Tacopaj med Smördeg

Jag har aldrig använt smördeg förut, bara filodeg och det är ju himla enkelt och behändigt! Mamma brukar dock göra en väldans god skaldjurspaj med just smördeg och när smördeg var så himla billigt på Willy's var jag tvungen att köpa! :) Nu blev det ingen skaldjurspaj för Stevie avskyr allt ätbart som simmat i vatten.... utan istället blev det en tacopaj, en riktigt lyckad sådan!! :)



4-6 port

1 rulle smördeg

400 g nötfärs
1 riven morot
1 gul hackad lök
1 burk champinjoner
1 hackad röd paprika
4 hackade tomater
1 påse tacokrydda
½ dl créme fraiche
1 burk philadelphiaost
1 dl riven ost

Kavla ut smördegen och fördela den i en pajform.
Nagga botten med en gaffel, täck över den och ställ den i kylen så länge.

Fräs färsen tillsammans med grönsakerna och tacokryddan.
Blanda ned créme fraiche och nästan all philadelphiaosten.
Lägg köttfärsfärsröran i pajskalet.
Klicka ut resterande philadelphiaost och strö över riven ost.
Gratinera i ca 20 minuter i typ 220 grader.

Servera med sallad och gärna en klick matlagningsyoghurt.

Ugnsgrillade Majskycklinglår med Rostade Grönsaker, Hemmagjord Mimosasallad & Kall Bearnaise

Igår kväll åt jag och Stevie en vad vi kallar i våra ögon festmåltid, en riktigt fredagsmiddag!
Jag hade köpt majskycklinglår som jag lade i en god marinad redan i förrgår och som jag sedan ugnsgrillade idag! Till detta vitlöksrostad färskpotatis, grönsaker, hemmagjord mimosasallad och kall (fusk)bearnaise!
Riktigt gott!! Tyvärr så glömde jag fota maten för vi var så hungriga, men så kan det bli ibland!


4 port

Kycklingen


4 kycklinglår

½ dl ketchup
1 msk soja
1 msk honung
Pressad saft av en citron
½ dl Sweet Mango Sauce
2 msk Mango & Curry-krydda (Santa Maria)

Blanda samman marinaden och lägg kycklinglåren i dubbla plastpåsar tillsammans med den.
Marinera så länge du kan!
Ugnsgrilla sedan kycklinglåren i ca 30 minuter tills köttsaften är klar och kycklingen är genomstekt.

Potatis & Grönsaker

Färskpotatis (halvkokt och skuren i halvor)
Paprika i bitar
Champinjoner
Steklök
Körsbärstomater
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda ned vitlöksklyftan i smöret.
Smält smöret och häll det över potatisen och grönsakerna.
Rosta i ugnen i ca 15 minuter (tomaterna kan du lägga dit lite senare)

Mimosasallad

1 burk fruktcocktail
½ dl majonäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk honung

Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt en stund innan servering

Kall (Fusk)Bearnaise

2 dl matlagningsyoghurt
1 påse dipmix Bearnaise från Olw

Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt en stund innan servering






Makaronipudding med Kalkon, Kantareller och massa andra grönsaker

Jag tror jag börjar bli lite insnöad på kantareller minsann, tycker att jag vill ha det i nästan allting just nu *s*
Igår blev det lite gammal hederlig husmanskost här hemma - en makaronipudding med strimlad kalkon, kantareller, massa grönsaker och en äggstanning med massa ost i... riktigt gott faktiskt :)


Jag MÅSTE ha ketchup till min makaronipudding.. måste ni???? :)




4 port

3 dl makaroner

150 g strimlad kalkon/kassler/skinka
100 g svamp (t ex kantareller och champinjoner)
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 röd paprika i bitar
3 strimlade soltorkade tomater
Paprikakrydda
Svartpeppar

2 dl mjölk
1 dl créme fraiche
50 g philadelphiaost med valfri smak
2 ägg
1 dl riven ost

Koka makaronerna

Fräs alla grönsakerna tillsammans med köttet och kryddorna.




Blanda samman makaroner, grönsaker och kött i en ugnsfast form.





Rör ihop alla ingredienserna till äggstanningen men spar lite riven ost att ha ovanpå.
Häll äggstanningen över gratängen och strö över den resterande osten.
In i ugnen i ca 220 g i 30-40 minuter tills äggstanningen har stelnat




Ugnsbakad Fisk med Färskpotatis & Kall Sås

Annika som har SMASKENS bloggade om ugnsbakad röding med kall sås och färskpotatis för ett tag sedan och då blev jag vansinnigt sugen på ugnsbakad fisk! Jag ville också ha röding men det fanns tyvärr inte när jag var och handlade! Därför köpte jag färsk hajmal istället som jag sedan bakade i ett foliepaket i ugnen tillsammans med söta körsbärstomater, citron, persilja, dill och smör. Till detta, nykokt färskpotatis , stekta kantareller, lättkokta grönsaker och så en kall god sås förståss...

HUR GOTT SOM HELST!!



1 portion

150 g fiskfilé, gärna färsk
½ msk smör
Pressad saft och rivet skal av en halv citron
Rikligt med färsk persilja och dill
Citronpeppar
Aluminumfolie

Lägg fisken på foliearket.
Fördela citronskalet, persiljan, dillen och smöret på.
Pressa citronen över och mal över citronpeppar efter tycke
Vik ihop folien till ett paket och baka i ca 225 g ungsvärme i ca 10-15 minuter


Färskpotatis
Lättkokta grönsaker (t ex blomkål, morötter, broccoli etc)
Kantareller (som du steker i massa smör)

Kall sås
½ dl matlagningsyoghurt
1 msk majonäs
1 msk pressad citron
1 msk äpplemos
½ lite äpple i små tärningar
1 crabfish i tunna skivor
1/4 finhackad rödlök
Dill
Persilja

Grönsaksgratäng med Korv

Jag har gått runt och varit sjukt sugen på broccoligratäng jättelänge! Jag har bara ätit broccoligratäng när det har blivit över någon portion av maten till patienterna på sjukhus och jag tycker att det är jättejättegott! Till broccoligratängen på sjukhusen serveras oftast några skivor skinka, men jag ville göra en allt-i-ett-rätt så jag blandade ner lite skivad kycklingkorv istället! Jag hade dessutom inte bara broccoli utan även blomkål, lök och skivade morötter!

Mycket gott!




Receptet kan förståss dubbleras eller fyrdubblas och så, men jag gjorde min gratäng i en portionsform så jag skriver ut receptet för det!

1 port

200 g valfria matiga grönsaker (t ex broccoli, morot och blomkål)
½ liten gul skivad lök
1 kycklingkorv
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk philadelphiaost
2 riven ost
1 nypa muskot
Svartpeppar

Koka grönsakerna knappt mjuka i vatten.
Fräs den skivade löken tillsammans med korven lite snabbt i en stekpanna.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken.
Häll på resten av mjölken och låt det koka upp.
Häll i grönsakerna och låt det sjuda på svag värme en stund.
Tillsätt philadelphiaosten och den rivna osten och låt det smälta i såsen.
Krydda med svartpeppar.
Varva korven, löken och grönsaksstuvningen i en gratängform,
Lägg på några körsbärstomater och strö gärna över lite mer riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.


Goda Grönsaker i God Sås

Matbloggskoll


 

Matbloggar.com


kan du registrera din egen matblogg och samtidigt ha koll på massa andra braiga matbloggar och deras uppdateringar!!

Köttfärscrêpes i stora lass!

Jag tror (nästan vet) att Stevie aldrig har smakat köttfärscrêpes förut och eftersom det är en stor favorit hos mig (trots att jag gör det alltför sällan) kommer det att serveras ikväll! Jag har redan förberett allting så nu ska det bara in i ugnen en liten sväng ikväll innan vi ska käka! Jag tycker nog bäst om köttfärsfyllning i crêpes men det finns ju mycket annat man kan fylla dem med också, stuvningar med skaldjur, svamp eller grönsaker, kycklingröror mm mm.

Vad tycker ni bäst om att fylla era crêpes med?

    




Annas Köttfärscrêpes

10 st crépes

Crêpessmet


2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
3 msk smör

Vispa ihop ingredienserna och grädda tunna pannkakor i en lite mindre stekpanna

Fyllning

300 g nötfärs
½ gul lök
2 dl krossade tomater
1 burk majs
1 paprika i små bitar
 1 burk champinjoner
½ påse tacokrydda
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
2 msk lättcréme fraiche
½ burk philadelphiaost
1 dl riven ost

Fräs färsen, löken, champinjonerna och paprikan tillsammans med tacokryddan
Tillsätt tomaterna, majsen, sambal, mango chutney och låt det koka samman.
Rör ned lättcréme fraiche och philadelphiaost för en krämigare sås

Lägg ca 2-3 msk fyllning på varje pannkaka.
Strö över riven ost och rulla ihop pannkakan.
Gratinera i ugnen i ca 8-10 minuter

En Mysig Söndag med Världens Finaste

I söndags var jag och Stevie på en liten utflykt... en liten utflykt till Strängnäs som ligger ca 6 mil utanför Västerås! Det var mamma som hade tipsat om att det var väldigt fint där och eftersom vi var lediga båda två i söndags så passade det fint att åka dit! Vet ni...  det var hur fint som helst i Strängnäs! Det ligger precis vid vattnet och hela staden är full av små jättegamla hus och mysiga kullerstensgator! Vi besökte domkyrkan som var riktigt häftig och sen gick vi mest runt och strosade till vi blev hungriga. Då gick vi ner till småbåtshamnen där alla fina båtarna ligger på rad och där det finns små "matbodar" som säljer allt från thaimat till glass och våfflor! Jag fick en tunnbrödsrulle med nystekt strömming till lunch och det var helt underbart gott! Tyvärr glömdes kameran hemma så jag har inga foton av varken Strängnäs eller maten.. men om ni sklle ha vägarna förbi staden tycker jag absolut att ni ska göra ett besök!

När vi kom hem igen åkte vi och handlade mat för att ha en liten mysig söndagsmiddag sen på kvällen!





Det blev en alldeles helt perfekt måltid med:

Pepparbiff
Smörstekta färska kantareller
Mimosasallad
Kall bearnaisesås
Kall tomatsås
Bröd
Tomat- och majssallad (jag är galen i tomater, Stevie är galen i majs)

Det kanske inte låter som någon superduperjättefin middag och den var ju inte ett dugg avancerad men i rätt sällskap smakar allting helt underbart!

Varm Ciabatta med Skinka, Ost, Mango & Tomat

Har haft en urtuff dag på jobbet idag så då tyckte jag att jag var värd en riktigt god smörgås till kvällsmat... och då menar jag RIKTIGT GOD!! :)


Innan gratinering


Efter gratinering


Ciabattabröd
Skinka
Mango i skivor
Körsbärstomater i skivor
Strimlade Soltorkade Tomater
Färskost
Riven Ost

Dela brödet och bred mycket färskost på båda halvorna
Lägg på skinka, soltorkade tomater och mango på underdelen
Strö över riven ost
Fördela körsbärstomaterna över
Lägg på brödets överdel
Gratinera i ugn i ca 10 minuter tills brödet fått färg och osten har smält

Spagetti med Kantareller, Broccoli, Korv och ganska mycket Ost

Idag har jag varit ute på en liten cykeltur!
Fast den var inte så liten för jag var ute mellan kl 10 imorse till kl 16 på eftermiddagen så det blev några fel och väldigt väldigt väldigt ont i rumpan ;P
Men det gick faktiskt riktigt bra och det känns bara roligare och roligare med Vätternrundan!!

Efter massa träning behövde jag återhämta mig med pasta tyckte jag och eftersom jag hade färska kantareller hemma blev det en krämig pastasås med svamp, korv, broccoli och ganska mycket ost!
Jättegott :)


4 port



4 portioner valfri pasta (spagetti passar bäst tycker jag och då gärna färsk)

1 liter svamp (i mitt fall kantareller och champinjoner)
1 gul lök
1 skivad purjolök
2 chorizo
4 skivor god salami
1 pressad vitlöksklyfta
8 strimlade soltorkade tomater
1 broccoli delad i mindre buketter
1 buljongtärning
½ dl rött vin
2 dl lättcréme fraiche
100 g philadelphiaost med smak av vitlök och örter
2 msk lingonsylt
2 msk franska örter
1 dl färsk hackad persilja
1 dl riven ost
400 g körsbärstomater i halvor
 Nymalen svartpeppar

Koka pasta
Fräs kantareller, lök, purjo och vitlök i smör tills det luktar gott och vätskan har kokat bort.
Tillsätt korv och soltorkade tomater och låt det fräsa med.
Häll på vinet och smula i buljontärningen.
Rör ned lättcréme fraiche, philadelphiaost och lingonsylt.
Tillsätt kryddorna och låt det koka en stund.
Rör ned körsbärstomaterna och den rivna osten mot slutet.
Blanda såsen med pasta och mal över lite svartpeppar


Svamp, Broccoli och Korv

Min Sommartallrik med Rökt Böckling, Kräftor & Potatissallad

En sak som är himla tråkig med att bo ganska långt bort från sin familj är att man missar familjekräftätandet! Visst kan man äta kräftor med andra, men det blir iallafall inte samma sak! Allra allra allra helst skulle jag vilja kräftor som jag och morfar varit ute och fiskat själv... men det kan bli lite svårt....

Nåväl, kräftor vill jag ha ändå och eftersom jag inte vet något bra ställe här i Västerås att fiska dem (+ att jag varken har båt eller kräftburar) får man ju helt enkelt köpa dem på ICA Maxi istället! Nu är kräftorna på ICA Maxi snordyra (2 stycken kostade 39.70 kr) och jag ville dessutom ha något mer matigt så då köpte jag en bit varmrökt böckling okså.... något som jag faktiskt aldrig har ätit tror jag! Till detta en god hemmagjord potatissallad, vanlig sallad (med massa tomater förståss) och ett gott bröd! Snapsen då??? Nääää... Coca Cola är ju mycket godare ;P



Min sommartallrik

En bit rökt böckling
2 (!!) kräftor
Potatissallad
Tomater
Aprikoser
Sallad
Baguette



By the way... såhär ser blåbärsglassen ut efter en liten stund i frysen...... :)

Glassliknande Röra med smak av Blåbär, Äpple och Kanel!

För ett tag sedan hade jag kylskåpsrensning och då blandade jag ihop en himla god glassliknande röra (för det får nog som sagt inte kallas glass när det inte är gjort i glassmaskin) och jag tyckte det var så gott att jag absolut alltid kommer vilja ha det i frysen nu! Det smakar nästan precis som glass och man kan ju smaksätta precis hur man vill ju! Det enda som är lite viktigt att komma ihåg är att man måste komma ihåg att ta fram röran en stund innan servering så att den hinner mjukna lite! :)

Idag smaksatte jag röran med blåbär och äpplebitar som jag hade kokat ihop med lite honung och kanel innan! Glassröran står i frysen nu och ska avnjutas ikväll, men av smaken på smeten att döma blir den supergod!!





Glass för ungefär 4 personer

2 äggvitor
½ dl florsocker
1 stor msk vaniljsocker
1 burk kesella
½ ask philadelhia naturell
½ dl vaniljyoghurt
1 dl blåbär
1 äpple i tärningar
1 msk kanel
1 msk honung

Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum.
Blanda samma kesellan, philadelphian och yoghurten.
Vänd ner äggvitorna och blanda ihop allting ORDENTLIGT!!!
Värm äppletärningarna tillsammans med honungen och kanelen (och lite vatten).
Rör ned blåbären och blanda ner allting i glassröran.
Ställ in i frysen i några timmar men ta ut den då och då och rör i den.
Ta fram den ca ½ timme innan servering! :)




Som en Kebabtallrik... fast lite godare :)

Hallon & Blåbär gjorde kebabtallrik för ett litet tag sedan och då blev jag inte så lite sjukt sugen på det! Jag brukar göra egen kebab på samma sätt med köttfärs och sedan ha i pitabröd, men hade ingen köttfärs hemma så då fick det bli strimlad picnicbog istället! Egentligen har väl inte min kebabtallrik några jättesuperstora likheter med kebabtallrik från pizzeria, men det är iallafall potatis (fast ugnsstekt istället för pommes), kött, röd och vit sås med :)






Min kebabtallrik

Kött, svamp- och lökröra
100 g valfritt strimlat kött
½ liten skivad gul lök
1 flicknäve svamp, t ex kantareller och champinjoner
Smör att steka i
Kebabkrydda
Färsk persilja

Stek kött, lök och svamp i smör.
Krydda med kebabkrydda och rör ned persilja mot slutet

Potatis
Valfri mängd lite förkokt färskpotatis i halvor eller skivor
Smör
Grillkrydda

Smält smöret i en liten skål tillsammans med grillkryddan.
Blanda ned potatisen så att alla bitarn täcks
Ugnsbaka potatisen tills den har fått fin färg

"Vit" Soltorkad Tomat-Sås
½ dl matlagningsyoghurt
1 msk philadelphia tomat & pesto
2 strimlade soltorkade tomater

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt en stund

Röd Sås
Felix Kebabdressing ;P

Ugnsbakad Kantarell & Färskostfylld Tomat

Sallad och Grönsaker

Godaste Färskosten!!

Om ni inte har provat den här färskosten måste ni göra det omedelbums!!!




Den finns både Lidl, kostar inte ens 10 kr och smakar alldeles gudomligt, både varm i såser och kall på mackan eller i röror!



Kycklingcurry på mitt sätt!

Kycklingcurry kan ju göras på en mängd olika sätt och det finns både röda, gröna, gula och vita (?) varianter! Den här varianten får man nog kalla rödgul för jag hade så himla lite röd currypasta kvar att jag var tvungen att ha i lite gult currypulver också ;P Den ska ätas ikväll tillsammans med ris och det allra finaste sällskapet man kan ha så jag kan inte ge någon jättebra recension på hur det smakade... men mina små provsmakningar var iallafall mer än godkända ;P

4 port

500 g kyckling (jag använde kycklinglårfilé)
2 hackade tomater
1 msk röd currypasta
1 msk gul curry
1 msk soja
½ dl matlagningsyoghurt

Blanda samman de hackade tomaterna med currypastan, sojan, curryn och matlagningsyoghurten.
Skär kycklingen i strimlor och blanda ned i marinaden.
Låt det marineras så länge du kan, åtminstone en timme.

Fräs kycklingen tillsammans med marinaden i en wokpanna.



Grönsakerna:

1 stor morot i skivor (går asbra att göra med potatisskalare)
1 burk minimajs
1 stor burk champinjoner
1 grön paprika i strimlor
1 röd paprika i strimlor
1 gul skivad lök
1 skivad purjolök
1 liten burk ananas
1 tärnad mango
4 strimlade soltorkade tomater (kan absolut uteslutas)

Häll alla grönsakerna i wokpannan och woka allt lite snabbt.



Såsen:
1 dl ananaspad
½ dl sweet mango sauce
1 liten burk kokosmjölk
1-1 ½ dl matlagningsyoghurt

Blanda alla ingredienserna till såsen och häll öer woken.
Låt det sjuda samman en stund och släng i några körsbärstomater på slutet om du har lust.



Servera med ris, nudlar, bulgur eller ngt annat :)








Snabbaste Lunchpastan med Makrill i Tomat!

Makrill i tomatsås är superbra att ha hemma när man vill göra något snbbt men som ändå är mättande, nyttigt och gott!
Häromdagen var en sådan dag och då makrill i tomatsås utgöra basen i en riktigt god pastasås!


2 port

1 hackad stor mogen tomat
½ skivad rödlök
1 liten burk champinjoner
½ tärnat litet äpple
2 strimlade soltorkade tomater
½ dl créme fraiche
2 msk philadelphia tomat & pesto
1 burk makrill i tomatsås
15 halverade körsbärstomater
4 "crabfishpinnar" i bitar

Fräs tomaten tillsammans med löken och champinjonerna tills det blir lite såsigt.
Tillsätt äpplet och de soltorkade tomaterna.
Rör ned créme fraiche, philadelphia, makrill och körsbärstomaterna.
Låt allt bli varmt.
Rör ned crabfishen precis innan servering

Jag åt med spagetti, men det funkar säkert lika bra med ris, potatis eller ngt annat :)


 


Världens Godaste Kycklingröra i Tortillabröd

Ibland blir det liksom bara sådär bra.... sådär riktigt bra att man egentligen allra helst bara vill äta samma maträtt resten av livet och man njuter av varje tugga som om det vore den absolut sista man någonsin fick!

SÅ bra blev den här kycklingröran!





Jag och S hade ätit indiskt kyckling i pitabröd dagen före och sen så blev det kyckling över! Kycklingen hade jag först marinerat i yoghurt kryddad med tandoori (i nästan ett helt dygn) och sedan bara stekt!

Den överblivna kycklingen blandade jag sedan med:

1 dl matlagningsyoghurt
2 msk philadelphiaost
1 msk mango chutney
1 msk sweet mango sauce
2 msk majs
2 msk tärnad mango
½ liten avokado (varav hälften mosad och hälften tärnad)
2 strimlade marinerade soltorkade tomater

Sedan lade jag lite sallad på ena halvan av ett tortillabröd, hällde på röran, vek över den andra halvan och serverade med en salsa på körsbärstomater och honungsmelon!! SÅ himla gott! Det behövde ingen extra krydda till röran eftersom den tog så mycket smak av tandoorin jag hade stekt kycklingen i och den mosade avokadon gjorde den grymt krämig och god!!

Het VegoChili till Dam med Ont i Halsen

Usch, jag har jätteont i halsen och har haft det i snart tre dagar :( Är inte förkyld, har ingen feber och känner mig inte särskilt sjuk... men har så fruktansvärt jätteont i halsen!

Jag var egentligen inte speciellt sugen på något ikväll förutom glass.. men äta måste man ju så då tänkte jag att en het chiligryta nog skulle passa min onda hals! Jag orkade inte ta fram något kött, så den blev vegetarisk med bönor och oj så gott det blev :) och vet ni... halsen känns faktiskt bättre nu :)




4 portioner

1 gul skivad lök
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar
1 riven morot
1 burk champinjoner (hela som du skivar själv eller som du låter vara hela)
1 burk minimajs i bitar
½ purjolök
4 strimlade soltorkade tomater
1 hackad tomat
1 burk majs
1 burk krossade tomater
½ dl ketchup
1 burk bönor (jag hade cannellinibönor)
1 tsk paprikapulver
2 tsk Chili & Cacao (Santa Maria)
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 msk honung

Fräs alla grönsakerna (förutom majsen, bönorna och körsbärstomaterna) tillsammans med kryddorna.
Häll på de krossade tomaterna, ketchupen och honungen och låt det puttra en bra stund!
Rör ned majsen, bönorna och körsbärstomaterna mot slutet.

Servera med nachos och en klick matlagningsyoghurt



RSS 2.0