Tikka Masala Kyckling

Igår var det Kyckling Tandoori och idag är det Tikka Masala Kyckling! Jag ska nog konvertera till Indien snart tror jag för jag börjar nog bli halvindier så mycket indisk mat som jag äter :) När jag gör Tikka Masala så använder jag mig av kryddan som jg fick från Tojaimport men jag har även använt kryddmixen från Santa Maria och den är också absolut HELT ok! Om man inte tycker om kyckling eller helt enkelt bara inte är sugen på det så passar den här rätten precis lika bra med typ fläskfilé, skinka eller räkor!



4 port

4 grillade urbenade kycklinglår i bitar (eller 4 kycklingfiléer som man först strimlar och steker upp)
1 gul skivad lök
1 strimlad purjolök
1 hackad paprika
1 burk champinjoner
4 hackade välmogna tomater
2 msk tikka masala-krydda
1 msk sambal oelek
1 burk kokosmjölk

Fräs löken, purjon, paprikan, champinjonerna och tomaterna tillsammans med kryddan tills tomaterna blir såsiga.
Blanda ned kycklingen och låt den ta smak av kryddan.
Tillsätt sambal och späd med kokosmjölken.
Låt det puttra en stund.
Servera med ris, bulgur, couscous eller typ naan-bröd.

Tandoorikyckling med Mangoglaze, Fruktig Bulgursallad och underbar dressing!

På måndag ska vi ha internationell knytislunch på jobbet eftersom vår avdelning fyller 2 år. Anledningen till att lunchen ska vara nationell är att ganska många av mina kollegor kommer från andra länder och tanken är att alla ska ta med sig någon mat från sitt hemland! Vi är dock ändå relativt jättemånga som kommer från Sverige och det är ju lite tråkigt om alla tar med sig Janssons Frestelse så vi fick ta med oss något som kanske inte var jättesvenskt också :) Jag är ju ganska hysteriskt galen i indisk mat och det vet mina jobbarkompisar vid det här laget! De vet också att jag förmodligen skulle dö en plågsam död rätt fort om jag inte fick äta keso på en hel dag! Därför blir mitt bidrag till den internationella lunchen: Indisk Tandoorikyckling och KESO!

Den indiska kycklingen gjorde jag idag på förmiddagen och provsmakade den ikväll (man kan ju lixom inte bjuda andra förrän man vet hur det själv smakar ;P) Till kycklingen ikväll åt jag en trevlig bulgursallad med URGOD dressing, lite tomatsås och kesoröra och det var ärligt talat HELT SJUKT GOTT!!



4 portioner

400 g tandoorimarinerade kycklinglårfiléer med mangoglaze (se recept nedan)

2 dl bulgur
1 kuvert saffran
3 dl vatten
1 dl äpplejuice

200 g färska champinjoner i skivor
1 röd paprika i bitar
1 purjolök i skivor

1 ask körsbärstomater
1 sharonfrukt i bitar
1 mango i bitar
6 soltorkade tomater i strimlor
1 påse blandad sallad (à 70 g)

Dressing
1 dl sweet mango sauce (Icas eget märke)
2 msk vatten
1 passionsfrukt (urgröpt innehåll)
½ msk honung

Blanda först samman dressingen.
Koka bulguren enl anvisningar men byt ut 1 dl av vattnet mot äpplejuice samt tillsätt ett kuvert saffran.
Rör ned hälften av dressingen i den varma bulguren och låt den svalna.

Fräs champinjoner, paprika och purjolök.
Blanda ned de varma grönsakerna i bulguren tillsammans med övrigt frukt och grönt. Häll på resten av dressingen och blanda runt.

Tomatsås
4 välmogna tomater
½ dl ketchup
1 msk honung
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 msk créme fraiche

Rosta tomaterna i ugnen tills de är skrynkliga.
Låt dem svalna, dra av skalet och mixa till en sås med övriga ingredienser.

Kesoröra
2 dl naturell keso
2 msk créme fraiche
3 msk philadelphia paprika & kryddor
2 msk Sweet Mango Sauce

Blanda samman och ställ kallt innan servering

Servera kycklingen tillsammans med bulgursalladen, tomatsåsen och kesoröran.

DEN TANDOORIMARINERADE KYCKLINGEN (ca 10 port)

1 Kg kycklinglårfilé
1 ½ dl naturell yoghurt
1 påse tandoorikrydda (Santa Maria)
1 msk honung
Pressad saft av en citron

1 dl mango chutney

Blanda samman yoghurt, krydda och citronsaft.
Lägg kycklingen i marinaden och låt den marinera så länge du kan (gärna över natten)
Lägg kycklingen och marinaden i en ugnsfast folieklädd form och grilla den i ugnen i ca 20 minuter, varav 10 minuter i mitten av ugnen och 10 minuter under grillelementen.
När kycklingen är klar penslar du på mango chutney (vilket jag inte hade gjort än på bilden)


Laxpudding med spenat

Jag har faktiskt aldrig ätit laxpudding förut, men jag har alltid tyckt att det ser sjukt gott ut! Så idag när jag hittade gravad lax (jaja, jag vet att det ska vara rimmad lax i laxpudding egentligen) så var jag ju tvungen att testa! Sen så var det såhär att jag tog blodprover på mig själv igår på jobbet och de var ju inte alls bra!!!! Toklågt blodvärde så nu måste jag börja käka järn! Vad passar då inte bättre än att blanda ned spenat i laxpuddingen för det passar ju superbra till lax ju!



Min modifierade laxpudding gjorde jag såhär:

4 port

4 medelstora kokta potatisar av mjölig sort i skivor
1 morot i tunna skivor
1 gul lök i skivor
1 purjolök i skivor
200 g gravad lax

½ påse färdigstuvad spenat
50 g philadelphiaost
1 ½ dl mjölk
2 ägg
Salt & Peppar
1 dl riven ost

Varva potatis, morot, lök och purjo i en ugnsfast smord form.
Salta och peppra.



Blanda samman spenaten, philadelphian, mjölken och ägg och häll äggstanningen över.
Strö på riven ost och gratinera i ugnen i ca 35 minuter tills äggstanningen stelnat.




Krämig Pastasallad med Chorizo

Uräskta min bloggtorka de senaste dagarna... men det är just precis exakt vad det är.. bloggtorka alltså! Mat har jag ju förståss lagat och ätit, men jag har lixom inte haft ngn direkt längtan efter att blogga om det... :(
Nåja, den här pastasalladen var iallafall så god och läskigt enkel att jag bara måste skriva om den!
Chorizo är ju min favoritkorv och tänka sig att Keldas Créme Fraiche med Tomat & Basilika gjorde sig så himla bra som dressing!




1 port

Koka valfri pasta (avsvalnad)
1 chorizokorv i bitar
½ liten röd paprika i bitar
100 g körsbärstomater i halvor
½ sharonfrukt i bitar
½ påse (à 70 g) valfri blandad sallad
½-1 dl Kelda Créme Fraiche med Tomat & Basilika

BLANDA IHOP!!

Perfekt Moussaka

Å, den här blev jag SÅ nöjd med!
Moussaka älskar ju jag och det är sällan jag inte tycker det är gott, men den här blev PERFEKT! Gjorde ett riktigt långkok med köttfärsåsen och en ostsås som jag blandade i en äggula i och det var en riktig hit så det kommer jag nog alltid göra i fortsättningen tror jag! Bjöd min fina vän på den grekiska gratängen och jag tror minsann att han också tyckte det var gott :)



4 port

1 stor aubergine
400 g mjölig potatis
200 g körsbärstomater i halvor

400 g nötfärs
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk Chili & Cacao (Santa maria)

2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
4 msk philadelphiaost Vitlök & Örter
1 dl riven ost

Skär auberginen i skivor och salta lätt på dem.  Låt det sedan stå en stund så att vätskan försvinner.
Stek aubergineskivorna i lite olja.
Koka potatisen halvmjuk i lättsaltat vatten.

Fräs nötfärsen tillsammans med moroten, löken, champinjonerna, paprikan och kryddorna.
Häll på de krossade tomaterna och låt det koka samman en lång stund.

Fräs mjölet i smöret och blanda i lite av mjölken. Späd med resten av mjölken och låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme tills såsen tjocknar. Rör då ned philadelphiaost och ost och låt det smälta. Låt såsen kallna något och blanda sedan ned den uppvispade äggulan.

Varva sedan köttfärssåsen, ostsåsen,  aubergineskivorna, tomaterna och potatisen i en ugnsfast form.
Avsluta med köttfärsås och ostsås

Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.



Potatis, aubergine, köttfärssås och ostsås :)

Vegetarisk Lasagne

Egentligen hade jag inte alls planerat ngn lasagne idag och defenitivt inte en sådan här som jag nyss har gjort även om den var väldigt god! Det var nämligen såhär att imorse när jag skulle äta min vanliga macka med keso, skinka, ägg och jordgubbar så var keson hellustig! Det var ett helt nytt paket som hade ett bäst före datum lååååångt fram men keson hade lixom delat sig! Den var inte ett dugg krämig såsom jag tycker att keso ska vara utan själva "kesokornen" och "kesomjölken" hade lixom delat sig och den var mest bara rinnig och tråkig! Som tur var så hade jag förståss ett till paket keso som jag hade köpt på samma ställe, vid samma tidpunkt med samma bäst före-datum och den var helt normal så den fick jag ha på mackan istället! Men man kan ju lixom inte slänga bort ett helt paket keso och då kom jag på att jag skulle göra lasagne med den istället :)

Det fick bli en vegetarisk variant  med grönsakssås och spenatröra och keson skötte sig alldeles utmärkt i den!



4 port

200 g lasagneplattor

Grönsakssås
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 stor burk champinjoner
1 riven morot
 2 grovt hackade paprikor
1 burk krossade tomater
1 msk paprikapulver
1 tsk kanel
2 tsk cayennepeppar
1 msk sambal oelek
2 msk créme fraiche
2 msk mango chutney



Fräs grönsakerna tillsammans med kryddorna.
Häll på tomatkrossen och sambal och låt det puttra en stund.
Rör ned créme fraiche och mango chutney.

Spenatröra
½ påse färdigstuvad spenat
50 g philadelphiaost vitlök & örter
1 stor burk naturell keso



Värm spenaten i en kastrull på ganska svag värme.
Rör ned philadelphiaosten och låt den smälta.
Låt röran svalna lite och blanda sedan ner keson.

Philadelphiaröra
50 g philadelphia vitlök & örter
2 dl créme fraiche



Blanda samma philadelphia och créme fraiche

Varma grönsaksröra, spenatröra och lasagneplattor i en ugnsfast form. Nedersta och översta lagret ska vara grönsaksröra.  Gratinera i ugnen i ca 25 minuter.
Bred över philadelphiaröran och sätt in i ugnen i 10 minuter till.
Ät och njut :)


Makrill & Müslitoast!

För några dagar sedan fick jag hem Pågens nya bröd "Müslitoast" att testa och självklart ställer man ju upp för laget ;P
Egentligen hade jag fundilerat på att göra en trevlig räkmacka eller kanske varma mackor med skinka, men så stod det en burk makrill i tomatsås och tittade så ledset på mig så då fick det blir en matig makrillmacka istället :)

Vad tyckte jag om brödet då?? Absolut HELT godkänt, troligtvis det godaste rostbrödet jag har smakat hittills, men det skulle inte ha skadat med lite mer torkad frukt i som utlovats! Annars var det riktigt smakrikt och perfekt för en sån här typ av macka! Bra jobbat Pågen!!



1 smörgås

1 valfritt bröd som är gott att rosta
½ burk makrill i tomatsås
1 hårdkokt ägg i skivor
½ dl naturell keso
1+1 msk räkost
1 msk stenbitsrom
1 msk mango chutney
(Några kräftstjärtar eller räkor)
Körsbärstomater
Sharonfrukt
Citron

Blanda keso, räkost, stenbitsrom och mango chutney till en röra
Rosta brödet och bred på 1 msk räkost.
Lägg därefter på ägget, kesoröran och makrillen.
Toppa med tomater, sharonfrukt och en citronklyfta.

Fläskfilépasta

Åh, det här var bara så gott!
Precis lagom krämigt, men inte mäktigt lixom och så god indisk smak av mango chutney och trevliga kryddor! Det behöver ju dock inte vara en pastasås.. det funkar nog precis lika bra till ris eller bulgur, kanske bättre t o m :)



4 port

400 g fläskfilé i strimlor
1 gul lök i skivor
1 röd paprika i tärningar
1 purjolök i skivor
1 stor burk champinjoner
400 g krossade tomater
½ dl vatten
1 dl créme fraiche
½ dl mango chutney

Marinad och Kryddor
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
½ kuvert saffran
2 msk ketchup
2 msk pressad citronsaft
1 tsk röd currypasta

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och lägg köttet i den, helst i rätt god tid innan du börjar med grytan så att det hinner ta smak ordentligt! 
Ta sedan upp köttet och fräs det tillsammans med löken.
Tillsätt övriga grönsaker och låt dem fräsa med en stund
Tillsätt tomater, resten av marinaden och vatten och låt det koka så länge det bara går.
Rör ned créme fraichen och mango chutneyn på slutet.


Köttfärsfräs med vitkål

PÅ ICA Maxi för några veckor sedan fick man provsmaka det här receptet och jag tycker det var sjukt gott! Jag är ju komplett tokig i kålpudding och det smakade ungefär som det men var ju betydligt lättare och mindre tidskrävande att göra! Det är ju dessutom den perfekta matlådan! Jag ändrade pyttelite och blandade i lite champinjoner, créme fraiche och tillsatte även lite lingonsylt även i fräset för det gillar jag :)



4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 purjolök
1 klyfta vitkål 
1 burk champinjoner
1 msk olja
500 g köttfärs
3 msk soja 
3 msk balsamvinäger 
1  dl créme fraiche
1 msk lingonsylt
2 msk honung
peppar 
ev salt 
 


Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och strimla purjolök och vitkål.
 Stek all lök och köttfärs i oljan. Blanda ner kålen och låt den steka med några minuter. Blanda ner soja, vinäger och råsocker och koka ca 5 minuter. Rör ned créme fraiche och lingongSmaka av med peppar och ev salt.
Servera köttfärsgrytan med potatismos eller potatis och mera lingonsylt


Jättehet Indisk Räk- och Risrätt

Idag har jag varit ledig! Sprang ju därför långpass som vanligt imorse och jag tyckte nog minsann allt att det var lite vår i luften :) Jag hoppas verkligen det för jag börjar bli så trött på att springa på asfalt och cykelvägar hela tiden! Jag vill ju ut i skogen, men dels så är det för mycket snö på småstigarna och i själva löpspåren är det massa skidspår och då är det dundersvårt att springa!

Till middag ikväll blev det en jättegod (självklart att den var god... den var ju indisk ;P) men hyperstark räk- och risröra!
Jag gjorde själva currybasen redan på förmiddagen så smakerna skulle få "smaka ihop sig lite" och sen kokade jag bara riset och blandade samman allt med räkorna och körsbärstomaterna ikväll! Jag gjorde en rätt stor sats av currybasen och frös in. Hypersmart ju för då kan man bara plocka fram den och blanda i det man känner för just då, typ kyckling, skaldjur, annat kött eller kanske bara grönsaker :)



4 port

4 välmogna hackade tomater

1 msk sambal oelek
2 msk curry madras
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatketchup
1 msk pressad citronsaft
3 msk het mango chutney
2 msk sweet mango sauce
½ dl ananasspad
1 dl créme fraiche eller yoghurt


1 gul skivad
1 skivad purjolök
1 burk champinjoner
4 strimlade soltorkade tomater

4 skivor ananas i bitar
600 g stora räkor med skal
500 g körsbärstomater i halvor
4 portioner kokt basmatiris

Fräs tomathacket tillsammans med kryddorna tills det luktar gott.
Rör ned ketchup, mango chutney, sweet mangosauce
Späd med citronsaft och ananasjuice och låt det koka samman på svag värme en stund.
Rör ned créme fraiche.

Fräs under tiden grönsaker så de blir lite mjuka.
Blanda samman grönsaker och tomatcurrysåsen.

Skala räkorna och koka riset.
Blanda samman currybasen med riset och se till att det blir ordentligt varmt.
Blanda ned räkor, körsbärstomater och ananasskivor.

Kinesisk Grönsakswok

Vitkål är en grönsak som jag använder alldeles för lite! Jag brukar oftast bara köpa det när jag ska göra kålpudding och det är ju ganska dumt för det är en väldigt billig, god och nyttig liten grönsak! Imorgon ska jag inte göra kålpudding, utan en annan grej med köttfärs och vitkål och när jag köpte vitkålen fanns det bara hela vitkålshuvuden så då räckte det ju till någon annan maträtt också :) Jag har sett att många blandar ner vitkål i wok så då tyckte jag nog allt att det var dags att testa det och göra en god grönsakswok att ta med till jobbet imorgon :)



Det här hade jag i:
Strimlad vitkål
Färska champinjoner i skivor
Gul lök i skivor
Purjolök i skivor
Paprika i skivor

Jag kryddade med:
Sambal oelek
Kinesisk femkryddors-krydda
Paprikapulver

och sen hade jag i:
Ananasjuice
Soja
Sweet Mango Sauce

Jag har kokt ris att ha till och vi får väl se hur woken smakar imorgon :)

Äpplekorv med Potatismos

Satan i gatan så länge sedan det var jag åt falukorv!

Sist tror jag nog att det var med stuvade makaroner - en sån där kär barndomsrätt som lixom aldrig är fel! Någonting som också är en barndomsrätt och dom heller aldrig är fel är falukorv i ugnen med potatismos! Mamma brukar oftast göra det med en hel ring falukorv som hon gjorde skåror i och sedan fyllde med lök, äpple och senap och det var verkligen supergott tillsammans med hennes hemmagjorda potatismos! Idag har jag nästan gjort samma maträtt, åtminstone var det falukorv, äpplen och senap inblandat i det hela :) Jag stekte dock falukorven (eftersom falukorv är godast stekt eller rå) och sedan varvade jag korven med äppleskivor, färskost, senap och tomater i en liten portionsform! Potatismoset till var dock obligatoriskt och det ändrade jag inte ett endaste dugg på :)


Gratängen (fast här syns ju inte korven ;P)


På tallriken (och här syns korven)

2 port

200 g falukorv i skivor
½ äpple i tunna skivor
2 msk senap
2 msk färskost (t ex Philadelphia Vitlök & Örter)
200 g körsbärstomater
½ dl riven ost

Stek först falukorven i smör om du känner för det.
Varva sedan korven med äppleskivor, senap, färskost och tomater i två portionsformar eller en större form.
Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält.
Servera med potatismos eller något annat gott.


Smörgås med Avokado, Ägg och Crabfish

Idag blev det smörgåslunch innan jobbet och det är alltid gott! Fast jag tror nog att jag åt betydligt mer smörgåsar förut, precis när jag startade bloggen än vad jag gör nu? Då fick jag ju massa kommentarer om ifall jag levde på matiga mackor, men det var länge sen nu så jag har nog börjat laga betydligt mer annan mat också :)

MEN, jag älskar fortfarande mackor och jag tycker att det är superkul att testa nya pålägg och varianter! Min hetaste favorit just nu (vilken jag har blivit idiotförklarad för ett antal gånger) är garanterat Polarkraft Extreme med skinka, kokt ägg, keso och JORDGUBBAR! ;P Det är kombinationer som man definitivt inte kan förvänta sig passa ihop.. men vet ni.. det gör de absolut!! Det är HUR gott som helst!! Frukt på bröd är överlag väldigt väldigt väldigt gott tycker jag! Päron, Chevreost och Honung på rostat bröd är det ju många som avgudar... jag har inte testat det än men jag måste medge att det ser ruskigt gott ut!! Något som jag däremot har testat och inte alls fixade var banan och jordnötssmör tillsammans med på bröd, Elvismacka kallas det visst! Det var en riktigt läskig smakupplevelse!! Fast det beror nog på att jag inte gillar (och dessutom är allergisk mot) jordnötter!

Tillbaka till min lunchmacka... den här goda röran hade jag på två skivor rostat bröd:



2 "crabfishpinnar"
½ liten hackad avokado
½ hackat ägg
2 msk tärnad sharonfrukt
½ msk stenbitsrom
1 dl keso
1 msk créme fraiche
1 msk kräftost
1 msk mango chutney

Allting ihopblandat lixom bara och sen åt jag förståss tomater till.. ;P




Fisksoppa med Saffran & Apelsin


Idag blev det lunch på stan med en väldigt trevlig (och söt) vän.....
Det blev en sallad på Cornetto Bar där det är så himla trevligt att man får plocka ihop exakt vad man vill ha självi salladen! Det finns hur mycket som helst att välja på men jag valde iallafall bl a rostbiff, kräftstjärtar, keso, krutonger och massa tomater och jag var tydligen lite tokig enligt någon när jag kombinerade kött och skaldjur.. *skratt*

Sen så hade jag förberett redan igår en värmande fisksoppa som jag har ätit nu ikväll med gott vitlöksbröd till!
Jag gjorde en ganska stor sats så nu har jag massa bra matlådor!



6 port

6 stora tomater
2 stora röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja

1 gul hackad lök
1 kuvert saffran
Rivet skal av en apelsin
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 röd paprika i bitar
1 skivad purjolök
4 stora potatisar i tärningar
2 morötter i skivor
8 dl vatten
Pressad saft av en apelsin

600 g vit fisk i bitar (jag använde hoki)
300 g skalade räkor
1 dl créme fraiche

Börja med att rosta tomaterna och paprikorna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och olivolja tills skalet på paprikorna är svart. Lägg allt i en plastpåse för att svalna och dra sedan av skalet från paprikorna och grönsakerna.
Mixa allt slätt med en stavmixer.

Fräs löken tillsammans med kryddorna och apelsinskalet.
Tillsätt övriga grönsaker och tomat-paprikamixen.
Späd med vatten och apelsinsaft och låt det koka tills potatisen är mjuk.
Lägg i fisken och låt soppan sjuda i några minuter tills fisken är färdig.
Rör ned créme fraiche och räkor.

Servera med vitlöksbröd (eller annat bröd) och gärna en klick färskost att toppa soppan med!


Det blev lite mer shopping idag också! En ny vårjacka som var värsta fyndet! Bara 399 kr på New Yorker och jag behövde verkligen en "vardagsjacka". Dessutom har jag beställt ett par nya löparskor från Stadium, ett par Asics för de är bäst.... apsolut bäst!!!

Försökte ta kort på mig själv i nya baggy jeansen och jackan men de blev inget vidare *skratt* Apråpå foton så hittade jag ett foto på mig som liten när jag försökte städa lite grann i datorn häromkvällen... hugaligen vilken liten lintott jag var på den tiden! ;P


Baggy jeans från Carlings och Jacka från New Yorker



Liten Anna hemma på köksbordet hos mamma och pappa





RSS 2.0