En Händelserik Dag och Kvällens Middag!

Vet ni, jag måste berätta en grej! Igår när jag vaknade hade jag lite ont i halsen, lätt feber och så ett sånt där hemskt munsår som gör så himla ont! Jag ska ju åka Vasaloppet nästa söndag så när jag kom till jobbet frågade jag avdelningsläkaren om jag fick ta lite prover för att kolla så jag inte hade någon infektion! Sagt och gjort, vi tog prover och då slängde jag med ett blodstatus också eftersom de ändå skulle sticka mig!
Provsvaren kom och som tur var hade jag ingen infektion, men däremot ett Hb (blodvärde) på 80!!!!! Man ska ju ha > 117 som tjej så 80 är ganska så jättelågt! Min avdelningsläkare (som för övrigt är världens bästa läkare) ringde hematologmottagningen direkt och pratade med jouren där som tyckte att jag skulle ha två påsar blod och göra en gastroskopi för att kolla om jag hade någon blödningskälla! Jag tyckte gastroskopi var lite väl häftigt sådär på direkten så vi började med att komplettera proverna med järnvärden och de var helt sjukt låga, järnbristanemi med andra ord!

Jag fick gå ifrån jobbet och bli inlagd på MAVA där jag fick mina två påsar blod och så tog vi lite mer prover också och sen fick jag gå hem! När jag kom hem somnade jag på direkten och har nog aldrig sovit så tungt tror jag!
MEN imorse när jag vaknade.... satan i gatan så pigg jag var och jag kan nog ärligt säga att jag aldrig har mått bättre!!!!

Jag har inte märkt av alls att blodvärdet har varit lågt (tror jag inte att jag har märkt iallafall), men nu efter att jag har fått blod så mår jag så sjukt mycket bättre... och då mådde jag bra innan!! Behöver jag säga att jag förstår dom som dopar sig??? *s*

Nåväl... vidare till lite mat....

Jessica som har Hallon & Blåbär gjorde en köttfärs- och potatisgratäng som såg så himla god ut att jag var absolut tvungen att testa den! Vet ni, den var verkligen sjukt god och kommer defintivt att återkomma här hemma!
Mamma!! Om du läser det här tycker jag definitivt att du ska testa den här gratängen, den är i din stil precis :)



4 port

ca 10 stora potatisar, skivade
2 gula lökar, skivade
2 dl matlagningsgrädde
2 dl créme fraiche
400 g nötfärs
1 burk körsbärstomater (konserv)
1 msk kebabkrydda
½ dl chilisås
ca 1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°

Lägg potatis, lök, matgrädde och créme fraiche i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Sjud under lock 10-15 minuter.

 Stek köttfärsen. Häll på tomaterna, kebabkrydda och chilisås, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter.

 Varva potatisen och färsen i en ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

 


Spenatbakad Torsk med Potatismos och Kall Sås

Jag äter alldeles för sällan fisk trots att det egentligen inte alls behöver vara så bökigt att tillaga! Jag gillar ju fisk, fast om jag ska vara ärlig så stor kyckling, köttfärs och annat kött lite högre upp på listan och därför blir det oftare det! Idag blev det dock fisk, färsk torskfilé till och med :)

Jag smorde bara en ugnsform, la fiskfiléerna i den, citronpepprade lite och pressade citron över.
Tinade fryst spenat, rörde i lite vitlöksost i den och bredde den sedan ovanpå fisken.
La några körsbärstomater runt om och så in i ugnen i ca 200 graders värme i ca 15-20 minuter.
Väldigt enkelt! 

Till detta åt jag hemmagjort potatismos med massa smör och så en kall sås gjord på créme fraiche, majonäs, citronsaft, finhackat äpple, äpplemos dill och lite vitpeppar!


Nachospanerad Kyckling med Bulgursallad och Mango-Chilisås


Jag har sett recept på både cornflakes- och nachospanerad kyckling och tyckt att det sett så himla sjukt gott ut! Vet inte alls varför jag inte har testat det förut, men igår kväll var det dags!
Riktigt bra fredagsmat!





Såhär kan man göra:

4 portioner
600 g kycklinglårfiléer
½ påse nachos
1 tsk salt
½ tsk pepparmix
½ tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
100 g smält smör

Tina och torka av kycklingen
Värm ugnen till 175º.
Häll tortillachips och kryddor i en plastpåse.
Krossa chipsen mycket fint.
Doppa kycklingklubborna i det smälta smöret.
Panera dem sedan i chipsblandningen.
Lägg kycklingklubborna i en smord eldfast form.
Stek i mitten av ugnen i 40 - 50 minuter.

Bulgursalladen

2 dl bulgur
1 kuvert saffran
3 dl vatten
1 dl äpplejuice

200 g färska champinjoner i skivor
1 röd paprika i bitar
1 purjolök i skivor
1 avokado i tärningar

1 ask körsbärstomater
1 sharonfrukt i bitar
1 ask physsalis i halvor
6 soltorkade tomater i strimlor
1 påse blandad sallad (à 70 g)

Dressing
1 dl sweet mango sauce (Icas eget märke)
2 msk vatten
1 passionsfrukt (urgröpt innehåll)
½ msk honung

Blanda först samman dressingen.
Koka bulguren enl anvisningar men byt ut 1 dl av vattnet mot äpplejuice samt tillsätt ett kuvert saffran.
Rör ned hälften av dressingen i den varma bulguren och låt den svalna.

Fräs champinjoner, paprika och purjolök.
Blanda ned de varma grönsakerna i bulguren tillsammans med övrigt frukt och grönt. Häll på resten av dressingen och blanda runt.

Mango-Chilisåsen
1 dl Mango-Chilidressing (Felix)
1 dl matlagningsyoghurt


Ingen hemresa idag :(

Fy vilket snöoväder! Idag skulle jag och Stevie egentligen åkt hem till mina föräldrar i Finspång över dagen men det blev förståss ingenting med tanke på vädret *suck* Jag har verkligen hemlängtan just nu och hade sett fram emot att åka, men om vi hade åkt hade vi nog fått krypa fram på vägen och säkert inte kommit dit förrän jättesent och då nästan varit tvungna att åka hem på direkten :(

Istället åkte vi ner en stund till stan och gick i affärer, åt kinamatsbuffé på Choys Garden och sen gick vi och såg eftermiddagsbio! Vi såg "Farsan", den nya filmen av Fares och den var riktigt bra!!

Dessutom fyndade jag en hel del kläder och annat så det blev en lite bra dag iallafall :)

Här är ett litet plock av dagens fynd, nya jeans, nytt linne och nya skor! :)

 




Världens Godaste Varma Mackor!

Kryddburken bloggar om varma mackor som fredagsmys och jag är inte sen om att hålla med om att jag saknar barndomens (mammas) varma mackor med skinka, ananas/tomat och ost!

FY så gott!

Det blev dock inte varma mackor till fredagsmys här, men däremot till fredagslunch och då inspirerade av den varma smörgåstårtan som jag gör ibland!


 


1 portion

2 hönökakor eller annat bröd
25 g strimlad smörgåsskinka
25 g strimlad bacon
1 bit skivad purjolök
½ liten burk skivade champinjoner
½ liten hackad röd lök
4 msk créme fraiche (ej lätt) 
2 msk philadelphiaost (gärna med smak)
5 körsbärstomater i halvor
2 msk riven ost

Fräs lök, champinjoner, bacon och skinka.
Rör ned créme fraiche och philadelphiaost så att osten smälter.
Låt röran svalna och bli tjock.
Lägg röran på bröden och toppa med körsbärstomater och riven ost.
In i ugnen i ca 7-8 minuter


Vinnaren i Kelda-tävlingen!!

Nu är Kelda-tävlingen slut och vinnaren (eller vinnarna är utsedda)!! Det var ju inte sådär jättemånga bidrag, men det tror jag beror på att det är många som har samma tävling på sina bloggar!

Hur som helst...

Förstapriset (presentcheck från Kelda)

går till

Karin

GRATTIS!!


Andra- och Tredjepriset (badlakan)

går till

Krissan

&

Liselotte


Maila mig era adresser till
[email protected]  så kommer priserna på posten!!


Strömming i Tunnbröd

Strömming är bland det godaste jag vet och snacka om billighetsmat!! Jag köpte ½ kg strömmingsfiléer och det kostade mig 9,50 kr (!!!!!!!!!!!!)

Strömming är nog egentligen godast med potatismos, rivna morötter och lingonsylt men nu hade jag ingen potatis och glömde att köpa det så det fick bli en tunnbrödsrulle med stekt strömming, sallad och kall sås (som inte finns med på bilden). Jag tycker det är godast att fylla strömmingen med något, alltså lägga ngt på en filé och sen lägga på en till filé och sedan steka! Mamma brukar göra med kaviar och dill och det är absolut godast, men jag hade ingen kaviar så det fick bli färskost och dill istället, men det funkade det också :)




1 port

6 strömmingsfiléer
2 msk färskost
1 msk dill
½ uppvispat ägg
 ½ dl vetemjöl
½ dl ströbröd
1 msk smör till stekning

Bred färskost och strö över dill på hälften av filéernas skinnsidor
Lägg på övriga filéer så skinnsidorna ligger mot varandra med fyllningen emellan.
Doppa de dubbla filéerna i vete, uppvispat ägg och ströbröd (ja, i den ordningen)
Stek i smör

Kall sås
½ dl matlagningsyoghurt
1 hackad "crabfishpinne"
½ litet äpple i tärningar
1 msk hackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
½ msk honung

Blanda samman alla ingredienser

Servera med:
Tunnbröd
Sallad
Tomater
Paprika
Gurka


Tävling med Kelda!!

Kelda har lanserat ett koncept en Iphone-applikation med massor massor massor av 15-minuters recept!! Jag är ett enormt stort fan av deras soppor, särskilt deras tomatsoppa och fisk- och skaldjurssoppa! De är nästan helt sjukt goda!! Fast det kanske ju bli lite för lite att bara äta en slät soppa så jag brukar slänga i lite annat också, t ex räkor, champinjoner, paprika, tomat, kyckling etc etc! Man kan faktiskt ha i vad som helst tycker jag i en soppa!

Nu har DU chansen att tävla med mig och Kelda!

Vinnaren får en presentcheck med 100 kr på produkter ur Kelda soppsortiment och 2:a och 3:e-pristagaren får varsitt badlakan.

Det låter väl inte så tokigt, eller hur?

Tävlingen går till såhär:

1. Lämna en kommentar till inlägget där du berättar hur just du brukar smaksätta din favoritsoppa från Kelda.
2. Länka till min blogg och tävlingen och gärna även till Kelda (nej jag är inte sponsrad)på din blogg

Tävlingen avslutas den 18 februari kl 20.00!!

Skynda er nu och överös mig med massa goda sopprecept!!


Award från Elena

Jag har minsann fått en award jag! Från snälla Elena!!



Tack så hemskt mycket!!


När man har fått den här awarden ska man göra såhär:

Kopiera awarden till bloggen.
Länka till personen du fått awarden av.
Berätta 7 intressanta fakta om dig.
Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
Länka till deras bloggar.
Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.


Här kommer 7 grejer om mig:

1. Jag jobbar som sjuksköterska på en njur-endokrin-reumatologiavdelningen men jag är mest på njursidan.
2. Jag älskar att träna, särskilt löpning, längdskidåkning, cykling och simning!
3. Jag är extremt morgonpigg och extremt kvällstrött
4. Jag tycker House och Halv 8 hos mig är de bästa tv-programmen
5. Jag tycker inte om kokt potatis
6. Jag har världens bästa pojkvän som heter Stevie
7. Jag äter minst 5 kesoburkar i veckan


Jag ger awarden till:

Kryddburken
Hanna

Mimmi
Jessica

Växelhäxan
Helena
Kardemumma


Spagetti Carbonara på mitt vis

Spagetti Carbonara på traditionellt vis med äggula har definitivt aldrig varit en favorit hos mig! Jag avskyr verkligen den där äggulan som restaurangerna brukar servera med! Det blir kletigt och så tycker jag verkligen inte att rå äggula är något gott! Däremot är bacon och pasta en väldigt bra kombination och då gärna med lite gräddig sås och massa svartpeppar! Fast jag tycker inte att det räcker med bara bacon, så jag rör gärna ner lite champinjoner och lök också... och så den här gången även lite salami, men det var bara för att jag var tvungen att äta upp den :)




2 portioner

½ paket bacon i mindre bitar
4 skivor smörgåssalami i strimlor
½ gul lök i skivor
6 färska champinjoner i skivor
1 dl créme fraiche
1 dl mjölk
2 msk philadelphiaost med smak av vitlök & örter
1 dl riven ost
Svartpeppar efter smak

Spagetti för 2 personer

Fräs bacon, salami, lök och champinjoner.
Tillsätt créme fraiche, vitlöksost och mjölk.
Låt koka ihop en liten stund.
Rör ned den rivna osten.
Krydda med svartpeppar
Servera med spagetti och kanske lite mer riven ost


Isterband med Blomkål, Svamp och Fuskstuvad Spenat

Det är inte så sällan man ser att det serveras blomkålspuré till kött och fisk istället för potatismos eller liknande nuförtiden. Det har säkert lite grann att göra med den där superlarviga och dumma LCHF-dieten som alldeles för många följer, men det har säkert också lite att göra med att man vill vara lite nyskapande och varierande! Jag älskar blomkål men äter det på tok för sällan tyvärr! Idag hade jag planer på att äta isterband och då tänkte jag ett mos på blomkål nog inte skulle vara helt tokigt som tillbehör! Så fel jag hade, för det blev faktiskt riktigt skitäckligt! Vet inte vad jag gjorde för tokigt men det var absolut inget som gick hem hos mig! I soptunnan direkt!!  Som tur var hade jag mera blomkål så jag kokade ny och klickade smör på och åt den tillsammans med isterbandet, svamp och spenaten :)




2 portioner


2 isterband
8 färska champinjoner i skivor
½ gul lök i skivor
½ msk soja
½ msk honung
Körsbärstomater

1 litet blomkålshuvud
1 msk smör
Svartpeppar

½ påse fryst spenat
1 msk philadelphia vitlök & örter
2 msk créme fraiche
1 msk pressad citronsaft

Stek isterbanden i smör
Stek champinjoner och löken och rör ned sojan och honungen.
Tillsätt körsbärstomaterna
Krydda med peppar efter behag.

Koka blomkålen mjuk
Häll av kokvattnet, rör ned smöret och krydda med lite svartpeppar

Värm spenaten i en kastrull.
Rör ned créme fraiche och philadelphiaost.
Smaksätt med citronsaft






Supersnabb Tonfiskpasta

Ibland måste vardagsmaten gå snabbt och vara enkel! Faktiskt för det mesta så måste den vara snabb och enkel! Det kan vara lite svårt ibland, men har man bara en burk tonfisk i tomatsås i skafferiet så löser sig det mesta :)





2 port

1 hackad stor mogen tomat
½ skivad rödlök
1 liten burk champinjoner
2 strimlade soltorkade tomater
½ dl créme fraiche
2 msk philadelphia tomat & pesto
1 burk tonfisk i tomatsås
15 halverade körsbärstomater
4 "crabfishpinnar" i bitar

Fräs tomaten tillsammans med löken och champinjonerna tills det blir lite såsigt.
Tillsätt de soltorkade tomaterna.
Rör ned créme fraiche, philadelphia, makrill och körsbärstomaterna.
Låt allt bli varmt.
Rör ned crabfishen precis innan servering

Jag åt med spagetti, men det funkar säkert lika bra med ris, potatis eller ngt annat :)

RSS 2.0