag är?? ;P

Jag följde inget recept utan rörde i lite grann såsom jag trodde det skulle bli bra och jag tror nog minsann det blev det också fast jag vet faktiskt inte än! Jag hade ju tänkt äta den idag som lite födelsedagsgott lixom (japp, jag blir jättevuxen idag ;P) men sen kom jag på att jag inte hade något bra att ta med till lunch imorgon och det är ju absolut aldrig fel med ostkaka till lunch??? ;P Jag tänkte nog äta den med lite fruktsallad och mer keso då, fast det är nog allra godast med glass!!

Bilden blev kanske inte jättefin, men den luktade VÄLDIGT gott!! :)



En portion

½ rivet äpple
1 tsk pepparkakskrydda (finns hos Aromboden) alt ½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma
½ msk honung
1 dl keso (naturell eller med Päron-Äpple-Vaniljsmak)
1 ägg
1 msk smör till formen

Blanda det rivna äpplet med kryddan, honungen och keson.
Vispa upp ägget och blanda ner äpple-keso-blandningen
Häll blandningen i en ugnsfast smord portionsform och sätt in i ugnen (ca 220 grader) i typ 20 minuter.

Skaldjurssmörgås

Idag har jag testat Pågens Lantgoda!

Jag rostade det och sen gjorde jag iordning en trevlig skaldjursröra som jag lade på och åt tillsammans med massa tomater! Brödet var absolut helt OK, men jag tror nog faktiskt att det gör sig bäst rostat såsom jag gjorde! Skaldjursröran vad ju ganska à la Anna och jag skulle nog viljat haft räkor också men det hade jag inga hemma så jag tog kräftstjärtar och crabfish istället!



Skaldjursröra för en person

2 crabfishpinnar
½ dl kräftstjärtar
½ hackat kokt ägg
1 msk stenbitsrom
½ dl äppletärningar
1 msk kräftost (Kavli)
1 dl keso
1 msk créme fraiche
½ msk mango chutney


Krämig Makrillpasta

Idag var det dags att göra slut på andra halvan av burken med makrill i tomatsås och jag kände nog minsann att det var en riktig pastadag idag så det fick bli en trevlig pastasås av det hela! Nästan lika superenkelt och snabbt som igår!
Färskost med smak av kräfta passar sjukt bra till makrillen så jag blandade ned det och lite extra grönsaker och skaldjur!

Mumsigt värre :)




En portion

½ burk makrill i tomatsås
1 hackad tomat
1 liten bit skivad purjolök
½ liten burk champinjoner
1 tsk paprikapulver
En näve räkor
Några körsbärstomater i klyftor
2 msk färskost med kräftsmak
2 msk créme fraiche

Valfri pasta

Fräs den hackade tomaten tillsammans med purjolöken, champinjonerna och paprikakryddan.
Tillsätt makrillen, färskosten och créme fraichen och låt osten smälta ned.
Rör ned körsbärstomaterna och räkorna.
Servera med valfri pasta

Veckomatsedel

Nu närmar det sig jul och på tisdag ska jag äta mitt första julbord! Vi blir bjudna på jobbet och det ska bli himla trevligt för jag har faktiskt aldrig varit på ett "riktigt" julbord förut, utan bara ätit det hemma på julafton! :) Dessutom dyker det upp en födelsemiddag så det här ser ut att bli en himla trevlig matvecka :)

Måndag
Lunch:

Middag: Krämig Makrillpasta

Tisdag
Lunch:
Julbord
Middag: Skaldjurssmörgås

Onsdag
Lunch:
  
Middag: Födelsedagsmiddag

Torsdag
Lunch:
Het Tacoböngryta
Middag: Hemmagjord hamburgare

Fredag
Lunch:
  Kycklingtacos i pitabröd
Middag: Ärtsoppa med skinksmörgås (matlåda)

Lördag
Lunch:
Auberginelasagne
Middag: Quornfärsfyllt Bröd

Söndag
Lunch:

Middag: Ärtsoppa med skinksmörgås (matlåda)

Världens Enklaste "Fiskgratäng"

Den som uppfann makrill i tomatsås borde ju få nobelpriset för finns det egentligen ngt smidigare och som dessutom är fullproppat med nyttiga fetter?? För att inte tala om hur gott det också!! Idag gjorde jag världens superenklaste fiskgratäng (om det nu kan kallas för en riktig fiskgratäng - den är ju mer som en upp-och-ner-vänd varm macka) som blev jättegod! Den tog typ 25 minuter att göra, men har man redan kokat ägg så tar det nog bara typ 15 minuter (5 minuter att förbereda och 10 minuter i ugnen) Riktig snabbmat med andra ord!

Jag har gjort en liknande gratäng förut som jag tror kallas för "Polmans Låda"! Man gör precis på samma sätt men man använder räkstuvning (hemmagjord eller sån som finns på burk) istället för makrill i tomatsås! Jag brukade ofta laga den till kvällsmat till de gamla när jag jobbade extra på äldreboende på gymnasiet och de tyckte att det smakade jättebra och dessutom var det ju väldigt lättuggat för de som inte hade så bra tänder :)

Nu använde jag iallafall makrill i tomatsås och det blev minst lika bra som räkstuvning!



Det här behövs för en portion:

½ burk makrill i tomatsås
1 msk färskost med kräftsmak (t ex Kavli)
1 msk créme fraiche
1 hårdkokt ägg i skivor
1 vit brödskiva i tärningar
1 msk riven ost
5 körsbärstomater i klyftor

Blanda makrillen med färskosten och créme fraiche.
Lägg äggskivorna i botten av en liten ugnsfast form.
Bred makrillröran över.
Fördela tomatklyftor och brödtärningarna över röran och strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen i ca 10 minuter tills osten har smält.



Innan ugnen


En Paj Till - fast lite mer mexikansk!! :)

Det blev ju så himla bra med pajen igår så jag gjorde minsann en till idag! Idag blev det en tacokryddad köttfärspaj och jag kan inte lovprisa filodegen tillräckligt för den är SJUKT bra att använda och MYCKET godare än vanligt pajskal! :)
 

Fyllningen för 4 personer

300 g nötfärs (eller ngn annan färs - your choice)
1 gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 riven morot
1 burk champinjoner
1 påse tacokrydda
½ burk krossade tomater
1 msk sambal oelek
1 burk ananasskivor
1 ask körsbärstomater i klyftor
½ burk créme fraiche
½ ask philadelphiaost med smak av paprika och kryddor

Riven ost

4 filodegsark
Ägg till pensling

Fräs färsen, löken, moroten och champinjonerna tillsammans med tacokryddan.
Häll i de krossade tomaterna och sambalen.
Tillsätt därefter körsbärstomaterna, mangobitarna och ananasskivorna samt lite av juicen de ligger i.
Blanda samman créme fraiche och hälften av philadelphiaosten och rör ner i köttfärsröran.

Lägg fyra filodegsark i en ugnsfast form och pensla med ägg.
Förgrädda en liten stund, typ 5 minuter så det hinner bli lite frasigt.

Häll köttfärsröran i pajskalet.
Klicka över resterande philadelphia och strö över riven ost.

Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.


Indisk Kycklingpaj

Nu har jag ätit filodeg igen, fast den här gången gjorde jag en paj istället för piroger och det blev nog faktiskt godare måste jag säga och dessutom mycket lättare att göra! Jag fyllde pajen med en indisk kycklingröra med bl a ananas och mango och med smak av curry, mango chutney och kokos och eftersom den var indisk så var den självklart skitgod! ;P Det blev en portionspaj men om man vill kan man ju självklart göra en stor paj också :)



1 portion

Ett grillat kycklinglår i bitar
En halv skivad gul lök
En liten bit skivad purjolök
½ liten burk champinjoner
En hackad tomat
En strimlad soltorkad tomat
En ananasring i bitar
En näve mangotärningar
½ msk curry madras
1 msk mango chutney pineapple

½ dl créme fraiche

Ett filodegsark
Uppvispat ägg till pensling
Körsbärstomater
Philadelphiaost med smak av paprika och kryddor
Riven ost
1 msk riven kokos

Fräs löken och den hackade tomaten  tillsammans med kryddorna.
Tillsätt purjolök, champinjoner soltorkad tomat och kycklingen och låt det fräsa med en stund.
Rör ned mango chutney och créme fraiche.
Låt röran svalna och tjockna till sig.

Klä en liten pajform med filodegen.
Pensla med uppvispat ägg och förgrädda pajskalet tills det har fått lite färg (ca 5 minuter)
Häll kycklingröran i pajskalet och fördela körsbärstomater, klickar av philadelphiaost och riven ost blandad med kokosflingor ovanpåpå.
Gratinera i 220 graders värme tills osten har smält.


Innan ugnen :)

Tacogratäng med bönor!

Idag har jag varit på RA-utbildning (reumathoid arthrit) igen och även denna gång på Scandic Hotell, precis som förra gången! Vi blev bjudna på lunch och det var läskigt gott med både lax, het chilifärsgryta, broccolisoppa, massa spännande sallader, bröd och supergod fruktsallad till efter det! :) Jag åt tills jag nästan mådde illa och ändå lyckades jag få i mig fika EN GÅNG TILL i pausen på föreläsningen :)

Därför var jag inte så hungrig nu till kvällen, men äta måste man ju göra ändå och eftersom jag inte hade ngn större lust att göra något avancerat fick det bli en snabblagad tacogratäng med kidneybönor- billigt, gott och enkelt!



Det här ska du ha i en gratäng för fyra personer:


En gul lök
En stor burk kidneybönor
En riven morot
En burk champinjoner
En burk krossade tomater
En påse tacokrydda
En msk sambal oelek
Fyra ananasskivor i bitar
Körsbärstomater i klyftor

½ ask Philadelphia (paprika & kryddor)
½ dl créme fraiche
½ påse nachos
1 dl riven ost

Fräs grönsakerna tillsammans med tacokryddan.
Tillsätt krossade tomater och sambal oelek.
Häll i kidneybönorna och ananasskivorna och låt den koka en liten stund.
Häll tacoröran i en ugnsfast form
Blanda philadelphiaosten med créme fraiche och bred det ovanpå.
Krossa nachosen lätt och strö dem över gratängen och släng även på några körsbärstomater om du vill.
Strö den rivna osten över och gratinera i ca 225 grader i 10-15 minuter.


Seriöst Gott - Njae....

Nu har jag testat Pågens bröd Seriöst Gott och jag blev nog allt lite besviken! Gillar ju lite grövre bröd men det var ju så sött ju - lite för sött enligt min mening! Åt en smörgås till frukost med keso, skinka, tomat och lite päron och det smakade ju inte illa precis... men inte heller jättegott!



2 kesoburkar av 5

Vörtbröd - Himla gott även utan julskinka

Idag har jag testat produkt nummer 2 från Pågen - nämligen Pågens Julvört
Jag visste redan från början att jag skulle tycka om det här brödet för jag ÄLSKAR vörtbröd och då särskilt med julskinka på!  Nu hade jag ingen julskinka så jag fick ta vanlig skinka men det gick himla bra det också för gott blev det, även om keso och tomat inte är det första man förknippar med vörtbröd kanske ;P 




Absolut 5 kesoburkar av 5!

Veckans Matsedel


Måndag
Lunch:
Kryddiga Köttfärspiroger
Middag: Orientalisk Kasslerlåda (matlåda)

Tisdag
Lunch:
Kycklingpaj  med Grillad Paprika 
Middag: Korv Stroganoff med ris (matlåda)

Onsdag
Lunch:
  Trerätters på Scandic Hotell
Middag: Tacogratäng med bönor

Torsdag
Lunch:

Middag: Något indiskt med kyckling och filodeg

Fredag
Lunch:
  Något trevligt från sjukhusets cafeteria
Middag: Köttfärspaj

Lördag
Lunch:
Chili con Carne
Middag: Köttfärspaj (matlåda)

Söndag
Lunch:
Auberginelasagne
Middag: Makrillåda

Kryddiga Köttfärspiroger!

Idag har jag testat något som var helt nytt för mig, nämligen filodeg! Jag har ju hört talas om det förståss, men aldrig ätit eller lagat någonting med det! Idag var det iallafall dags och det blev en MYCKET positiv överraskning! Jag är inte sådära jätteförtjust i vanlig pirog- och pajdeg eftersom jag tycker den är så mastig, men den här degen var ju tunn och frasig och alldeles perfekt!  Jag gjorde piroger med en kryddig (indisksmakande förståss) köttfärsfyllning och det smakade superbra! Har ni inte testat filodeg tycker jag absolut att ni ska göra det!
Nästa gång ska jag nog göra paj tror jag! :)



4 piroger (räcker till 2 personer)

2 filobladsark
Ett uppvispat ägg till pensling

100 g köttfärs
½ gul hackad lök
½ burk champinjoner
1 msk garam masala
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
2 strimlade soltorkade tomater
2 dl krossade tomater
2 msk philadelphiaost med paprika & kryddor
2 msk mango chutney
10 körsbärstomater i klyftor
½ dl riven ost

Börja med att göra köttfärsröran!
Fräs lök, färs och champinjoner tillsammans med kryddorna.
Tillsätt de soltorkade tomaterna och de krossade tomaterna och låt det koka ihop en liten stund.
Rör ned philadelphiaosten och mango chutneyn och sedan körsbärstomaterna.
Låt röran svalna så att den tjocknar.

Dela varje filobladsark i två delar.
Fördela köttfärsröran jämnt på arken, strö över riven ost och vik ihop dem det snyggaste du kan till små piroger.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen i ca 10-15 minuter tills de får fin färg och är frasiga


Såhär så det ut innan filodegsarken rullades ihop!


Efter ihoprullning och gratinering! Inte så snygga kanske men väldigt goda!

Auberginelasagne eller Melanzane alla Parmigiana om man vill vara fin i kanten ;P

Häromdagen när jag var och handlade köpte jag världens största aubergine till ett alldeles förnämligt kilopris! Aubergine är en bra grönsak tycker jag även fast den är dunderäcklig att äta rå! Jag tycker allra bäst om aubergine när den befinner sig i en härlig moussaka eller när man grillar den tillsammans med andra grönsaker, men idag gjorde jag något annat, nämligen en trevlig lasagne där aubergineskivor fick leka pastaplattor! :)

Jag tror att den här rätten (eller ja, ungefär den här rätten) heter Melanzane alla Parmigiana om man är i Italien fast jag har ju inte gjort precis som originalreceptet precis utan haft i massa spenat och grejer, så jag antar att den här får heta Auberginelasagne! Vegetariskt blev det för mig men vill du ha köttfärssås istället för bara tomatsås så tror jag inte att det är olagligt! :)



4 portioner

1 stor eller 2 små aubergine
1 msk salt

Skär auberginen i skivor och lägg dem på ett fat. Låt stå i ca 30 minuter så att saltet drar ut vätskan.
Stek skivorna i en stekpanna så att de blir lite mjuka

Grönsaksås
1 burk krossade tomater (helst Mutti)
1 riven morot
1 gul hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 skivad purjolök
1 burk champinjoner

Fräs löken tillsammans med kryddorna.
Lägg i purjolöken och champinjonerna och låt dem fräsa med en stund.
Tillsätt krossade tomater och lite honung.
Koka ihop

Spenatröra
200 g fryst hackad spenat
En liten burk naturell keso

Tina spenaten och blanda med keson.

Liten ostsås
1 burk créme fraiche
50 g philadelphiaost med smak (t ex paprika & kryddor)
1 dl riven ost

Varva alla rörorna med aubergineskivorna i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås (fast ha gärna lite ostsås överst. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.

Saffran i Stora Lass!

Saffran är ju en riktig julkrydda (även om jag äter den året runt) och den går ju att använda till så mycket! Det vanligaste förut var väl kanske i saffransbröd här i Sverige men eftersom vi hämtar så mycket influenser från andra länder så blir kryddan alltmer förekommande i matlagning! Saffran i matlagning tycker jag bäst tillsammans med fisk, skaldjur och kyckling och att koka ris, bulgur eller andra gryn med saffran ger världens smaksensation :)

Ikväll tänkte jag laga Paella med Kyckling & Skaldjur och där doftar ju hela maträtten saffran men det är faktiskt inte det jag tänker skriva om nu utan något helt annat som är betydligt sötare ;P

Pågen har nämligen frågat mig om jag vill vara med i deras brödpanel! Det innebär att jag ska testa några av deras bröd och sedan blogga om dem här :) Det var framförallt "vanligt smörgåsbröd" som skickades hem till mig, men även deras Saffransgifflar, och just en sådan har jag provsmakat idag! Jag är egentligen inte speciellt förtjust i saffransbröd (inte i fikabröd överhuvudtaget) men det här var faktiskt riktigt gott! Gifflarna gav en god smak av saffran och den krämiga fyllningen var pricken över i:et, inte alls som vanliga torra lussekatter som växer i munnen för varje tugga! Gifflarna var dessutom lagom stora, inte för små så att man inte tycker att det räcker med en och inte heller för stora så att man bara längtar efter att bullen ska ta slut! Om jag skulle ha en liten betygskala skulle troligtvis dessa små godbitar få:

4 Kesoburkar av 5!!


Indisk Lövbiff i Tortillabröd

Jaja, jag vet att det börjar bli tjatigt med indiskt men jag vill ju testa alla mina nya fina kryddor från Tojaimport ju!!
Idag var det Jalfrezi-kryddans tur att vara med och leka i en Lövbiffwoksgryta som jag la på ett tortillabröd och rullade ihop till en supergod wrap! Jalfrezikryddan var riktigt stark och god (fast sambalen bidrog nog en del också) så det var god med lite svalkande banan och kesoröra till och jag tror nog Lövbiffswokgrytan (för det var mer en gryta faktiskt) gör sig superbra till pasta och ris också!!! :)




2 port

200 g lövbiff i strimlor
½ gul skivad lök
1 hackad tomat
½ skivad purjolök
1 liten burk champinjoner
½ tärnad mango
1 banan
1 msk Jalfrezikrydda
½ msk sambal oelek
1 dl créme fraiche
Knappt ½ dl vatten

Börja med att woka köttstrimlorna lätt i en wokpanna.
Lyft sedan upp den och woka grönsakerna (ej frukten).
Lägg i köttet igen och krydda med jalfrezikryddan och sambal.
Tillsätt créme fraiche och lite vatten och låt det koka ihop en stund.


Fisk i Ugn med Potatismos & Kall Ägg- och Romröra

Efter att ha sett Kryddburkens inlägg om Klassisk Fisk i Ugn med Kall Äggsås har jag gått runt och varit jättesugen på det och ikväll var det äntligen dags att göra något liknande till middag!

Jag använde fryst Hokifilé, en fisk jag aldrig har ätit förrut men som faktiskt var helt OK! I Vanliga fall är jag väl inte sådär superduperförtjust i vit fisk, utan gillar lax bättre men om man bara får till det med precis rätt tillagningstid så är det inte så tokigt! :)

Jag gjorde en egen Ägg- och Romröra, givetvis med lite keso och istället för vanlig kokt potatis (som jag avskyr) hade jag potatismos som fick vara med i ugnen en stund! :)



4 port

400 g styckfrysta (men tinade) Hokifiléer (eller annan vit fisk)
1-2 msk smör
Pressad saft av en halv citron

Potatismos för fyra portioner
1 msk smör
2 msk philadelphiaost

Broccoli
Körsbärstomater

Lägg fiskfiléerna i en smord ugnsfast form och klicka över lite smör och pressad citronsaft
Ugnstek i ca 10 minuter
Tillaga under tiden potatismoset och röra i smör samt philadelphiaost
Klicka potatismoset längs kanten på samma form som fisken och sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter.
Låt körsbärstomaterna vara med i ugnen de sista minuterna.
Koka broccoli och servera till

Kall Ägg- och Romröra
2 hårdkokta hackade ägg
4 msk stenbitsrom
Pressad saft av citron
1 msk mango chutney
2 msk philadelphiaost med gräslök
2 dl keso


Indisk Kycklingtacos - fast som pizza :)

Idag var det dags att testa nummer två av kryddorna från Tojaimport - nämligen Authentic Tikka Curry Powder!
Indiskt förståss!

Egentligen hade jag tänkt göra typ tacos med tortillabröd och kyckling och grönsaker i en krämig sås kryddad med ovanstående krydda, men när jag väl skulle börja laga maten var jag så sjukt jättesugen på smält ost och då passade det ju mycket bättre att använda tortillabrödet som pizzabotten och göra en pizza istället! :)

Det blev hur gott som helst och jag är fortfarande superduperglad för att jag fick de här kryddorna hemskickade! Det märks att det är kvalitet på dem för det blir mycket smak även om man inte tar så jättemycket!! Jag har sett att kryddorna bl a finns på ICA Maxi och de rekommenderas verkligen att köpa om man inte redan har gjort det!



Indisk Kycklingtacoröra för fyra personer

Fyra grillade kycklinglår eller ½ grillad kyckling i mindre bitar
En gul skivad lök
Två hackade tomat
En burk skivade champinjoner
Tre strimlade soltorkade tomater
En burk ananasskivor i bitar

1  msk Authentic Tikka Curry Powder
3 msk Mango Chutney
2 msk kokosflingor
1 ½ dl créme fraiche

Fräs lök, tomat och champinjoner tillsammans med kryddan.
Blanda ned kycklingen soltorkade tomater och ananasbitarna.
Tillsätt mango chutney, kokosflingorna och créme fraiche och låt allt bli varmt.

Om du vill göra som jag brer du ut röran på ett medelstort tortillabröd, lägger på körsbärstomater i klyftor, klickar över philadelphiaost (gärna med smaken paprika & kryddor) samt riven ost. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält.

Man kan också servera antingen som tacos med grönsaker, nachos, tortillas etc eller med ris eller pasta!




RSS 2.0