Wrap med Indisk Lax

När jag lagar indiskt använder jag som oftast kyckling och en massa grönsaker, men det är ju skoj att variera sig ibland och indiska smaker passar enligt mig ihop med de allra flesta råvaror! Det här blev en kall curryröra med lax som jag la i ett tortillabröd tillsammans med diverse frukt och grönsaker! Hur gott som helst :)



En wrap

1 bit laxfilé i tärningar (ca 100 g)
½ gul skivad lök
2 msk yoghurt
1 tsk curry vindalooo
 1 msk mangochutney
1 msk citronsaft

Blanda samman yoghurt, krydda, mango chutney och citronsaft.
Lägg laxen och löken i yoghurtmarinaden och ställ in i kylen, gärna över natten.
Stek laxen och löken i smör.
Ställ åt sidan att svalna.

1 d matlagningsyoghurt
½ msk mango chutney
½ lite röd paprika i tärningar
1 bit färsk mango i bitar
 ½ avokado i tärningar

Blanda samman matlagningsyoghurt och mango chutney,
Blanda ner lax, lök, paprika och avokado.
Lägg röran i ett tortillabröd tillsammans med sallad och körsbärstomater.
Rulla ihop och servera.


Svampgratinerade Lammkotletter med Ugnsbakade Apelsin- och Chilismakande Rotfrukter, Halloumi och Rödvinsås

Riktig festmat sådär på en torsdag! ;P 
Stevie älskar lamm så när de sålde hyfsat billigt på Maxi passade jag förståss på :)
Underbara smaker som är lite ovanliga i mitt hem! Jag äter ju inte köttbitar så ofta och defenitivt inte ugnsbakade rotsaker och rödvinsås, men jag borde nog göra det för det är himla gott :)

Förresten är nog det här den längsta rubriken någonsin på min blogg ;P





4 portioner

Svampgratinerade lammkotletter

4-8 lammkotletter (beroende på storlek)
Salt
Peppar

Stek kotletterna i smör.
Krydda med salt och peppar

Svampröra
200 g färska champinjoner i skivor
½ dl créme fraiche
½ philadelphia tomat & pesto
2 msk riven ost

Fräs champinjonerna i smör.
Rör ned créme fraiche, philadelphia och ost.
Bred blandningen på kotletterna och låt de bli klara i ugnen.

Ugnsrostade Rotfrukter och Halloumi
Minimorötter
Sötpotatis i bitar
Småpotatis i halvor
Kålrot i bitar
Steklök
200 g halloumiost i skivor
Körsbärstomater

Pressad saft av en apelsin
1 msk honung
1 msk olivolja
1 msk chilikrydda

Koka rotfrukterna knappt mjuka.
Marinera dem i apelsinsaft, olivolja och chilikrydda.
Lägg på bakplåtspapper och ugnsbaka i ca 20 minuter
Stek halloumin lätt i stekpanna och tillsätt den sedan tillsammans med rotfrukterna i ugnen när ca 5 minuter återstår av rotfrukternas ugnstid.

Rödvinssås
1 finhackad scharlottenlök
1 msk tomatpure
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 dl vatten
2 ½ dl rödvin

Fräs löken lätt.
Tillsätt övriga ingredienser och reducera till ca 2 dl.


Halloumi med Rotfruktsgratäng i Portionsformat

Halloumi är bland det godaste jag vet!
Det passar ju till nästan allt, på mackan, till pasta, potatisklyftor, i wraps, till grillat kött eller fisk och t o m till rotfrukter! Det lärde jag mig idag när jag gjorde en urgod vegetarisk middag med rotfruktsgratäng, halloumi och grillade grönsaker!

 SJUKT GOTT!!




4 port

250 g halloumi i skivor

Pressad saft av en citron
1 finhackad chili
1 msk olivolja
1 aubergine i skivor
10 färska champinjoner i halvor
250 g körsbärstomater

Marinera osten tillsammans med citronsaft, olivolja och finhackad chili.
Salta på auberginen och låt den ligga och dra ur sig vätska medan du förbereder rotfruktsgratängen (se nedan)
När rotfruktsgratängen börjar bli färdig steker/grillar du både oste, champinjonerna och auberginen, gärna i grillpanna.
Låt även körsbärstomaterna leka en stund i stekpannan.

Rotfruktsgratäng

1 liten kålrot
2 potatisar
1 morot
1 gul lök i skivor
½ dl créme fraiche
½ dl philadelphia
2 msk riven ost
Salt och peppar

Skär rotsakerna i tunna skivor
Blanda med créme fraiche, philadelphia och riven ost.
Packa rotfruktsgratängen i portionsformar alt i en stor form.
In i ugnen i ca 200 g värme i 40-50 minuter tills den är mjuk och fin.




Indisk Grönsakswok med Korv i Morgondagens Lunchlåda

Jag hade ingen matlåda till imorgon så då fick det bli att göra något av det som fanns i kylskåpet! Det blev en indisk wok med grönsaker och lite kycklingkorv som jag tänkte ha en klick matlagningsyoghurt till. Resultatet blev nog över förväntan! Åtminstone luktade det himla gott!! Jag älskar indiskt!!





1 portion

1 tsk curry vindaloo
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1 msk kokos
1 hackad tomat
1 potatis i bitar
1 morot
½ liten sötpotatis i bitar
½ liten gul lök i skivor
2 färska champinjoner i skivor
En näve broccoli
En näve blomkålsbuketter
1 kycklingkorv i skivor

Fräs kryddorna i smör tillsammans den hackade tomaten.
Tillsätt övriga grönsakerna och korven och fräs ihop allting en stund så att sötpotatisen och moroten blir mjuka.
 Tillsätt ev lite vatten om det blir för torrt. 
Servera med en klick matlagningsyoghurt


Pågen God Form + Crabfish- Skink- och Äggröra = Sant



Var och tränade en sväng efter jobbet idag och var enormt hungrig när jag kom hem, sådär hungrig att man inte riktigt har tillräckligt med blodsocker i kroppen för att orka laga en riktig middag!
Pågen skickade hem lite bröd till mig för ett tag sedan, bland annat ett subliknande som heter God Form och som ska innehålla dinkel och surdeg.

Brödet fick bli min kvällsmat tillsammans med en ganska sedvanlig smörgåsröra a'la Anna, d v s

Crabfish
Skinka
Hackat Ägg
Keso
Kesella
Pressad Citron
Dill
Gräslök
Mango



Smörgåsen innan locket lades på

Jag blev mycket nöjd med brödet!

Smakrikt, mättande och så kändes det nyttigt till på köpet också! 

Bra jobbat Pågen!


Kycklingcanneloni

När mina föräldrar var här sist så var vi på en jättefin italiensk restaurang - Fragolino som ligger här i Västerås.
Där åt jag ljuvliga canneloni fyllda med kyckling, spenat och ricotta- absolut en av rätterna på min totala tio-i-topplista!! 

Idag gjorde jag också kycklingcanneloni, inte riktigt som på Fragolino, men lite likt iallafall!
Hur som helst blev det jättegott och det var inte alls så knepigt att göra cannelonirullar av färska lasagneplattor, betydligt enklare än att använda färdiga rör måste jag nog säga! :) 





4 port

Grillad Tomatsås

6 st stora välmogna tomater
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 msk rött vin
Oregano
Basilika

Ugnsgrilla tomaterna och mixa dem sedan till en sås tillsammans med övriga ingredienser. 
Låt puttra på svag värme länge.

Canneloni

½ grillad kyckling i bitar
½ ask philadelphia med smak av tomat & pesto
1/3 av tomatsåsen ovan
Ett paket färska lasagneplattor

Blanda kycklingbitarna med tomatsåsen och philadelphiaosten.
Skär lasagneplattorna i lagom stora bitar och lägg en klick kycklingröra på varje.
Rulla ihop till rullar.


Ostig röra

1 dl créme fraiche
1 dl Kelda Simply Cheese
½ dl riven ost

Häll lite av tomatsåsen i en ugnsfast form.
Lägg cannelonirullarna ovanpå.
Fördela resten av tomatsåsen på rullarna och därefter den ostiga röran.
In i ugnen i ca 20 minuter
 


Godaste Pizzan är en Omelett!!



Nej, jag är absolut inte i någon utsträckning en LCHF-anhängare, tvärtom!! Jag tycker det är en helt förkastlig teori som har så många brsiter att jag blir trött bara på att tänka på den! Jag älskar bröd, pasta, ris, potatis (ibland) och typ alla former av kolhydrater så vanlig pizzabotten är i mina ögon helt supergott också!!
Men ibland vill man ju variera sig lite och idag var jag sugen på både omelett och pizza så då fick det bli en omelettpizza, nästan helt utan kolhydrater (jag kanske borde ha blandat ner lite bröd och pasta i smeten!!) *s*

 

1 pizza

2 ägg
1 msk yoghurt
1 msk färskost

3 färska champinjoner i skivor
2 skivor smörgåsskinka i strimlor(jag hade Lönnebergaskinka)
1 skiva smörgåssalami i strimlor
1 strimlad soltorkad tomat
½ liten gul lök i skivor
Oregano
Philadelphiaost
Riven ost
Halverade körsbärstomater

Vispa ingredienserna till omelettsmeten
Stek svamp, skinka, lök och soltorkad tomat lite lätt
Häll på omelettsmeten och låt omeletten bli lite lite lite fast i konsistensen
Klicka på philadelphiaost och lägg på körsbärstomaterna
Strö över oregano och riven ost
In i ugnen i ca 220 graders värme i typ 5 minuter tills osten har smält.



Långkokt Köttgryta med Bönor

Under vinterhalvåret är vi många som blir sugna på mustiga grytor och soppor! Jag tycker också att den här tiden på året ger betydligt större utrymme för långkok eftersom man vistas inomhus mycket mer.  När jag kom över en bit högrev hyperbilligt på Maxi föll därför valet ganska snabbt på en mustig köttgryta med grönsaker och bönor som skulle få koka länge länge länge! Annika som har SMASKENS gjorde en köttgryta med bönor som hon lät bli färdig i ugnen på låg värme under en hel dag och detta ville jag absolut också testa!

Grytan blev verkligen god! Mustig smak av rödvinet och sedan lite hetta från chilin!
Jag valde att bara servera bröd till grytan men självklart passar det även med ris, potatis eller pasta!




4 port

500 g nötkött i lite större tärningar (t ex högrev)
1 påse steklökar (halverade)
1 pressad vitlöksklyfta
1 hackad chili
200 g färska champinjoner
2 morötter i bitar
4 strimlade soltorkade tomater
1 burk hela tomater
1 burk vita bönor
1 burk majs
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk honung
2 msk pressad citronsaft
1 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
1 msk oregano
1 msk basilika
1-2 msk maizenaredning

Bröd till servering

Bryn köttbitarna snabbt i smör och ta sedan upp dem.
Fräs sedan alla grönsakerna.
Tillsätt krossade tomater, bönor, rödvin, vatten, honung, citronsaft och kryddor.
Lägg i köttet i grytan och ställ i den i ugnen i ca 80-90 grader i ungefär 7-8 timmar.
Häll ev på lite mer vätska när du sedan tar ut grytan alt  red av med maizeraredningen och låt grytan tjockna till sig om den istället är för rinnig enligt din smak.
Värm upp den på spisen
Servera med bröd och gärna en klick matlagningsyoghurt.


Biffwok med Ingefära & Citrongräs

Santa Maria's olika woksåser är jättegoda tycker jag! För inte så länge sedan fick jag ju hem flera olika att smaka och en av dem var med smak av ingefära och citrongräs! Idag testade jag den i en wok tillsammans med biff och grönsaker och den föll mig helt klart i smaken!



4 port

400 g strimlad biff
1 grön paprika i bitar
1 röd paprika i bitar
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
1 burk champinjoner eller 200 g färska
1 burk minimajs
4 ananasringar i bitar
1 påse "Ginger & Lemongrass Wok Sauce" från Santa Maria
Ev sambal oelek

Woka köttet först och lägg den sedan åt sidan.
Woka därefter grönsakerna snabbt så att de fortfarande behåler sin spänst
Blanda samman köttet och grönsakerna och häll på såsen.
Låt det puttra en stund och tillsätt ev sambal oelek för mer hetta.
Servera med ris eller nudlar.


Lyxig Smörgåstårta på Söndagen


Ikväll festar jag och Stevie på en fin liten smörgåstårta!
Givetvis kan den göras mycket större också, bara att öka på mängden bröd och fyllning :)



Liten smörgåstårta för 2-3 personer

4 landgångsbröd


Fyllning 1
1 dl matlagningsyoghurt
½ dl philadelphia med smak av tomat & pesto
4 skivor strimlat smörgåspålägg


Fyllning 2

1 dl matlagningsyoghurt (ev laktosfri)
½ dl naturell färskost (ev laktosfri)
1 msk äpplemos
1 msk mango chutney
½ burk fruktcocktail 
4 "crabfishpinnar" i mindre bitar

Garnering
Räkor
Kalkon
Salami
Crabfish
Gul Kiwi
Physsallis
Vindruvor
Cocktailtomater

Lägg två landgångsbröd bredvid varandra (jag kantskar dem först men det är en smaksak)
Klicka på fyllning 1.
Lägg de två andra bröden ovanpå och födela fyllning 1 ovanpå och utmed kanterna.
Garnera med valfria ingredienser (jag hade alla som jag har skrivit ovanför)


Pastagratäng med Lax & Spenat

Ikväll är jag ensam hemma och då passar jag förståss på att äta fisk och skaldjur :)

Idag blev det en form av pastagratäng men lite grejer av fiskigt (och grönsakigt) utseende jag hittade i kyl och frys! Väldigt enkel och väldigt gott!





4 portioner

3 dl makaroner
200 g kallrökt/gravad lax i strimlor
8 "crabfishpinnar" i bitar
10 färska champinjoner i skivor
1 purjolök i skivor
1 rödlök i skivor
4 strimlade soltorkade tomater
10 halverade körsbärstomater


1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 ½ dl créme fraiche
50 g philadelphiaost
½ påse fryst spenat
1 dl riven ost
Svartpeppar efter smak

Koka makaronerna enl anvisningar
Fräs champinjoner, lök, purjolök och soltorkade tomater.
Blanda grönsakerna med makaronerna och rör även ned körsbärstomater, lax och crabfish.



Fräs mjölet och smöret lite grann.
Späd med mjölken och tillsätt créme fraiche och philadelphia.
Krydda med svartpeppar efter smak.
Blanda såsen med pasta-lax-röran i en ugnsfast form.
Rör även ned den rivna osten samt strö lite ovanpå.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.


Kåldolmar med Potatismos, Brunsås och Lingonsylt

Kåldolmar är en av de husmanskosträtter jag gillar absolut bäst! Det är snäppet godare än kålpudding enligt min åsikt men tyvärr säkert också snäppet krångligare att göra! Efter en relativt tuff dag på jobbet var jag inte riktigt på humör att ställa mig och förvälla vitkål, förbereda färsen och göra egna kåldölmar, utan räddningen fanns i kyldisken på ICA Maxi, nämligen Dafgårds Kåldolmar i Sås! Jag brukar inte gilla färdigmat, men de här kåldolmar är något alldeles extra! Saftiga, rikligt fyllda med färs och badandes i en underbar sås!

Rekommenderas varmt!

Detta är kanske ingen traditionell fredagsmysmat precis kan man ju tycka, men samtidigt så ska ju fredagsmysmat vara enkelt och gudomligt gott... och det är ju precis vad det här är :)


Ost- och Kaviarfylld Strömming på Rostat Bröd med Crabfishröra

Stekt strömming med potatismos, lingonsylt och rivna morötter var en av mina favoriträtter när jag var yngre!
Mamma fyllde alltid filéerna med kaviar och dill och stekte dem sedan i rikligt med smör.... SÅ GOTT!
Idag köpte jag färsk strömming på Maxi (det är jättebilligt), men istället för potatismos till, men det bli en lite modernare variant i form av en toast. Det var också jättegott, men det är fortfarande ingenting som slår mammas strömming!



En smörgås

4 ganska små strömmingsfiléer
1 msk philadelphiaost (naturell)
½ msk kaviar
Ströbröd blandat med Vetemjöl

1 näve crabfish i bitar
½ ägg
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk philadelphia
1 msk pressad citron
½ msk torkad dill

En skiva rostbröd
Tomater
Sallad

Bred philadelphiaost och kaviar på två av strömmingsfiléerna.
Lägg de andra filéerna ovanpå, tryck ihop och panera i ströbröd blandat med vetemjöl.
Stek strömmingen i smör.

Blanda samman alla ingrediserna till crabfish- och äggröran.

Rosta brödet.
Fördela sallad, strömming, crabfish-äggröra och tomater ovanpå. 


Smördegspaj med Currysmakande Kycklingfyllning!

Smördeg är himla bra när man ska göra paj, särskilt när man som jag inte sådär jätteduktig när det kommer till saker som har med mjöl att göra! Antingen blir min pajbotten stenhård eller degig när jag ska försöka göra den själv så då är det bättre med färdig tycker jag :)

Jag har gjort en tacopaj med smördegsbotten förut men igår ville jag ha en kycklingfyllning istället och curry blir ju alltid bra tillsammans med kyckling! :)

Himla gott!!
(men det var lite svår att skära i snygga bitar, därav endast foto på pajen som den såg ut i pajformen ;P)



4 portioner


1 rulle smördeg

½ grillad kyckling i bitar
En skivad gul lök
En bit skivad purjolök
En burk champinjoner
En hackad tomat
4 strimlade soltorkade tomater
4 ananasringar i bitar
1 msk curry
½ dl msk mango chutney
1 ½ dl créme fraiche
½ dl philadelphiaost
Körsbärstomater
Riven ost
Kokaflingor


Smör ej pajform och kavla ut smördegen i den.
Nagga pajbotten med en gaffel, täck över med folie och ställ i kylen medan du förbereder fyllningen.

Fräs löken och den hackade tomaten tillsammans med kryddorna.
Tillsätt purjolök, champinjoner soltorkad tomat och kycklingen och låt det fräsa med en stund.
Tillsätt ananasen.
Rör ned mango chutney, créme fraiche och philadelphia.
Låt röran svalna och tjockna till sig.

Fyll pajskalet med fyllningen.
Toppa med körsbärstomater.
Strö över riven ost och lite kokosflingor.
In i ugnen i ca 15-20 minuter


Kryddig Laxrulle med Wokade Grönsaker & Avokadoröra

Häromdagen gjorde Kryddburken Tortillawraps med Lax som såg så himla himla goda ut!
Jag hade lite lax kvar från den indiska laxgrytan så då passade det ju himla bra att testa Laxwrapsen idag! Jag gjorde dock inte riktigt likadant för jag har ju wokade grönsaker i också och så gjorde jag avokadoröran annorlunda, men gott blev det och det kommer apselut att göras om!



4 wraps

3 laxfiléer
1 påse Chili & Limemix från Santa Maria
1 msk olja
Pressad saft av ½ lime

1 grön paprika i strimlor
1 röd paprika i strimlor
10 färska champinjoner i skivor
½ skivad purjolök
1 skivad gul lök

1 stor mogen avokado
2 msk philadelphia
2 msk créme fraiche
1 msk mango chutney

Sallad
15 halverade körsbärstomater
4-6 tortillabröd

Marinera laxen tillsammans med oljan, nästan all kryddmixen och limesaften en stund.
Stek den sedan och dela den i ganska stora bitar

Woka grönsakerna och krydda med resten av kryddmixen.

Fördela lax, wokade grönsaker, avokadoröra, sallad och tomat i tortillabröd.
Rulla ihop och NJUT!

Mosa avokadan tillsammans med philadelphia, créme fraiche och mango chutney.


Varm Bulgursallad med Crabfish, Avokado & Wokade Grönsaker

Idag var jag helt hypertrött efter en tuff dag på jobbigt så jag orkade inte med några större utsvävningar i köket.
Det fick helt enkelt bli en enkel varm sallad med det som fanns hemma! Visserligen var det en väldigt enkel måltid, men den gick inte av för hackor för det utan var faktiskt riktigt god!





1 portion

½ dl bulgur
1 tsk gurkmeja
½ tsk kanel
½ tsk curry
1 msk smör
½ msk honung
1 msk pressad citron


½ liten röd paprika
½ liten grön paprika
½ liten gul paprika
4 färska champinjoner i skivor
½ gul skivad lök
1 liten bit skivad purjolök
1 strimlad soltorkad tomat
½ liten avokado i bitar
8 körsbärstomater i halvor
1 dl tärnad mango
Strimlad romansallad
4 "crabfishpinnar" i bitar

1 dl matlagningsyoghurt
1 msk mango chutney

Koka bulguren tillsammans med kryddorna enl anvisningar
Rör ned smör, honung och pressad citron när den är klar.

Woka grönsakerna i olja och blanda dem sedan med bulguren.
Rör ned avokadobitarna, körsbärstomaterna, mangon, salladen och crabfishen.
Låt det bli varmt
Servera med matlagningsyoghurt blandad med mango chutney


Laxgryta med Indiska Smaker

Äntligen har jag lyckats laga något med fisk och skaldjur som Stevie också tyckte om!!
Visserligen var det väl inte så mkt fisksmak på det hela, utan mer currysmak men ändå!!
Jag är en stjärnkock!! ;P




4 portioner

1 msk röd curry
1 msk smör
2 msk citronsaft
1 msk honung
½ dl ananasspad
1 dl kokos
1 påse Red Curry-sauce från Santa Maria

1 skivad gul lök
1 grön paprika i strimlor
1 röd paprika i strimlor
10 färska skivade champinjoner
1 burk minimajs i bitar
1 skivad purjolök
1 burk ananas i bitar

2 dl matlagningsyoghurt
½ dl mango chutney

400 g lax i bitar
200 g crabfish i bitar

Ris och mera matlagningsyoghurt till servering

Fräs tomathacket tillsammans med smör och kryddor.
Tillsätt honung, ananasspad och currysåsen.
Rör allra sist ned kokosen.

Woka grönsakerna och lägg sedan ner dem i tomatsåsen.

Rör ut vetemjölet i yoghurten så att den inte skär sig.
Rör sedan ned yoghurt och mango chutney och låt det puttra en liten stund.
Tillsätt laxen och låt grytan sjuda i några minuter bara.
Tillsätt till sist crabfishbitarna.

Servera med ris och gärna ändå mer matlagningsyoghurt.


RSS 2.0