Hypersnabb Kyckling- och Räkpasta med Ajvarsmak

Idag har jag varit ledig och tränat lite inför Vätternrundan! Det gick väl sisådär minst sagt! Det var blåsigt och kallt och när jag var som allra längst hemifrån sa det PANG och så vips hade jag en fin liten punktering! Så jag fick vackert cykla 15 km med punkterat däck tills jag fick skjuts av världens snällaste farbror som även kunde ta med sig cykeln så den fick komma till verkstaden direkt! När jag kom hem var jag hyperarg för jag var ju inställd på cykelträning så då satte jag mig på motionscykeln och cyklade på den istället för den kan ju minsann inte få punktering! Sen hann jag med ett besök på gymet också och efter det sprang jag och hämtade cykeln på verkstaden! Så det blev mycket motion för mig idag ändå trots missödet imorse! När jag kom hem efter att ha hämtat cykeln var jag hyperhungrig och min mage hade då ingen större lust med några tidskrävande matlagningskonster så det blev en snabb pasta, men ack så god!!



1 port

2 små kycklinglårfiléer i mindre bitar
1 msk vetemjöl
Paprikakrydda
½ liten gul lök
4 färska champinjoner i skivor
2 msk majs
½ dl mjölk
½ dl créme fraiche
2 msk ajvar (mild eller het - your choice)
1 msk philadelphia paprika & kryddor
1 gäng små körsbärstomater
1 näve skalade räkor
2 msk riven ost
Spagetti eller annan pasta

Sätt igång pastakoket
Vänd kycklingbitarna i mjölet och stek i smör.
Krydda med paprika.
Ta upp kycklingen och stek sedan lök och champinjoner fint gyllenbruna.
Lägg tillbaka kycklingen bland grönsaker och tillsätt resterande ingredienserna förrutom pastan, räkorna och den rivna osten.
Låt såsen tjockna  (ev kan lite maizena behövas).
Blanda ner räkorna i såsen och servera till pasta och så strör du lite riven ost på också.



Såhär såg såsen ut i kastrullen, ajvar ger en riktigt fin färg tycker jag :)


Vegetarisk Lasagne

Jag har nog gjort vegetarisk lasagne förut, fast jag kommer inte alls ihåg hur jag gjorde eller hur jag tyckte att det smakade! Alla andra pratar ju dock om veggoformen av denna eminenta pastarätt hela tiden så då måste jag ju bara testa för att se om det är så gott som alla säger! Många använder spenat i sin veggolasagne, men det hoppade jag över eftersom Stevie nog är lite skeptisk inför den gröna delikatessen! Jag blandade dock, precis som många andra, ner keso och i det hället med smaken av grillad paprika! MYCKET gott!! Men jag måste nog säga att köttfärsvarianten nog faktiskt vinner iallafall :)




4 portioner

1 paket färska lasagneplattor alt torkade

Tomatsås:

1 stor gul skivad lök
10 färska champinjoner i skivor
2 rivna morötter
1 stor röd paprika i bitar
1 flaska färdig tomatsås (jag använde Dolmios klassiska)
Extra basilika och oregano om man vill

1 burk keso (gärna med smak av grillad paprika

Fräs alla grönsakerna i smör.
Tillsätt tomatsåsen och låt såsen puttra så länge du hinner.
Krydda ev lite till.
Låt såsen kallna och blanda den sedan med keson

Ostsås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl créme fraiche
½ ask Philadelpihia vitlök & örter

1 ½ dl riven ost

Smält smöret och rör ut vetemjölet i det.
Tillsätt mjölk, créme fraiche och philadelphia.
Låt puttra tills såsen får en lagom tjock konsistens.

Varva tomat-kesoröra, ostsås och lasagneplattor i en form.
Översta lagret ska vara ostsås.
Strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 mnuter.


Tonfiskgratäng

Jag har haft några burkar tonfisk i skafferiet ett bra tag, och har tänkt massa gånger att jag nog borde göra något med dem, men så kommer jag på ngt annat jag är mer sugen på och så blir det inte av!
Igår hade jag dock totalt hjärntomt när jag skulle komma på vad jag skulle laga till middag, men så föll tanken just på tonfiskburkarna i skafferiet! En tonfiskgratäng ville jag ju ha! Det passade dessutom extra bra igår eftersom jag var ensam för Stevie är ju inte sådär överförtjust i fisk! Först tänkte jag göra en gratäng med pasta men så åt jag ju pasta i förrgår och så blir det pasta idag, så det fick bli en potatisgratäng med tonfisk istället.... eller en tonfiskgratäng med potatis kanske det heter :)



2 port

1 burk tonfisk i vatten (av bra kvalitet)
1 gul skivad lök
5 färska champinjoner i skivor
1 röd paprika i bitar
½ burk krossade tomater
2 msk ketchup
½ msk honung
1 msk pressad citronsaft
Basilika
Oregano

4 halvkokta potatisar i skivor (mjölig sort)

1 dl mjölk
1 dl créme fraiche
2 msk philadelphia vitlök & örter
1 dl riven ost

Fräs löken, champinjonerna och paprikan.
Häll på krossade tomater, ketchup och rör ned honung, citronsaft och kryddorna.
Tillsätt tonfisken och låt det puttra en stund.


Värm mjölk, créme fraiche och philadelphia i en liten kastrull och låt såsen tjockna.

Varva tonfiskssås, vitsås och potatis i en ugnsform, översta lagret ska vara vitsås.
Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter tills potatisen är mjuk.


Världens Godaste Röra!!!!

Jag vet att jag har sagt det massa gånger när jag har gjort mackor, wraps, bakad potatis etc, alltså att "det här är världens godaste röra"! MEN, DEN HÄR, den är verkligen världens godaste!! ALLT som är gott är ju lixom iblandat och sen curry och mango chutney-smak på det hela! Det kan verkligen inte bli bättre!! Den passar också till ALLT!! Idag blev det en tunnbrödsrulle av det hela, eller ja, det blev ingen rulle för jag hade så mycket röra så det gick inte att rulla ihop den ;P




Såhär blandar du världens godaste röra för en person:

2 små kycklinglårfiléer i bitar
½ liten gul lök i skivor
½ msk mango-currykrydda (Santa Maria)
½ msk honung
1 msk pressad citronsaft
2 msk yoghurt

1 skiva bacon
En bit röd paprika i bitar
½ liten avokado i tärningar
2 msk majs
½ litet päron i tärningar
2 strimlade soltorkade tomater
½ liten avokado i tärningar
1 näve skalade räkor
½ dl kesella
½ dl matlagningsyoghurt
1 msk mango chutney
ev mer mango-currykrydda

Stek kycklingen, löken och baconet.
Låt svalna.
Blanda samma kesella, yoghurt, mango chutney och ha ev i lite mer curry.
Blanda ner alla ingredienserna och låt röran stå i kylen en stund och ta smak.
Ät på en macka, på ett tunnbröd, i en tortilla eller till bakad potatis!

Marinera kycklingen och löken i kryddorna och yoghurten, gärna över natten.


Dubbelbakad Potatis med Tacosmakande Baconröra

Det här var ett nytt sätt att äta bakad potatis för mig, men jag kommer definitivt att göra det fler gånger för det var så himla gott! Fyllningen blev bara ett ihoprens av vad jag hade hemma, men det var inget fel på den heller! :)



1 portion

1 bakpotatis

2 skivor bacon
2 skivor smörgåssalami
1 bit röd paprika i tärningar
½ liten gul lök i skivor
1 bit purjolök i skivor
½ liten burk champinjoner
2 msk majs
1 hackad tomat
2 msk tacosås
1 msk tacokrydda
2 msk philadelphia med smak av vitlök och örter
2 msk riven ost

Dela bakpotatisen och baka den i ugnen i ca 50-60 minuter.
Fräs ihop bacon och salami med grönsakerna.
Häll på tacosåsen och tacokryddan och låt dem sätta smak i några minuter.
Låt röran svalna lite.
Gröp ur det mesta av innehållet ur potatishalvorna och blanda med baconröran.
Blanda ned philadelphiaost och riven ost och lägg sedan tillbaka fyllningen i potatishalvorna.
Baka i ugnen i ca 10 minuter.


Det är absolut värre än att gå och vänta på att det ska bli julafton..

Nu är det exakt 39 timmar och 20 minuter kvar tills starten är... och det är på tok för långt dit!!!
Jag är sjukt dödligt rastlös och jag vill att det ska vara söndag NU!!! (Fast helst igår så jag redan hade åkt ;P)
Jag kan varken göra något eller ingenting just nu för jag är så rastlös och jag har bara gjort massa tokonödiga saker hela dagen, åtminstone de grejer jag gjorde om flera gånger för att få tiden att gå!

Jag har:

 Packat väskan 6 ggr

Skrivit namnetikett till skidorna 3 ggr (nu har jag lätt de finaste)

Pratat med mormor och fått expertcoachhjälp (jodå, min mormor är grym på skidor ska ni veta)

Dammsugit lägenheten (fast det inte behövdes)

Städat badrummet (fast det inte behövdes)

Bäddat rent (fast det inte behövdes... fast det är i och för sig alltid trevligt ändå)

Åkt till Maxi och köpt två matlådor (behövdes definitivt INTE och Stevie kommer bli tokig för jag har ju absolut inga matlådor tidigare och de ramlar absolut inte ut varje gång man öppnar skafferidörren)

Ätit mat extremt mycket!!

För det har jag nog framförallt gjort, ätit mat.... något alldeles läskigt mycket... och kan man bli pastaförgiftad dröjer det nog inte länge tills jag är det för nu har jag ätit pasta någon gång varje dag i två veckor!!

Idag gjorde jag t ex en sjukt stor pastasallad som jag gått och ätit av typ hela dagen.. :)
Inte så svårt för den var sjukt god och jag är så sjukt rastlös och då är jag hungrig hela tiden (vilket jag ju aldrig annars är så det är ju en fördel)

Iallafall... om ni ska göra en sjukt god pastasallad och som nog är himla bra inför att man ska göra såna där ansträngande grejer, typ åka Vasaloppet för den innehåller ju ALLT, så tycker jag att ni ska göra såhär:

Koka mycket pasta (vilken sort du vill)

Marinera mycket kyckling i yoghurt, någon trevlig currykrydda (jag hade mango-curry), lite citronsaft och honung.

Stek kycklingen och när du ändå håller på att steka så tycker jag att du ska slänga ner lite bacon också.
Låt kycklingen och baconet svalna och blanda sedan med pastan.
Ha i mycket andra saker du tycker om i salladen men det är viktigt att du har i avokado, majs och körsbärstomater. Sen hade jag också i lite andra grönsaker, typ gurka, paprika, rödlök, romansallad och så lite frukt, päron och sharonfrukt.

SEN
blandar du en dressing på typ samma ingredienser som till kycklingmarinaden, alltså:

Matlagningsyoghurt
Mango-currykrydda
Mango chutney
Honung
Citronsaft

Blanda ner dressingen i salladen (det ska bli jättekrämigt) och sen ställer du in den i kylen en stund.

Det blir bäst så.... :)



Chicken a' la King

Det här är också en rätt som min mamma brukade laga när jag var mindre och som jag bara saknar så mycket!! Om jag kommer ihåg rätt så brukade hon använda en hel kyckling som hon lät koka färdig i såsen, men jag var lite lat och använde kycklinglårfilé istället :)

Hur som helst så är det här verkligen hur gott som helst!!



4 port

400 gram kycklinglårfilé
1 stor grön paprika i strimlor
1 burk champinjoner
1 gul lök i skivor
2 dl kycklingbuljong 
2,5 dl créme fraiche
1 msk soja
Salt & peppar
Maizena till redning

Bryn kycklingen så den får fin färg.
Lägg kycklingen åt sidan sålänge.
Fräs grönsakerna och slå på buljongen.
Låt såsen koka upp, tillsätt créme fraiche och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Sänk värmen något och lägg i kycklingen.
Låt grytan småputtra ca 10 min.
Red av grytan med maizena.
Servera med ris och sallad


Quesedillas med himla god fyllning

Idag blev det lite improvisation till lunch! Jag hade tänkt äta bakad potatis, så jag åkte till affären för att köpa just bakpotatis och kom hem md precis allting annat utom just bakpotatis ;P

Så istället gjorde jag quesedillas med den fyllning som jag hade tänkt ha till potatisen och det blev så himla gott! Jag älskar texmexmat!! :)



Såhär gjorde jag:

Jag stekte bacon, lök, paprika, champinjoner och soltorkad tomat, kryddade detta med lite tacokrydda och rörde ner tacosås.

Jag la röran på ena halvan av ett tortillabröd, klickade på philadelphiaost (vitlökssmak), la på några körsbärstomater och sen lite riven ost uppå det!

Vände andra halvan av tortillan över röran och stekte quesedillan i en stekpanna.
Enkelt som bara den!


RSS 2.0