Somrig Sallad Mitt i Vintern version II

Jag hade ju massa lax och räkor över från igår och då passade det ju himla bra med en god sallad idag till lunch också ju! Jag ska jobba ikväll och eftersom det alltid är sådär lite halvosäkert när man har tid att äta på jobbet så blev det en lite matigare variant med saffranskryddad bulgur! Det ser gott ut som tusan och jag ska precis hugga in! :)

Ha en trevlig lördag allihopa! 


I den här somriga salladen hittar vi alltså:

Saffranskryddad bulgur
Varmrökt lax
Färska räkor
Crabfish
Sharonfrukt
Machesallad
Körsbärstomater


Jag åt den tillsammans med samma röra och dressing som igår och jag tyckte nog att jag var så himla somrig att jag nästan blev lite badsugen.... men bara nästan ;P 

Somrig Sallad Mitt i Vintern


Jag har ju bloggat om mängder av sådana här sallader förut, men det finns verkligen inget bättre! Även fast det är minusgrader och snö ute så känns det alltid lika rätt med god firre och färska skaldjur tillsammans med massa fräscha grönsaker och frukter!! På ICA Maxi hade de färska räkor för 89 kr/kg och det är ju som hittat!

 Riktig fredagslyx och imorgon kommer Somrig Sallad Mitt i Vintern version II så håll till godo! :)




I min fredagssallad kunde man hitta följande:

Varmrökt lax
Färska räkor
Avokado
Sharonfrukt
Ägg
Machesallad
Körsbärstomater


I salladen blandades följande egenpåhittade dressing ner:

Sweet Mango Sauce
Pressad apelsinsaft
Honung

Till salladen serverades följande röra:

Keso

blandat med

Kräftost
Mango Chutney
Pressad citron
Stenbitsrom

samt ett

Gott Bröd

Fantastisk Paella!!

Jag har bloggat om paella förut och ni som har läst de inläggen vet att jag är helt tokig i den här spanska rätten!
Jag åt "riktigt" paella i Valencia förra våren och det går inte ens att beskriva hur gott det var med det saffranskryddade riset och alla stora havskräftor och musslor! Det var dessutom så otroligt mycket godare att äta direkt ur pannan så hädanefter gör jag det även när jag gör paella hemma :)

Igår köpte jag tigerräkor (ekologiska förståss) och då passade det ju perfekt med paella idag! Jag slängde även i kyckling, lök, champinjoner, sharonfrukt, tomater och avokado och herrejesus så gott det var!



1 port

½ dl långkornigt ris
1 tsk smör
½ dl vatten
½ dl pressad apelsinsaft
½ kuvert saffran

1 kycklinglår
5 stora räkor
1/2 gul lök i skivor
4 färska champinjoner i skivor
½ hackad tomat
½ liten avokado i tärningar (inte alltför mogen)
10 körsbärstomater
½ sharonfrukt i mindre bitar
1 tsk paellakrydda alt lika delar paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar och vitlökskrydda

Fräs ris och saffran i lite smör tills det luktar gott och riskornen början bli genomskinliga. Tillsätt då vatten och apelsinsaft och koka riset ngt kortare tid än vad som anges på förpackningen (när man steker riset först behöver det inte koka lika länge)

Stek räkorna så att de får lite stekyta och lägg dem åt sidan.
Stek sedan kyckling, lök, champinjoner och den hackade tomaten. Tillsätt avokadon och låt den steka med en liiiiiiiten stund. Krydda med paellakrydda eller ovan nämnda kryddor. Sänk värmen ngt och blanda ned det färdigkokta riset i pannan tillsammans med körsbärstomaterna och frukten. Låt det bli varmt så att frukten och tomaterna mjuknar lite men inte blir mosiga. Rör till sist ned räkorna.

Servera genast och helst direkt ur pannan!

Indisk Fisk i Tunnbröd med en himla god röra (som kanske inte är jätteindisk)

Lite annorlunda variant av fiskpinnar kanske man skulle säga, fast det blev inte riktigt fiskpinnar utan mera en stekt fiskfilé i mindre bitar..... så EN annorlunda fiskpinne typ :) Hur som helst tyckte jag att den indiska paneringen var väldans trevlig och den goda röran var supergod fast jag vet inte riktigt hur indiskt det är med äpplemos?? ;P  Fast om jag ska vara ärlig var jag inget sugen på kall mat idag men jag kom in på något annat att laga så det fick bli den här rätten iallafall! Så den VAR god fast den hade varit ändå godare en annan dag :)



1 port

100 g tinad vit fiskfilé (jag använde hoki)
 
1 msk mango chutney

½ tsk vindaloo curry
1 krm garam masala
1 krm chilipeppar
2 msk ströbröd

Blanda samman de torra kryddorna och ströbrödet.
Bred mango chutney på fisken och panera den sedan i kryddblandningen.
Stek fisken på ganska hög värme.

1 dl keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk mango chutney
1 msk äpplemos
2 msk fint tärnad äpple

Blanda samman alla ingredienserna till en god röra

Tunnbröd
Färskost
Valfria grönsaker och frukt
Andra vattengrejer, typ räkor eller crabfish om man vill

Bred färskost på tunnbrödet.
Lägg på fisk, grönsaker och röran

Ät!





Het Wok med Kött & Nudlar

Det är nog första gången som jag har köpt och lagat något med picnicbog tror jag! Det var himla dumt gjort av mig att inte ha gjort det tidigare för att fy katten vilket bra kött! Visst visst det är inte oxfilé men det är ju precis sånt här kött jag gillar, lite likt fläskfilé kanske :) Dessutom var det sjukt billigt!! Allt var lixom bra och den här woken var himla god också!
Värsta billighetsmaten med både billigt kött och sen nudlar :)




4 port

400 g picnicbog (strimlad)
1 gul skivad lök
1 röd strimlad paprika
1 skivad purjolök
1 burk ananasskivor i bitar
250 g körsbärstomater i klyftor

200 g äggnudlar

Sås
2 msk soja
1 msk sambal oelek
1 msk kinesisk femkryddors-krydda
2 msk ananasjuice
1 msk maizenaredning

Blanda samman ingredienserna till såsen och lått köttet marinera i det en stund.
Koka nudlarna, låt dem rinna av och ställ åt sidan.
Ta upp köttet ur marinaden (spara den!!) och woka det hastigt på stark värme.
Woka därefter grönsakerna snabbt så att de fortfarande behåller spänsten.
Blanda samman kött, grönsaker och nudlar i wokpannan.
Häll över såsen och låt det bli varmt.
.

Tortellinigratäng med Halloumiost

Jag är ledig hela helgen för första gången under hela den här schemaperioden tror jag!
Jag tycker egentligen allra bäst om att vara ledig mitt i veckorna för det finns ju mycket mer att göra då, så jag lägger oftast in åtminstone ett helgpass i veckan men det här veckan blev det visst inte så!
Nåja, rätt skönt att vara ledig i två dagar på rad ändå så att man hinner med allting man inte hinner annars :)

Imorse var jag ute och sprang för att testa hur det skulle kännas i svanskotan och vet ni, det kändes faktiskt riktigt bra!!
Det gjorde lite ont i uppförsbackarna men annars kändes det nästan ingenting så det blev ett riktigt långpass på 2 ½ timme trots snöovädret (det finns inga dåliga väder.. bara dåliga kläder!!!! ;P)

Jag fullkomligt älskar halloumiost (och det är inget dåligt betyg eftersom jag överlag inte alls är förtjust i ost!)
Om det finns halloumiost att välja till förrätt på en restaurang som jag går till beställer jag utan tvekan in det och helst skulle jag nog faktiskt bara vill ha det.. både till förrätt, huvudrätt och efterrätt :)

Idag gjorde jag en väldigt väldigt enkel men väldigt väldigt god pastagratäng med just stekt halloumiost tillsammans spenat- och ricottafylld tortellini, grönsaker, och Keldas Créme Fraiche Tomat & Basilika (vilken jag också avgjudar)
Eftersom halloumiost inte smälter tycker jag även att det var trevligt att klicka lite philadelphia och strö lite vanlig riven ost ovanpå också :) Det syntes inte så mycket av halloumin när såsen, tomaterna och osten kom på så ni får en bild både före och efter garneringen och gratineringen :)



4 port

250 g tortellini med valfri fyllning
250 g halloumiost i ganska stora kuber
1 burk champinjoner
1 skivad purjolök
1 gul skivad lök
1 röd paprika i bitar
250 g körsbärstomater i klyftor
Paprikapulver
Cayennepeppar
2 dl Kelda Créme Fraiche Tomat & Basilika
50 g philadelphiaost
1 dl riven ost

Koka pastan så att den nästan är helt färdig.Lägg den i en ugnsfast form.
Stek alla grönsakerna (ej halloumin) och krydda med paprikakrydda och cayennepulver.
Ta upp grönsaker och stek sedan halloumin så att den får en fin färg
Blanda grönsaker (inte tomaterna) och halloumin med pastan i formen.
Häll på såsen, klicka på philadelphia, släng på tomaterna samt strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.

Lövbiffskebab i Pitabröd

Jag måste bara berätta om min hemska dag igår!
Jag skulle jobba kväll och då brukar jag ju alltid springa på morgonen, vilket jag förståss gjorde igår också!
Det var perfekt löpväder (för att vara i januari iallafall) och jag tänkte ta en rätt lång tur eftersom jag vaknade tidigt.
Så jag stack iväg, parkerade bilen vid coop eftersom jag var tvungen att handla lite efteråt, sprang till Rocklunda och tänkte springa en runda där och sen tillbaka igen! Efter typ 3-4 km i spåret halkar jag på världens isfläck, faller handlöst bakåt och landar på svanskotan! Först kändes det inte så mkt och jag kunde fortsätta att springa direkt efter (det gör mkt ondare om man stannar och blir kall). När jag hade sprungit en bra stund och skulle börja springa tillbaka till bilen upptäcker jag att bilnyckeln är borta!!!! Givetvis tappade jag den när jag ramlade och eftersom jag har ALLT i bilen (nycklae till lägenheten, plånbok etc) får jag lite smått hysterisk panik därute i spåret! Dessutom har jag relativt bråttom eftersom jag ska iväg och jobba! Så jag vänder om, springer det fortaste jag orkar hela vägen tillbaka till stället där jag ramlar och som tur är ligger bilnyckeln där!!!! Jag blir hysteriskt glad igen tills jag kommer på hur stressad jag faktiskt är och får i princip sprinta hela vägen till bilen (vilket förmodligen är det jobbigaste jag ngnsin gjort för det var nog iallafall 6-7 km). Det är först när jag kommer hem och börjar slappna av som jag märker hur sjukt himla JÄTTEONT jag faktiskt har i ländryggen och svanskotan!! Då är klockan ganska mycket så jag vågar inte ringa och sjukskriva mig utan åker till jobbet, men väl där brister det! Jag har så ont att jag knappt kan andas! Jag kan inte sluta gråta (och jag är ganska gråttålig i vanliga fall) och vet inte hur jag ska stå, gå eller sitta för att det ska göra som minst ont! Halva läkarkåren, tre sjukgymnaster och en arbetsterapeut + de andra på avdelningen blir engagerade och de är helt bombsäkra på att något har gått sönder i svanskotan! Jag får åka iväg på röntgen och är superrädd hela tiden i väntan på svaret!
MEN  röntgen visade ingen skelettskada!!! Gissa om jag blev lättad!!!!!
Jag blev förståss hemtvingad så igår kväl låg jag mest bara i sängen och idag känns det så himla mycket bättre!
Visserligen blir jag hela tiden ganska påmind om att jag har en svanskota och det är fortfarande rätt svårt att sätta sig ned, men det är ingenting mot hur ont det gjorde igår :)

Igår kväll var jag absolut inte på ngt matlagningshumör utan jag funderade väldigt starkt på hämtmat, men sen kom jag på att jag ju hade trevlig gulaschsoppa som jag ville ha istället :)

Det är väldigt sällan jag köper pizza eller kebab från pizzeria, jag kommer ärligt talat inte ens ihåg när jag gjorde senast.
En anledning till detta är att jag inte tycker att det är så jättegott med pizzeriamat (undantag är kebabpizza och kebabrulle från pizzeria Babylon i Finspång) och sen så har jag dessutom råkat ut för lite magbesvär (läs matförgiftning) i samband med pizzeriamåltider två gånger så jag är faktiskt lite rädd också....

Jag tycker dock om både kebab och pizza men jag vill allra helst göra den själv :)
Ikväll gjorde jag kebab med lövbiff och det var riktigt gott :)
Jag tycker att det är godast att blanda köttet med tomatsåsen istället för att servera den separat, men det kan man ju göra som man vill :)

1 port




75 g strimlad lövbiff
1 tsk kebabkrydda
1 tsk cayennepeppar
½ liten gul skivad lök
½ liten burk champinjoner
½ liten röd paprika
1 dl krossade tomater
½ tsk sambal oelek

Vit sås
½ dl créme fraiche
1 msk philadelphiaost paprika & kryddor
1 msk sweet mango sauce

Sallad och Tomater
Pita- eller tortillabröd

Blanda samman den vita såsen och ställ den kallt.
Fräs kött och grönsaker tillsammans med kryddor.
Tillsätt krossade tomater + sambal oelek och låt det puttra samman en liten stund.
Servera i varma pitabröd med mer grönsaer och den vita såsen.

Kycklinggratäng med Tacosmak

Ledig idag så imorse blev det långpass!
Hann precis in innan snön började falla och nu är det riktigt vitt på backen.
Jag börjar längta efter våren nu, mer ljus och mer värme....

Ikväll blev det inte indiskt... utan mexikanskt (mitt favoritkök nummer två tror jag)
Var lite sugen på tacos, men inte på köttfärs utan kyckling så då fick det bli Tacos med Kyckling i gratängform!



2 portioner

2 grillade kycklingben
½ gul lök
1 liten burk champinjoner
½ röd paprika hackad
2 dl krossade tomater
1 tsk sambal oelek
½ påse tacokrydda
2 ananasskivor i bitar
½ tärnad avokado
200 g körsbärstomater i klyftor
25 + 50 g philadelphiaost paprika & kryddor
20-30 nachos
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader

Fräs alla grönsakerna utom tomaterna och avokadon tillsammans med kryddmixen.
Tillsätt kycklingen, de krossade tomaterna och sambal.
Rör i 25 g philadelphiaost och créme fraiche

Bred ut kycklingröran i en ugnsfast form.
Fördela avokadobitarna, ananasen och körsbärstomaterna över

Klicka ut små klickar av den andra delen philadelphiaost.

Fördela nachos (i mindre bitar eller hela - your choice) över.

Strö över den rivna osten.

Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.


Såhär såg det ut innan alla tomater, nachos och ost

Crêpes med Indisk (för ovanlighetens skull) Köttfärsröra!

Ganska ofta gör jag olika wraps och då oftast med tunnbröd eller tortillas, men man måste ju variera sig lite så idag blev det fyllda rullar (eller crêpes som det heter på ett finare språk) med en himla trevlig köttfärsröra! Om jag ska vara ärlig så tycker jag faktiskt att pannkakor är betydligt godare än tortillas och tunnbröd så jag fundilerar på varför jag inte gör detta oftare.. men det är säkert för att jag aldrig orkar steka massa pankisar när det är så himla lätt att ta fram bröd ur frysen :)

Vad tycker ni är godast att fylla saker med?

Tortillas, Tunnbröd, Pitabröd eller Pannkakor?




6 st crépes (2-3 personer)

Crêpessmet

2 st ägg
1,2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
3 msk smör

Vispa ihop ingredienserna och grädda tunna pannkakor i en lite mindre stekpanna

Fyllning

200 g nötfärs
½ gul lök
2 dl krossade tomater
2 ananasskivor i bitar
1 msk garam masala
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
2 msk lättcréme fraiche
1 dl riven ost

Fräs färsen och löken.
Tillsätt övriga tomaterna, sambal. mango chutney och låt det koka samman.
Rör ned lättcréme fraiche och philadelphiaost för en krämigare sås

Lägg ca 2-3 msk fyllning på varje pannkaka.
Strö över riven ost och rulla ihop pannkakan.
Gratinera i ugnen i ca 8-10 minuter

Lövbiffspizza

Det här var egentligen gårdagens lunch, men jag fick lite bråttom så jag hann inte skriva om den då!
Pizza med tortillabröd som botten är en ganska stor favorit hos mig har jag kommit på! Jag är ju inte så jätteförtjust i pizza i vanliga fall, särskilt inte om botten är för tjock för då tycker jag det blir för mäktigt, men tortillabottnar kan man ju kalla allt annat än tjocka :) Fyllningen till gårdagens pizza är ju inte direkt någon traditionell pizzavariant,
men väl så god ändå! :)



1 pizza

1 medelstort tortillabröd
75 g lövbiff i strimlor
½ litengul skivad lök
½ hackad tomat
En liten bit skivad purjolök
½ liten burk champinjoner
½ dl tärnad mango
½ dl tärnad avokado
2 strimlade soltorkade tomater
1 msk Jalfrezikrydda
½ msk sambal oelek
½ dl créme fraiche

10 körsbärstomater i klyftor
2 msk philadelphiaost paprika & kryddor
2 msk riven ost

Börja med att woka köttstrimlorna lätt i en wokpanna.
Lyft sedan upp den och woka grönsakerna (ej frukten).
Lägg i köttet igen och krydda med jalfrezikryddan och sambal.
Tillsätt créme fraiche och låt det koka ihop en stund, för att sedan svalna en aning.

Bred ut lövbiffsröran på tortillabrödet.
Fördela avokadotärningarna och både sorternas tomater över.
Klicka på philadelphiaosten och strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen (225 grader) i ca 8-10 minuter.

Varm Sallad med Väldigt Mycket Gott!

Åh, det här var så himla gott!
Jag var inte så himla hungrig, utan ville ha något lite lättare men ändå varmt och en aning middagsaktigt och då formade sig den goda och vackra kvällssallad.



Jag wokade först:

Små färska champinjoner
Purjolök
Mango
Sharonfrukt


Sedan rörde jag ned:

Ett grillat kycklinglår i bitar
Avokado i tärningar
Färska räkor

Körsbärstomater

och smaksatte allting med:

Sweet Mango Sauce
Sambal oelek (bara lite)

Sedan grillade jag

En bit halloumiost
som jag skar i tärningar

och rostade

En brödskiva

som jag hade

Vitlökssmör

på och som jag sedan gjorde krutonger av och som jag strödde över salladen

Sedan åt jag salladen tillsammans med

Keso

blandat med

Mango Chutney



Det finns inte ord för hur gott det var!!!

Gratinerad Vegetarisk Gulasch

Gulashsoppa är nog min absoluta favoritsoppa tror jag! Jag har gjort egen några gånger (fast kanske inte på riktigt vis), men annars så är mammas gulaschsoppa den mest underbara man kan tänka sig! Fast om jag ska vara ärlig så är Findus Gulaschsoppa på burk också riktigt riktigt god och en stor favorit! Om ni inte har testat den bör ni göra det omedelbart bums!!

Idag gjorde jag iallafall en vegetarisk gulaschgryta till lunch som faktiskt blev riktigt riktigt god!
Jag toppade även med krutonger, några klickar philadelphia och riven ost och körde in hela tallriken i micron i någon minut så den blev lite gratinerad!

SJUKT GOTT!



2 port

150 g qournfärs
1 gul skivad lök
1 pressad vitlöksklyfta
½ riven morot
½ morot i slantar
2 potatisar i tärningar
1 röd paprika i bitar
½ burk krossade tomater
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar
1 msk sambal oelek
½ dl créme fraiche
2 msk philadelphia paprika & kryddor
2 (rostade) vita brödskivor
½ dl riven ost
2 msk philadelphiaost paprika & kryddor
½ tsk kanel


Fräs alla grönsakerna och quornfärsen tillsammans kryddorna i smör.
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning och sambal.
Låt det puttra en liten stund.
Rör ned créme fraiche och philadelphiaost.
Häll upp grytan i två tallrikar eller i två ugnssäkra portionsformar.
Om du använder icke-ugnssäkra tallrikar rostar du brödet först. Om du ska använda ugnen behövs inte det.
Skär brödet i tärningar och strö över dessa, klicka på philadelphian samt strö den rivna osten över varje portion.
Värm i mikron i ca 1 minut så att osten smälten eller i ugnen i ca 5 minuter så att brödet blir rostat!

En Till Utmärkelse!



Jag har fått en till utmärkelse, denna gången av en av mina absoluta favoritbloggare, Karin!

Tack så jättemycket!

Eftersom jag redan har delat ut den här utmärkelsen förut så hade jag nog inte tänkt göra det igen,till några speciella utan alla som vet med sig att jag läser deras bloggar (vilket är ett par stycken) kan ta åt sig istället! :)

Nu ska jag ut och springa i vinterkylan!
Ha en bra dag allihopa!

Biryani på ett ungefär!!

Biryani är en indisk festrisotto som ofta görs tillsammans med kyckling eller lamm! Det finns massa olika varianter! Ibland låter man bara alltid koka samman tillsammans med buljong och olika kryddor, t ex saffran, gurkmeja, spiskummin, cayenne, kardemumma etc och ibland kokar man riset tillsammans med tomatsås och kryddor och tillsätter övriga ingredienser allteftersom! Eftersom jag har använt chorizo och kassler (inte så indiskt kanske) så valde jag den senare varianten eftersom jag fick för mig att köttet som ju redan är "färdigt" inte skulle smaka så bra om man kokade det med riset hela tiden! Hur som helst blev det väldans gott och det är absolut ngt jag kommer testa igen!




4 port

2 dl ris (t ex basmati)
1 gul skivad lök
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk cayennepeppar
½ paket saffran
2 dl krossade tomater
2 dl vatten
1 buljongtärning

2 chorizokorvar i slantar
200 g kassler i tärningar
1 purjolök i skivor
5 strimlade soltorkade tomater
1 mango i tärningar
4 skivor ananas i bitar
300 g körsbärstomater
2 nävar räkor

Fräs löken och kryddorna i smör.
Tillsätt riset och fräs tills det blir blankt
Häll på de krossade tomaterna, vattnet och smula ned buljongtärningar och koka på svag värme tills riset dragit åt sig vätskan.

Fräs under tiden övriga ingredienser förutom tomaterna och räkorna.
Blanda ned allting i riset när det är färdig och rör då även i körsbärstomaterna och räkorna och låt dem bli varma.

Servera med en god kall sås, t ex keso eller yoghurt blandat med mango chutney.

Indisk Kycklingcurry som gratäng

Då var det dags för lite indiskt igen!! Fast det är ju faktiskt rätt länge sedan nu... minst en vecka iallafall ;P
Jag använder alltid färdiggrillad kyckling men det går ju absolut lika bra med kycklingfiléer som man strimlar och bryner först och är man inte så sugen på en gratäng funkar såsen alldeles utmärkt att servera som den är till kokt ris men jag tycker nog att gratängtäcket av kokos och ost är för gott för att missa ;P



4 port

3-4 portioner kokt ris

1 gul skivad lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 skivad purjolök
1 hackad tomat
1 tsk gurkmeja
1 tsk tikka masala
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk sambal oelek
2 msk mango chutney
4 grillade kycklinglår (urbenade och med köttet i mindre bitar)
2 dl créme fraiche
1 tärnad mango
2 skivade bananer

½ dl kokos
1 dl riven ost
10 körsbärstomater i klyftor

Fräs löken, kryddorna och den hackade tomaten tillsammans med smör.
Lägg i kycklingköttet och låt det ta smak av kycklingen.
Tillsätt sambalen, créme fraiche och en lite vatten.
Låt det koka sammans en stund innan du rör ned frukten.

Bottna en ugnsfast form med riset.
Häll såsen över.
Blanda riven ost med kokaflingor och strö det över.
Garnera med körsbärstomater
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

Tonfiskpasta med lite hetta!

Nu är jag hemma igen efter tre dagars spavistelse (japp, det kan man verkligen kalla det) hemma hos mina föräldrar! Det har varit så skönt! Jag har inte behövt tänka på några måsten alls, utan bara blivit serverad massa god mat, tagit det lugnt, varit hos min favoritfrissa och hängt lite med mammsen på hennes gym! :)

Nu är det dock dags att återgå till vardagen och den egna matlagningen, men det kändes som om det var rätt med en liten mjukstart så det fick bli en väldans enkel men väldans stark tonfiskpasta! Jag hade tänkt använda tonfisk i tomatsås som bas men det hade jag ingen hemma så jag fick krångla till det med krossade tomater och vanlig tonfisk istället... VÄLDIGT ANSTRÄNGANDE ;P



4 port

1 burk tonfisk i vatten
2 nävar räkor
1 gul skivad lök
1 liten skivad purjolök
5-6 strimlade soltorkade tomater
1 burk champinjoner
1 burk krossade tomater (helst Mutti)
1 msk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 msk philadelphiaost (paprika & kryddor)
1 dl créme fraiche
200 g färska körsbärstomater i klyftor

Fräs löksorterna tillsammans med de soltorkade tomaterna, champinjonerna och kryddorna,
Tillsätt krossade tomater, sambal oelek, philadelphiaost och créme fraiche.
Rör ned tonfisken och strax innan servering även räkorna och körsbärstomaterna.

En jättefin utmärkelse av Hanna!!

Idag blev jag superglad för jag hade fått en jättefin utmärkelse av Hanna!!




Har man mottagit en utmärkelse ska man:
-Lägga upp en bild
-Länka till den du fått den av
-Ge vidare till 7 andra (eller fler)
-Lämna ett meddelande på deras bloggar så de får veta att de fått en utmärkelse.

Jag vill ge en utmärkelse till:

Kryddburken

Molly

Nadja

Carolina

Karin

Anna-Maria

Lina

Fisk- & Skaldjursburgare

Imorgon bär det av hemåt mamma och pappa igen! Det ska bli jätteskönt att bara få vara hema, ta det lite lugnt, bli ompysslad och bli serverad lite god mat! Jag har redan förbeställt menyn ;P På fredagen när jag kommer ska vi äta Varm Smörgåstårta, till lunch på lördag blir det Mammas Köttfärssås med spagetti och på kvällen ska vi äta Kycklingenchiladas. Jag hinner med alla favoriträtterna på bara två dagar, det ni!!

Ikväll fick jag dock laga mat själv!

I ungefär 3 miljoner år har jag tänkt att jag ska testa att göra fiskburgare eftersom jag alltid har tyckt att det låtit som gott, men det har lixom aldrig blivit så att jag har gjort som jag har tänkt... förrän idag! :) Jag använde hokifilé och kräftstjärtar och jag måste säga att jag blev himla nöjd med resultatet och förbannar mig återigen för att jag inte har testat det förut!!


2 port

200 g vit fisk (hoki, torsk, sej etc)
1 näve kräftstjärtar eller ngt annat skaldjur, typ räkor
1 uppvispat ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1 msk kräftost (Kavli)
2 msk créme fraiche

Finfördela fisken och kräftstjärtarna med en matberedare eller hacka dem mycket fint och blanda med övriga ingredienser. Forma två burgare och stek dem så att de får fin färg.

Servera med rostat bröd, grönsaker och:

Keso- och romröra

1 dl keso
2 msk créme fraiche
1 msk stenbitsrom
1 msk mango chutney
1 msk kräftost



En Matig Smörgås med Lax & Avokado

Nu var det riktigt länge sedan jag käkade en riktigt matig smörgås!
På vintern såhär blir jag inte så sugen på mackor till lunch och middag, utan mera mustiga grejer som grytor och soppor! Varma mackor är ju visserligen supergott, men det har lixom inte blivit så många sådana! Ikväll blev det dock en matig macka till kvällsmat/middag, fast inte en varm utan kall om man bortser från att jag rostade brödet :)



En smörgås

Ett stort portionsbröd (Jag använde Pågen Äntligen Subs)

25 g gravad lax (ca en skiva)
1 "crabfishpinne"
½ liten avokado i små små bitar
1 dl keso
1 msk kräftost (Kavli)
1 msk mango chutney pineapple
1 msk stenbitsrom

Körsbärstomater i skivor
Sallad

Blanda samman alla ingredienserna till röran.
Rosta brödet
Lägg på salladen, röran och tomaterna på brödets underdel och lägg sedan på överdelen :)


Utan lock


Den goda röran


Rostad Tomat- och Paprikasoppa med Tacosmak

I den här ruskiga kylan (fast det är otroligt fint vinterväder ute) sitter det fint med en värmande soppa tycker jag! Det här är en av mina absoluta favoritsoppor, även fast det var väldigt väldigt länge sedan jag gjorde den! Hoppa inte över att rosta grönsaker för det blir en helt annan fyllighet och sötma än om man bara skulle steka dem!!



4 portioner

4 stora välmogna tomater
2 stora röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
7 dl vatten
1 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk sambal oelek
1 msk tacokrydda
½ dl créme fraiche

Ringla olivolja över grönsakerna och rosta dem i ugnen tills tomaterna är skrumpna och paprikorna svarta och bubbliga.
Lägg grönsakerna i en plastpåse för att svalna och dra sedan bort skalet från dem.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med sambal oelek och tacokrydda och mixa till en slät pure.
Lägg i grönsaksbuljongtärningen och späd med vatten och mjölk till lagom konstistens.
Låt soppan koka en stund och rör sedan ned créme fraiche.
Servera med bröd och gärna en klick av någon god röra på toppen!

Kryddig Bulgursallad med Skaldjur och en trevlig dressing!

Egentligen är det här en väldigt ordinär Anna-sallad med frukt, skaldjur och gryn men jag måste iallafall blogga om den bara för att poängtera att det är så himla ruskigt gott att sätta lite krydda på bulguren (och så är den mycket godare när den är gul) + att den här dressingen är något lite extra som jag absolut kan rekommendera!



En portion

½ dl bulgur
1 krm kardemumma
1 krm kanel
1 nypa saffran
1 krm gurkmeja
2 msk pressad mandarinsaft
1 dl vatten
½ + ½ msk smör

100 g blandade skaldjur
1 sharonfrukt i bitar
½ avokado i bitar
10 körsbärstomater i klyftor
Machesallad

Dressingen
Pressad saft av en mandarin
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
1 msk Sweet Mango Sauce (Icas eget märke)

Börja med att blanda samman alla ingredienserna till dressingen.

Fräs bulguren tillsammans kryddorna i ½ msk smör
Sänk värmen och tillsätt vatten + mandarinsaft.
Koka tills bulguren sugit upp vätskan.
Ta åt sidan och rör ned ½ msk smör + hälften av dressingen.
Låt svalna.

Förbered under tiden övriga ingredienserna och blanda dem sedan med bulguren och resten av dressingen.

Servera gärna med följande trevliga kesoröra:

1 dl keso
1 msk kräftost (helst Kavli för den är godast)
1 msk mango chutney
1 msk stenbitsrom



Lätt Som En Plätt - Omelett


Idag hade jag nog min mest ultimata löpupplevelse hittills tror jag!
Eftersom jag var ledig hade jag planerat in ett långpass, men när jag gick upp och kollade på termometern visade den 18 minusgrader!! Det var lite i kallaste laget tyckte jag och tänkte krypa tillbaka under täcket igen, men sen ångrade jag mig och drog på mig löparskorna och en hel massa kläder, underställ, vinterträningsbyxorna, varmaste träningsjackan, fuskpolo, mössa och skidhandskarna och stövlade ut i kylan iallafall! Först trodde jag att jag skulle dö när händerna frös till is direkt och näsan frös igen så fort jag försökte andas genom den, men efter ett tag släppte det och det bara flöt på! Jag var ute i nästan 2,5 timme för jag ville ju inte sluta när det gick så bra! När jag kom tillbaka såg jag nog ut som om jag hade åkt Vasaloppet ungefär för jag hade fullt med frost i hela ansiktet ;P

Den här omeletten åt jag inte idag, utan någon gång förra veckan tror jag till lunch men jag hade glömt bort att lägga upp receptet och det var ju himla dumt för det var en ruskigt trevlig omelett!





En portion

2 ägg
2 msk mjölk
½ tsk paprikapulver

En bit strimlad purjolök
½ liten skivad gul lök
4 färska champinjoner i skivor
½ röd paprika i bitar
4 svarta oliver i bitar
6 körsbärstomater i halvor
½ tsk paprikapulver (gärna stark)
1 krm cayennepeppar
3 msk philadelphiaost

Blanda samman ägg, mjölk och paprikapulver.

Fräs alla grönsakerna utom oliverna och tomaterna tillsammans med kryddorna i en stekpanna.
Tillsätt oliverna efter en liten stund.
Häll på äggsmeten och placera ut tomathalvorna.

Låt omeletten bli halvklar på svag värme.
Klicka över philadelphiaosten och sätt in omeletten i ugnen på 220 graders värme i ca 5 minuter.

Skaldjur i Krämig Tomatsås med Färsk Pasta

Återigen en pastarätt! De sålde billig färsk pasta på Willys häromveckan så då passade jag på att köpa hem lite! Färsk pasta är såååå mkt godare än vanlig pasta tycker jag, men det är lite trist att den inte håller sig så länge! Fast det gör ingenting att jag måste äta pasta ofta för det går ju alltid hem lixom :) Dessutom går det att variera så himla mycket med massa olika såser! Idag blev det en trevlig röra med skaldjur och Keldas Créme Fraiche med Tomat och Basilika!
Jag rörde även ned lite philadelphia för att öka krämigheten ytterligare :)
Supergott!!



2 port

200 g blandade skaldjur (t ex musslor, kräftstjärtar & räkor)
½ strimlad purjolök
2 strimlade soltorkade tomater
1 ½ dl Kelda Créme Fraiche med Tomat & basilika
2 msk philadelphiaost
10 körsbärstomater i klyftor

Färsk pasta för två portioner

Fräs purjolöken och de soltorkade tomaterna en liten stund.
Rör ned Kelda Créme Fraiche, philadelphiaost, tomater och skaldjur.
Låt allt bli varmt men inte koka!
Koka pastan och häll av kokvattnet.
Blanda såsen med pastan och servera omedelbums!


Mustig Köttfärsgryta med Chorizo

Nu börjar det bli riktigt sjukt kallt här i Västerås! Det är jättefint väder, klar himmel med solsken och gnistrande snö runt omkring,men typ 3 miljoner minusgrader...eller ja.. 10 iallafall ;P Då är det ju lite mysigt med en mustig gryta med lite hetta! Den värmde himla gott kan jag lova, särskilt i halsen ;P 



4 port

300 g nötfärs
2 chorizo
1 gul skivad lök
1 riven morot
1 burk champinjoner
4 strimlade soltorkade tomater
200 g körsbärstomater i klyftor
10 svarta oliver
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 buljongtärning
1 tsk kanel
1 msk garam masala
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1-2 msk sambal oelek
1 dl créme fraiche

Fräs färsen tillsammans med löken, moroten och champinjonerna.
Tillsätt kryddorna, de soltorkade tomaterna och chorizon och låt de fräsa med en stund.
Häll på krossade tomater, rödvin och tillsätt buljongtärningen.
Låt det puttra en ganska lång stund så att smakerna hinner sätta sig
Blanda ner oliverna och créme fraichen.
Servera med pasta, ris, bröd eller det du känner för!

RSS 2.0